ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

 

Alergije pri psih so danes tako zelo pogoste in različne, da so redki lastniki, ki lahko rečejo: Moj pes ni alergičen. Najpogostejše alergije pri psih so definitivno alergije na hrano ali samo na določeno sestavino v hrani, sledijo jim alergije na pršice, alergije na cvetni prah, alergije na trave, alergije na bolšji ugriz,… Zakaj je prišlo do razvoja alergij pri psih ni točno utemeljeno, obstaja več teorij: neustrezna prehrana in nezdrav življenjski slog psa, genetske predispozicije povezane s pasmo psov, razni pesticidi, konzervansi, umetni dodatki, GSO hrana,… Vzroki za razvoj alergij pri psih so kar podobni domnevnim vzrokom za izvor alergij pri ljudeh.

 

ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

 

Kaj se dogaja v telesu psa ob stiku z alergenom?

 

ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in travePomembno je vsaj okvirno vedeti, za kaj se pri alergijah sploh gre. Če poznamo mehanizem delovanja lahko psu tudi lažje pomagamo. Pri alergijah (alergijskih reakcijah) pride do pretiranega imunskega odziva na snov iz okolja. Takšno snov iz okolja imenujemo alergen (npr. pršice, cvetni prah, določena sestavina v hrani) in izzove številne reakcije kot so: srbečica, odpadanje dlake, prebavne težave, driska, napenjanje, vnetje ušes in oči,… Imunske reakcije, povezane z alergijami, so precej zapletene. Večina reakcij vključuje molekule alergena združenega s protitelesi (Ig) v krvi. Ta kompleks se veže na celice, imenovane mastocite. Mastocite so celice, ki jih najdemo v mnogih tkivih po vsem telesu. Ko antigen (substanca, ki se veže na protitelo) in protitelo reagirata z mastociti, mastociti začnejo sproščajo histamin, ki povzroči lokalno vnetje (rdečina, otekanje in srbenje). To je samo ena od možnih alergijskih poti. Opisana je naravna obrambna pot organizma pred tujki, težava je le v tem, da je imunski sistem prepoznal napačno snov za tujek. 

 

Ko se sprostijo prevelike količine histamina, mora pasje telo to raven nekako znižati oziroma vrniti v normalno stanje. Za uravnavanje histamina v organizmu psa skrbi encim diamin oksidaza. Nastanek tega encima v telesu spodbuja vitamin C, vitamin B 6 in baker. Druge raziskave pa kažejo tudi, da lahko ustrezen vnos zdravih maščob in drugih hranilnih snovi - fosforja, magnezija, železa in vitamina B12 prispeva k povečanju aktivnosti DAO (diamin oksidaza).

 

Histamin ostane v telesu nekje 3 tedne, zato je smiselno, da se vsake spremembe, ki bi pomagala pri alergijskih reakcijah držimo vsaj tri tedne. Torej, če so odločite zamenjati hrano, je smiselno, da psa hranite z njo vsaj tri tedne, da lahko ocenite napredek. Seveda bo, v kolikor smo našli pravi razlog (pravi alergen), nivo histamina v telesu in s tem tudi alergijska reakcija začela upadati po nekaj dneh.

 

Najpogostejši znaki alergij

 

Najpogostejši znaki alergij so: srbečica in posledično nenadzorovano praskanje ter grizenje, kar lahko privede do izgube dlake, pordele kože in vnetja kože. Znaki alergij so tudi različni izpuščaji, vneta ušesa in vnete oči. Psi imajo pogoste prebavne težave, kot so napenjanje in driska. Posledično, ker ni trdega kakca, se tudi analne žleze ne praznijo pravilno, zaradi tega pride do vnetja analnih žlez. Za vse naštete težave je po večin krivec histamin.

