Epilepsija pri psih: kakšni so znaki in kako pomagati psu

Epilepsija pri psih je kronično stanje z nenadzorovanimi ponavljajočimi se krči. Epilepsija pri psih je resno bolezensko stanje, ki ga je potrebno spremljati in v času napada psu pravilno pomagati in mu nuditi ustrezno pomoč. V nadaljevanju prispevka si preberite kaj je epilepsija pri psih, zakaj pride do nje, kakšni so najpogostejši znaki in na kakšen način pomagati psu pri tovrstni težavi. Preberite kakšna naj bo prehrana psa z epilepsijo, kateri prehranski dodatki so primerni in kako začeti s spremembno prehrane. Napisali smo tudi kako potekajo epileptični napadi pri psu in zakaj je epilepsija pri starejših psih bolj pogosta.

 

Epilepsija pri psih: Znaki in prva pomoč

Kaj je epilepsija pri psih ali božjast pri psih

Epilepsija pri psih je kronično stanje, za katerega so značilni ponavljajoči se živčni napadi (krči). Epilepsija je motnja možganov, pri kateri nenormalna električna aktivnost sproži nadaljnji neusklajeni prenos živčnih signalov. Ta neusklajena in naključna aktivnost živcev pošilja neusklajena sporočila mišicam, kar pomeni tudi neusklajeno delovanje mišic (krči, tresavica pri psih). Vzrokov za kronične in ponavljajoče se napade je veliko, prav tako ni enega samega simptoma, temveč gre za skupek raznolikih motenj. Epilepsija lahko prizadane vse pasme psov, prav tako lahko psi svoj prvi epileptični napad doživijo že v mladosti, lahko pa se epilepsija prvič pojavi pri starejših psih.

Epilepsija pri psih se na splošno deli na idiopatske in simptomatske motnje.

  • Idiopatska epilepsija (imenovana tudi primarna epilepsija), pomeni, da razen napadov ni mogoče prepoznati možganske nenormalnosti. Večina psov z idiopatsko epilepsijo doživi svoj prvi napad med starostjo od enega do petega leta. Idiopatska epilepsija je genetsko pogojena, bolj pogosta pri pasmah: Beagle, labradorci, zlati prinašalci, Border Collie, jazbečarji,…
  • Simptomatska epilepsija (imenovana tudi sekundarna epilepsija) so napadi, ki so posledica prepoznavne lezije ali drugega specifičnega vzroka.

 

Epilepsija pri psih
Psi v času epileptičnega napada doživlajo nenadzorovano krčenje mišic

 

Epileptični napadi pri psu

Gledanje svojega ljubljenca med epileptičnim napadom je nekaj najhujšega, kar lahko pasji lastniki doživimo, zato je še toliko bolj pomembno, da ostanemo mirni in, da znamo psu v ključnih trenutkih pravilno pomagati.

Epileptični napadi pri psih so dveh vrst:

  • Primarno generalizirani epileptični napadi: nenadzorovani živčni impulzi se začnejo po celotnih možganih
  • Parcialni epileptični napadi (delni): nenormalni električni impulzi se začnejo tvoriti na majhnem območju možganov

 

PRIMARNO GENERALIZIRANI EPILEPTIČNI NAPADI PRI PSU

Primarni grand mal (primarni veliki napad z izgubo zavesti) je najhujši epileptični napad, čeprav ni nujno, da gre tudi za najhujšo obliko epilepsije. Pes izgubi zavest, krči vse skeletne mišice in običajno pade na bok z iztegnjenimi nogami in glavo nazaj. Prisotni so lahko zvoki, slinjenje ali penasta slina, pes v večini primerov tudi ne more zadržati urina in blata.

Ta del napada je zelo kratek. V drugem delu napada pes izvaja ritmične gibe. Po napadu pes lahko kratek čas leži brez gibanja. Sčasoma se bo postavil na noge in morda se zdi, da je povsem normalno, vendar običajno pokaže znake postiktalnega vedenja. Ti znaki lahko vključujejo slepoto, dezorientacij, tek po hiši,… Postikalna faza lahko traja nekaj ur do nekaj dni.

