Driska pri psu - Kako ukrepati?

Objavil Kosmatinčki 19/12/2018 0 Komentarji Psi in zdravje,

Driska pri psu - Kako ukrepati?

 

Driska pri psu

Driska pri psu je takšna težave s katero smo se srečali že vsi pasji lastniki. V članku preberite, kdaj vse se lahko driska pri psu pojavi, kaj so razlogi za to, kdaj je čas za preplah in kaj lahko naredimo samo pri pojavu driske pri psu.

 

 

Driska pri psu

Driska pri psu je najpogostejše zdravstveno stanje, povezano s črevesjem. Driska lahko nastopi kot posledica okvare prebavil, lahko pa se pes samo trudi spraviti nekaj iz telesa, kar mu draži črevesje. Drisko lahko spremljajo bruhanje, klokotanje v trebuhu, bolečina, spahovanje in vetrovi, v driski pa se lahko pojavita tudi sluz in kri. Psa takoj odpeljite k strokovnjaku, v primeru, da je driska močna in stalna, če je v driski prisotna kri, če je pes apatičen in ima vročino, vsi ti simptomi kažejo na resno obolenje.

 

Driska pri psu – vzroki

Med splošnimi vzroki za drisko lahko naštejemo:

 • Nepravilno hranjenje
 • Alergija na hrano ali občutljivost zanjo (intoleranca na določeno sestavino v hrani)
 • Zastrupitev s hrano
 • Zajedavci, kot sta Giardia (bičkar v tankem črevesju) in Trichuris – trihurioza , glista.
 • Bakterije, kot je Campylobacter – kampilobakter
 • Reakcija na zdravila
 • Stres

VRSTE DRISKE

ZNAČILNOST

OPIS

VZROK

Konsistenca

Vodena, prekrita s sluzjo

Hiter prehod skozi črevesje

Oljnata ali mastna

Vnetje debelega črevesja

Mehurčkasta

Slaba prebava (maščobe). Bakteriji v črevesju, ki ustvarjajo plin

Barva

Črna in katranska

Krvavitev iz zgornjega dela prebavil (želodec, tanko črevo)

Živo rdeča

Krvavitev iz zadnjika

Glinena in lesketajoča

Slaba prebava/absorpcija (obolela trebušna slinavka)

Svetla

Pomanjkanje žolča iz jeter

Rumenkasto zelena

Hiter prehod skozi črevesje

Pogostost in količina

Majhne količine zelo pogosto

Draženje debelega črevesa

Večje količine 3-4x dnevno

Slaba prebava (vsrkanje v tankem črevesu)

Vonj

Normalen

Hiter prehod/slaba absorpcija

Neprijeten

Bakterijsko delovanje (fermentacija)

Druga znamenja

Bruhanje

Gastroenteritis

Izguba teže

Slaba absorpcija/vsrkljivost hranil

Ni izgube teže, dober tek

Obolenje debelega črevesja.

 

Kaj lahko naredimo sami 

Svetujemo, da psa s stalno, močno drisko pregleda strokovnjak. Če je driska samo akutna lahko ukrepamo samo. Najprej se vprašamo, kaj bi lahko bil vzrok za drisko? Ali je to posledica nepravilnega hranjenja ali neustrezne hrane, ali je moj pes alergičen na določeno sestavino v hrani, ki mu jo dajem, ali je moj pes, danes na sprehodu pojedel iztrebke druge živali, ali ima mogoče moj pes težave z notranjimi zajedavci. Vsa ta vprašanja si lahko zastavite. Pri nastopu driske psa ves čas spodbujajte, da pije zadostne količine sveže vode.

 

Driska pri psu kot posledica nepravilnega hranjenja

Pri hranjenju psa ni pomembna le kvaliteta in vrsta hrane ampak tudi način kako vi hranite psa. Pri hranjenju morate vzpostaviti določeni ritem hranjenja, obroki ne smejo biti preveliki, hrana ne sme biti premrzla in podobno. Več o tem, na kaj vse morate biti pozorni pri hranjenju psa in številne napotke najdete v članku NASVETI ZA PRAVILNO HRANJENJE PSA. Kar se kvalitete hrane za psa tiče, vam bi vsekakor svetovali, da posegate po naravni hrani, da se izogibate konzervansom, barvilom, polnilom in stranskim živalskim proizvodom, ki pri psu dokazano povzročajo prebavne motnje in driske.

