Odpoved ledvic pri psu – Kaj lahko storimo?

Odpoved ledvic pri psu nastopi kadar ledvica niso več sposobna opravljanja svoje funkcije – odstranjevanja odpadnih snovi (toksinov) iz organizma in koncentriranje urina. Telo vsakodnevno tvori toksine, ki po krvi potujejo do ledvic, kjer se raztopijo v vodi, filtrirajo in izločijo iz telesa v obliki urina. Zdrava ledvica proizvedejo zelo koncentriran urin. To pomeni, da se ogromna količina toksinov (telesnih odpadkov) izloči v relativno majhni količini vode. Nasprotno pa okvarjena ledvica izločijo enako količino toksinov v veliko večji količini vode. Takšna ledvica niso sposobna pravilne reabsorbcije vode in hranilnih snovi nazaj v organizem. Kaj lahko storimo in kako lahko pomagamo psu z ledvično odpovedjo?

 

Odpoved ledvic pri psu
Bolezenski znak odpovedi ledvic – povečano pitje vode

 

ODPOVED LEDVIC PRI PSU – vrste:

Odpoved ledvic pri psu – poznamo dve vrsti: AKUTNO in KRONIČNO odpoved ledvic pri psu.

 

AKUTNA ODPOVED LEDVIC PRI PSU

Akutna odpoved ledvic pri psu (Acute Renal failure – ARF) se pojavi nenadoma, najpogosteje zaradi:

  • zaužitja strupov (antifriz, zdravila za ljudi, dolgocvetna lilija…),
  • hujših bakterijskih okužb,
  • dehidracije (kadar pes dlje časa nima na voljo zadostne količine sveže vode),
  • zmanjšanega dotoka krvi v ledvica (med operativnim posegom, zaradi zastoja srca in pri nekaterih drugih boleznih srca),
  • zamašitve ali zoženje sečnih poti.

Akutna odpoved ledvic pri psu

Akutna odpoved ledvic je v nekaterih primerih ozdravljiva, v drugih primerih pa se lahko razvije v kronično obliko. Simptomi akutne odpovedi ledvic:

  • bruhanje
  • izguba apetita
  • izrazita otopelost
  • težje uriniranje
  • zmedenost
  • fizična izčrpanost
  • izguba koordinacije

Akutna odpoved ledvic je resna bolezen, ki lahko ogrozi življenje psa, zato je ob pojavu zgoraj naštetih znakov nujno takojšnje ukrepanje. Potrebna je čim hitrejša veterinarska oskrba.

Če opazite katerega od naštetih simptomov ali če sumite, da je vaš pes zaužil strup, ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Veterinar bo živali zagotovil intenzivno nego, njene možnosti za okrevanje pa so odvisne od tega, v kakšni meri so poškodovani organi in seveda od terapije. Namen zdravljenja je zagotoviti podporo ledvicam, dokler si ne opomorejo. Lahko traja več dni ali nekaj tednov, da ugotovimo, ali bo pes okreval in do kakšne mere. Zelo dober pokazatelj uspešnosti zdravljenja je urin. Če ima pes še vedno težave pri uriniranju in se količina urina ne stabilizira, so možnosti za okrevanje slabe.

 

KRONIČNA ODPOVED LEDVIC PRI PSU – Chronic Kidney Failure (CKF)

Kronična odpoved ledvic se ne pojavi nenadoma, pač pa gre za dolgotrajen proces, ki se lahko razvija od več mesecev do več let in se navadno pojavlja pri starejših psih. Večina kroničnih odpovedi ledvic je na žalost nepovratna. Pri kronični odpovedi ledvic, gre za počasno propadanje ledvičnih cevk, kar na začetku bolezni ne predstavlja posebnih težav, saj ostale cevčice prevzamejo funkcijo propadlih. Bolezenski znaki se pokažejo, ko je propadlo že več kot 70% ledvičnih cevk.

Kronična odpoved ledvic je poleg artritisa in raka ena najpogostejših bolezni pri starejših psih. Pogosto je od nastopa bolezni do takrat, ko opazimo prve znake, izgubljenega že veliko časa. Mnogi lastniki zmotno mislijo, da je pogostejše uriniranje znak dokaj dobre kondicije ledvic, vendar je v neredkih primerih ravno nasprotno.

Pes z razvijajočo se boleznijo ledvic čuti večjo žejo in temu primerno tudi pogosteje izloča urin, vendar njegova ledvica svojo funkcijo opravljajo z neprimerno več napora kot pri zdravih psih. Prekomerno pitje in izločanje lahko sicer deluje določen čas, vendar bo postopoma še tako velika količina zaužite vode postala premajhna, da bi se iz telesa izločile vse škodljive snovi.