 

PARCIALNI EPILEPTIČNI NAPADI PRI PSU

Enostavni delni napadi prizadenejo eno stran telesa ali dele te strani, nasprotne od tiste strani možganov, v kateri nastanejo, in se lahko pojavljajo kot mišični krči. Delni napad lahko ostane lokaliziran ali pa se razširi na celotne možgane. Pes ne izgubi zavesti, običajno je prizadet obraz, kar ima za posledico trzanje ali utripanje. Zapleten delni napad nastane na območju možganov, ki nadzoruje vedenje in ga včasih imenujemo psihomotorni napad. Med tovrstnim napadom se zavest psa spreminja in lahko kaže nenavadno vedenje, kot je agresija ali skrajni iracionalni strah.

 

Epilepsija pri psu
Epileptični napadi pri psu so dveh vrst: primarno generalizirani in parcialni epileptični napadi

 

Vzroki epilepsije pri psu

Epileptični napadi so posledica odzivov mišic na nenormalne živčne signale iz možganov. Napadi so simptom osnovne nevrološke disfunkcije. Vzroki epilepsije pri psu so naslednji:

  • Ekstrakarnialni vzroki: zastrupitev s strupenimi snovmi (npr. antifriz, umetna gnijila), presnovne nepravilnosti in motnje v ravnovesju elektrolitov, pomanjkanje glukoze v krvi (najpogosteje je to posledica bolezni trebušne slinavke) in bolezni ledvic, srca, jeter,…
  • Intrakarnialni vzroki: infekcije, ki povzročijo možganske poškodbe, tumor v glavi, vnetje možganov
  • Idiopatski vzroki: epilepsija brez poznanega vzroka, ki je tudi najbolj pogosta
  • Specifični vzroki: vročina, določena cepiva, določena zdravila, hipoksija, meningitis, stres, virusi,…

 

Epileptični napadi pri psih imajo različne faze

Obstajajo štiri osnovne faze napada:

  • Predormalna faza: faza pred napadom, ki lahko traja več ur ali dni. Zanjo so značilne spremembe razpoloženja in vedenja.
  • Aura: signalizira začetek napada, ki se lahko kaže v obliki živčnosti, cviljenja, tresenja, slinjenja, nemira, skrivanja,…
  • Iktus: dejanski napad. Obdobje intenzivne telesne aktivnosti, ki običajno traja od 45 sekund do 3 minute. Pes lahko izgubi zavest in pade na tla. Lahko pride do škripanja zob, pretiranega slinjenja, veslanja z nogami, jokanja in uhajanja vode ali blata.
  • Postikalna perioda: obdobje po napadu, ki traja kakšno uro lahko pa tudi do več dni. Pes se lahko zdi gluh, slep ali je nagnjen k pretiranemu hranjenju in pitju vode.

 

Vrste epileptičnih napadov pri psih

  • Blag epileptičen napad (Petit Mal) je preprost, saj pes na trenutke strmi v prostor, pojavi se lahko tudi zvijanje oči navzgor.
  • Zmeren epileptičen napad (Grand Mal) se pojavi, ko pes pade na tla, izgubi zavest in močno raztegne okončine. Sledi veslanje okončin, tresavica, slinjenje, ki mu lahko sledi izguba nadzora nad mehurjem in črevesjem.
  • Status Epileptik – takrat, ko se pojavi en neprekinjeni napad, ki traja 10 minut ali več, ali kot serija večih napadov v kratkem času, ne da bi prišlo do normalne zavesti. To je lahko smrtno nevarno.
  • Epileptični napadi v intervalih v roku 24 ur: Tudi to stanje je lahko smrtno nevarno. Pogosto je težko razlikovati med obema vrstama, zato je nujno potrebna pomoč veterinarja.

 

epileptični napadi pri psu
Vzroki za začetek epilepsije pri psu so številni in različni; od zastrupitve, visoke vročine do neznanega vzroka

 

Kako oskrbeti psa med in po epileptičnem napadu

Med epileptičnim napadom pri psu je pomembno da ostanemo mirni in, da si zabeležimo čas, ko se je napad začel. Umaknemo vse trde in ostre predmete, da se kuža med samim napadom ne bi poškodoval. Po napadu pas hladimo, saj lahko zaradi epileptičnega napada pride do pregretja telesa. Psa pustimo da počiva in se umiri.