 

Prav tako briketi, ki so narejeni pri visokih temperaturah in so poškropljeni z maščobami, v želodčku psa nabreknejo in se zelo zelo dolgo prebavljajo, povzročajo prebavne težave in driske. Briketi v želodcu psa dvignejo pH želodčnega soka, tako da želodčni sok ni več tako kisel. Za učinkovito prebavo hrane, more biti želodčni sok zelo kisel (nizek pH).

 

Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je naravna in ne vsebuje konzervansov, glutena, soje, polnil, barvil in vseh ostalih možnih dodatkov. Vsi vitamini in minerali v hrani so naravni, saj se nahajajo v vseh začimbah, zelenjavi in zeliščih, ki jih hrana vsebuje. Struktura vseh hranil: beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov in vlaknin se zaradi postopka hladnega stiskanja ohrani v naravni obliki in je tako biološka uporabnost hrane zelo velika. Takšna naravna hrana psu ne povzroča prebavnih motenj in drisk.

 

Izbirate lahko med naslednjimi okusi hladno stiskane hrane za pse:

 

NATURAVETAL CANIS PLUS SUHA HRANA ZA PSE

Canis Plus piščanec   Canis Plus jagnjetina   Canis Plus losos
Driska pri psu   Driska pri psu   Driska pri psu
Pakiranje:1 / 5 / 15 kg   Pakiranje: 1 / 5 / 15 kg   Pakiranje: 1 / 5 / 15 kg
         
Več informacij...   Več informacij...   Več informacij...
       
Canis Plus kunec   Canis Plus govedina   Canis Plus za mladičke - losos
Driska pri psu   Driska pri psu   Driska pri psu
Pakiranje:1 / 5 / 15 kg   Pakiranje:1 / 5 / 15 kg   Pakiranje:1 / 5 / 15 kg
         
Več informacij...   Več informacij...   Več informacij...
         
Canis Plus Sport   Canis Plus za mladičke - piščanec   Canis Plus varčni paket
Driska pri psu   Driska pri psu   Driska pri psu
Pakiranje: 1 / 15 kg   Pakiranje: 5 / 15 kg   Pakiranje: 3 x 5 kg
         
Več informacij...   Več informacij...   Več informacij...

 

Driska pri psu – priboljški

Priboljški znajo biti zelo varljivi in so lahko pogost razlog za drisko pri psu. Posegajte le po zdravih priboljških, sploh če priboljške ponudite psu vsak dan. Tudi priboljški lahko vsebujejo ogromno barvil (zato so takšnih sijočih barv), konzervansov in popolnoma neuporabnih sintetičnih snovi, ki so psu prej v škodo kot v korist. Vsakodnevno hranjenje psa z nezdravimi priboljški je enako kot, da bi vi sami vsak dan pojedli kos torte. Lahko pa psu ponudite na zraku sušene zdrave priboljške, ki so brez konzervansov, barvil in umetnih dodatkov. To na psa deluje podobno, kot če se vi vsak dan nagradite s sadjem.

 

Driska pri psu – alergija na hrano

Največ alergij na hrano in intoleranc na hrano je povezanih s piščancem ne s piščančjim mesom. Tu je bistvena razlika. Če ste do sedaj hranila psa z briketi, na katerih piše, da vsebujejo piščanca, to pomeni celega piščanca s kremplji, kljunom, notranjimi organi, kožo in morda celo s perjem. Torej, na kaj je zdaj pes alergičen? Če piše, da briketi vsebujejo piščančje meso, to pomeni da briketi vsebujejo le mišično meso piščanca, ki je veliko manj problematično glede alergij in pojava driske pri psu.

