Bruhanje psa | Zakaj pes bruha in kaj lahko storimo sami?

 

Bruhanje psa je pojav s katerim smo se gotovo srečali že vsi pasji lastniki. Bruhanje in driska sta dve najpogostejši težavi, ki se pojavita pri psu. Vsaka driska in vsako bruhanje še ne pomeni rdečega alarma in panike, vsekakor pa se je potrebno vprašati: Zakaj ima moj pes drisko? Zakaj moj pes bruha? V tem prispevku se bomo osredotočili samo za bruhanje psa. Najpogostejši vzrok za bruhanje je navada psov, da pojedo vse po vrsti. Vendar pa nenehno bruhanje z znaki bolezni, kot so izguba apetita, potrtosti, malodušje, driska ali zaprtje psa lahko pomeni večjo motnjo v prebavi. Huda dehidracija, ki je posledica bruhanja in je ne zdravimo, lahko pripelje do resnejših težav. Pes iz želodca ali črevesja izbruha zmes hrane, želodčnih kislin in encimov.

 

Kaj lahko naredimo sami? Kako preprečimo bruhanje in kako poskrbimo za psa po bruhanju?

 

Hitra pomoč pri bruhanju psa: 

Petflora so probiotične bakterije za pse, ki pomagajo stabilizirat črevesno floro psa. Probiotik za pse je smiselno dodajati k hrani, vsaj en teden po bruhanju psa. Ko pes bruha, ne izbruha samo hrane, ampak tudi encime in želodčno kislino. Encimsko in bakterijsko ravnovesje po bruhanju lahko najhitreje vzpostavite s probiotiki za pse. Petflora probiotik za pse se odlično odnese pri želodčnih in črevesnih težavah psa (vnetje črevesja pri psu, vnetje debelega črevesa pri psu, vnetje trebušne sluznice pri psu, kronično vnetje črevesja pri psih), po zdravljenju z antibiotiki, probiotiki za psa pripomorejo k hitrejši vzpostavitvi normalnega stanja, ko nastopi driska pri psu (pri hudih oblikah driske), pri infekcijah črevesja in želodca psa in še številnih drugih težavah.

Mineralno šotno blato je zelo bogato z minerali, vsebuje veliko kalcija, železa, kalija, natrija, magnezija, cinka, bakra, mangana, kroma, molibdena in huminskih snovi. Različnost hranil poveča mineralno ravnovesje, kar lahko pozitivno vpliva na prebavo in notranje ravnovesje. Urejena prebava in vzpostavljeno mineralno ravnovesje odvrneta psa, da bi jedel iztrebke drugih živali in druge smeti, ki lahko škodujejo njegovemu zdravju. 

 

Dolgotrajne spremembe za preprečevanje bruhanja psa:

Menjava hrana - izberite naravno hrano za psa

Z izbiro naravne hrane za psa boste naredili največ. Ker pri Naturavetal hladno stiskanih peletih ne uporabljamo sintetičnih sestavi in umetnih dodatkov je možnost za alergijo ničelna. Prav tako uporabljamo zgolj mišično meso brez stranskih živalskih proizvodov, kar zopet pomeni manj možnosti za alergijo, katera je pogost vzrok za bruhanje psa. Naturavetal peleti niso premastni in ne obležijo v želodcu, zato je prebava hitra, možnost za razvoj intolerance na določeno sestavino ničelna, možnost za razvoj alergije na določeno vrsto mesa pa minimalna. Vsi Naturavetal peleti so tudi monoproteinski, kar pomeni samo en vir živalskih beljakovin v posameznem okusu. Monoproteinsk peleti se lažje prebavijo in pomenijo manjšo možnost za razvoj alergij.

 

Naravno razglistenje psa

Notranji zajedavci so velikokrat vzrok želodčnih in črevesnih motenj pri psu, ki lahko povzročijo drisko pri psu, v veliko primerih pa tudi bruhanje psa. Zapomnite si tudi: če glist in trakulj ne vidite v blatu, še ne pomeni, da jih ni. Pomeni samo, da jih ni tako zelo veliko. Razglistenje psa je priporočeno narediti 4x na leto. Pomagate si lahko z naravnim izdelkom Canis Extra Vermprevet. Canis Extra Vermprevet je rastlinsko-zeliščna mešanica, ki pozitivno vpliva na črevesno sluznico, kar omogoča stabilno in uravnoteženo črevesno floro. Na tak način zeliščni dodatek Vermprevet pripomore k lažjemu izločanju parazitov iz prebavnega trakta in ustvarja neustrezno okolje za razvoj parazitov.

