Bruhanje psa | Zakaj pes bruha in kaj lahko storimo sami?

 

Bruhanje psa je pojav s katerim smo se gotovo srečali že vsi pasji lastniki. Bruhanje in driska sta dve najpogostejši težavi, ki se pojavita pri psu. Vsaka driska in vsako bruhanje še ne pomeni rdečega alarma in panike, vsekakor pa se je potrebno vprašati: Zakaj ima moj pes drisko? Zakaj moj pes bruha? V tem prispevku se bomo osredotočili samo na bruhanje psa. Najpogostejši vzrok za bruhanje je navada psov, da pojedo vse po vrsti. Vendar pa nenehno bruhanje z znaki bolezni, kot so izguba apetita, potrtosti, malodušje, driska ali zaprtje psa lahko pomeni večjo motnjo v prebavi. Huda dehidracija, ki je posledica bruhanja, ki ga ne zdravimo, lahko pripelje do resnejših težav. Pes iz želodca ali črevesja izbruha zmes hrane, želodčnih kislin in encimov.

bruhanje psa

 

Prva pomoč pri bruhanju in kako poskrbimo za psa po bruhanju?

Prva pomoč pri bruhanju psa: 

Petflora so probiotične bakterije za pse, ki pomagajo stabilizirat črevesno floro psa. Probiotik za pse je smiselno dodajati k hrani, vsaj en teden po bruhanju psa. Ko pes bruha, ne izbruha samo hrane, ampak tudi encime in želodčno kislino. Encimsko in bakterijsko ravnovesje po bruhanju lahko najhitreje vzpostavite s probiotiki za pse. Petflora probiotik za pse se odlično odnese pri želodčnih in črevesnih težavah psa (vnetje črevesja pri psu, vnetje debelega črevesa pri psu, vnetje trebušne sluznice pri psu, kronično vnetje črevesja pri psih), po zdravljenju z antibiotiki, probiotiki za psa pripomorejo k hitrejši vzpostavitvi normalnega stanja, ko nastopi driska pri psu (pri hudih oblikah driske), pri infekcijah črevesja in želodca psa in še številnih drugih težavah.

Mineralno šotno blato je zelo bogato z minerali, vsebuje veliko kalcija, železa, kalija, natrija, magnezija, cinka, bakra, mangana, kroma, molibdena in huminskih snovi. Različnost hranil poveča mineralno ravnovesje, kar lahko pozitivno vpliva na prebavo in notranje ravnovesje. Urejena prebava in vzpostavljeno mineralno ravnovesje odvrneta psa, da bi jedel iztrebke drugih živali in druge smeti, ki lahko škodujejo njegovemu zdravju. 

probiotiki pomoč pri bruhanju psa minerali pomoč pri bruhanju psa

 

Pes bruha - Kako poskrbimo za psa po bruhanju?

Psu, ki bruha, vsaj 2h ne dajte hrane ali tudi do 24h, odvisno od resnosti in vrste bruhanja, od starosti in vitalnosti psa. Psu redno dajajte manjše količine vode večkrat. Zelo praktične so tudi ledene kocke. Ponudite mu jo, naj jo nekaj krat poliže, na tak način ga boste ustrezno hidratirali, količina zaužite vode pa ne bo prevelika. Psu postopoma začnite dajati lahko in nemastno hrano.


Dolgotrajne spremembe za zmanjševanje bruhanja psa:

Bruhanje psa je zaželjeno, takrat ko poje kaj gnilega ali pokvarjenega ali takrat, ko je prehitro pogoltnil svoje kosilo. Če pes bruha občasno brez drugih posledic ni vzroka za preplah. V primeru, da vaš pes bruha konstantno (npr.tedensko, mesečno), pomeni da je potrebno nekaj spremeniti in peljati psa k strokovnjaku, da se ugotovi morebitni vzrok. Veliko pa lahko naredimo tudi sami: npr. zamenjamo prehrano. 

Menjava hrana - izberite naravno hrano za psa

Z izbiro naravne hrane za psa boste naredili največ. Ker pri Naturavetal hladno stiskanih peletih ne uporabljamo sintetičnih sestavi in umetnih dodatkov je možnost za intoleranco in bruhanje psa zaradi prehrane ničelna. Prav tako uporabljamo zgolj mišično meso brez stranskih živalskih proizvodov, kar zopet pomeni manj možnosti za intoleranco (preobčutljivost), katera je pogost vzrok za bruhanje psa. Naturavetal peleti niso premastni in ne obležijo v želodcu, zato je prebava optimalno hitra, želodec psa ni obremenjen in posledično je manj možnosti za bruhanje. Vsi Naturavetal peleti so tudi monoproteinski, kar pomeni samo en vir živalskih beljakovin v posameznem okusu. Psa hranite večkrat na dan (optimalno je 2-3x na dan) v količinsko manjših obrokih. Psu preprečite, da bi hrano goltal in mu omogočite počitek po obroku. 

bruhanje psa in hladno stiskana hrana za pse

 