 

Velikokrat se srečujemo s stavkom: Moj pes je alergičen na piščanca. Pa je res alergičen na vsakega piščanca v vsaki hrani za psa? Seveda so določeni psi lahko popolnoma alergični pa piščančje meso, celo na sveže piščančje meso ali pokuhano piščančje meso. Veliko psov pa je takšnih, ki je alergičnih samo na piščančje stranske proizvode (kljuni, kremplji,…), ki so skriti v briketih.

 

Pri Naturavetal hladno stiskani hrani za pse z okusom piščanca imamo zelo pozitivne izkušnje. Veliko strank, katerih je bilo mnenja, da je njihov pes alergičen na piščanca, danes psa redno hrani s hladno stiskano hrano Naturavetal z okusom piščanca, saj hrana vsebuje le kakovostno piščančje meso, brez stranskih piščančjih proizvodov.

 

Za pse, ki so alergični tudi na piščančje meso pa imamo v asortimaju na voljo hladno stiskano hrano Canis Plus z okusom kunca in hladno stiskano hrano Canis Plus z okusom lososa, ki sta obe zelo primerni za občutljive pse in za vse, ki trpijo za alergijami, pogostimi prebavnimi motnjami in pogostimi driskami.

 

Driska pri psu

 

Driska pri psu – zastrupitev s hrano ali, ko pes poje iztrebke druge živali

Bruhanje in driska pri psu sta obrambna mehanizma, ko pes poje kaj neužitnega ali če se zastrupi s hrano. V takšnem primeru lahko psu pomagate z zeliščnim ekstraktom Darmwohl, ki bo poskrbel za zdravo črevesno floro oz. razstrupljanje črevesja pri psu ter za preprečevanje okužbe s paraziti in bakterijami. Kombinacija sestavin iz različnih zelišč pripomore k boljšemu delovanju prebavil psa, učinkovitejšemu razstrupljanju organizma in zvišanju odpornosti psa in imunskega sistema psa.

 

Zeliščni ekstrakt je učinkovit pri:

 • napenjanje psa
 • ko vaš pes poje iztrebke drugih živali
 • ko pes poje pokvarjeno ali gnilo hrano
 • po zdravljenju z antibiotiki (z zeliščnih ekstraktom Darmwoht lahko vzpostavite zdravo črevesno floro psa)
 • po kemičnem razglistenju psa (z zeliščnim ekstraktom Darmwohl pripomorete k vzpostavitvi uravnotežene črevesne flore)
 • zajedavci pri psih in paraziti
 • pri prehodu na novo hrano za psa

 

V primeru zastrupitve s hrano ali če je vaš pes pojedel iztrebke drugega psa lahko uporabite tudi Canis Extra zeolit. Zeolit zagotavlja organizmu hranilne snovi; življenjsko pomemben silicij, kalcij, magnezij, natrij in kalij. Ima edinstveno strukturo s katero kot spužva vsrka vase težke kovine in strupe v telesu. Zeolit veže vse vrste škodljivih snovi: strupe, težke kovine (svinec, živo srebro) in druge škodljive snovi: (patogene bakterije in viruse).

 

Driska pri psu
Zeliščni ekstrakt Darmwohl Zeolit

 

Driska pri psu – zajedavci

Tudi notranji zajedavci (kot so gliste pri psu, trakulje in različne praživali (bičkarji)) porušijo črevesno ravnovesje in floro, kar vodi v prebavne motnje in drisko pri psu. Trakulje in gliste zajedajo psa, mu odžirajo hranilne snovi in preprečujejo normalno absorpcijo hranil in tankega črevesa v kri. Motnje teka življenjsko pomembnega procesa se kažejo v obliki driske in bruhanja. Odraslega psa je potrebno razglistit 4x letno. Tudi če ne vidite glist/trakulj v iztrebku, še to ne pomeni, da niso prisotne, saj so jajčeca notranjih zajedavcev v iztrebku, mikroskopsko majhna.

 

V spletni trgovini imamo dva izdelka, ki sta zelo učinkovita pri naraven razglistenju psa. Canis Extra Vermprevet se uporablja za preventivo pred notranjimi zajedavci. Canis Extra Vermprevet je rastlinsko-zeliščna mešanica, ki pozitivno vpliva na črevesno sluznico, kar omogoča stabilno in uravnoteženo črevesno floro. Na tak način zeliščni dodatek Vermprevet pripomore k lažjemu izločanju parazitov iz prebavnega trakta. Vermprevet zeliščna zmes ustvarja neustrezno okolje za razvoj parazitov.