 

Bolezenski znaki pri kronični odpovedi ledvic

Sčasoma pes začne kazati očitnejše znake bolezni: zmanjšan apetit, izgubo teže in pomanjkanje energije. Ledvica so takrat lahko že huje poškodovana. Ob napredovanju bolezni se pojavijo naslednji simptomi:

  • povečano pitje vode
  • na začetku bolj pogosto uriniranje, ki privede v manj pogosto uriniranje,
  • krvav urin,
  • bruhanje in driska,
  • sključena drža telesa,
  • bleda sluznica in slaba telesna kondicija zaradi anemije (slabokrvnosti)
  • zvišan krvni tlak
  • zmanjšana želja po gibanju,
  • spremembe kakovosti dlake.

Kronična odpoved ledvic lahko povzroči razjede v ustih, zadah zaradi povečane količine toksinov v krvnem obtoku, dehidracijo, spremembe očesne mrežnice, zastajanje tekočine v okončinah in trebuhu, anemijo in spremembo v velikosti ledvic, pogosto pa pes v ledvicah čuti bolečino.

 

Stopnjo kronične ledvične odpovedi veterinarji določijo na podlagi meritev koncentracije kreatina. 

  • Stopnja 1 kronične ledvične odpovedi je najblažja oblika, kjer še bolezenski znaki niso prisotni.
  • V stopnji 2 se začnejo kazati prvi bolezenski znaki, v stopnji 3 pa so bolezenski znaki že hujši in bolj izraziti.
  • V stopnji 4 so bolezenski znaki najhujši, prizadetih pa je že več kot 90% ledvic.

 

Kronična odpoved ledvic pri psu
Akutna odpoved ledvic je v nekaterih primerih lahko ozdravljiva, lahko pa se razvije v kronično obliko

 

ODPOVED LEDVIC PRI PSU – sveža voda in prehrana

Zelo pomembno je, da veterinar ugotovi izvor bolezni. Če ne gre za direktno poškodbo ledvic, npr. če obolenje povzroči zmanjšan pretok krvi v ledvica ali obstrukcija urinarnega trakta, lahko ledvico relativno enostavno rešimo z ustrezno terapijo. V primeru, da se bolezen ledvic pojavi kot posledica nepovratne poškodbe ledvičnega tkiva, pa se bo ponovna normalna funkcija ledvic urejala več tednov ali celo mesecev. Zgoden pričetek zdravljenja je ključnega pomena. Pes mora imeti ves čas dostop do zadostne količine sveže vode. Zaželeno je, da nenehno spremljamo količino vode in hrane, ki jo pes zaužije, koristno pa je tudi redno (vsaj tedensko) tehtanje psa. Na ta način se lahko prepričamo, ali pes res vnese v telo dovolj kalorij, da vzdržuje težo in ustrezno hidracijo.

Zelo pomembna pri zdravljenju bolezni ledvic (kot tudi za splošno počutje in zdravje) je tudi prehrana psa. Zmanjšana količina beljakovin je bistvenega pomena, le-te pa naj bodo visokokakovostne, da bodo zadostile potrebam organizma. Omejiti je treba tudi vnos fosforja. Tega najdemo predvsem v prehranskih virih z visoko vsebnostjo beljakovin. Prehrana naj bo bogata z vitamini (predvsem vitamini B kompleksa) in z omega 3 maščobnimi kislinami. Pomembno je vzdrževanje bazičnosti telesa, saj kronična odpoved ledvic poruši acido-bazično ravnovesje in povzroči zakisanje telesa, saj je motena reabsorbcija ali sekrecija elektrolitov in vode. O navodilih in načrtu hranjenja obolelega psa se je smiselno posvetovati s strokovnjaki, zlasti veterinarji, ki uporabljajo holistični pristop k zdravljenju, pri katerem gledamo na telo kot na celoto in ne kot na skupek organov.

 

Kaj lahko storimo sami?

Veliko primerov akutnega obolenja ledvic lahko preprečimo tako, da psu onemogočimo vnos strupenih snovi v telo (antifriz, strup za podgane in drugi pesticidi, zdravila, nekatere vrste hrane in rastlin, težke kovine,…). Psom z bakterijsko infekcijo, obstrukcijo sečil ali drugo boleznijo, ki bi lahko ogrozile funkcijo ledvic, moramo čim prej zagotoviti ustrezno zdravljenje. Poskrbimo, da psi ne bodo izpostavljeni udarcem in brcam ter, da ne bodo nenadzorovano tekali po cestah. Izogibajmo se tudi vsem ostalim situacijam, kjer bi se psi utegnili poškodovati.