 

Če so paraziti že prisotni in zelo razširjeni, zraven Vermpreveta, psu dodajte še Canis Extra Vermcurat. Canis Extra Vermcurat vsebuje prah sadeža kamala, ki lahko pozitivno vpliva na črevesno floro in s tem podpira odpornost organizma proti notranjim zajedavcem. Kamala preprečuje razvoj in s tem obstanek notranjih zajedavcev. Prah sadeža kamala podpira čiščenje črevesja, kar omogoča izločanje parazitov z blatom.

Bruhanje psa preprečimo z razglistenjemBruhanje psa načini, da ga preprečimo
Canis Extra Vermprevet - blage okužbe z notranjimi zajedavci in preventivaCanis Extra Vermcurat - hujše okužbe z notranjimi zajedavci

 

Bruhanje psa | Zakaj pes bruha in kaj lahko storimo sami?Presnovne in hormonske motnje, ki lahko povzročijo bruhanje

Nekatere presnovne in hormonske motnje (odpoved ledvic, bolezni jeter, diabetes, premalo dejavna nadledvična žleza, pretirano dejavna ščitnica, neravnovesje elektrolitov) izzovejo bruhanje psa. Pri porušenemu ravnovesju elektrolitov (to je porušeno razmerje med kislinami in bazami v telesu) oziroma pri zakisanosti telesa si lahko pomagate z algami. Preizkusite Canis Extra Spirulino in Canis Extra Klorelo in naredite spomladansko ali jesensko prečiščevalo kuro. Canis Extra Klorela je zelena, enocelična sladkovodna alga, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju telesa psa ter razstrupljanju tkiva. Canis Extra alga Spirulina je modro-zelena alga, ki ima podobno funkcijo in sestavo kot alga klorela. Klorela vsebuje višjo vsebnost klorofila in več železa kot alga spirulina. Spirulina pa vsebuje več beljakovin kot klorela in višjo koncentracijo snovi (fotosintetski pigmenti).

 

Vedenjske motnje

Pri vedenjskih motnjah – če vaš pes bruha zaradi strahu, tesnobe ali stresa, zaradi strahu pred vožnjo v avtu, zaradi strahu pred obiskom pri veterinarju si lahko pomagate z naravnimi kapsulami Nervenheld. Canis Extra Nervenheld kapsule - naravna pomirjevala za psa, dajejo podporo za notranjo pomiritev psa in za boljšo koncentracijo psa. Kapsule podpirajo normalno delovanje živčnega sistema. Lahko blagodejno vplivajo na umiritev psa in lahko zagotavljajo vzpostavitev notranjega ravnotežja.

 

 

Bruhanje psa – nega

Psu, ki bruha, vsaj 2h ne dajte hrane ali tudi do 24h, odvisno od resnosti in vrste bruhanja, od starosti in vitalnosti psa. Psu redno dajajte manjše količine vode večkrat. Zelo praktične so tudi ledene kocke. Ponudite mu jo, naj jo nekaj krat poliže, na tak način ga boste ustrezno hidratirali, količina zaužite vode pa ne bo prevelika. Psu postopoma začnite dajati lahko in nemastno hrano.

Bruhanje psa – različne vrste bruhanja

 

Akutno bruhanje psa

Akutno bruhanje je nenevarno, saj je to obrambni mehanizem psa, da izbruha vse, kar ne sodi v njegov želodec. Pri zdravih psi, v primeru akutnega bruhanja zadošča, da mu ne damo takoj hrane, da se želodec in požiralnik nekoliko pomirita. Torej, če vaš pes slučajno poje pokvarjeno hrano, gnilo hrano, mrhovino, iztrebke drugega psa in jo izbruha, to ni nič narobe, ampak celo zaželeno, saj je na tak način preprečijo številne zastrupitve.

 

Občasno bruhanje psa ali bruhanje žolča

Bruhanje psa | Zakaj pes bruha in kaj lahko storimo sami?Za občasno bruhanje je lahko kriva alergija na hrano ali alergija na določeno sestavino, ki je prisotna v hrani. Gre pa lahko seveda tudi ta resnejša stanja, kot so številne presnovne bolezni, razjeda na želodcu ali tumor. Če se bruhanje pojavlja občasno, zaporedoma dva dni je smiselno obiskati strokovnjaka.

