DIETNA HRANA ZA PSE

 

Dietna hrana za pseDietna hrana za pse? Ali vaš pes res potrebuje posebno dietno hrano za pse, če ima težave s povečano telesno težo? Še en zaskrbljujoč podatek: Po podatkih veterinarjev ima pri nas kar ena četrtina vseh psov težave z debelostjo, vendar večina njihovih lastnikov ne misli tako. V članku dietna hrana za pse si preberite kako na preprost način ugotoviti, ali ima vaš pes težave z debelostjo, preproste načine kako zmanjšati telesno težo psa in ali je zanj res potrebna dietna hrana za pse.

Debelost je stanje prekomerne telesne teže psa, zaradi preveč maščobnih zalog. Prav tako kot danes debelost prizadene vedno več ljudi, ima vzporedno z njimi težave tudi vedno psov. Vzrok debelosti je prekomeren vnos energetskih snovi (predvsem maščob in ogljikovih hidratov) ob premajhni porabi (premalo gibanja). 

 

Kako preverim, ali je moj pes predebel?

Prekomerno telesno težo pri psih lahko hitro preverite tako, da ga potipate v predelu prsnega koša. Če ima primerno težo, boste rebra takoj otipali, vendar pa se ta ne smejo videti. Kazalnik debelosti psov so tudi lopatice, ki jih morate z lahkoto otipati. Če reber ne morete otipati, pomeni, da ima vaš kuža preveč kilogramov. V kolikor ima več maščobe, svetujemo da vaš kosmatinec izgubi nekaj kilogramov. Ko vaš pes doseže zrelost, torej ko ni več mladiček (med 12. in 15. mesecem starosti), ga stehrtajte, oziroma ga peljite stehtat k veterinarju, če doma nimate primerne tehtnice. 

Veterinarja tudi povprašajte kakšna je normalna telesna teža za vašo pasmo psa. Tudi za mešanca se lahko določi optimalna telesna teža. Te podatke lahko najdete tudi v zanesljivih virih na spletu. Ko imate optimalno telesno težko lahko umestite svojega psa. Če je kuža 15% nad optimalno telesno težo pomeni, da je predebel. Če je od 0 do 15% nad optimalno težo pa pomeni, da ima prekomerno telesno težo. Ampak ne skrbite, vaš kuža ni edini, ki ima takšne težave. Po študijah iz leta 2011 je 53% odstotkov psov s prekomerno telesno težo ali predebelih. Pomembno je, da prepoznate težavo s telesno težo in, da postopate. Imate dve metodi za ugotavljanje prekomerne telesne teže in debelosti – tipanje reber in tehtanje. Izgubljanje kilogramov je dolgotrajen proces, saj je zaželeno in zdravo, da kuža počasi izgublja kilograme.

 

Dietna hrana za pse – navodila za tehtanje

Psa lahko stehtate na različne načine:

 • Pri veterinarju/strokovnjaku: v primeru večje pasme (npr. 70 kg), saj boste psa težko postavili na malo tehtnico in ga prepričali naj sedi pri miru, dokler se tehtnica ne umiri.
 • Tehtanje srednje velikih psov: preprosto ga postavite na tehtnico.
 • Tehtanje majhnih pasem: zaradi večje natančnosti je smiselno nabavit manjšo tehtnico.
 • Vse pse lahko tehtate tudi na naslednji način: najprej se stehtajte sami, nato pa še s psom. Razlika je teža vašega psa.
 • Vzpostavite ritem tehtanja, tehtajte psa vsakih 7 dni in 1x na mesec.
 • Psa tehtajte vedno na enaki tehtnici

 

Kdo je bolj podvržen debelosti?

dietna hrana za psePasme, ki so bolj podvržene debelosti

Nekatere pasme so še posebej nagnjene k debelosti in pri takšnih je še posebej potrebno paziti na prehrano tekom celotnega življenja psa. Pasme psov, ki so bolj nagnjene k debelosti: škotski terierji, Kavalir kralja Karla (Cavalier King Charles Spaniels), cairnski terier, mops, jazbečarji, buldogi, labradorci, zlati prinašalci in beagli.