Naravna pomoč proti notranjim zajedavcem

Notranji zajedavci so velikokrat vzrok želodčnih in črevesnih motenj pri psu, ki lahko povzročijo drisko pri psu, v veliko primerih pa tudi bruhanje psa. Zapomnite si tudi: če glist in trakulj ne vidite v blatu, še ne pomeni, da jih ni. Pomeni samo, da jih ni tako zelo veliko. Razglistenje psa je priporočeno narediti 4x na leto. Pomagate si lahko z naravnim izdelkom Canis Extra Vermprevet. Canis Extra Vermprevet je rastlinsko-zeliščna mešanica, ki pozitivno vpliva na črevesno sluznico, kar omogoča stabilno in uravnoteženo črevesno floro. Na tak način zeliščni dodatek Vermprevet pripomore k lažjemu izločanju parazitov iz prebavnega trakta in ustvarja neustrezno okolje za razvoj parazitov. Če so paraziti že prisotni, zraven Vermpreveta, psu dodajte še Canis Extra Vermcurat. Canis Extra Vermcurat vsebuje prah sadeža kamala, ki lahko pozitivno vpliva na črevesno floro in s tem podpira odpornost organizma proti notranjim zajedavcem. Kamala preprečuje razvoj in s tem obstanek notranjih zajedavcev. Prah sadeža kamala podpira čiščenje črevesja, kar omogoča izločanje parazitov z blatom.


Pes bruha – različne vrste bruhanja psa

Akutno bruhanje psa

Bruhanje psa | Zakaj pes bruha in kaj lahko storimo sami?Akutno bruhanje je nenevarno, saj je to obrambni mehanizem psa, da izbruha vse, kar ne sodi v njegov želodec. Pri zdravih psih, v primeru akutnega bruhanja zadošča, da mu ne damo takoj hrane, da se želodec in požiralnik nekoliko pomirita. Torej, če vaš pes slučajno poje pokvarjeno hrano, gnilo hrano, mrhovino, iztrebke drugega psa in jo izbruha, to ni nič narobe, ampak celo zaželeno, saj je na tak način preprečijo številne zastrupitve.
 

Občasno bruhanje psa 

Za občasno bruhanje je lahko kriva intoleranca ali alergija na hrano ali preobčutljivost na določeno sestavino, ki je prisotna v hrani. Gre pa lahko seveda tudi ta resnejša stanja, kot so številne presnovne bolezni, razjeda na želodcu ali tumor. Če se bruhanje pojavlja občasno, zaporedoma dva dni je smiselno obiskati strokovnjaka. Če sumite, da vaš pes bruha zaradi preobčutljivosti na hrano ali preobčutljivosti na določeno sestavino v hrani izberite okus Canis Plus losos

Pes bruha zeleno, pes bruha rumeno tekočino, sluz ali slino - bruhanje žolča

Če pes bruha zeleno, rumeno sluz, tekočino ali slino pomeni da bruha žolč. Žolč sodeluje pri prebavi maščob in se iz žolčnika sprosti v tanko črevo takrat, ko pes zaužije hrano. Psi bruhajo žolč ponoči ali zgodaj zjutraj, bruhanje pa je povezano z dlje časa praznim želodcem. Psa, ki bruha žolč hranite večkrat na dan v manjših količinah, tako da želodec ne bo prazen dlje časa. Psu hranite tudi manj mastno hrano, izberite Canis Plus okus piščanca ali Canis Plus okus jagnjetine. 

Pes bruha kri

Bruhanje krvi v velikih primeri pomeni razjedo na želodcu ali v tankem črevesju, lahko pomeni da je prišlo do zastrupitve, do infekcije ali tujka v prebavilu. Potreben je posvet s strokovnjakom.

Pes bruha slino

Pes lahko bruha slino/mukus v obliki bele pene. V večini primerov to ni razlog za skrb. Pes lahko bruha slino, ker se je preveč najedel, ker je prehitro jedel ali ker je bil takoj po hranjenju aktiven. Bruhanje bele pene lahko pomeni tudi kašljanje psa zaradi okužbe zgornjega respitarornega trakta. Z bruhanjem bele pene pa so lahko povezani tudi resnejša stanja, kot je napihnjenost, pankretatitis in bolezni ledvic. Če je bruhanje sline pogosto in se pojavi večkrat, potem je obvezen posvet z veterinarjem. 

Pes bruha belo peno

Kadar pes bruha peno še to ni takojšnji alarm za preplah, saj v večini primerov ne gre za resno stanje. Če pes pogosto bruha belo peno je potreben posvet s strokovnjakom, saj so razlogi za bruhanje bele pene lahko številni in različno resni. Največkrat bo pes bruhal belo peno, ker hoče izbruhate nekaj, kar mu povzroča prebavne težave in ne ustreza njegovemu želodcu.

Belo peno lahko pes bruha, ker je pojedel preveč trave, pogoltnil večji kos hrane ali svoj obrok pojedel zelo hitro po telesni aktivnosti. Dokler bruhanje ni konstantno ni razloga za preplah. Če pes bruha belo peno zjutraj, pred jedjo, lahko gre za refluksni gastritis. To stanje se pojavi, ko črevo draži želodčna kislina, kar se pogosteje zgodi, ko je želodec prazen. Psi, ki trpijo zaradi refluksa kisline, pogosto bruhajo belo ali rumeno peno. Psi lahko bruhajo belo peno tudi zaradi kužnega kašlja, pankreatitisa, ledvičnih bolezni ali parvovirusa. V vseh primeri je potreben posvet s strokovnjakom.

