Bolhe v stanovanju – Kako se jih znebiti

Bolhe v stanovanju – Kako se jih znebiti je med vsemi lastniki kosmatih prijateljev zelo pogosto zastavljeno vprašanje. Bolhe so še posebna nadloga, saj so zelo trdovratne in v nekaj dneh iz ene nastane 50 ali več novih. V stanovanje so jih prinesle naše živali, mi sami ali smo jih prinesli z nekaterimi predmeti (npr.: izposojene/nove igrače za psa, ležišče za psa, izposojena pasja oblačila,…).

Večina bolh (nekje 90% živi v stanovanju), le 10% bolh je dejansko na vaši živali. Torej, če najdete bolhe na vašem psu ali mački, pomeni da jih je v stanovanju še mnogo več. Uporabite naravno sredstvo proti bolham v stanovanju, takšno ki bo učinkovito pri zatiranju bolh hkrati pa ne bo imelo negativnih vplivov na živali, otroke in vaše stanovanje. Pri zatiranju bolh je potrebno biti vztrajen in dosleden. V nadaljevanju članka preberite kako se znebiti bolh v stanovanju, in kaj narediti, če so bolhe v postelji? Razjasnili bomo tudi vprašanje: Ali gredo bolhe na človeka?

 

bolhe v stanovanju - kako se jih znebiti
Odrasle bolhe živijo na psu, ličinke in jajčeca pa odlagajo v stanovanje

Bolhe v stanovanju – Preventiva boljša kot kurativa!

Bolhe na psu in bolhe v stanovanju je boljše preprečevati kot pa zatirati/odstranjevati. Ampak, ker so bolhe tako trdoživa in množična bitja, velikokrat pozabimo na njih in jih prinesemo v svoje stanovanje. Večina nas zaščiti svojega psa, ko gremo na sprehod, saj vemo, da je tveganje za okužbo z bolhami in klopi v naravi veliko. Pozabimo pa lahko zaščititi svojega psa, ko ga peljemo k veterinarju, ko ga peljemo na obisk k sosedovemu kužku ali ko se kuža veselo igra na svojem dvorišču. Tudi kadar si izposodite stvari (igrače ali odejico) od drugih psov, se vaš pes lahko okuži z bolhami. Torej, 10 ali več različnih okoliščin okužbe obstaja, zato je najbolje psa preventivno zaščititi pred bolhami in tudi klopi.

 

Bolhe v stanovanju – Kako se jih znebiti z uporabo naravnega sredstva

Če se želimo uspešno znebiti bolh na svojem psu, pomeni da se moramo temeljito lotiti tudi našega bivalnega prostora, v katerem se zadržuje največ bolh. Preprečevanje bolh zgolj na psu ne bo dovolj. Zavedati se moramo, da na psu živijo samo odrasle bolhe, medtem ko svoja jajčeca odlagajo v preproge, odeje in predale. Iz jajčec se razvijejo ličinke iz ličinke pa nova odrasla bolha, ki se zelo uspešno razmnožuje naprej.

 

Praktične smernice kako se znebiti bolh v stanovanju s čiščenjem

  • ZAČNITE TAKOJ! Takoj ko opazite bolhe začnite s čiščenjem in zatiranjem. Z vsakim dnem lahko nastane vsaj 10 novih.
  • Temeljito očistite vaše stanovanje ali hišo, za površnost ni prostora, saj so bolhe neprizanesljive.
  • Operite vse kaj se oprati da; vse preproge, vse odeje, posteljnino, oblačila če imate občutek, da bi bolhe imele dostop tudi do omare. To se lahko hitro zgodi, če ste pustili odprt kak predal. Te stvari poskusite oprati pri čim višji možni temperaturi. Minimalno kar zadošča je 60°C, če boste prali pri manj stopinjah ni njuno, da boste zatrli vse ličinke in jajčeca.
  • Operite vse stvari od svojega psa: njegovo posteljico, njegovo odejo, vse igrače (če se dajo oprati), plastične igrače lahko za nekaj časa tudi namočite v vroči vodi.
  • Kar ne morete oprati, posesajte z močnim in učinkovitim sesalcem. Predlagamo vam, da odmaknete tudi kavč in manjše kose pohištva. Posesajte in pobrišite z mokro krpo na mestih, kjer je bilo postavljeno pohištvo. Ličinke bolh so občutljive na svetlobo, zato se po večini zadržujejo v temnih in tesnih prostih. Največ ličink bolh boste ravno našli za kavčem (ker je temno) med tlemi in zaključno letvijo (tukaj so majhne in ozke špranje). Bolhe se najbolj zadržujejo pri tleh, tako da stvari, ki jih imate visoko (npr. na omari) vam ni potrebno čistiti.
  • Vrečko od sesalca takoj zavrite, saj ličinke bolh brez težav preživijo tudi v vrečki sesalca.
  • Če imate možnost, sesajte z vodnim sesalcem, saj odrasle bolhe v vodi utonejo.
  • Postopek čiščenja ponovite čez 3-5 dni.

