Meni
Vaša košarica

Dietna hrana za pse

SVETOVANJE in POMOČ pri izbiri hrane za psa ali mačko na št: 041/601-417 (od pon. do petka/8:00-16:00)

DIETNA HRANA ZA PSE

Dietna hrana za pse? Ali vaš pes res potrebuje posebno dietno hrano za pse, če ima težave s povečano telesno težo? Še en zaskrbljujoč podatek: Po podatkih veterinarjev ima pri nas kar ena četrtina vseh psov težave z debelostjo, vendar večina njihovih lastnikov ne misli tako. Preberite si kako na preprost način ugotoviti, ali ima vaš pes težave z debelostjo, preproste načine kako zmanjšati telesno težo psa in ali je zanj res potrebna dietna hrana za pse.

Debelost je stanje prekomerne telesne teže psa, zaradi preveč maščobnih zalog. Danes debelost prizadene veliko ljudi, vzporedno z njimi pa ima težave s prekomerno telesno težo tudi vedno več psov. Vzrok debelosti je prekomeren vnos energetskih snovi (predvsem maščob in ogljikovih hidratov) ob premajhni porabi (premalo gibanja). 

Naturavetal nima posebne linije dietne hrane za pse, saj vsa Canis Plus hladno stiskana hrana za pse vsebuje nizek odstotek maščob. Nekoliko več maščob vsebuje okus govedine in okus piščanca za aktivne pse (Canis Plus Sport). Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje psa. Če vaš pes potrebuje dieto, bi svetovali naslednje: izberite hladno stiskano hrano za pse Canis Plus okus piščanca, Canis Plus okus jagnjetine ali Canis Plus okus lososa. Hranite 5% manj od priporočene dnevne količine glede na idealno telesno težo psa. Pomembno je, da pes kilograme zgublja počasi. 

Hrana Naturavetal Canis Plus je primerna za vse pse, ki imajo težave z debelostjo in morajo uživati dietno hrano, saj ima že v osnovi manj maščob. Zaradi naravnega načina proizvodnje - hladnega stiskanja, v hrani ni nobenih umetnih dodatkov kot so ojačevalci okusa, konzervansi in druge kemikalije. V hladno stiskani hrani za pse Naturavetal ni nobenih dodatnih in skritih maščob. Te dodane maščobe povzročajo da pes zaužije več hrane kot jo v resnici potrebuje in se posledično redi.

Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 200
Hrana za pse CANIS PLUS PIŠČANEC   Hrana za pse Canis Plus z okusom piščanca je iz 100% naravnih sestavin za uravnoteženo popolno in zdravo prehrano psa. Proizvedena je s hladnim stiskanjem, brez polnil, kemijskih dodatkov (ojačevalci okusa, umetna barvila, sintetični dodatki, konzer..
6,59€ Brez DDV:6,02€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 201
Hrana za pse CANIS PLUS JAGNJETINA   Hrana za pse Canis Plus jagnjetina je 100% naravna hladno stiskana hrana za pse. Popolna hrana za pse vsebuje min. 60% delež mesa jagnjetine. Meso jagnjetine izvira iz proste reje na prostranih in neokrnjenih pašnikih Nove Zelandije. Meso je že pr..
7,36€ Brez DDV:6,72€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 204
Hrana za pse CANIS PLUS LOSOS - hladno stiskana hrana za občutljive pse in za pse, ki trpijo zaradi različnih zdravstvenih težav   Naturavetal hladno stiskana hrana Canis Plus losos je primerna hrana za pse vseh starosti in pasem, ki trpijo zaradi različnih zdravstvenih težav. Uravnotežen..
7,91€ Brez DDV:7,22€
Canis Plus 3 x 5 kg akcijski paket Canis Plus 3 x 5 kg akcijski paket
-5 %
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 9100
HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE CANIS PLUS - akcijski paket (piščanec + losos + jagnetina)   Hladno stiskana hrana za pse Canis Plus je iz 100% naravnih sestavin za uravnoteženo popolno in zdravo pasjo prehrano. Proizvedena je s hladnim stiskanjem, brez polnil, kemijskih dodatkov (ojačevalci..
77,61€ 73,73€ Brez DDV:67,33€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2551
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – PIŠČANEC, PROSO in KORENJE   Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življe..
2,87€ Brez DDV:2,62€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2571
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – PURAN, LOSOS in PASTINAK   Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsko p..
2,87€ Brez DDV:2,62€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2561
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – JAGNJETINA, BUČE in JABOLKA   Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis Plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsk..
2,87€ Brez DDV:2,62€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2581
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – DIVJAČINA, AJDA in GOZDNE JAGODE   Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsk..
3,05€ Brez DDV:2,79€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2581
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – BIVOL, KOROMAČ in HRUŠKE    Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh, ki so življenjsko p..
3,25€ Brez DDV:2,97€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2341
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus  – KUNEC, BROKOLI in MARELICE    Popolna mokra hrana za pse je primerna: za pse, ki jih hranite s kuhano hrano. Canis plus popolna mokra hrana za pse vsebuje sveže meso in notranje organe pokuhane na pari ter vse potrebne vi..
3,25€ Brez DDV:2,97€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2452
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus BIO PURAN   Popolna mokra hrana za pse Canis Plus BIO puran v kombinaciji z bučo in rdečo peso: kot samostojen obrok za pse, še posebej za zelo občutljive pse za pse, ki so hranjeni s kuhanimi obroki. Canis plus popolna mokra hrana za pse vseb..
3,45€ Brez DDV:3,15€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2581
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – KONJ, BUČKE in BUČA   Popolna mokra hrana za pse Canis Plus konj, bučke in buča je primerna: kot samostojen obrok za pse, še posebej za zelo občutljive pse, nagnjene k pogostim alergijam in intolerancam za pse, ki se hranijo z..
4,95€ Brez DDV:4,52€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2381
Popolna mokra hrana za pse Canis Plus – POLAK, PASTINAK in MANGO   Popolna mokra hrana za pse Canis Plus polak v kombinaciji s pastinakom in mangom je primerna: kot samostojen obrok za pse, še posebej za zelo občutljive pse, nagnjene k pogostim alergijam in intoleranc..
4,46€ Brez DDV:4,07€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 252
Dopolnilna mokra hrana za pse CANIS PLUS 100% RAČJE MESO   Dopolnilna mokra hrana za pse iz 100% račjega mesa je primerna: za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Ker hranite psa s 100% mesom, se je potrebno zavedati, da mu morate, k prehrani dodajati tudi življenjsko pomembn..
2,75€ Brez DDV:2,51€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 250