 

Glavni vzroki za bruhanje psa

Glavni vzroki za bruhanje psa

VRSTA
MOŽNI VZROKI
Hrana za pse
Neustrezna prehrana, pokvarjena hrana, preobčutljivost na določeno vrsto mesa ali določeno sestavino, alergija na določeno sestavino ali vrsto mesa, prehranjevanje s smetmi, ostanki z mize, pretirano mastna hrana
Želodčne motnje
Vnetje (gastritis), zajedavci (trakulje in gliste pri psu), razjede, tujki (npr. gumijaste žogice, kosti, kamenčki), tumorju, napihnjenost (dilatacija – zasuk želodca), prebavne motnje
Črevesne motnje
Vnetje črevesja, zajedavci (trakulje in gliste pri psu), tujki (npr. gumijaste žogice, kosti, kamenčki), različne infekcije, razmnožitev bakterij, zaprtje
Druge trebušne motnje
Vnetje trebušne slinavke (pankreatitis), vnetje trebušne mrene (peritonitis), želodčni tumorji
Presnovne in hormonske motnje
Odpoved ledvic, bolezni jeter, diabetes, premalo dejavna nadledvična žleza, pretirano dejavna ščitnica, neravnovesje elektrolitov (porušeno kislinsko-bazično ravnovesje)
Strupi in zdravila
Svinec, sredstvo proti zmrzovanju, nesteroidna protivnetna zdravila, nekateri antibiotiki, pesticidi, strup za podgane
Vedenjske motnje
Slabost med vožnjo v avtu, stres in čustva, npr. pretirano navdušenje ali vznemirjenje, strahovi, tegobe in fobije

 

Presnovne in hormonske motnje, ki lahko povzročijo bruhanje

Nekatere presnovne in hormonske motnje (odpoved ledvic, bolezni jeter, diabetes, premalo dejavna nadledvična žleza, pretirano dejavna ščitnica, neravnovesje elektrolitov) izzovejo bruhanje psa. Bruhanje psa pa spremljajo še drugi simptomi, kot je zavračanje hrane, apatičnost in utrujenost. V naštetih primerih je potreben posvet s strokovnjakom. Pri porušenemu ravnovesju elektrolitov (to je porušeno razmerje med kislinami in bazami v telesu) oziroma pri zakisanosti telesa si lahko pomagate z algami. Preizkusite Canis Extra Spirulino in Canis Extra Klorelo in naredite spomladansko ali jesensko prečiščevalo kuro. Canis Extra Klorela je zelena, enocelična sladkovodna alga, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju telesa psa ter razstrupljanju tkiva. Canis Extra alga Spirulina je modro-zelena alga, ki ima podobno funkcijo in sestavo kot alga klorela. Klorela vsebuje višjo vsebnost klorofila in več železa kot alga spirulina. Spirulina pa vsebuje več beljakovin kot klorela in višjo koncentracijo snovi (fotosintetski pigmenti).

Vedenjske motnje

Pri vedenjskih motnjah – če vaš pes bruha zaradi strahu, tesnobe ali stresa, zaradi strahu pred vožnjo v avtu, zaradi strahu pred obiskom pri veterinarju si lahko pomagate z naravnimi kapsulami Nervenheld. Canis Extra Nervenheld kapsule - naravna pomirjevala za psa, dajejo podporo za notranjo pomiritev psa in za boljšo koncentracijo psa. Kapsule podpirajo normalno delovanje živčnega sistema. Lahko blagodejno vplivajo na umiritev psa in lahko zagotavljajo vzpostavitev notranjega ravnotežja.

 

Bljuvanje hrane

Bljuvanje in bruhanje psa ni enako. Bljuvanje je spontan povraten tok hrane, še preden ta doseže želodec. Hrana, ki jo pes izbljuva je enaka kot jo je pojedel, brez sluzi, saj še do razkroja ni prišlo. Hrano pes izbljuva takoj po zaužitju. Bljuvanje kaže na težave s požiralnikom, lahko da je prišlo do zoženja ali do zamašitve požiralnika. Potreben po pregled pri strokovnjaku. Pogost vzrok bljuvanja hrane pa je tudi razširjen požiralnik, navadno ga odkrijejo, ko mladiči preidejo iz materinega mleka na trdo hrano. Takšne mladičke je potrebno hraniti s pogostimi in majhnimi visoko kaloričnimi obroki. Pomembno je tudi, kako hranimo takšnega mladička. Pomembno je, da mu damo hrano na dvignjeno mesto, da je požiralnik iztegnjen, tako da sila teže tudi pomaga pri procesu polzenja hrana po požiralniku.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://pets.webmd.com/dogs/vomiting-dogs-causes-treatment#1

https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-vomiting-causes-diagnosis-and-treatment/