 

bolh v stanovanju se znebimo s čiščenjem
S temeljitim in večkratnim čiščenjem se najlažje znebimo bolh v stanovanju

 

Praktične smernice kako se znebiti bolh v stanovanju na naraven način

NENARAVNA ZAŠČITA

Tisto kar počistite in obrišete tudi poškropite z insekticidom. Lahko poškropite kar na mokro/vlažno krpo in pobrišete v temnih predelih in odročnih predelih. Ti kemični močni insekticidi so primerni samo za pomoč pri čiščenju stanovanja, nikakor pa jih ne uporabljati za “špricanje” psa. Takrat ko boste naredili “deratizacijo” svojega stanovanja, poskrbite tudi za ustrezno zračenje, psa pa odmaknite iz hiše oziroma stanovanja.

 

NARAVNA ZAŠČITA

Vsekakor nismo zagovorniki kemijskih insekticidov in zmeraj iščemo naravne rešitve, ki so lahko prav tako uspešne pri zatiranju bolh v stanovanju. Katera sredstva boste uporabili je odvisno od vas samih, od števila bolh v stanovanju in časa, ki ga boste namenili za zatiranje teh zajedavcev. Temeljito čiščenje stanovanja ima večji vpliv, kot si lahko predstavljamo. Če okužba ni prehuda, se vsekakor najprej odločite za naravno zaščito in si vzemite nekoliko več časa za temeljito čiščenje stanovanja.

  • Sprej iz jabolčnega kisa: mešanico iz jabolčnega kisa pripravite tako, da kis preprosto zmešate z vodo. Npr.: 50 ml jabolčnega kisa in 50 ml vode. K mešanici lahko dodate tudi kakšno kapljico eteričnega olja (npr.: olje sivke, olje cedre ali olje čajevca). S takšno mešanico poškropite ali obrišite vse predele v stanovanju.
  • Sprej iz mešanice eteričnih olj: pomešajte eterično olje citrusov, eterično olje čajevca in eterično olje cedre z vodo.
  • Limonino razpršilo: narežite limono in jo skuhajte v vodi. Takšno vodo pustite stati čez noč in jo uporabite šele naslednji dan.
  • Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam, ki ga lahko uporabljate pri zatiranju bolh v stanovanju in pri zatiranju bolh na psu. Razpršilo je mešanica ekstrakt iz borovih strženov, neem olja, olja čajevca in sivkinega olja.

 

naravna zaščita stanovanja pred bolhami
Obstajajo številni naravni pripravki, ki nam bomo v pomoč pri čiščenju stanovanja in zatiranju bolh

 

Trdovratne in številne bolhe v stanovanju – Kako se jih znebiti?

Zakaj se je bolh tako težko znebiti? 95% življenjskega kroga bolhe ne poteka na psu, ampak v stanovanju. Zatiranje in odpravljanje odraslih bolh na psu pomeni le 5% reševanje problema. Na psu živi približno 10% odraslih bolh, ostale pa so v vašem stanovanju.