O dogodku obvestimo svojega veterinarja, mu povemo kako dolgo je trajal napad, kako pogosti so napadi in vse ostale značilnosti napada. Veterinar se odloči ali je potrebno zdravljenje z zdravili (najpogosteje fenobarbital, kalijev bromid ali kombinacija). Zdravila imajo stranske učinke in ni nujno, da bodo učinkovita (lahko le zmanjšajo napade), zato je potrebno razmisliti kakšna terapija je za takšnega psa najustreznejša. Ob jemanju zdravil so nujno potrebni redni pregled krvi, da se spremlja stranske učinke.

 

Epilepsija pri starejših psih

Epilepsija pri starejših psih je bolj pogosta kot pri mlajših in mladih psih. Če sicer zdrav starejši pes začne doživljati epileptične napade, je običajno v ozadju vzrok. To je v nasprotju z mlajšimi psi, pri katerih obstaja večja verjetnost idiopatske epilepsije, pri kateri ni mogoče najti vzroka. Epilepsija pri starejših psih običajno nastane zaradi presnovnih bolezni ali tumorjev.

Starejši psi so bolj nagnjeni k boleznim ledvic in jeter. Ko katerikoli od teh organov odpove, se v pasjem krvnem obtoku kopičijo toksini. Ko ti toksini dosežejo možgane, se lahko pojavijo epileptični napadi pri psu. Poleg tega je pri starejših psih večja verjetnost sladkorne bolezni. Če postanejo hipoglikemični (imajo nizek krvni sladkor), lahko imajo napade.

Ali gre res za epilepsijo pri psih?

Diagnosticiranje epilepsije je zelo težavno, saj je potrebnih več različnih pregledov (preiskava krvi in urina, preiskava cerebrospiralne tekočine, RTG slikanje glave, prsnega koša in trebuha). Določene bolezni kot so bolezni ščitnice, bolezni povezane s hrbtenico lahko kažejo podobne simptome kot epilepsija.

 

Kako preprečiti epileptične napade pri psih?

  • Iz okolja psa umaknemo vse potencialne toksične snovi, po navadi so to lahko različna agresivna čistila, barve in laki, umetna gnojila, antifriz, organofosfati (strup za polže)…
  • Cepiva so lahko povezana z napadi: cepiva proti pasji kugi, proti parvovirusu, proti steklin in tudi druga cepiva so povezana s polinevropatijo – bolezen živcev, ki vključuje vnetje več živcev.
  • Nekatera zaščitna sredstva proti zunanjim zajedavcem so povezana z epileptičnimi napadi. To so zaščitna sredstva, ki vsebujejo organofosfate in karbamate, ki so strupeni za živčni sistem in za možgane. Škodljivi so lahko tudi piretroidi, ki so povezani z omotico, slabostjo, trzanjem mišic, krči slinjenjem in celo z izgubo zavesti. Izogibat se je potrebno tudi proizvodom, ki vsebujejo spinosad ali afoxolaner.
  • Hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice) lahko poslabša epilepsijo pri psih. Točen mehanizem povezave ni poznan, vendar imajo ščitniški hormoni pomembno vlogo v celični presnovi centralnega živčnega sistema.

 

Prehrana psa z epilepsijo

Prehrana ima pomembno vlogo pri obvladovanju epilepsije pri psih. Zelo pomembno je, da psu dajete hrano, ki ne vsebuje konzervansov, sintetičnih dodatkov, sintetičnih vitaminov, barvil in različnih polnil. Konzervansom se je potrebno izogibati, saj lahko povzročijo epileptične napade. Pomembno je, da posegate po visokokakovostnih živilih. Prav tako se je potrebno izogibati vsem dejavnikom, ki lahko obremenijo organizem psa.

Izogibati se je potrebno kemičnim antiparazitikom proti zunanjim zajedavcem, kemičnim preparatom za razglistenje in tudi antibiotikom. Psi z epilepsijo se zelo hitro odzivajo na vsako spremembo. Torej, vsaka sprememba je lahko povod za epileptični napad. Pasji lastniki moramo vse spremembe uvajati zelo postopoma. Menjava hrana in menjava okolja mora biti izvedena počasi in postopoma.

Tudi stres v kakršni koli obliki je lahko sprožilec epileptičnega napada. Psom, ki so podvrženi različnim stresnim dejavnikom in različnim vrstam strahu lahko pomagamo z naravnimi kapsulami Nervenheld. Torej prehrana psa z epilepsijo mora biti 100% naravna, spremembno prehrane pa izvedemo postopoma.