Dopolnilna mokra hrana za pse CANIS PLUS PAŠNA GOVEDINA Z ZELENIMI VAMPI   Dopolnilna mokra hrana za pse iz 100% govejega mesa z zelenimi vampi je primerna (bavarska pašna govedina "Weiderind"): za pse, ki se hranijo z BARF metodo. Ker hranite psa s 100% mesom, se je potrebno zaveda..
2,65€ Brez DDV:2,42€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2611
POPOLNA KLOBASA IZ PAŠNE JAGNJETINE, PROSA IN KOZJEGA MLEKA   Gre za edinstven recept popolne mokre hrane za pse v klobasi. Takšen gurmanski obrok pašne jagnjetine s prosom in polnomastnim kozjim mleko lahko dobite le pri Naturavetalu. To je popolna hrana brez glutena, ki daje občutl..
3,80€ Brez DDV:3,47€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2616
KLOBASA 100 % JAGNJEČJE MESO    Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz jagnječjega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne ..
3,24€ Brez DDV:2,96€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2626
KLOBASA 100 % KONJSKO MESO    Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz konjskega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi. ..
3,64€ Brez DDV:3,32€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2621
KLOBASA 100 % MESO DIVJAČINE   Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz mesa divjačine. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi. ..
3,64€ Brez DDV:3,32€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2621
KLOBASA 100 % KOZJE MESO   Dopolnilna mokra hrana za pse, praktično zapakirana v obliki klobase iz kozjega mesa. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetičnih vitaminov in kemičnih dodatkov. Mesne sestavine so kakovosti živil primerne za prehrano ljudi.  &..
3,75€ Brez DDV:3,42€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 230
Pasji priboljški Canis Plus posušena koža glave goveda   Pasji priboljški posušena koža glave goveda velikosti 12,5 cm je naraven izdelek za žvečenje brez vonja namenjen zdravi »zaposlitvi« vašega psa. Psi zelo radi žvečijo, hkrati pa s tem ohranjajo svoje zobe čiste, preprečuje..
8,58€ Brez DDV:7,84€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 4016
Pasji priboljški Canis Plus posušena koža glave goveda 25 cm   Pasji priboljški posušena koža glave goveda v velikosti 25 cm je naraven izdelek za žvečenje namenjen zdravi »zaposlitvi« vašega psa.  Psi zelo radi žvečijo, hkrati pa s tem ohranjajo svoje zobe čiste, preprečuj..
8,58€ Brez DDV:7,84€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 4161
Pasji priboljški - Canis Plus jelenov rog   Psi zelo radi žvečijo, hkrati pa s tem ohranjajo svoje zobe čiste, preprečujejo nastajanje zobnega kamna, krepijo čeljustne mišice in ohranjajo zobno higieno. Žvečenje jelenovega roga ustvarja trenje med rogom in zobmi psa, kar je uspešen narave..
10,89€ Brez DDV:9,95€
Klobasa za pse 100% kunčje meso 500 g
NOVO Že pošlo!
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2725
KLOBASA 100 % MESO KUNCA   Klobasa je sestavljena iz mesa kunca in iz notrajnih organov kunca. Meso kunca in notranji organi so rahlo pokuhani na pari, tako da se ohranijo življenjsko pomembni vitamini in minerali. Klobasa vsebuje 100% meso, brez konzervansov, barvil, sintetični..
3,75€ Brez DDV:3,42€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2306
Pasji priboljški posušena vratovina goveda   Posušena vratovina goveda je hrustljavo posušena na zraku in narezana na trakce. Lahko prebavljiv prigrizek, z nizko vsebnostjo maščob je primeren kot dodatek k normalni prehrani psa. Primeren pa je tudi za pse s prekomerno telesno težo. Pasji ..
13,99€ Brez DDV:12,78€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2302
Pasji priboljški posušena goveja pljuča   Posušena goveja pljuča so zaradi nižje hranilne vrednosti idealne za pse, ki imajo težave s težo. Primerno za priboljšek ali malico med obroki. Pljuča imajo mehkejšo strukturo in so primerna kot priboljšek tudi za starejše pse in za pse, ki i..
10,50€ Brez DDV:9,59€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2331
Pasji priboljški posušena goveja pljuča mini   Goveja pljuča so narezana na mini majhne koščke, ki so sušen so na svežem zraku. Goveja pljuča so nemasten in zato idealni priboljšek za sprehode. Goveja pljuča lahko nosimo kar v hlačnem žepu ali torbici za priboljšk..
4,18€ Brez DDV:3,82€
Blagovna znamka: Naturavetal Šifra izdelka: 2331
Pasji priboljški posušena konjska pljuča   Konjska pljuča so narezana na mini majhne koščke, ki so sušeni na svežem zraku. Konjska pljuča so nemasten in zato idealni priboljšek za sprehode. Konjska pljuča lahko nosimo kar v hlačnem žepu ali torbici za priboljške.&..
7,50€ Brez DDV:6,85€
Prikazujem 1 do 28 od 28 (1 strani)