Bolhe so najpogostejši in najbolj trdovratni zunanji zajedavec. Življenje bolhe je sestavljeno iz štirih razvojnih stopenj: jajčece, ličinka, buba in odrasla žival, ki jo najboljše poznamo, ker jo vidimo s prostim očesom in ker skače. Samice bolh se neprestano hranijo s krvjo vašega psa. Istočasno kot se hrani tudi ustvarja bolšje iztrebke, ki jo ne svetli dlaki vidni kot črne pikice. Če daste te črne pikice pod vodo, bodo postale rdeče in to je 100% dokaz, da je to bolšji krvav iztrebek. Samica bolhe na psu in v stanovanju odlaga jajčeca. Jajčeca se z lahkoto odkotalijo po celotnem stanovanju. Prostori, kjer se pes pogosto zadržuje (posteljica, kavč, preproga,…) postanejo zaradi tega zelo gosto poseljeni z bolhami.

 

bolhe v stanovanju - razvojni krog
Shematski prikaz razvojnega kroga bolhe

 

Ličinke se pretežno zadržujejo v temnih in senčnih prostorih (razpoke parketa, med vlakni preprog in različnih špranjah). Iz ličinke nastane buba, ki se razvije v odraslo bolho. Razvojni krog bolhe v stanovanju ponavadi traja en mesec. Bolha v bubi je sposobna čakati na ugodne razmere tudi več mesecev (npr. pozimi). Ko bube dobijo signal iz okolice, da je v bližini pes in da so ugodne razmere, pride do invazije odraslih bolh. Te iščejo gostitelja (psa ali mačko), saj se morajo v enem tednu nahraniti s krvjo, sicer poginejo. Bolhe lahko živijo tudi čez sto dni.

 

BOLHE V POSTELJI

Ob hudi okužbi z bolhami, lahko najdete bolhe tudi v postelji, še posebej če z vami v postelji spi tudi vaš pes, ki je okužen z bolhami. Bolhe oblazinjenje površine prepoznajo kot ustrezen življenjski prostor, prav tako so veliko raje zadržujejo pri tleh oziromo nekje do 1 m višine. Bolh na vrhu pohištva ne boste našli oziroma se to zgodi izjemno redko. Bolhe se prehranjujejo na psu, svaja jajčeca pa odlagajo v življenjsko okolje psa. Pes, ki živi v stanovanju ali hiši z nami bo vsekakor prinesel bolhe tudi v posteljo.

Bolhe v postelji se lahko odstranjo tako, da psa ustrezno zaščitite, da se bolhe ne bodo več mogle prehranjevati na njem, hkrai pa čistite stanjovanje in tako preprečite drugim razvojnim oblikam, da bi se razvije. Jogi postelje presesajte, če imate parni sesalec še toliko boljše. Vso posteljnino in odeje preperite vsaj na 60 stopinj in to ponovite vsake 3 dni. Kako dolgo traja, da odstranite bolhe je odvisno od resnosti okužbe, letnega časa (v poletnih mesec se bolhe intenzivno razmnožujejo), števila živali, ki so prisotne v gospodinjstvu in on kakovosti čiščenja.

 

Ali gredo bolhe na človeka?

Odgovor je preprost, pasje bolhe gredo na človeka in prav tako zajedajo na človeku. Običajno je pes tisti, ki prinese bolhe v stanovanje. Bolhe imajo na voljo ves čas vir hrane prav tako pa ugodni življenjski prostor za odlaganje jajčec. Takšni pogoji pomenijo ugodno obdobje za razmnoževanje in v tem obdobju bolhe potrebujejo še več hrane in so bolj aktivne, zato ni redko, da zajedajo tudi na človeku.

Če gredo bolhe na človeka običajno pomeni, da je okužba že napredovala in se morate sanacije bolh lotiti čim prej. Zelo redko se zgodi, da bi pri blagi okužbi bolhe preferirale človeško kri namesto pasje krvi. Na človeku se bolhe prehranjujejo običajno takrat, ko ni dovolj pasje krvi (npr. da vašega psa 2-3 dni ni doma, bolhe pa so v stanovanju).

Pasje bolhe lahko gredo tudi na človeka ali kakšnega drugega sesalca (npr. mačko, hrčka,…), saj se lahko prehranjujejo s krvjo različnih sesalcev in niso omejene samo na eno vrsto. Res pa je, da pasje bolhe preferirajo pasjo kri, vendar če je bolh preveč in jih ne sanirate, bodo potrebovale več hrane, kar pomeni, da bodo šle tudi na človeka.