 

Kako ugotoviti, da ima vaš pes alergijo

 

Sum na alergijo se pojavi ob očitnih znakih alergij, ki se jih ne da spregledati. Alergije lahko izbruhnejo na različne načine, v različnih časovnih obdobjih in lahko trajajo različno dolgo. Alergije so lahko sezonske (npr. pomlad) iz česar lahko sklepate, da gre za nek zunanji alergen: cvetni prah, cvetoče trave,… Če se alergije prisotne ves čas in niso sezonsko vezane, gre po vsej verjetnosti za alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani. Alergije lahko psa prizadenejo v vseh življenjskih obdobjih, to pomeni, da če vaš mladiček nima alergij, še to ni zagotovilo, da odrasel kuža ne bo imel alergijskih reakcij. Velja tudi obratno, lahko ima vaš mladiček ogromno alergij, ki bodo z odraščanjem izzvenele. Ob sumu na alergije pri psih je najboljše narediti alergijski test, ki danes obstajajo v različnih oblikah. Najbolj pogosti so alergijski test sline, krvni alergijski test in kožni alergijski test. Vse bolj pogost je tudi bioresonačni test na alergije, s katerim je zadovoljnih vedno več pasjih lastnikov, saj se najbolj približa točno vašemu psu.

 

Alergije pri psih: Na hrano

 

alergija psa na hraniAlergije psov na hrano so verjetno ene izmed pogostejših alergij s katerimi se soočajo naši psi. Psi so lahko alergični na določeno živalsko beljakovino, na žitarice ali na pršico, ki se nahaja v določenih briketih. Alergije na hrano so nesezonske reakcije, ki se lahko pojavijo kadarkoli in so povezane z zaužitjem alergena, ki se nahaja v hrani. Alergen je popolnoma neškodljiva snov/sestavina, ki izzove le nepravilno reakcijo imunskega sistema psa, kar pripelje do različnih težav.

 

Razlika med intoleranco in alergijo na hrano

Intoleranca (preobčutljivost) na določeno sestavino je reakcija, kjer imunskega mehanizma ni mogoče dokazati, zato za intoleranco veliko krat slišimo tudi izraz psevdoalergija. Intoleranca je lahko povezana z motnjami v delovanju encimov, lahko pa tudi s farmakološkimi vzroki. Znaki pri intoleranci in pri alergiji se pojavijo na koži (srbečica, pordela koža). Intoleranco pa spremljajo še številne gastrointestinalne težave, kot je slaba prebava hrane, napihnjenost, plini, bruhanje in driska. Pri alergičnem psu obstaja napaka imunskega sistema, zaradi katere imunski sistem napačno prepoznava določeno snov kot škodljivo kar izzove nastajanje protiteles igE, ki so usmerjena proti »škodljivim« snovem.

 

Alergija ne živalske beljakovine

Največkrat so psi alergični na piščanca, pojavlja pa se tudi alergija na govedino. Prav tako je potrebno biti pozoren kakšne kakovosti je meso, ki ga hranite. Piščanec in piščančje meso ter govedina in goveje meso je različno. Piščanec in govedina pomenita, da je v vaši hrani vse (od mišičnega mesa, notranjih organov, živalskih ostankov – koža, kopita, kljuni, dlaka,…). Alergije največkrat povzročajo živalski odpadki, medtem ko meso velikokrat sploh ni problematično.

 

Pri hranjenju psa z alergijami se je potrebno zavedati, da je bolje, če mu hranimo le en vir živalskih beljakovin naenkrat – takšno hrano imenujemo tudi MONOPROTEINSKA HRANA ZA PSE. Na tak način najlažje izključite vse potencialne alergene. Ker veste, da so najpogostejše alergije na piščanca in govedino, ki se pogosto pojavljata v prehrani psov, preprosto izberite, drug KVALITETEN vir živalskih beljakovin, kot npr.: losos, kunec, divjačina, konj, noj,… Če želimo v tem času psu ponuditi tudi priboljške, izmerimo takšne, ki so sušeni na zraki, brez barvil in konzervansov. Vse ti E-ji, če se jih v organizmu psa nabere preveč, lahko povzročajo preobčutljivost ali alergije. Seveda izberite priboljšek iz enakega mesa kot hrano.

 

Alergija na žita

Največkrat pride do alergij na žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen), seveda pa je lahko kuža alergičen tudi na riž, koruzo ali katero koli žito. V primeru, da je kuža alergičen na določena žita, se odločite za hrano brez žitaric. 