DIETNA HRANA ZA PSE - Kako shujšati psa

Dietna hrana za pse

Kako preverim, ali je moj pes predebel?

Prekomerno telesno težo pri psih lahko hitro preverite tako, da ga potipate v predelu prsnega koša. Če ima primerno težo, boste rebra takoj otipali, vendar pa se ta ne smejo videti. Kazalnik debelosti psov so tudi lopatice, ki jih morate z lahkoto otipati. Če reber ne morete otipati, pomeni, da ima vaš kuža preveč kilogramov. V kolikor ima več maščobe, svetujemo da vaš kosmatinec izgubi nekaj kilogramov. Ko vaš pes doseže zrelost, torej ko ni več mladiček (med 12. in 15. mesecem starosti), ga stehrtajte, oziroma ga peljite stehtat k veterinarju, če doma nimate primerne tehtnice. 

Veterinarja tudi povprašajte kakšna je normalna telesna teža za vašo pasmo psa. Tudi za mešanca se lahko določi optimalna telesna teža. Te podatke lahko najdete tudi v zanesljivih virih na spletu. Ko imate optimalno telesno težko lahko umestite svojega psa. Če je kuža 15% nad optimalno telesno težo pomeni, da je predebel. Če je od 0 do 15% nad optimalno težo pa pomeni, da ima prekomerno telesno težo. Ampak ne skrbite, vaš kuža ni edini, ki ima takšne težave. Po študijah iz leta 2011 je 53% odstotkov psov s prekomerno telesno težo ali predebelih. Pomembno je, da prepoznate težavo s telesno težo in, da postopate. Imate dve metodi za ugotavljanje prekomerne telesne teže in debelosti – tipanje reber in tehtanje. Izgubljanje kilogramov je dolgotrajen proces, saj je zaželeno in zdravo, da kuža počasi izgublja kilograme.

 

Dietna hrana za pse – navodila za tehtanje

Psa lahko stehtate na različne načine:

 • Pri veterinarju/strokovnjaku: v primeru večje pasme (npr. 70 kg), saj boste psa težko postavili na malo tehtnico in ga prepričali naj sedi pri miru, dokler se tehtnica ne umiri.
 • Tehtanje srednje velikih psov: preprosto ga postavite na tehtnico.
 • Tehtanje majhnih pasem: zaradi večje natančnosti je smiselno nabavit manjšo tehtnico.
 • Vse pse lahko tehtate tudi na naslednji način: najprej se stehtajte sami, nato pa še s psom. Razlika je teža vašega psa.
 • Vzpostavite ritem tehtanja
 • Psa tehtajte vedno na enaki tehtnici

 

Kdo je bolj podvržen debelosti?

dietna hrana za psePasme, ki so bolj podvržene debelosti

Nekatere pasme so še posebej nagnjene k debelosti in pri takšnih je še posebej potrebno paziti na prehrano tekom celotnega življenja psa. Pasme psov, ki so bolj nagnjene k debelosti: škotski terierji, Kavalir kralja Karla (Cavalier King Charles Spaniels), cairnski terier, mops, jazbečarji, buldogi, labradorci, zlati prinašalci in beagli.

 

Vpliv starosti in kastracije/sterilizacije

Tudi za sterilizirane oziroma kastrirane pse velja, da imajo pogosteje težave s prekomerno telesno težo, saj se jim z odsotnostjo spolnih hormonov metabolizem nekoliko spremeni. Debelost je prav tako pogostejša težava starejših psih, ki se manj gibljejo, hkrati pa imajo še počasnejši metabolizem.

 

Bolezenska stanja

V nekaterih redkih primerih je lahko debelost pri psih (ob res majhnem vnosu kalorij) povezana z zdravstvenimi težavami. Psi se lahko redijo zaradi obolenja ščitnice in posledičnega pomanjkanja ščitnikih hormonov. Če vaš kuža trpi za obolenjem ščitnice, bodo poleg debelosti prisotni še drugi bolezenski znaki, npr: psa ves čas zebe in je brez energije, pojavijo se številne težave s kožo,… Drugo hormonsko obolenje psa, ki povzroči nabiranje kilogramov je Cushingov sindrom. Simptomi, ki spremljajo to bolezen so še razširjen trebuh in izguba mišične mase.

