SUROVA HRANA ZA PSE (BARF): Kako začeti in osnovna načela

Surova hrana za pse (tudi BARF hrana za pse) je priljubljena med pasjimi lastniki, saj nekaterim psom ustreza in pozitivno vpliva na njihovo zdravje in počutje, lastnikom pa omogoča, da sami pripravijo posamezne sestavine in jih združijo v uravnotežen obrok. Surova hrana za pse je sveža, naj pa bi bila tudi kvalitetna in zdrava ter predstavlja popoln obrok za psa in skrbi za njegovo dolgoletno zdravje. Preglejte osnovna načela in praktične recepte, ki sledijo v nadaljevanju. Pri hranjenju s surovo hrano moramo biti vsekakor dovolj podučeni, da znamo pripraviti popolne (uravnotežene) obroke in, da hranimo s svežim mesom preverjenega porekla, ki je tudi veterinarsko pregledano.

Surova hrana ima številne prednosti, saj omogoča, da psa hranite z nepredelanimi in svežimi sestavinami nad katerimi imate tudi popoln nadzor. Slabosti hranjenja s surovo hrano pa je morda nekoliko težji začetek. Pes se mora navaditi na surove obroke in mu prehrane ne morete spremeniti kar čez noč. Prav tako priprava hrane zahteva nekoliko več časa in izobraževanja, da so obroki zares uravnoteženi tudi na dolgi rok. Slabost je tudi shranjevanje, saj je pri rokovanju s surovem mesom potrebno biti bolj dosleden in previden.

 

KAZALO VSEBINE: 

  1. Osnovna načela hranjenje psa s surovo hrano
  2. Kalcij in fosfor
  3. Količina hranjenja
  4. Kombinacija surove hrane in Naturavetal hrane
  5. Uravnoteženi recepti

 

SUROVA HRANA ZA PSE: Osnovna načela in razmerja

BARF hrana za pse pomeni biološko primerno hrano za pse ali hranjenje s surovo hrano in kostmi. Ta metoda temelji na prehranjevalnih navadah volkov, katerih osnovna hrana je predvsem sveže meso in drobovina. Poleg tega obstaja manjša količina rib, sadja in zelenjave ter prebavljenih žit iz želodčne vsebine plena, ki jo je volk pojedel skupaj s celotnim plenom. Tudi zelišča, semena, oreški, listi in korenine pripadajo – odvisno od letnega časa – na pestro oblikovanem jedilniku.

Najbolj pomembna stvar pri BARF-u je, da hranite raznoliko in uravnoteženo hrano v daljšem časovnem obdobju, da na tak način zagotovite psu vsa hranila iz različnih virov. Da bi bila prehrana naših psov čim bolj izvirna in raznolika, je pomembno, da svojemu hišnemu ljubljencu, poleg bogatega beljakovinskega vira svežega mesa ponudite tudi naravne dodatke, ki podpirajo surovo prehrano.

 

PRIPRAVA POPOLNEGA BARF OBROKA

Popolni obrok za psa je sestavljen iz 70 % ali 80% mesnega deleža in 30% ali 20% iz zelenjavno-rastlinskega dela. Ni dovolj, da psu ponudite le meso, saj mu bo na tak način primanjkovalo življenjsko pomembnih vlaknin, vitaminov in mineralov. 70 % (80%) mesni delež mora biti sestavljen iz kakovostnega mišičnega mesa in notranjih organov, s tem da notranji organi (ledvica, jetra, srce, vranica,…) predstavljajo manjši delež kot mišično meso. 30% (20%) zelenjavno rastlinski delež je lahko sestavljen iz sadja, zelenjave, začimb in zelišč, ki so primerne za psa ter iz zdravih žitaric (npr. ajdova kaša, proso, sladek krompir).

 

KAKOVOST MESA – najpomembnejša sestavina

Pri surovi hrani za pse oziroma pri BARF hranjenju je vaša prva skrb kakovost mesa, ki ga dajete svojemu psu. Danes je zelo bogata ponudba že pripravljenih surovih, popolnih obrokov za psa. Ko kupujete pripravljene popolne obroke, se zmeraj prepričajte kakšno meso vsebujejo. Pomembno je, da veste kakšna je kakovost mesa, kakšen je delež mišičnine, notranjih organov in kakšen je delež kosti.