Poskrbimo za zdravo in kvalitetno hrano, ki ne vsebuje stranskih živalskih proizvodov, konzervansov, polnil in barvil, ki še dodatno obremenijo ledvice. Kolikor je mogoče omejujmo uporabo zdravil in cepiv ter kirurške posege, saj bomo na ta način zmanjšali vnos toksinov, ki jih morajo ledvica obdelati. Odpoved ledvic pri starejših psih je ponavadi posledica iztrošenosti organov. Manj kot so ledvica izpostavljena stresu, dlje in bolj učinkovito bodo delovala.

 

HRANA ZA PSE Z OKVARO LEDVIC

Hranjenje psa z uravnoteženo visoko kakovostno hrano za pse z naravnimi vitamini in minerali namesto z industrijsko hrano bo zagotovilo organizmu popolno oskrbo s hranili, ki jih pes potrebuje. Manj kakovostna hrana, zlasti briketi, ki so pridobljeni s postopkom ekstrudiranja, je osiromašena in ne daje kakovostnih beljakovin, kar lahko povezujemo s številnimi degenerativnimi boleznimi.

 

 

Če sumite, da ima pes težave z ledvicami, suho hrano odsvetujemo. Psa je potrebno pričeti hraniti s svežo oz. mokro hrano, ki vsebuje vlago. Od izdelkov Naturavetal, lahko izberete Canis Plus mokro hrano in rastlinsko zeliščne dodatke, kot so kosmiči Canis Plus Top Fit Mix ali Canis Plus Vit Min BARF kosmiči, ki ne vsebujejo umetnih dodatkov. Umetni dodatki obremenjujejo ledvice, saj se izločijo iz telesa preko ledvic. Prehrana mora v vsakem primeru biti sestavljena iz visoko kakovostnih sestavin in brez kemičnih dodatkov, ki bi dodatno obremenjevali in povzročali bolezen ledvic in mehurja. Vse kemične sestavine povzročajo zakisanost in možnost za napredovanje bolezni.

 

Hrana za pse in odpoved ledvic pri psu

 

 

Naturavetal veterinarji, v primeru kronične odpovedi ledvic svetujejo:

  • MOKRA HRANA ZA PSE, ki vsebuje nižji delež fosforja kot suha hrana za pse, saj beljakovine (fosfor) še dodatno obremenijo ledvice. Potrebo je izbrati, takšno mokro hrano, ki vsebuje visoko kakovostne beljakovine. Prav tako je potrebno omejiti vnos FOSFORJA, ki ga je v mokri hrani veliko manj kot v suhi hrani za pse. Z mokro hrano tudi vzdržujemo zadosten nivo vode v organizmu in poskrbimo za ustrezno hidracijo psa.
  • zmanjšan vnos fosforja, saj povišana količina fosforja v krvi (ker ga ledvice niso zmožne izločati iz telesa) poveča izločanje obščitniškega hormona PTH (hiperparatiroidizem). Povišana koncentracija hormona PTH vpliva tudi na slabšo reabsorbcijo kalcija nazaj v kri, kar pripelje do pomanjkanja kalcija v telesu (hipokalcemija). Torej če zmanjšamo vnos fosforja v organizem, zmanjšamo količino fosforja v krvi in preprečimo mineralizacijo ledvic.
  • vzdrževanje acido-bazičnega ravnovesja. Ledvica so glavni organ za vzdrževanje acido – bazičnega ravnovesja, ampak v primeru kronične odpovedi ledvic je to ravnovesje porušeno in vodi v zakisanje telesa. Za vzdrževanje acido – bazičnega ravnovesja se k prehrani lahko dodaja Canis Extra alga Klorela.
  • k hrani lahko dodajamo tudi nenasičene maščobne kisline (omega 3 za pse) in kalij. Pri kronični bolezni ledvic se kalij ne reabsorbira nazaj v kri, ampak se ga več izloči z urinom, zato ga telesu primanjkuje. Omega 3 maščobne kisline lahko pripomorejo k boljši filtraciji v ledvicah in zmanjšajo proteinurijo (delež beljakovin v urinu).

 

 

Vir:
http://www.naturavetal.de
Denise A. Elliot : Nutritional management of chronic renal disease in dogs and cats. Veterinary clinics small animal, 2006; 36: 1377-1384