 

Nevarnosti za pse s prekomerno težo

Debelost je bolezensko stanje, škodljivo zdravju psa. Debelost pomeni, da se v telesu nabira veliko več maščobe, kot jo organizem psa potrebuje za optimalno delovanje. Hiter tempo življenja pasjih lastnikov in številne možnosti glede kakovosti in količine hrane ter še številnejše možnosti različnih privlačnih priboljškov vse pogosteje tudi psom povzročajo težave, povezane s prekomerno telesno težo.

Na žalost se prehitro redijo tisti psi, katerim gospodarji in drugi člani družine, zraven rednega obroka, večkrat na dan ponudijo priboljške in ostanke z mize. Tudi če menite, da če to naredite enkrat na teden, da nič ne vpliva na telesno težo psa, temu v resnici vendarle ni tako. Prvič nimate nadzora, če se psu res dali kaloričen priboljšek/ostanke hrane iz mize samo enkrat tedensko, spet drugič, ne veste, kolikokrat so to naredili drugi družinski član. Na koncu lahko vaš kuža dobi veliko več priboljškov, pa nihče ne bo dejansko vedel koliko.

Enako kot pri ljudeh, tudi za pse prekomerna teža ni zdrava in je lahko vzrok različnih bolezni. Številne študije dokazujejo, da vitki psi živijo dlje in imajo manjše tveganje za pojav bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, vnetja trebušne slinavke, rak, displazija kolkov in druge sklepne bolezni.

 

Osteoartritis

Najpogostejše obolenje povezano z debelostjo predvsem pri starejših psih je osteoartritis. Osteoartritis je bolezen sklepov in pripadajočih struktur (mišic, veziva in tetiv). Prisotne so bolečine, gibanje je ovirano, sklepi so vneti. Najbolj na udaru so komolci, kolena in kolki, lahko pa so prizadeti vsi sklepi. Osteoartritis je sicer genetska bolezen ali pa nastane zaradi različnih poškodb kosti. Če ima kuža prekomerno telesno težo se bolezensko stanje lahko poslabšala. Pes s prekomerno telesno težo ima tudi več možnosti za poškodbe kosti, vezi, sklepov in mišic, saj v primeru debelosti na skeletno-mišično ogrodje pritiska večja sila.

 

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes je presnovna bolezen, za katero je značilna povišana raven glukoze v krvi. Nastane zaradi nepravilnega izločanja inzulina iz trebušne slinavke. Hormon inzulin se iz trebušne slinavke sploh ne izloča ali pa zaradi določenih vplivov (npr.: debelost, premalo gibanja, druge bolezni) ne uspe delovati v ciljnih tkivih. Inzulin skrbi za uravnavanja sladkorja in, če se ga ne izloča dovolj pomeni, da je nivo sladkorja v krvi višji.

Diabetes je ena najpogostejših hormonskih bolezni psov. Najpogosteje zbolijo psi srednje starosti in starejši psi. Zbolevajo samci in samice, je pa res, da imajo povečano tveganje za pojav sladkorne bolezni nesterilizirane psičke s prekomerno telesno težo. Tudi od pasme je malo odvisno, saj so nekatere pasme bolj podvržene razvoju sladkorne bolezni kot druge. Pasme, ki so nagnjene k sladkorni bolezni so samojedi, pudli, beagli, mali šnavcarji in različni terierji.

 

Dihalni sistem

Pri pasmah, ki so nagnjene k debelosti in imajo kratek gobček, kot npr. mopsi in buldogi, debelost še poslabša dihanje. Dihalne poti se zožijo in s tem je dihanje še bolj ovirano. Z dihanjem se psi tudi hladijo, tako da obstaja nevarnost pri takšnih psih, pri visokih temperaturah, da se še hitreje pregrejejo.

 

Težave s kožo

Pri psih s povečano telesno težo je tudi več težav s kožo. Pod gubami kože se lahko razvijejo številna vnetja, saj ne pride do zračenja kože. Več je otiščancev in preležanin na kostnih štrlinah posebej pri večjih pasmah psov.