 

Psi so velikokrat alergični na stranske živalske proizvode, kot so kljuni, koža, kopita, kosti. Zmeraj bodite pazljivi na deklaracijo, če je naveden piščanec brez kosti, to še ne pomeni, da je v briketih samo piščanec, ampak je tudi perje, kljuni, notranji organi,… Pri Naturavetau uporabljamo v vseh okusih hladno stiskane hrane (peleti) zgolj mišično meso, ki je veliko manj alergeno kot stranski živalski ostanki. Tudi številni aditivi, barvila, polnila, »kvazi« antioksidanti, umetni dodatki veliko krat povzročajo alergije pri psih, ki povzročajo bruhanje. V Naturavetal hladno stiskanih peletih ne boste našli nič umetnega in sintetičnega, saj ne uporabljamo konzervansov, barvil, polnil in ostalih umetnih dodatkov. Prav tako so vsi vitamini in minerali naravni, pridobljeni izključno iz začimb, zelišč, sadja in zelenjave, ki so dodani k hladno stiskani hrani. Hladno stiskani peleti so proizvedeni pri 40 °C, postopek pa traja le 4 minute, tako da se vse hranilne snovi (beljakovine, maščobe, vitamini, minerali in vlaknine) ohranijo v biološko dostopni obliki. Briketi so proizvedeni z ekstrudiranjem, kuhani na 140 °C, sam postopek pa traja več kot 20 min. Od hranilnih snovi se ohrani bolj malo. Peleti ne obležijo v želodcu, prebavijo se na podoben način kot sveže meso.

 

Bruhanje krvi

Bruhanje krvi v velikih primeri pomeni razjedo na želodcu ali v tankem črevesju, lahko pomeni da je prišlo do zastrupitve, do infekcije ali tujka v prebavilu. Potreben bo posvet s strokovnjakom.

 

Glavni vzroki za bruhanje psa

 

Glavni vzroki za bruhanje psa

VRSTA

MOŽNI VZROKI

Hrana za pse

Neustrezna prehrana, pokvarjena hrana, preobčutljivost na določeno vrsto mesa ali določeno sestavino, alergija na določeno sestavino ali vrsto mesa, prehranjevanje s smetmi, ostanki z mize, pretirano mastna hrana

Želodčne motnje

Vnetje (gastritis), zajedavci (trakulje in gliste pri psu), razjede, tujki (npr. gumijaste žogice, kosti, kamenčki), tumorju, napihnjenost (dilatacija – zasuk želodca), prebavne motnje

Črevesne motnje

Vnetje črevesja, zajedavci (trakulje in gliste pri psu), tujki (npr. gumijaste žogice, kosti, kamenčki), različne infekcije, razmnožitev bakterij, zaprtje

Druge trebušne motnje

Vnetje trebušne slinavke (pankreatitis), vnetje trebušne mrene (peritonitis), želodčni tumorji

Presnovne in hormonske motnje

Odpoved ledvic, bolezni jeter, diabetes, premalo dejavna nadledvična žleza, pretirano dejavna ščitnica, neravnovesje elektrolitov (porušeno kislinsko-bazično ravnovesje)

Strupi in zdravila

Svinec, sredstvo proti zmrzovanju, nesteroidna protivnetna zdravila, nekateri antibiotiki, pesticidi, strup za podgane

Vedenjske motnje

Slabost med vožnjo v avtu, stres in čustva, npr. pretirano navdušenje ali vznemirjenje, strahovi, tegobe in fobije

 

Bljuvanje hrane

Bljuvanje in bruhanje psa ni enako. Bljuvanje je spontan povraten tok hrane, še preden ta doseže želodec. Hrana, ki jo pes izbljuva je enaka kot jo je pojedel, brez sluzi, saj še do razkroja ni prišlo. Hrano pes izbljuva takoj po zaužitju. Bljuvanje kaže na težave s požiralnikom, lahko da je prišlo do zoženja ali do zamašitve požiralnika. Potreben po pregled pri strokovnjaku. Pogost vzrok bljuvanja hrane pa je tudi razširjen požiralnik, navadno ga odkrijejo, ko mladiči preidejo iz materinega mleka na trdo hrano. Takšne mladičke je potrebno hraniti s pogostimi in majhnimi visoko kaloričnimi obroki. Pomembno je tudi, kako hranimo takšnega mladička. Pomembno je, da mu damo hrano na dvignjeno mesto, da je požiralnik iztegnjen, tako da sila teže tudi pomaga pri procesu polzenja hrana po požiralniku.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://pets.webmd.com/dogs/vomiting-dogs-causes-treatment#1

https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-vomiting-causes-diagnosis-and-treatment/