Meso namenjeno prehrani psov mora biti veterinarsko pregledano. Nikakor ne kupujte mesa od neznancev, ki vam po “sumljivo smešnih cenah” prodajajo meso za vašega psa. Logično je, da kakovostno meso ne more imeti nizke cene. Pomembna je kakovost mesa in ne le ideja, da če hranite surovo, hranite tudi zdravo. Večina lastnikov se za surovo hrano odloči iz razloga, da imajo večji nadzor nad sestavinami. Pri surovi hrani boste imeli popolni nadzor le v primeru, da mesu v kosih kupujete pri mesarju. Zmleto (faširano), ki je že naprej pripravljeno nam žal ne omogoča več nadzora nad sestavinami, čeprav je morda bolj praktično.

Če vašemu psu surovo meso ne ustreza (npr. ima drisko ali mehkejše blato) ali ga ne želi jesti lahko surovo meso nadomestite tudi s kuhanim mesom. Tukaj velja omeniti, da surovih BARF obrokov, ki vsebujejo kosti ne kuhamo. Kuhamo lahko mišično meso in notranje organe. Lahko si pomagate tudi z Naturavetal 100% mesnimi izdelki, kot je Canis Plus 100% račje meso, Canis Plus 100% goveje meso ali Canis Plus 100% goveje meso z zelenimi vampi.

 

 

Odlične so tudi Canis Plus mesne klobase z okusom konja, jagnjetine, divjačine, kunca in koze. Vsi pripravljeni mesni obroki vsebujejo kakovostno mišično meso in notranje organe v pravem razmerju. Mesni obroki so nežno kuhani v kratkih časovnih intervalih pri nizkih temperaturah, tako da se ohrani maksimalna vsebnost hranil. Meso je neprodušno zaprto in na tak način konzervirano, zato so vsi obroki brez konzervansov, umetnih barvil in arom, brez polnil in sintetičnih dodatkov.

Zdravo in za psa primerno je surovo kakovostno meso. Kakovost se danes dokazuje z odprto deklaracijo, z deklaracijo v slovenskem jeziku, s sledljivostjo mesa in z veterinarskim pregledom mesa.

 

 

SUROVA HRANA ZA PSE : ZELENJAVNO – RASTLINSKI DEL

  • ZELENJAVA ZA PSA: Primerna zelenjava so bučke, korenje, brokoli, špinača, rdeča pesa, kumarce, zelena zelenjava (solata, rukola),… Zelenjava je lahko pokuhana, pretlačena ali zrezana v koščke, da jo psi lažje prebavijo.
  • SADJE ZA PSA: jabolka, banane, slive, jagode, lubenica, hruške, borovnice, brusnice, papaja, mango,… Sadja dajemo psu manj kot zelenjave. Sadje predstavlja naraven vir vlaknin, pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov.
  • ZELIŠČA IN ZAČIMBE ZA PSA: vodna kreša, koromač, regrat, peteršilj, bazilika,… Zelišča in začimbe se dodajajo v manjših količinah.

Če vam primanjkuje časa ali, če nimate doma raznolike zelenjave, sadja, začimb in zelišč, si lahko pomagate s Canis Plus kosmiči, ki so že pripravljena mešanica zelenjave, sadja, zelišč in začimb. Vse je naravno posušeno na svežem zraku. Kosmiče enostavno namočite v vodi in jih dodate k svežemu mesu ali k našim mesnim klobasam.

Canis Plus Vit/Min kosmiči so sestavljeni iz bučk, pastinaka, prosa, jabolk, šipkovih lupin, regrata in vodne kreše. Canis Plus Top Fit Mix kosmiči pa so popolnoma brez žitaric in vsebujejo bučo v kockah, korenje, špinačne kosmiče, granulat iz šitak, jagode aronije, morsko krhliko z jagodami, baziliko, fige, chia semena, marelice in šetraj. Vse naravne Naturavetal prehranske dodatke najdeš v kategoriji: BARF PREHRANSKI DODATKI.

 

 

DODATEK KALCIJA IN USTREZNO RAZMERJE S FOSFORJEM

Kalcij in fosfor sta makroelementa, ki sta za psa življenjskega pomena. Pomembno je tudi ustrezno razmerje med njima. Fosfor se nahaja v mesu, ribah in mlečnih izdelkih, tako da skoraj ne more priti do pomanjkanja fosforja, saj psa hranite z mesom. Večje težave lahko predstavlja kalcij, ki ga more pes zaužiti več kot fosforja. S kalcijem bogati so mlečni izdelki, nekatera zelenjava, kot je zelje, brokoli, regrat, špinača, rukola in alge. Kosti in jajčne lupine (iz bio reje) so tiste, ki imajo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem. Kalcij je zelo pomemben za številne procese v organizmu psa, za zdrave kosti in sklepe, za zobe, mišice in živce.

