Najpogostejše bolezni psov

Živimo v svetu, v katerem na naše pse prežijo številne bolezni. Še bolj presenetljivo je to, da imajo psi zelo podobne bolezni kot ljudje. Srečati popolnoma zdravega psa je danes že prava redkost. V nadaljevanju bi vam radi predstavili najpogostejše bolezni psov in simptome, ki jih spremljajo. Včasih je veljalo, da so mešanci bolj »odporni in trpežni« od rodovniških psov, vendar to nikakor ni res. Vse pasme psov in vsi mešanci lahko trpijo za enakimi boleznimi, res pa je, da imajo nekatere pasme za določene bolezni že predispozicije in toliko večje tveganje za obolenje. Bolan pes se obnaša drugače, običajno je brez energije, apatičen in nejevolen. Bolane pes potrebuje več nege in pozornosti.  Prispevek je povzetek najpogostejših bolezni psov in simptomov, ki jih spremljajo.

 

NAJPOGOSTEJŠE BOLEZNI PSOV

Najpogostejše bolezni psov – Debelost

Vsi bi se lahko strinjali, da je debelost zelo pogosta bolezen psov. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da večina lastnikov, ki ima predebelega psa, ne misli tako. Debelost pri psih je povezana z dvema dejavnikoma; pasji lastniki bi svojemu psu ponudili vse za pojest, saj se je zelo težko upreti ljubkemu pogledu psa kako nas prosi za še več ali za kak priboljšek od mize. Drugi dejavnik, ki vpliva na debelost psa je nekakovostna hrana s prevelikim deležem nizkokakovostnih žit. Hrana, ki temelji na koruzi, pšenici ali krompirju vsekakor ne bo prispevala k vzdrževanju optimalne telesne teže psa. Pomembna je tudi vsakodnevna aktivnost v obliki sprehodov ali mentalne zaposlitve. Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi drugih zdravstvenih stanj, kot so npr.: bolezni ščitnice pri psih, ki lahko vplivajo, da se pes, kljub ustrezni prehrani in kljub ustrezni količini, redi.

Zavedati se moramo, da odgovorno lastništvo pomeni tudi ustrezno telesno težo psa, saj ima pes s prekomernimi kilogrami lahko številne zdravstvene težave, bolečine in manj kakovostno življenje. Pasji lastniki smo tisti, ki smo odgovorni za telesno težo svojega psa. Če potrebujete nasvet katero hrani izbrati pri psu s preveč kilogrami si lahko več preberete v prispevku: Dietna hrana za pse.

 

Sladkorna bolezen pri psih

Sladkorna bolezen pri psih oziroma diabetes je zelo pogosto hormonsko obolenje pri psih in velja za zelo pogosto bolezen psov. V osnovi gre za kronično povišan sladkor v krvi. Glavni hormon, ki uravnava nivo sladkorja (glukoze) v krvi je insulin, ki ga izloča trebušna slinavka. Sladkorna bolezen pri psu nastopi takrat, ko se ne izloča dovolj inzulina. Z obvladovanjem sladkorne bolezni lahko psi živijo precej normalno življenje, da mu takšno življenje omogočimo, moramo seveda poiskati ustrezno hrano, ustrezno telesno aktivnost in morda celo ustrezno zdravljenje.

 

Najpogostejše bolezni psov – Rak pri psih

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije WHO iz leta 2012 kar 50% psov zboli in umre (posredno in neposredno) zaradi različnih oblik raka. Danes je ta številka še verjetno veliko višja. Razvoj raka je pogojen z genetsko osnovi, prav tako pa se vedno bolj vpleta epigenetska: torej vpliv okolja, vpliv stresnih dejavnikov in vpliv hrane. Sintetična in nekakovostna hrana za pse vsekakor predstavlja večje tveganje za obolenja, saj še ni niti popolnoma jasno kako se posamezni konzervansi, sintetični vitamini in sintetične hranilne molekule obnašajo v organizmu psa. Beseda rak se velikokrat pojavi v kombinaciji s tumorji – to so nekakšne bule/otekline na mestih, kjer se ne bi smele pojaviti. Vsaka bula še ni znak za rdeči alarm, vsekakor pa je nujen pregled pri strokovnjaku. Bula pri psu sploh ni nujno da je tumor, lahko gre za vneto lojnico ali kar koli drugega. Tumorji so lahko benigni (manj agresivni) ali maligni (bolj agresivni). Tudi, če so vašemu psu diagnosticirali raka, še to ne pomeni konca, veliko rakavih obolenj je namreč ozdravljivih, odvisno kako razširjen je rak in kakšno je zdravstveno stanje psa. Več o raku pri psih in različnih rakavih obolenjih bomo napisali v samostojnem prispevku.

 

Srčna glista pri psu – dirofilarioza pri psu

S srčno glisto se lahko naši psi okužijo s pikom okuženega komarja. Temu tveganju so izpostavljeni psi v času dopustovanja v Mediteranskem predelu, kot je na Hrvaškem ali na Primorskem. Dirofilariozo povzroča srčna glista (Dirofilaria immitis), ki se v psa prenese s pikom komarja. Gliste se naselijo v pljučnih arterijah, ki dovajajo kri v pljuča. Gliste lahko merijo v dolžino tudi do 30 cm. Odrasle srčne gliste zadebelijo pljučne arterije; te postanejo manj raztezne, so toge, v določenih primerih pa se lahko tudi vnamejo. Zaradi togosti in zadebeljenosti pljučnih arterij more srce delati z večjo močjo, da prečrpa kri. Kako močno se ti znaki izrazijo je odvisno od odpornosti psa, intenzivnosti okužbe in trajanja okužbe. Psi, ki so okuženi s srčno glisto so običajno brez prave energije, lahko izgubijo telesno težo, jih muči kašelj in dihajo oteženo. Bolezen lahko napreduje tudi do stopnje odpovedi srca in do smrti. V primeru suma na okužbo s srčno glisto je posvet s strokovnjakom obvezen, da se skupaj odločite za ustrezno zdravljenje.

 

Srčno popuščene pri psih in ostale bolezni srca

Srčna bolezen se najpogosteje pojavi kot okvara srčne zaklopke, ki največkrat prizadene manjše pse in povečanje prekatov ter manjši iztisk krvi (dilatativna kardiomiopatija), ki največkrat prizadene večje pasme. Obe težavi poznamo pod imenom: srčno popuščanje pri psih. Več o srčnem popuščanju si preberite v članku: Srčno popuščanje pri psih.

 

Najpogostejše bolezni psov – Kužni kašelj pri psih (Kannel Cought)

Kužni kašelj je izjemno suh in dražeč kašelj, ki se pojavi iznenada. Pri kužnem kašlju se vnamejo zgornje dihalne poti, kot je sapnik, sapnice in veliko krat tudi grlo. Kužni kašelj je zelo nalezljiv, z njih se psi najpogosteje okužijo od drugih psov. Povzročitelji bolezni so različne bakterije in virusi. Več o kužnem kašlju, simptomih in kako pomagati psu, bomo napisali v samostojnem članku. Preberite kaj je kužni kašelj in kako pomagati psu?

 

bolezni psov
Najpogostejše bolezni psov so debelost, rak, bolezni povezane s prebavo in oslabljenim imunskim sistemom

 

Odpoved ledvic pri psu in ostale bolezni ledvic

Odpoved ledvic pomeni nezmožnost opravljanja funkcije – odstranjevanja odpadnih snovi iz organizma in koncentriranje urina. Več o ledvičnih boleznih, simptomih, bolezenskih znakih in ustrezni hrani za ledvične bolnike si lahko preberete v prispevku: Odpoved ledvic pri psu.

 

Bolezni pri psih – Parvoviroza

Parvovirozo povzroča virus – parvovirus, ki ga prenašajo obolele živali. Okužba se kaže predvsem s hudimi prebavnimi motnjami, kot so bruhanje, neješčost, krvava driska, vse to pa spremlja povišana telesna temperatura. Več o parvovirozi bomo napisali v samostojnem članku.

 

Steklina

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji obvezno, saj se steklina prenaša med vsemi toplokrvnimi živali, torej tudi iz psa na človeka. V Sloveniji je bila steklina izkoreninjena že takoj po 2. svetovni vojni, v državah tretjega sveta pa še danes predstavlja velik problem in povzroča visok delež smrtnosti, predvsem med otroci. Steklino povzroča virus, ki prizadene centralni živčni sistem. Človek se s steklino okuži z ugrizom stekle živali ali s slino stekle živali, ki pride v stik s krvjo (npr.: če imamo kakšno ureznino). Pri svojem delu so še posebej izpostavljeni veterinarji, lovci in gozdarji, zato je smiselno cepljenje za izpostavljene skupine ljudi. Zdravila za steklino ni se praktično vedno konča s smrtjo, zato so zelo pomembna preventivna cepljenja domačih živali in divjih živali (kot so lisice in jelenjad). Slovenija je bila leta 2016 razglašena na državo prosto stekline.

 

Okužbe z notranjimi zajedavci in okužbe z zunanjimi zajedavci

Okužbe z notranjimi zajedavci pri psih so zelo pogoste, saj psi kot mrhovinarji zelo radi pojedo iztrebke drugih živalih in se tako najlažje okužijo z glistami ali trakuljami. Preprečevati je potrebno tudi okužbe z bolhami, saj so lahko tudi bolhe prenašalke trakulje. Več o notranjih zajedavcih pri psu. Med zunanjimi zajedavci so najpogostelje bolhe, ki so lahko prenašalke notranjih zajedavcev, same pa zajedajo na koži psa, kar vodi v nenadzorovano praskanje. Preberi več v prispevku bolhe pri psu. Zelo nevarni zunanji zajedavci so tudi klopi, ki so prenašalci nevarne borelioze in anaplazmoze. Preberi več v prispevku klopi pri psi in borelioza pri psu.

 

Zasuk želodca pri psu

Zasuk želodca pri psu je resno in težavno bolezensko stanje z visoko umrljivostjo. Najboljše je preprečevanje in zgodnje odkrivanje znakov bolezni. Zasuk želodca je še posebej nevaren za večje pasme psov, zato je zelo pomembno, da izberete takšno hrano, ki ne obleži v želodcu psa in ga prekomerne ne raztegne, prav tako je pomembno, da psa hranite večkrat na dan in, da vam pes hrane na golta. Preberi več v prispevku: Zasuk želodca pri psu.

 

bolezni psov simptomi
Kadar je pes bolan je zelo pomembno, da opazujete simtome, da jih znate veterinarju opisati, da čim hitreje diagnosticira pravo bolezen

 

Bolezni pri psih – Epilepsija

Epilepsija pri psih je kronično stanje z nenadzorovanimi ponavljajočimi se krči. Vzroki za epilepsijo so številni in pri vsakem psu se lahko izrazijo v različnih oblikah. V času epileptičnega napada je najbolj pomembno, da ohranimo mirno glavo in pomagamo psu po koncu epileptičnega napada. Zaželeno je, da vodimo evidenco, kako pogosti so ti napadi ter kako dolgo trajajo. Preberi več v prispevku: Epilepsija pri psih.

 

Gastritis pri psih

Gastritis pomeni vnetje želodčne sluznice, ki se kaže v pogostih prebavnih težavah; kot je pogosto bruhanje in driska. V prispevku gastritis pri psu si preberite, katera hrana je ustrezna za takšne pse in kako hraniti psa z gastritisom.

 

Bolezni psov – Artritis pri psih

Artritis je kronično vnetje sklepov pri psih. Artritis je neozdravljiv in je lahko posledica napak v razvoju in različnih poškodb sklepov okončin. Simptome artritisa lahko blažite z rednim in ustreznim gibanjem, z udobnim in toplim ležiščem, z uravnoteženo prehrano in z vzdrževanjem optimalne telesne teže. V veliko pomoč so lahko prehranski dodatki za pse, kot je glukozamin za pse.

 

Zobna obolenja

Različna zobna obolenja spadajo med zelo pogoste bolezni psov. Najbolj so zobnim obolenjem podvrženi manjši psi, ki imajo že v osnovi nepravilno razvito zobovje, zato se zobne obloge iz katerih nastane zobni kamen, veliko lažje nabirajo. Pozorni smo na poškodovane zobe, vnete dlesni in zobni kamen. Slab zadah pri psu je velikokrat lahko posledica slabe zobne higiene psa. Zelo pomembna je preventivna nega zob z rednim »ščetkanjem« zob in z občasnim žvečenjem trdih priboljškov ali kosti, s katerimi si psi naravno čistijo zobe in zmasirajo dlesni. Več o zobni higieni psov bomo napisali v samostojnem članku.

 

Najpogostejše bolezni psov simptomi

Vsaka bolezen psov svoje simptome, po katerih jo strokovnjaki najlažje diagnosticirajo. Psi nam ne morejo povedati kaj je z njimi narobe oziroma kaj jih boli, zato jim moramo pozorno spremljati. Če je naš pes dlje časa apatičen, brez prave volje do življenja, pred tem pa je bil poln energije, je to vsekakor znak, da je nekaj narobe. Prav tako, če ima pes ponavljajočo drisko, pogosto bruha in ima povišano telesno temperaturo so to lahko znaki različnih bolezni. Določene simptome bolezni boste opazili: npr.: šepanje psa pri težavah s sklepi ali artritisom, zobni kamen v obliki rumeno-rjavih zobnih oblog, debelost, kužni kašelj,… Pri dlje trajajočih spremembah pri psu se priporoča posvet s strokovnjakom, saj le tako lahko pravi čas odkrijete morebitne bolezenske znake in še pravi čas ukrepate.

Bolan pes potrebuje več naše pozornosti, prav tako mu moramo nameniti več časa za nego. Ne glede na to, za kakšno bolezen gre, pomembno je, da ves čas spremlajmo simptome (pomaga tudi, če si jih beležimo), da znamo na pregledu pri strokovnjaku čim bolj natančno opisati zdravstveno dogajanje.

 

Literatura:

Sean J. Delaney, Andrea J. Fascetti; Applied Veterinary Clinical Nutrition; John Wiley & Sons Ltd., 2012

Martha G. Cline, Maryanne Murphy; Obesity in the Dogs and Cats; Taylor&Francis Group; 2019