Celostni sistem zdravljenja pri psih

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Psi in zdravje,

Celostni sistem zdravljenja - homeopatija
Po raziskavah je za 80% človeških bolezni neposredno ali pa vsaj posredno kriva slaba prehrana. Podobno velja tudi za pse, zato lahko z uravnoteženo kakovostno hrano za pse, ki vsebuje le naravne minerale in vitamine, preprečimo nastanek bolezenskih stanj. V kolikor so se prvi znaki bolezni že pojavili, lahko s spremembo v prehrani psa razvoj bolezni vsaj upočasnimo, če ne celo v celoti odpravimo.


Homeopatija male živaliOdločitev o vrsti zdravljenja sprejme vsak posameznik sam, vseeno pa lahko alternativna medicina koristi vsaj kot vzporedna metoda, saj na ta način zmanjšamo količino zaužitih zdravil.

Najpomembnejši cilj velike večine lastnikov živali je ohraniti zdravje ljubljenčka. To je mogoče doseči z rednimi pregledi, saj se lahko po tej poti takoj diagnosticiramo že najmanjše znake, ki jih nato lahko uspešno zdravimo s pomočjo naravnih (naturopatskih) metod.

Naturopatija in homeopatija

Konvencionalna medicina temelji na postavljanju diagnoz. Bolezni ugotavlja na podlagi bolezenskih znakov in preiskav, na podlagi tega pa predpiše zdravljenje. Zanjo je značilno, da bolezen obravnava kot napako v biokemičnem stroju, ki jo je treba odpraviti.

Pogosto je zdravljenje z uporabo humane medicine le kratkoročno ali pa celo zgolj navidezno uspešno, saj simptomi za kratek čas izginejo in se bolnik zdi zdrav, po določenem času pa se lahko enake težave pojavljajo v ojačani obliki, ker vzrok bolezni ni bil pravilno definiran.
Alopatija - zdravljenje z zdravili, katerih učinek je nasproten od simptomov oz. zdravljenje z zdravili, ki jih uporablja uradna medicina - odpravlja simptome, ne vzrokov in na ta način telesu onemogoča samozdravljenje.

Komplementarni terapevti gledajo na pacienta celostno: po njihovem mnenju človek zboli zaradi porušenega telesnega in duševnega neravnovesja. Trudijo se spodbuditi naravno sposobnost telesa, da se samo pozdravi. Pri tem ni dovolj, da se odpravijo samo znaki bolezni, ampak je potrebno posvečati pozornost vsem nivojem, ki so med sabo povezani.
Celostno zdravljenje obravnava cel organizem z osebnostjo vred. Telo v tem primeru ni razdeljeno na posamezne organe, pač deluje kot ena sama celica, zato tudi bolezni ne smemo pripisovati samo enemu delu telesa.

Naturopatija je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja.
Naturopatski način zdravljenja je vedno bolj priljubljen, deloma zaradi številnih pozitivnih odzivov nanj ali pa zaradi neučinkovitih alopatskih metod zdravljenja, pri katerih so nastali neprijetni stranski učinki.

Poznamo šest osnovnih načel naturopatije, povzetih po Hipokratovi šoli:

1. načelo: Zdravilna moč narave
Če je zagotovljeno ravnovesje med telesom, umom in duhom, ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo.

2. načelo: Ugotoviti in odpraviti vzrok
Telesu je potrebno vrniti zdravje in ne le zdraviti posledic bolezni. Naturopatija poskuša najti pravi vzrok bolezni in postaviti pravo diagnozo za zdravljenje.

3. načelo: Ne škodovati
Nikakor ne smemo potlačiti starih simptomov, saj s tem odpiramo pot novim.

4. načelo: Oseba kot celota
Človeka je potrebno zdraviti kot celoto in ga obravnavati kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega.

5. načelo: Naturopat je učitelj
Bolnik naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje. Naturopatija uči zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja.

6. načelo: Preventiva
Glavno načelo naturopatije je preventiva.

Naturopati verjamejo, da je telo samo po sebi v ravnovesju. Nezdrav način življenja z nepravilno prehrano, pomanjkanjem spanja, pomanjkanjem gibanja na svežem zraku, stresom in podobnimi dejavniki lahko poruši to naravno ravnovesje, kar se izrazi kot bolezen. Naturopatija se uporablja za zdravljenje različnih alergij, astme, bolečin v križu, hipertenzije, depresije, menstrualnih bolečin, kronične utrujenosti, kožnih in drugih bolezni. Pri zdravljenju uporablja različne terapevtske pristope, npr. akupresuro, akupunkturo, homeopatijo, hidroterapijo, masaže, diete, fitoterapijo ipd..

Homeopatija je oblika alternativne medicine, ki deluje na podlagi zakona podobnosti, torej enako z enakim. Njen začetnik Samuel Hahnemann je sklepal, da bolezen lahko pozdravi le sredstvo, ki zdravemu organizmu povzročijo simptome, ki so podobni tej bolezni, saj se na ta način v telesu ponovno vzpostavi notranje ravnovesje.

Klasična homeopatija izhaja iz prepričanja, da bolezni izhajajo iz telesne konstitucije, načina gibanja, telesne teže, razpoloženja, dojemljivosti za zunanje vplive ipd. Za vsako bolezen obstaja več zdravil, med katerimi je potrebno izbrati ustrezno.

Homeopatska zdravila so popolnoma naravnega (rastlinskega, mineralnega ali živalskega) izvora in so običajno v obliki kapljic ali kroglic. Pridobljena so z večkratnim zaporednim redčenjem in mešanjem (potenciranje), končni produkt postopka pa je voda, sladkor ali alkohol. Ta oblika alternativnega zdravljenja se večkrat srečuje z očitki, da gre v resnici za placebo, pomisleki uradne medicine pa so povezani s prepričanjem, da je homeopatija škodljiva, če se uporablja samostojno, saj naj v tem primeru bolnik ne bi bil deležen pravilne oskrbe.

Zdravilne metode alternativne medicine na osnovi individualnega pristopa vzpostavljajo ravnovesje v telesu, neodvisno od diagnoze bolezni. Vsak posameznik se bo - glede na naravo bolezni - zdravil z ustrezno aplikacijo (npr. akupunktura, zeliščna medicina, masaža, homeopatska zdravila in/ali kombinacija).

Holistični terapevt ne obravnava bolezni, ampak telo kot celoto. Pogosto lahko najde korelacije med simptom in vzrokom bolezni, kot npr. vnetje ušesa v povezavi z obolenjem črevesja ali celo s hormonskim neravnovesjem pri ženskah. Zdravljenje je tako uspešno le, če najde in obravnava osnovni vzrok bolezni.

Pri boleznih kože in las analiza nikoli ne bi smela biti omejena zgolj na površinski organ. Kožo je potrebno vedno obravnavati v okviru celotnega organizma, pri tem pa se je treba vprašati, kaj je vzrok za telesu lastne obrambne mehanizme, ki se kažejo v obliki izločanja žleznega in vezivnega tkiva.

Viri:
natura Vet, www.altermed.org, www.shd.si, sl.wikipedia.org

Loading...