Če psu iz takšnih in drugačnih razlogov ne dajete kosti, so zelo enostavna in praktična rešitev prehranski dodatki s kalcijem kot so naše Canis Extra BIO posušene jajčne lupine in apnenčasta alga Canis Extra Algenkalk.

 

 


Količina surove hrane za pse

Natančna odmera količine dnevnega obroka je odvisna od vrste in starosti psa ter njegove aktivnosti oz. količine energije, ki jo dnevno porabi. Generalno se lahko na začetku držimo spodnjih alinej in nato po potrebah psa prilagajamo količino hrane.

Navodila za hranjenje glede na trenutno telesno težo psa:

  • mladi psi, ki še rastejo, cca. 8 – 5% telesne teže
  • odrasli psi, cca. 3% telesne teže
  • mirni odrasli in starejši psi, cca. 2,5% telesne teže

Upoštevati morate tudi zelenjavno-rastlinski del v odmeri 30%. Torej, če imate odraslega psa s težo 10 kg, mu daste na dan 300 g hrane (to je 3%). Od teh 300 g hrane predstavlja 70% surovo meso z notranjimi organi ali naša 100% mesna hrana v klobasah ali konzervah in 30% rastlinsko-zelenjavni del.

 

Surova hrana za pse v kombinaciji s hladno stiskanimi peleti Naturavetal

Veliko pasjih lastnikov se odloča za kombinacijo surove hrane s hladno stiskano hrano Naturavetal. Zjutraj, ko odidemo v službo, se nam velikokrat mudi, saj vsi radi do zadnjega spimo. Zdrava in praktična rešitev v takšnih primerih je Naturavetal hrana za pse. Peleti so naravni, brez sintetičnih dodatkov, konzervansov, barvil, arom in polnil, zato se odlično podajo h kakovostnemu surovemu obroku.

Peleti in sveže meso se nekje enako hitro prebavijo, zato peleti v kombinaciji s surovo hrano za pse ne povzročajo napenjanja, bruhanja in ostalih prebavnih težav. Peleti Naturavetal vsebujejo izključno kakovostno meso primerno tudi za prehrano ljudi. Peleti se odlično obnesejo tudi na počitnicah ali kadar vam slučajno zmanjka zaloge mesa, na sprehodih, treningih ali kadar daste svojega psa v varstvo.

Kombinirano hranjenje je sestavljeno iz:

  1. Iz polovične količine surovega popolnega obroka
  2. Iz polovične količine hladno stiskanih Naturavetal pelet

Primer za 10 kg psa: 10 kg psa bi moral na dan pojesti 125 g hladno stiskanih pelet Naturavetal. 10 kg pes bi moral na dan pojesti 300 g popolnega svežega obroka. Torej, če to razdelimo na polovico je dnevni obrok 10 kg psa sestavljen iz 62.5 g pelet in 150 g svežega popolnega obroka.

 

 

Hladno stiskana pasja hrana Naturavetal
Vsi okusi naše hladno stiskane hrane za pse

 

SUROVA HRANA ZA PSE RECEPTI

Recepti so narejeni za 20 kg psa, ki mu hranimo 3% svežega popolnega obroka. 20 kg pes potrebuje 600 g popolnega svežega obroka.

20 kg pes, ki dobi 3% telesne težeIZRAČUN: 20 kg = 20.000 g x 3/100 = 600 g hrane
Vsebnost mesnega dela v celotni hrani naj bo cca. 70% (mesa in mesnatih kosti, maščob in notranjih organov

MESNI DELEŽ (vse razen kosti) = 70%

MESNATE KOSTI = 15%

IZRAČUN: 600g x 70% = 420 g mora biti mesnega deleža

IZRAČUN: 600g x 15% = 90g mesnatih kosti

Od mesnega deleža odštejemo kosti: 420 – 90 = 330 g in to razdelimo na mišičnino, maščobe in notranje organe
10% od teh 330 g naj predstavljajo notranji organi (jetra, ledvica, srce)IZRAČUN: 330 x 10% = 33 g
Neočiščeni vampi lahko predstavljajo 25% od 330 gIZRAČUN: 330 x 25% = 83 g
Mišično meso predstavlja 55% od 330 gIZRAČUN: 330 x 55% = 182 g
10% predstavljajo živalske maščobeIZRAČUN: 330 x 10% = 33 g
Vsebnost zelenjavno – rastlinskega dela naj predstavlja 30% celote dnevnega obroka
ZELENJAVNO – SADNI DELEŽ = 30%IZRAČUN: 600 x 30% = 180 g
70% od 180 g predstavlja zelenjavaIZRAČUN: 180 x 70% = 126 g
30% 0d 180 g predstavla sadjeIZRAČUN: 180 x 30% = 54 g