 

Večja obremenitev notranjih organov

Bolj so obremenjeni tudi različni notranji organi (celotna prebavila, jetra, ledvica, srce … ). Zaradi kopičenja maščob v jetrih je ogroženo normalno delovanje jeter. Zaradi prekomerne telesne teže imajo psi več težav z napenjanjem ali zaprtjem ter so bolj podvrženi nastanku želodčnih razjed. Z debelostjo se poveča tudi krvni pritisk, kar v veliko primerih vodi v razvoj številnih bolezni ledvic in srca.

dietna hrana za pse

 

Dietna hrana za pse - Kako lahko pomagamo psu v boju z debelostjo?

Za začetek pozorno spremljajte težo vašega psa. V kolikor imate psa večje pasme, bi lahko imeli težave s pravilnim tehtanjem, zato se lahko za tehtanje dogovorite tudi z veterinarjem oziroma strokovnjakom. Nadzorujte se s čim hranite psa in predvsem koliko krat ga hranite. Težko bo začeti z zmanjševanjem obrokov in z ukinitvijo priboljškov, saj vsi vemo kako težko se je upreti, ko nas kuža moleduje in prosi za hrano.

 

Smernice, ki so vam v pomoč pri zniževanju teže predebelega ali pretežkega psa

 • Poskušajte natančno beležiti, kaj vaš pes poje. Mogoče boste na koncu tedna presenečeni, saj boste ugotovili, da dobi preveč priboljškov. Tako kot ste za lastno težo, odgovorni vi sami, ste odgovorni tudi za težo svojega psa. Večina psov je po naravi »pozeruščkov« in bodo pojedli vse kaj bodo dobili. Še posebej radi bodo pojedli tisto, kar mu boste dali vi! Za vas je dobra taktika, da si en teden beležite vsako stvar, ki jo date psu za jest.
 • Ko je kuža na »dieti« mu ne dajajte nobenih priboljškov ali se odločite za nizko kalorične priboljške.
 • Redna telesna dejavnost psa. Seveda morate aktivnost prilagoditi fizični sposobnosti in starosti psa. Najprej začnite s počasnimi in krajšimi sprehodi. Če ne morete s psom ven, ga nekako zamotite v hiši/stanovanju z zanimivimi in miselnimi igračami. 
 • S povečano dnevno telesno aktivnostjo vašega psa lahko vsak dan izjemno vplivate na zmanjšanje njegove telesne teže, pokurjene kalorije pa bodo prešle v mišično tkivo. V primeru, da pes ni vajen gibanja, začnite počasi. Peljite ga na kratek sprehod, dolžino sprehoda pa postopno povečujte, da bo kosmatinec pridobil več kondicije. Če imate možnost igre na odprtem, ograjenem in varnem območju, ga animirajte za igro, saj je to odličen način rekreacije vašega kosmatinca (kot tudi za vas).
 • Izberite takšno hrano, ki ima malo maščob in bogato z vlakninami, da zmanjšate vnos kalorij, ohranite pa maso. Izogibajte se visokemu deležu maščob.
 • Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih ni učinkovito in zdravo, da naenkrat drastično zmanjšamo količino dnevnega vnosa hrane. Priporočeno je, da se teža zmanjšuje za 1% telesne teže vašega psa na teden. Torej, izogibajte se dietam z naglimi spremembami, saj te lahko povzročijo samo to, da se presnova psa prilagodi in postane učinkovitejša za skladiščenje maščob v prihodnje.

 

navodila za hranjenje psa s prekomerno telesno težo

Navodila za hranjenje psa s povečano telesno težo

Hrana za pse s prekomerno telesno težo naj ima višji delež beljakovin in nizek delež ogljikovih hidratov. Hrana naj ima več kot 18% beljakovin in nekje 8-10% maščob ter normalen delež vlaknin. Da napolnimo želodec in se izognemo neprijetni lakoti pri manjšem vnosu energetskih snovi, lahko dodajamo tudi kuhano zelenjavo, ki ima veliko vlaknin. Pomembno je tudi, da psa hranite večkrat na dan s količinsko manjšimi obroki.