 

Alergije pri psih: Na prehransko pršico

 

Alergija psa na prehransko pršico je tako pogosta ali še celo bolj kot alergija na določeno vrsto hrane. V veliko primerih (če ne naredimo alergijskega testa) sploh ne vemo, ali je bil pes alergičen na piščanca ali morda na pršico v hrani. Z zamenjavo okusa hrane in znamke hrane ste se znebili piščanca in morda tudi pršice in posledično kuža nima težav, vi pa še vedno ne veste na kaj je bil alergičen: na piščanca ali pršico. Dejstvo je, da se pršice razvijejo v živalskih ostankih, ki so zmleti v hrani za pse. Prav tako, hrana z višjim deležem nekakovostnih žit še bolj pritegne pršice, da se v idealnih življenjskih pogojih namnožijo. Nekateri lastniki pasjo hrano tudi zamrznejo, da pomorijo pršice, ampak to ni rešitev na dolgi rok, prav tako je vprašanje, koliko ur je potrebno hrano imeti v zmrzovalniku, da pomorite vse pršice.

 

Naturavetal hladno stiskana hrana za pse, ki je primerna za pse z alergijami

Naturavetal hrana pomoč pri alergijah pri psih

 

Naturavetal ponuja izključno monoproteinsko hladno stiskano hrano za pse z okusom piščanca, govedine, lososa, jagnjetine ali kunca. Torej, če se odločite, da boste hranili lososa, hranite res samo lososa brez skritih piščančjih maščob. Vsi okusi hrane so preverjeno in potrjeno prez pršic, saj se v peletih uporablja le visoko kakovostno meso, brez živalskih stranskih ostankov. Meso je kakovosti human grade - kar pomeni primerno tudi za prehrano ljudi. Vso meso je lokalne reje, živali so pašne in hranjenje s kakovostno krmo in nikakor GSO krmo. Zdravo meso lahko pride le od zdravih živali. 

 

Nekateri Naturavetal okusi so brez žitaric: kunec, losos in govedina. Piščanec in jagnjetina vsebujeta oves in polnozrnat neoluščen riž. Obe žitarici sta kakovostni in nikakor ne gre za ostanke ob teh žit, zato je tudi pojav alergij veliko manjši. 

 

Najbolj primerna okusa hladno stiskane hrane za pse, ki imajo alergije sta Canis Plus losos in Canis Plus kunec. Naturavetal ponuja tudi mokro hrano, ki je brez žitaric le z enim beljakovinskim virom. Izbirate lahko med popolno mokro hrano z okusom jagnjetine (Canis Plus jagnjetina) in bivola (Canis Plus bivol) ter dopolnilno mokro hrano v ovoju z okusom jagnjetine (klobasa 100% jagnječje meso) in konja (klobasa 100% konjsko meso). 

 

 

 

ALERGIJE PRI PSIH: Na hrano, pršice, cvetni prah in trave

Alergije pri psih: Na trave in cvetni prah

Če se alergija pojavlja samo sezonsko, to je pomlad-poletje, je najverjetneje, da je vzrok za alergijo zunanji dejavnik, v večini primerov stik trave ali cvetni prah s katerim je kuža v stiku na sprehodu. Tem alergenom se je nemogoče izogniti, saj psa ne morete imeti v stanovanju skoraj pol leta. V pomoč so vam lahko kapsule Canis Extra Vitallergan® (mešanica vitamina C, vitamina B6, cinka, kalcija in magnezija), torej vseh vitaminov in mineralov, ki povečajo aktivnosti DAO (diamin oksidaza). Encim DAO zmanjša nivo histamina. Manj histamina – manj težav s simptomi alergij (praskanje, vnete oči, vneta ušesa, prebavne težave).

 

Torej, kako postopati pri alergijah?

Ob sumu na alergije pri psih naredimo alergijski test, ki nam pokaže na kaj je kuža alergičen. Vsem alergenom se s hrano izognemo, pršicam v hrani se izognemo z nakupom kvalitetne hrane za pse. Alergenom iz okolja se žal ne moremo 100% izogniti, pri tem so nam lahko v pomoč Vitallergan kapsule.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/allergy-general-in-dogs

https://publications.parliament.uk/pa/ld200607/ldselect/ldsctech/166/16605.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24321252

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5809771/

https://www.healthline.com/nutrition/dao-supplement#what-it-is

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/67785

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/histamine-n-methyltransferase

https://www.lekarnar.com/clanki/alergija-in-intoleranca-na-hrano

https://dogcare.dailypuppy.com/feed-dog-allergic-storage-mites-7580.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494758

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494758

https://wagwalking.com/condition/grain-allergies