 

Sredstvo proti bolham v stanovanju

Odlično sredstvo proti bolham za čiščenje stanovanja in tudi za neposredno uporabo na psu je Canis Plus naravnim razpršilom proti pasjim bolham in pršicam. Naravno razpršilo za pse proti bolham in pršicam je namenjeno oskrbi dlake psa pri okužbah z bolhami in pršicami, primerno pa je tudi za nego nečiste dlake. Razpršilo je namenjeno tudi za čiščenje stanovanja saj razpršilo preprečuje, da bi se iz jajčec razvile odrasle bolhe. Razpršilo za bolhe vsebuje olje čajevca, sivkino olje, neem olje in t.i. aqua Pinus – naravni izvleček borovih strženov, ki odpravlja bakterije, bolhe, plesni in viruse v najkrajšem možnem času.

S Canis Plus naravnim razpršilom boste preprečili nadalje okužbe z bolhami. Z razpršilom lahko poškropite pasje ležišče (seveda, ga najprej operite, nato pa še dodatno zaščitite z razpršilom), sedežne garniture, preproge,… Prav tako lahko razpršilo uporabite za čiškenje lesenih površih, tal in zaključkov tak, kjer se bolhe najraje zadržujejo.

Sočasno s čiščenje stanovanja pa se morete lotiti tudi z odstranjevanjem bolh iz psa. Več nasvetov najdete tudi v samostojnem članku:Bolhe pri psu: Preventiva in zatiranje. Najprej skopajte psa s Canis Plus naravnim šamponom, ki tvori zelo gosto peno. Gosta pena bolhe zaduši in odstrani ličinke, zato je smiselno, da šampon pustite delovati na psu vsaj 5 min. Šampon lahko uporabljate tudi kasneje za splošno nego psa, saj je šampon sestavljen iz jojobinega olja, olja čajevca, neem olja, iz izvlečkov brezovih listov in še številnih drugih naravnih olj in izvlečkov, ki pozitivno vplivajo na kožo in dlako.

Ko se znebite bolh pri psu posezite po naravni zaščiti v obliki kapljic, ki so učinkovite proti bolham in klopom pri psu. Canis Plus kapljice proti bolham in klopom pri psih vsebujejo jojobino olje, olje čajevca, sivkino olje in neem olje. Kapljice z redno uporabo odganjajo bolhe in klope. Če bolha kljub temu napade vašega kosmatinca, ob ugrizu pogine v roku 4-6 h, saj bolhe ne prenašajo sestavin v kapljicah. Klop pa ob ugrizu, zaradi sestavin kapljic, odpade od psa.

 

 

Zatiranje bolh in zmaga nad bolhami

Bolhe v stanovanju in bolhe pri psu zatiramo istočasno. To je edina uspešna kombinacija, da se bolh uspešno znebimo v stanovanju in na psu. Če imate več psov in mačkov, je potrebno negovati vse kosmatince. Za zmago nad bolhami se je potrebno boriti z vsemi razvojnimi stopnjami. Uničiti moramo odrasle bolhe (kar je po navadi najlažje), znebiti se moramo jajčec (pobiti bolhe samice, da ne ležejo več jajčec), preprečiti moramo, da bi se iz jajčec razvile ličinke in preprečit moramo, da bi se ličinke zabubile. To je najtežje. Najti ličinke v bubi in jih uspešno pobiti, saj jih ne vidimo, samo predvidevamo lahko kje so. Prav tako, so bube zelo trdovratne in preživijo marsikaj zelo dolgo časa.

Pri zatiranju bolh bi se skoraj lahko držali zgoraj napisanega verza. Bolhe v stanovanju – kako se jih znebiti je prispevek, v katerem so navedene številne možnosti naravnega zatiranja bolh v stanovanju. Vsekakor okužbo bolh jemljite zelo resno in se lotite zatiranja čimprej. Bolhe niso samo nadležne, ampak so tudi zelo nevarne. Psa bolšji ugrizi zelo srbijo, tako da se lahko spraska do krvi, pride do ranic na koži in do vnetij. Nekateri psi so lahko alergični na bolšjo slino, kar pomeni nepredstavljivo srbečico celotnega telesa, ne le na mestu ugriza. Bolhe so lahko tudi vmesni gostitelj trakulj in na tak način lahko okužijo vašega psa ali sosedovega psa s trakuljo.