 

BARF hrana za pse: Recepti za pripravo popolne surove hrane za pse

Spodaj je napisanih nekaj receptov za pripravo uravnoteženega BARF surovega obroka. Če določene sestavine nimate doma, jo lahko nadomestite s podobno sestavino ali preprosto izpustite. Za alergike ali občutljive pse priporočamo, da se spodnji recepti spremenijo, tako da uporabljate samo eno vrsto mesa – pripravite monoproteinski popoln obrok. Prav tako, se izognete sadju in zelenjavi, na katero je vaš pes alergičen. Za zdrave pse je povsem mogoče kombinirati različne vrste mesa med tednom ali celo v enem obroku. Recepti služijo kot vodilo ali navdih za nove ideje in raznolikost v skledi.

RECEPT 1RECEPT 2
  • 90 g piščančjih perutničk
  • 33 g notranjih organov od rib
  • 83 g govejega želodca
  • 182 g govejega mesa (od tega naj bo nekje 33 g goveje maščobe)
  • 126 g rastlinskega dela: 63 g bučk ali koromača in 63 g in 63 g rukole
  • 54 g sadja: robidnic ali papaje
  • 1 čajna žlička skute
  • 1 čajna žlička bučnega olja
  • Canis Extra Aktiv – zelenjavno – zeliščna mešanica
  • 90 g piščančjih vratov
  • 33 g piščančjih želodčkov
  • 82 g govejih zelenih vampov
  • 182 g piščančjih prsi (od tega 33 g živalskih maščob)
  • 126 g rastlinskega dela: 63 g kumarc in 63 g zelene solate
  • 54 g marelic ali malin
  • 1 čajna žlička skute
  • Canis Extra lososovo olje
RECEPT 3RECEPT 4
  • 90 g govejega mesa
  • 33 g jagnječjih ledvic
  • 82 g govejih zelenih vampov
  • 182 g teletine (od tega 33 g živalskih maščob)
  • 126g rastlinskega dela: 63g korenja ali buče in 63g zelene solate
  • 54g – banane ali jabolk
  • 1 jajce
  • Canis Extra bio egipčansko olje črne kumine
  • 90 g piščančjih perutničk
  • 99 g piščančjih želodčkov
  • 264 g govejega mesa (od tega približno 33 g živalskih maščob)
  • 126 g zelenjavno- rastlinskega dela: 63g bučk ali koromača in 63 g rukole
  • 54 g sadja: robide ali papaja
  • 1 čajna žlička skute
  • 1 čajna žlička bučnega olja
  • Canis Extra Aktiv – zelenjavno – zeliščna mešanica

 

surova hrana za pse in BARF dodatki
Naturavetal BARF prehranski dodatki za sestavo uravnotežene BARF surove hrane

 

Vsi recepti so osnovno vodilo za pripravo popolnega obroka, vi pa lahko določene sestavine tudi zamenjate ali skombinirate dva recepta v enega. Pomembno je, da vedno upoštevate svojega psa kot posameznika – ker so njegove potrebe odvisne od starosti, aktivnosti, uspešnosti in splošnega zdravja, zato mora biti hranjenje vedno prilagojeno njegovim trenutnim potrebam.

Kot smo že napisali zgoraj ima surova hrana za pse številne prednosti, nakaj pa je tudi slabosti oziroma sprememb na katere se moramo kot lastniki pripraviti, če se odločimo za način hranjenja psa z BARF menu-ji. Surova hrana za pse ima številne prednosti:

  • Vsebuje naravne in sveže sestavin
  • Običajo je hrana zelo ješča
  • Imamo nadzor nad živili
  • Zdrava koža in dlaka
  • Urejena prebava
  • Naravna nega zob v kolikor pes uživa surove in sveže kosti

Kot slabosti surove hrane pa lahko zagotovo naštejemo naslednje:

  • hranjenje s surovo hrano je nekoliko bolj zamudno in zahteva več načrtovanja (hrane ne moremo takoj ponuditi psu, najprej jo moramo odmrzniti)
  • če imamo velikega psa potrebujemo večjo skrinjo za shranjevanje njegovih obrokov
  • surova hrana ne more čakati v pasji posodici, saj je hitro pokvari in privablja mrčes
  • še bolj moramo skrbeti za čiščenje pasje posodice po vsakem obroku
  • danes na tržišču obstaja tudi veliko že pripravljene komercialne surove hrane, kjer sami nimamo več nadzora nad živili