 

Vpliv starosti in kastracije/sterilizacije

Tudi za sterilizirane oziroma kastrirane pse velja, da imajo pogosteje težave s prekomerno telesno težo, saj se jim z odsotnostjo spolnih hormonov metabolizem nekoliko spremeni. Debelost je prav tako pogostejša težava starejših psih, ki se manj gibljejo, hkrati pa imajo še počasnejši metabolizem.

 

Bolezenska stanja

V nekaterih zelo redkih primerih je lahko debelost pri psih (ob res majhnem vnosu kalorij) povezana z zdravstvenimi težavami. Psi se lahko redijo zaradi obolenja ščitnice in posledičnega pomanjkanja ščitnikih hormonov. Če vaš kuža trpi za obolenjem ščitnice, bodo poleg debelosti prisotni še drugi bolezenski znaki, npr: psa ves čas zebe in je brez energije, pojavijo se številne težave s kožo,… Drugo hormonsko obolenje psa, ki povzroči nabiranje kilogramov je Cushingov sindrom. Simptomi, ki spremljajo to bolezen so še razširjen trebuh in izguba mišične mase.

 

Nevarnosti za pse s prekomerno težo

Debelost je bolezensko stanje, škodljivo zdravju psa. Debelost pomeni, da se v telesu nabira veliko več maščobe, kot jo organizem psa potrebuje za optimalno delovanje. Hiter tempo življenja pasjih lastnikov in številne možnosti glede kakovosti in količine hrane ter še številnejše možnosti različnih privlačnih priboljškov vse pogosteje tudi psom povzročajo težave, povezane s prekomerno telesno težo.

Na žalost se prehitro redijo tisti psi, katerim gospodarji in drugi člani družine, zraven rednega obroka, večkrat na dan ponudijo priboljške in ostane iz mize. Tudi če menite, da če to naredite enkrat na teden, nič ne vpliva, temu v resnici ni tako. Prvič nimate nadzora, če se psu res dali kaloričen priboljšek/ostanke hrani iz mize samo enkrat tedensko, spet drugič, ne veste, kolikokrat so to naredili drugi družinski član. Na koncu lahko vaš kuža dobi veliko več priboljškov, pa nihče ne bo dejansko vedel koliko.

Enako kot pri ljudeh, tudi za pse prekomerna teža ni zdrava in je lahko vzrok različnih bolezni. Številne študije dokazujejo, da vitki psi živijo dlje in imajo manjše tveganje za pojav bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, vnetja trebušne slinavke, rak, displazija kolkov in druge sklepne bolezni.

 

Osteoartritis

Najpogostejše obolenje povezano z debelostjo predvsem pri starejših psih je osteoartritis. Osteoartritis je bolezen sklepov in pripadajočih struktur (mišic, veziva in tetiv). Prisotne so bolečine, gibanje je ovirano, sklepi so vneti. Najbolj na udaru so komolci, kolena in kolki, lahko pa so prizadeti vsi sklepi. Osteoartritis je sicer genetska bolezen ali pa nastane zaradi različnih poškodb kosti. Če ima kuža prekomerno telesno težo se bolezensko stanje lahko poslabšala. Pes s prekomerno telesno težo ima tudi več možnosti za poškodbe kosti, vezi, sklepov in mišic, saj v primeru debelosti na skeletno-mišično ogrodje pritiska večja sila.

 

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes je presnovna bolezen, za katero je značilna povišana raven glukoze v krvi. Nastane zaradi nepravilnega izločanja inzulina iz trebušne slinavke. Hormon inzulin se iz trebušne slinavke sploh ne izloča ali pa zaradi določenih vplivov (npr.: debelost, premalo gibanja, druge bolezni) ne uspe delovati v ciljnih tkivih. Inzulin skrbi za uravnavanja sladkorja in, če se ga ne izloča dovolj pomeni, da je nivo sladkorja v krvi višji.