 

Canis Extra Vercurat uporabite pri hujših težavah z notranjimi zajedavci. Ob uporabi Canis Extra Vermcurata se bodo gliste pri psu izločile s pasjimi iztrebki, saj izdelek omogoča naravno razglistenje psa in s tem zmanjša možnost kemičnega razglistenja psa. Canis Extra Vermcurat vsebuje prah sadeža kamala, ki lahko pozitivno vpliva na črevesno floro in s tem podpira odpornost organizma proti notranjim zajedavcem.

 

Vermprevet - preventiva Vermcurat - kurativa

 

Driska pri psu – porušeno bakterijsko ravnovesje

 

Danes smo že vsi seznanjeni z dejstvom, da brez bakterij ne moremo živeti. Enako velja tudi za psa. V prebavilu ima dobre in slabe bakterije, ki morajo biti v ravnovesju, drugače pride do porušenja črevesne bakterijske flore. Do porušenja črevesne flore pride v primeru bakterijske okužbe ali v primeru zdravljenja z antibiotiki, ki pobijejo dobre in slabe bakterije. Za vzpostavitev normalne črevesne flore vam svetujemo uporabo probiotikov in prebiotikov. Naturavetal Petflora probiotik in prebiotik za pse je naravno prehransko dopolnilo za pse, izdelano iz žitnih izvlečkov, izvirske vode in milijard kultiviranih mlečnokislinskih bakterij. V fermentacijskem procesu mlečnokislinske bakterije tvorijo koristne snovi za presnovo psa, kot je mlečna kislina, encimi, aminokisline, antioksidanti in vitamini. Mlečna kislina zavira rast patogenih bakterij in spodbuja razvoj koristnih mlečnokislinskih bakterij.

 

Petflora se uporablja pri se uporablja pri:

 • pri želodčnih in črevesnih težavah psa (vnetje črevesja pri psu, vnetje debelega črevesa pri psu, vnetje trebušne sluznice pri psu, kronično vnetje črevesja pri psih)
 • razglistenje psa (še posebej zaželeno je, da Petfloro uporabite po kemičnem razglistenju psa)
 • po zdravljenju z antibiotiki, probiotiki za psa pripomorejo k hitrejši vzpostavitvi normalnega stanja
 • driska pri psu (pri hudih oblikah driske)
 • pri infekcijah črevesja in želodca psa
 • za imunski sistem psa in odpornost psa
 • alergija pri psih (za vse tipe alergij; za tiste, ki so posledica neustrezne prehrane in tudi tiste, katerih vzrok ne izvira iz prehrane). Izvor vsake alergije izvira ravno v črevesju!
 • preventiva pred negativnimi vplivi okolja
 • pri prehajanju iz sintetične hrane za pse, na naravno hrano za pse.

 

Driska pri psu – vlaknine

 

Vlaknine delujejo kot nekaka goba/spužva, ki nase veže vodo, ki jo pes izgublja z drisko. Z vlakninami dosežemo, da vežejo vodo nazaj v telo in s tem postaja iztrebek kompaktnejši. Idealen prehranski dodatek, bogat z vlakninami (predvsem pektinom) je Canis Extra korenčkov granulat. Korenčkov granulat vsebuje veliko vlaknin (pektina), ta v prebavnem traktu nabrekne in ščiti želodčno in črevesno sluznico pred patogeni. Korenčkov granulat je zelo učinkovit pri prehodu iz ene vrste hrane na drugo predvsem pri občutljivih psih; pri psih, ki že imajo težave s črevesjem (številna razglistenja, neprimerna hrana, uživanje antibiotikov) in tudi pri psih, ki so preobčutljivi na hrano (intoleranca), kar se kaže v obliki prebavnih reakcij.

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/

https://www.petmd.com/dog/emergency/common-emergencies/e_dg_diarrhea

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana