Bolhe pri psu - Kako se jih znebiti

Objavil Kosmatinčki 11/09/2018 0 Komentarji Psi in zdravje,

BOLHE PRI PSU - Kako se jih znebiti

 

Bolhe pri psu - Kako se jih znebiti na naraven in ne-invaziven način? Bolhe so pasja in naša velika nadloga. Postopek odstranjevanja pasjih bolh je dolgotrajen in težaven proces, zato je nujno, da poskrbimo za PREVENTIVO. Vaš kosmatinec lahko dobi bolhe na sprehodu, pri veterinarju ali pri obisku svojega prijatelja. Bolhe lahko dobi tudi pri izposoji odej in igrač od drugih psov, ki so okuženi z bolhami.

 

Bolhe pri psu - Kako se jih znebiti»Oh, ta presneta nadloga,« se je, praskajoč se za levim ušesom, jezil Berto. »Ne bi se smel toliko družiti s sosedovo Binko. Res je simpatična in zabavna, ampak te njene bolhe me spravljajo ob pamet.« Vendar se Berto moti. Bolh najbrž ni dobil neposredno od sosedove Binke, pač pa se je po vsej verjetnosti okužil, ko si je zadnjič »sposodil« njeno odejo.

Odrasle bolhe namreč zelo nerade menjajo svojega gostitelja. Kosmatinčki se zato najpogosteje okužijo z jajčeci ali ličinkami iz okolice že okuženih psov in mačk.

 

Kako zmanjšamo verjetnost, da bi se naš pes okužil z bolhami?

Še nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko zmanjšamo možnost, da bi naš pes dobil bolhe. Bolhe se načeloma ne prenašajo na človeka, so pa odlični prenašalci za bolhe miši in veverice. Če je vaš pes pretežno v stanovanju, se na tak način ne more okužiti z bolham. Če je vaš pes pretežno zunaj, pa obstaja velika verjetnost za prenos bolh. V takšnih primerih svetujemo, da psu ne puščate priboljškov in hrane zunaj, saj le-ta privablja glodavce. Bolhe lahko v stanovanje prinesemo tudi mi sami in na tak način okužimo psa v stanovanju.

 

Če se odpravljate k veterinarju, preventivno zaščitite svojega psa pred bolhami. Pri veterinarju, kjer je veliko psov, je dovolj ena bolha, da okuži vašega psa. Tudi če se odpravljate kam na obisk, npr. k prijateljem, ki imajo psa, je to tveganje za okužbo z bolhami. Tudi človek lahko prenaša bolhe, lahko jih prenesete iz drugega psa na svojega ali jih staknete v času sprehajanja po naravi.

 

V primeru, da boste uporabili rabljene igrače, rabljene odejice za vašega psa, ali ste jih dobili za darilo od nekoga, se najprej prepričajte, da so ustrezno oprane, drugače jih operite sami. V vseh teh materialih se lahko zadržujejo ličinke bolh. Tudi če kupite nove izdelke v pasjih trgovinah, jih preventivno operite. Možno, da je bil kupec kak kuža s pasjimi bolhami.

 

KAJ JE BOLHA IN KAKO ŽIVI?

Bolhe pri psu - Kako se jih znebitiBolha je zajedavec, ki napada sesalce in ptiče. Znanih je okrog 70 vrst. Razlikujejo pa se med drugim tudi glede na gostitelja – človek se z bolhami, ki so napadle njegovega psa ali mačko, ne more okužiti. Bolhe imajo dolge skakalne noge, ki jim omogočajo izjemno dolge skoke. Imajo sploščeno telo, ki ga pokriva trd zunanji skelet. Z zunanjim skeletom se močno pritrdijo na kožuh gostitelja in jih je zato zelo težko odstraniti. Zgornji del požiralnika je prilagojen za prebadanje kože in sesanje krvi.

Samica v svojem življenju izleže od nekaj sto do tisoč jajčec, bodisi na gostitelju ali pa v gnezdu nekje v okolici gostitelja. V enem ali dveh tednih se iz jajčec izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlim organskim materialom in iztrebki odraslih bolh, ki vsebujejo delno prebavljeno kri. Iz ličinke nastane kokon, ki se preobrazi v bubo. Ta oblika je izredno odporna na zunanje vplive in bolha lahko na ta način tudi prezimi. Ličinke v kožuhu se zaradi ugodnejših temperaturnih razmer razvijajo hitreje od tistih na ležišču. Odrasle bolhe se sicer lahko prehranjujejo s krvjo različnih živali, vendar imajo preferenco do točno določenega gostitelja, ki ga zaznavajo z vohom. Brez hrane so sposobne preživeti tudi po več mesecev.

 

BOLHE PRI PSU - BOLEZNI, KI JIH POVZROČAJO IN SIMPTOMI

Bolhe pri psih so najpogostejši povzročitelj kožnega vnetja. Več kot 50 procentov kožnih alergij je posledic hude reakcije na slino bolh. Bolhe pri psu tudi sesajo kri. Če je bolh veliko in če so dolgo prisotne lahko povzročijo slabokrvnost in prenašajo trakulje. Bolhe imajo v slini posebne encime, ki lahko pri določenih psih povzročijo hude alergijske reakcije. Psa lahko zaradi tega srbi cel kožušček in celotna kože, ne samo mesto ugriza.

Simptomi: najbolj očiten simptom je praskanje psa. Ugrizi bolh psa zelo srbijo, tako zelo, da se lahko spraska tudi do gole kože. Opazni so tudi bolšji iztrebki (črne pikice na koži) in izguba dlake na koncu repa.

»Zdravljenje« doma: ko ugotovite, da ima eden izmed vaših ljubljenčkov bolha je potrebno začet zdraviti vse hišne ljubljenčke, v primeru, da jih imate več in začeti čistit celotno stanovanje/ hišo. Pasje bolhe so namreč zelo trdožive, in da se jih znebimo, je potrebno dolgotrajno čiščenje in zdravljenje. Zato še enkrat poudarjamo, da je bolhe veliko lažje preprečevati kot zdraviti.

 

BOLHE PRI PSU - KAKO SE JIH ZNEBITI? Kako odstraniti bolhe pri psih? 

Če našega kosmatinčka postavimo na svetlo podlago in, če z njegovega kožuha odpadajo drobni črni delci, ki se ob stiku z vodo obarvajo rdeče, je to zagotovo znak okužbe z bolhami. Bolhe pri psu in mačje bolhe, ki napadajo tudi psa, je potrebno jemati resno, saj so lahko nevarne tudi za ljudi. V času razmnoževanja in če je bolh veliko, lahko ugriznejo tudi človeka. Odstranjevanje bolh v vseh stadijih njihovega razvoja je zelo težko opravilo in navadno je treba postopek večkrat ponoviti.

 

Z insekticidi, ki so lahko kemični ali naravni, oskrbimo žival in prostor, kjer se zadržuje (ležišče, oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje…). Večina preparatov na trgu vsebuje toksične snovi, ki so nevarne za človeka in njegovega štirinožnega prijatelja, ne pa tudi za bolhe, saj so te že razvile odpornost nanje. Z redno, skrbno in konstantno uporabo naravnih sredstev se boste pasjih bolh uspešno znebili, brez da bi škodovali svojemu kosmatinci, sebi in okolju.

 

BOLHE PRI PSU - Kako se jih znebiti z NARAVNO PREVENTIVO 

Bolhe pri psu - Kako se jih znebiti

Če želimo zdravega psa preventivno zaščititi pred zajedavci, pri tem pa ne želimo zastrupljati niti njega niti nas samih, moramo poseči po naravnih insekticidih. V spletni trgovini Kosmatinčki je na voljo Canis Plus kapljice - naravna zaščita pred bolhami in klopi pri psihKapljice vsebujejo jojobino olje, olje čajevca, sivkino olje in neem olje – naravni insekticid. Kapljice odganjajo bolhe in klope. Če bolha kljub temu napade vašega kosmatinca, ob ugrizu pogine v roku 4-6 h, saj bolhe ne prenašajo sestavin v kapljicah. Klop pa ob ugrizu, zaradi sestavin kapljic, odpade od psa.

 

KAJ PA, ČE PES ŽE IMA BOLHE?

Bolhe pri psu - Kako se jih znebiti

Če vaš pes že ima bolhe, ga najprej okopajte z naravnim šamponov ali blagim milom iz kokosovega olja. Canis Plus naravni šampon tvori gosto peno, ki zaduši bolhe. Šampon hkrati odstranjuje tudi iztrebke bolh, zato morete šampon pustiti učinkovati vsaj 5 minut. Naraven šampon je primeren tudi za splošno nego kožuščka, saj deluje zelo vlažilno in je primeren za suho kožo psa in je v pomoč pri odstranjevanju prhljaja pri psih.

 

Ko ste vašega kosmatinčka skopali, mu še svežo dlako poškropite z Canis Plus naravnim razpršilom proti pasjim bolham in pršicam. Naturavetal naravno razpršilo za pse proti bolham in pršicam za neposredno uporabo je namenjeno oskrbi dlake psa pri okužbah z bolhami in pršicami, primerno pa je tudi za nego nečistoče dlake. Deluje pomirjajoče in lajša razdraženost kože. Razpršilo ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov, zato je posebej primerno za občutljivo kožo, zaradi naravne sestave pa je človeku in psu prijazno. Vsebuje olje čajevca iz kontrolirane biološke pridelave, sivkino olje, neem olje in t.i. aqua Pinus - naravni izvleček borovih strženov, ki odpravlja bakterije, bolhe, plesni in viruse v najkrajšem možnem času.

 

Bolhe pri psih – oskrba prostora

Če najdete bolhe pri psu, se jih odkrili samo 5%. Ostalih 95% se zadržuje v prostoru. Potrebno je redno sesanje prostorov (vrečke iz sesalca zavrzite ali čimprej sežgite) in pranje vseh tkanin, na katerih se pes zadržuje na več kot 60°C. Ne pozabimo očistiti tudi avta, če smo pred kratkim psa vozili naokrog, očistimo tudi boks, ki ga uporabljamo pri transportu in povodec/oprsnico.

 

Da povzamemo….

Najboljša rešitev proti bolham pri psu je preventiva! Svetujemo vam, da posegate po naravnih, kvalitetnih in učinkovitih preparatih. Pri naravnih replentih je pomembno, da jih začnemo uporabljati pravočasno, da smo vztrajni in redni. Velika prednost naravne zaščite je, da z njo nikakor ne škodujemo svojemu psu, skrbimo zase in za zdravo okolje. Naturavetal izdelki za zaščito pred bolhami pri psu (kapljice za preventivno zaščito, naravni šampon in naravno razpršilo proti bolham) so v Sloveniji prisotni že več kot 5 let, tako da so preizkušeni. V teh letih pa smo pridobili tudi ogromno uporabnikom, ki nam zaupajo!

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://www.petmd.com/dog/care/evr_dg_fleas_on_dogs_and_what_you_can_do_about_them

https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/dog-flea-advice

 

Loading...