Diabetes je ena najpogostejših hormonskih bolezni psov. Najpogosteje zbolijo psi srednje starosti in starejši psi. Zbolevajo samci in samice, je pa res, da imajo povečano tveganje za pojav sladkorne bolezni nesterilizirane psičke s prekomerno telesno težo. Tudi od pasme je malo odvisno, saj so nekatere pasme bolj podvržene razvoju sladkorne bolezni kot druge. Pasme, ki so nagnjene k sladkorni bolezni so samojedi, pudli, beagli, mali šnavcarji in različni terierji.

 

Dihalni sistem

Pri pasmah, ki so nagnjene k debelosti in imajo kratek gobček, kot npr. mopsi in buldogi, debelost še poslabša dihanje. Dihalne poti se zožijo in s tem je dihanje še bolj ovirano. Z dihanjem se psi tudi hladijo, tako da obstaja nevarnost pri takšnih psih, pri visokih temperaturah, da se še hitreje pregrejejo.

 

Težave s kožo

Pri psih s povečano telesno težo je tudi več težav s kožo. Pod gubami kože se lahko razvijejo številna vnetja, saj ne pride do zračenja kože. Več je otiščancev in preležanin na kostnih štrlinah posebej pri večjih pasmah psov.

 

Večja obremenitev notranjih organov

Bolj so obremenjeni tudi različni notranji organi (celotna prebavila, jetra, ledvica, srce … ). Zaradi kopičenja maščob v jetrih je ogroženo normalno delovanje jeter. Zaradi prekomerne telesne teže imajo psi več težav z napenjanjem ali zaprtjem ter so bolj podvrženi nastanku želodčnih razjed. Z debelostjo se poveča tudi krvni pritisk, kar v veliko primerih vodi v razvoj številnih bolezni ledvic in srca.

dietna hrana za pse

 

Dietna hrana za pse - Kako lahko pomagamo psu v boju z debelostjo?

Za začetek pozorno spremljajte težo vašega psa. V kolikor imate psa večje pasme, bi lahko imeli težave s pravilnim tehtanjem, zato se lahko za tehtanje dogovorite tudi z veterinarjem oziroma strokovnjakom. Nadzorujte se s čim hranite psa in predvsem koliko krat ga hranite. Težko bo začeti z zmanjševanjem obrokov in z ukinitvijo priboljškov, saj vsi vemo kako težko se je upreti, ko nas kuža moleduje in prosi za hrano.

 

