Zadnje objave
Hladno stiskana hrana za pse
Hladno stiskana hrana za pse
09/12/2018 0

Srčno popuščanje pri psih
Srčno popuščanje pri psih
05/12/2018 0

Glukozamin za pse
Glukozamin za pse
02/12/2018 0

Mokra hrana za pse
Mokra hrana za pse
28/11/2018 0

Pasja hrana
Pasja hrana
22/11/2018 0

Debelost pri psih

Objavil Kosmatinčki 10/09/2016 0 Komentarji

Ima vaš pes prekomerno telesno težo? Po podatkih veterinarjev ima pri nas kar ena četrtina vseh psov težave z debelostjo, vendar večina njihovih lastnikov ne misli tako.

Debelost pri psih

Kako preverim, ali je moj pes predebel?

Prekomerno težo pri psih lahko hitro preverite tako, da ga potipate v predelu prsnega koša. Če ima primerno težo, boste rebra takoj otipali, vendar pa se ta ne smejo videti. Kazalnik debelosti psov so tudi lopatice, ki jih morate z lahkoto otipati.V kolikor ima več maščobe, svetujemo da vaš kosmatinec izgubi nekaj kilogramov.

Nevarnosti za pse s prekomerno težo

Enako kot pri ljudeh, tudi za pse prekomerna teža ni zdrava in je lahko vzrok različnih bolezni. Številne študije dokazujejo,da vitki psi živijo dlje in imajo manjše tveganje za pojav bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, vnetja trebušne slinavke, rak, displazija kolkov in druge sklepne bolezni.

Kako lahko pomagamo psu v boju z debelostjo?

Za začetek pozorno spremljajte težo vašega psa. Vkolikor imate psa večje pasme, bi lahko imeli težave s pravilnim tehtanjem, zato se lahko za tehtanje dogovorite tudi z veterinarjem. Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih ni učinkovito in zdravo, da naenkrat drastično zmanjšamo količino dnevnega vnosa hrane. Priporočeno je, da se teža zmanjšuje za 1% telesne teže vašega psa na teden.

Poleg rednih sprehodov je potrebno spremeniti tudi način prehranjevanja vašega psa. Predvsem se je potrebno strogo držati,da kosmatincu ne dajete priboljškov ali dodatne druge hrane, ker se zaradi vsakega dodatnega grižljaja učinek diete izniči. 

Hrana za pse s prekomerno telesno težo naj ima višji delež beljakovin in nizek delež ogljikovih hidratov, imeti mora več kot 18% beljakovin in cca. 8-10% maščob ter manj kot 5% vlaknin. 

Vedno se držite priporočene količine dnevnega vnosa, ki je naveden na embalaži hrane za pse. Dnevni vnos suhe pasje hrane pri vašem kosmatincu zmanjšajte za 5%. Psa stehtajte čez sedem dni in preverite koliko telesne teže je izgubil. V mejah normale je to do 1% celotne telesne teže. Če se teža ni zmanjšala, dnevni vnos zmanjšajte še za dodatnih 5% in ponovite postopek s tehtanjem. Če ste prešli na novo vrsto pasje hrane, na embalaži preverite priporočeno dnevno količino obroka za trenutno težo vašega psa. Priporočeno dnevno količino obroka zmanjšajte za 3% in sledite zgornjim navodilom. 

S povečano dnevno telesno aktivnostjo vašega psa lahko vsak dan izjemno vpliva na zmanjšanje njegove telesne teže, pokurjene kalorije pa bodo prešle v mišično tkivo. V primeru, da pes ni vajen gibanja, začnite počasi. Peljite ga na kratek sprehod, dolžino sprehoda pa postopno povečujte, da bo kosmatinec pridobil več kondicije. Če imate možnost igre na odprtem, ograjenem in varnem območju, ga animirajte za igro, saj je to odličen način rekreacije vašega kosmatinca (kot tudi za vas).

Canis Plus za pse s prekomerno telesno težo

Hrana proizvajalca Naturavetal Canis Plus je primerna za vse pse, ki imajo težave z debelostjo in morajo uživati dietno hrano, saj ima že v osnovi manj maščob in vlaknin. Zaradi naravnega načina proizvodnje, hladnega stiskanja, v hrani ni nobenih umetnih dodatkov kot so ojačevalci okusa in druge kemikalije ter balastne snovi in dodane maščobe, ki povzročajo da pes zaužije več hrane kot jo v resnici potrebuje in se posledično redi.

Ne pozabite, začnite počasi, v primeru zdravstvenih težav vašega psa, pa se najprej posvetujte z veterinarjem.

Loading...