Na hrani za pse, ki jo boste kupili je vedno napisana priporočena količina hrane za vašega psa. Pri hranjenju po deklaraciji morate upoštevati, da so navedeni kilogrami predpisani za psa z normalno telesno težo. Npr.: če ima vaš kuža 20 kg, moral bi jih pa imeti 15; ga morete hraniti po tabeli za 15 kg. Količino hrane zmeraj odmerjajte z merilnim lončkom in ne na približno. Če k suhi hrani dodajate še mokro hrano (npr. v obliki konzervic in klobas), morate količino suhe hrane ustrezno zmanjšati.

Vedno se držite priporočene količine dnevnega vnosa, ki je naveden na deklaraciji hrane za pse. Dnevni vnos suhe hrana za pse pri vašem kosmatincu zmanjšajte za 5%. Psa stehtajte čez 7 dni in preverite koliko telesne teže je izgubil. V mejah normale je to do 1% celotne telesne teže. Če se teža ni zmanjšala, dnevni vnos zmanjšajte še za dodatnih 5% in ponovite postopek s tehtanjem. Če ste prešli na novo vrsto hrane za pse, na deklaraciji vedno preverite priporočeno dnevno količino obroka za vašega psa. 

Da je naš kuža na dieti in da še posebej pazimo na njegovo prehrano je potrebno obvestiti vse družinske člane, obiske in sosede. Pomembno je, da vašega uspeha in uspeha vašega psa ne uniči nekdo dobronamerno in ponudi priboljšek psu. Pazimo tudi, da nam kuža, ki je na dieti ne oropa kakšnega hladilnika ali shrambe.

 

Canis Plus hrana za pse s prekomerno telesno težo je lahko dietna hrana za pse

 • HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE NATURAVETAL

Suha hrana Naturavetal v okusu piščanca, jagnjetine in lososa vsebuje nizek odstotek maščob. Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje psa. 

Vsebnost maščob v posameznem okusu Naturavetal hladno stiskane hrane za pse:

OKUS SUHE HRANE 
VSEBNOST MAŠČOB
8.40%
9.60%
9.30%
11.88%
14.20%
13.00%

Pri priporočeni količini hrane (napisana je na deklaraciji in na spletni strani Kosmatinčkov pri opisih posamezne hrane), morate upoštevati kilograme pasme vašega psa in ne dejansko težo vašega psa, ker ima preveč kilogramov. Predpisano količino hrane zmanjšajte za 5-10%, tako da psu za 5 - 10% zmanjšajte obrok.

 

 • MOKRA HRANA ZA PSE NATURAVETAL

Psa, ki ima preveč kilogramov lahko hranite tudi z Canis Plus mokro hrano. Lahko izberete Canis Plus popolne meniji ali Canis Plus 100% meso. Vsi popolni obroki in 100% meso v klobasah imajo optimalno vsebnost maščob, visok delež beljakovin in so brez žitaric (torej imajo nizek delež obljikovih hidratov). Pri hranjuenju z Naturavetal mokro hrano je dovolj, da zmanjšamo dnevni vnos hrane. Za odrasle aktivne pse je priporočena dnevna količina 3% telesne teže, za starejše in ne-aktivne pse pa se priporoča 2.5% telesne teže. 

 

 • NARAVNI PRIBOLJŠKI NATURAVETAL

Pazljivi bodite tudi pri priboljških. Če se priboljškom lahko izognete je to najbolj zaželjeno, če pa je vaš kuža preveč obseden z njimi, se odločite za nizkokalorične priboljške. Posegajte po naravnih in na zraku sušenih priboljških. Idealen priboljšek z nizko kalorično vrednostjo so na zraku posušena goveja pljuča in na zraku posušena vratovina goveda.

 

Ne pozabite, začnite počasi, v primeru zdravstvenih težav vašega psa, pa se najprej posvetujte s strokovnjakom.