Smernice, ki so vam v pomoč pri zniževanju teže predebelega ali pretežkega psa

 • Poskušajte natančno beležiti, kaj vaš pes poje. Mogoče boste na koncu tedna presenečeni, saj boste ugotovili, da dobi preveč priboljškov. Tako kot ste za lastno težo, odgovorni vi sami, ste odgovorni tudi za težo svojega psa. Večina psov je po naravi »pozeruščkov« in bodo pojedli vse kaj bodo dobili. Še posebej radi bodo pojedli tisto, kar mu boste dali vi! Za vas je dobra taktika, da si en teden beležite vsako stvar, ki jo date psu za jest.
 • Ko je kuža na »dieti« mu ne dajajte nobenih priboljškov ali se odločite za nizko kalorične priboljške.
 • Redna telesna dejavnost psa. Seveda morate aktivnost prilagoditi fizični sposobnosti in starosti psa. Najprej začnite s počasnimi in krajšimi sprehodi. Če ne morete s psom vem, da nekako zamotite v hiši/stanovanju z zanimivimi in miselnimi igračami. 
 • S povečano dnevno telesno aktivnostjo vašega psa lahko vsak dan izjemno vplivate na zmanjšanje njegove telesne teže, pokurjene kalorije pa bodo prešle v mišično tkivo. V primeru, da pes ni vajen gibanja, začnite počasi. Peljite ga na kratek sprehod, dolžino sprehoda pa postopno povečujte, da bo kosmatinec pridobil več kondicije. Če imate možnost igre na odprtem, ograjenem in varnem območju, ga animirajte za igro, saj je to odličen način rekreacije vašega kosmatinca (kot tudi za vas).
 • Izberite takšno hrano, ki ima malo maščob in bogato z vlakninami, da zmanjšate vnos kalorij, ohranite pa maso. Izogibajte se visokemu deležu maščob.
 • Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih ni učinkovito in zdravo, da naenkrat drastično zmanjšamo količino dnevnega vnosa hrane. Priporočeno je, da se teža zmanjšuje za 1% telesne teže vašega psa na teden. Torej, izogibajte se dietam z naglimi spremembami, saj te lahko povzročijo samo to, da se presnova psa prilagodi in postane učinkovitejša za skladiščenje maščob v prihodnje.

 

navodila za hranjenje psa s prekomerno telesno težo

Navodila za hranjenje psa s povišano telesno težo

Hrana za pse s prekomerno telesno težo naj ima višji delež beljakovin in nizek delež ogljikovih hidratov. Hrana naj ima več kot 18% beljakovin in nekje 8-10% maščob ter normalen delež vlaknin. Da napolnimo želodec in se izognemo neprijetni lakoti pri manjšem vnosu energetskih snovi, lahko dodajamo tudi kuhano zelenjavo, ki ima veliko vlaknin. Pomembno je tudi, da psa hranite večkrat na dan s količinsko manjšimi obroki.

Na hrani za pse, ki jo boste kupili je vedno napisana priporočena količina hrane za vašega psa. Pri hranjenju po deklaraciji morate upoštevati, da so navedeni kilogrami predpisani za psa z normalno telesno težo. Npr.: če ima vaš kuža 20 kg, moral bi jih pa imeti 15; ga morete hraniti po tabeli za 15 kg. Količino hrane zmeraj odmerjajte z merilnim lončkom in ne na približno. Če k suhi hrani dodajate še mokro hrano (npr. v obliki konzervic in klobas), morate količino suhe hrane ustrezno zmanjšati.

Vedno se držite priporočene količine dnevnega vnosa, ki je naveden na deklaraciji hrane za pse. Dnevni vnos suhe hrana za pse pri vašem kosmatincu zmanjšajte za 5%. Psa stehtajte čez 7 dni in preverite koliko telesne teže je izgubil. V mejah normale je to do 1% celotne telesne teže. Če se teža ni zmanjšala, dnevni vnos zmanjšajte še za dodatnih 5% in ponovite postopek s tehtanjem. Če ste prešli na novo vrsto hrane za pse, na deklaraciji vedno preverite priporočeno dnevno količino obroka za vašega psa. Priporočeno dnevno količino obroka zmanjšajte za 3% in sledite zgornjim navodilom.

Da je naš kuža na dieti in da še posebej pazimo na njegovo prehrano je potrebno obvestiti vse družinske člane, obiske in sosede. Pomembno je, da vašega uspeha in uspeha vašega psa ne uniči nekdo dobronamerno in ponudi priboljšek psu. Pazimo tudi, da nam kuža, ki je na dietni hrani za pse ne oropa kakšnega hladilnika ali shrambe.

 

Canis Plus hrana za pse s prekomerno telesno težo je lahko dietna hrana za pse

Pri Naturavetalu nimamo posebne dietne hrane za pse, saj vsa Canis Plus hladno stiskana hrana za pse vsebuje nizek odstotek maščob. Nekoliko več maščob vsebuje okus govedine in okus piščanca za aktivne pse (Canis Plus Sport). Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje psa. Če vaš pes potrebuje dieto, bi svetovali naslednje: izberite hladno stiskano hrano za pse Canis Plus okus piščanca, Canis Plus okus jagnjetine ali Canis Plus okus lososa. Tudi Canis Plus okus kunca še pride v poštev, ampak ima malo več maščob, od zgoraj naštetih treh.

 

Hrana proizvajalca Naturavetal Canis Plus je primerna za vse pse, ki imajo težave z debelostjo in morajo uživati dietno hrano, saj ima že v osnovi manj maščob. Zaradi naravnega načina proizvodnje - hladnega stiskanja, v hrani ni nobenih umetnih dodatkov kot so ojačevalci okusa, konzervansi in druge kemikalije. V hladno stiskani hrani za pse Naturavetal ni nobenih dodatnih maščob, saj peleti niso na koncu proizvodne poškropljeni z maščobami tako kot briketi. Te dodane maščobe povzročajo da pes zaužije več hrane kot jo v resnici potrebuje in se posledično redi.

 

Vsebnost maščob v posameznem okusu Naturavetal hladno stiskane hrane za pse:

 

OKUS SUHE HRANE 

VSEBNOST MAŠČOB

CANIS PLUS PIŠČANEC

8.40%

CANIS PLUS JAGNJETINA

9.60%

CANIS PLUS LOSOS

8.00%

CANIS PLUS KUNEC

11.88%

CANIS PLUS GOVEDINA

14.20%

CANIS PLUS SPORT

13.00%

Pri priporočeni količini hrane (napisana je na deklaraciji in na spletni strani Kosmatinčkov, pri opisih posamezne hrane), morate upoštevati kilograme pasme vašega psa in ne dejansko težo vašega psa, ker ima preveč kilogramov. Predpisano količino hrane zmanjšajte za 5-10%, tako da psu za 5 - 10% zmanjšajte obrok.

Psa, ki ima preveč kilogramov lahko hranite tudi z Canis Plus mokro hrano. Lahko izberete Canis Plus popolne meniji ali Canis Plus 100% meso. Vsi popolni obroki in 100% meso v klobasah ima normalno vsebnost maščob. Točno toliko kot kuža potrebuje, zato je dovolj če pri močnejšem psu, samo zmanjšamo količino obroka.

 

Canis Plus popolni meniji

 

Dopolnilna mokra pasja hrana, ki jo imamo v ponudbi:

100% RAČJE MESO100% JAGNJEČJE MESO100% KONJSKO MESO100% DIVJAČINSKO MESO
Mokra dietna hrana za pse - racaMokra dietna hrana za pse - klobasa jagnjetinaMokra dietna hrana za pse - klobasa konjMokra dietna hrana za pse - klobasa divjačina
Pakiranje: 410g, 820gPakiranje: 500g klobasaPakiranje: 500g klobasaPakiranje: 500g klobasa
PREBERI VEČPREBERI VEČPREBERI VEČPREBERI VEČ
 

 

Pazljivi bodite tudi pri priboljških. Če se priboljškom lahko izognete je to najbolj zaželjeno, če pa je vaš kuža preveč obseden z njimi, se odločite za nizkokalorične priboljške. Posegajte po naravnih in na zraku sušenih priboljških. Idealen priboljšek z nizko kalorično vrednostjo so na zraku posušena goveja pljuča in na zraku posušena vratovina goveda.

 

Ne pozabite, začnite počasi, v primeru zdravstvenih težav vašega psa, pa se najprej posvetujte s strokovnjakom.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

Collins S., Moj pes, Učila International 2013, Tržič

Schmidt-Roger H., 300 vprašanj o psih, Založba Narava 2009, Kranj

https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_whats_in_a_balanced_dog_food

https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/dog-nutrition-tips

https://pets.webmd.com/dogs/guide/overweight-dogs-and-canine-weight-loss-diets#1