 

 

Hrana za pse z epileptičnimi napadi

Za pse, ki imajo epileptične napade je primerna kuhana hrana iz kakovostnih in preverjenih sestavin. Canis Plus mokra hrana za pse v pločevinkah ali v klobasah je kuhana hrana na pari v kratkih časovnih intervalih, tako da se ohranijo vsa potrebna hranila. Sestavine uporabljene v Canis Plus mokri hrani so visoko kakovostne, primerne tudi za prehrano ljudi (human grade). Canis Plus mokra hrana ne vsebuje nobenih konzervansov, polnil, barvil ali sintetičnih dodatkov. Vsi vitamini v hrani so izključno naravnega izvora.

Lahko se odločite za popolne obroke mokre hrane v pločevinkah ali za dopolnilne mesne obroke v obliki pasjih klobas. Pri dopolnilnih obrokih je potrebno dodati še zelenjavo, kalcij in olja. Pomembno je tudi, da začnete postopoma z dvema ali tremi okusi in spremljajte kako jih pes tolerira. Tudi če boste kuhane obroke pripravljali sami, je pomembno, da začnete z manj sestavinami in jih nato počasi in postopoma dodajate. Okusov ne spreminjajte prepogosto.

 

 

CANIS PLUS POPOLNI MENIJI

Canis Plus popolna mokra hrana v pločevinkah vsebuje vse hranilne snovi v pravih razmerjih. Pločevinke vsebujejo kakovostno meso in notranje organe, dodana pa je različna zelenjava, sadje, začimbe in zelišča, tako da se pokrije potreba po vseh vitaminih in mineralih. Izbirate lahko med različnimi okusi: piščanec, puran + losos, jagnjetina, divjačina, bivol, konj, polak (bela riba), kunec in pašna jagnjetina s prosom, ki je edina pakirana v obliki pasje klobase.

 

CANIS PLUS DOPOLNILNI MENIJI

Canis Plus dopolnilni meniji vsebujejo le meso in notranje organe, brez zelenjavno – sadnega deleža. Izbirate lahko med okusom divjačine, koze, jagnjetine, ki so pakirane v klobasah ali med okusom račke ter govedine z zelenimi vampi, ki sta pakirani v pločevinkah. K obrokom je potrebno dodati še zelenjavo, kalcij in olja. Tudi tukaj se držite pravila, da je manj več.

 

Prehranski dodatki, ki so lahko v pomoč psu z epileptičnimi napadi

Neravnovesje črevesne flore lahko povzroči epileptične napade pri psu, zaradi povezave gastrointestinalnega trakta in možganov. Takšno vrsto epilepsije imenujemo tudi »trebušna epilepsija«. Do trebušne epilepsije pride, ko porušeno bakterijsko ravnovesje (torej slabe bakterije) proizvaja toksine, ki lahko preidejo v možgane in povzročijo epileptični napad. Zdrava črevesna flora je zelo pomembna pri psih, ki imajo epilepsijo, še posebej takrat, če prejemajo zdravila, ki imajo negativne stranske učinke tudi na črevesno floro. Odločen prehranski dodatek za uravnavanje črevesne flore so probiotične bakterije Petflora.

Številni vitamini in minerali so pomembni za normalno delovanje živčnega sistema. Pomanjkanje mineralov kot so kalcij, magnezij in natrij lahko vpliva na električno aktivnost možganskih celic kar se lahko kaže v epileptičnih napadih. Antioksidanti vitamini (A, C in E) pomagajo krepiti imunski sistem in se borijo proti vnetjem.

Zelo pomembni vitamini za zaščito pred napadi so vitamini B kompleksa. Najbolj pomembno pri vitaminih in mineralih je, da so naravnega in ne sintetičnega izvora. Preverite Canis Extra Aktiv – naravna mešanica zelenjave, sadja, začimb in zelišč ter Canis Extra pivski kvas za vitamine B kompleksa. Predvsem pomanjkanje vitamina B12 in vitamina B2 (biotin) lahko vodi v pogostejše epileptične napade.

Vnetni mediatorji so povečani pri epileptičnih psih. Omega-3 maščobne kisline kažejo protivnetne lastnosti, zvišajo prav napada in spodbujajo optimalno delovanje možganov in nevronske aktivnosti. Canis Extra lososovo olje za pse ali Canis Extra kril olje, sta kakovosten vir omega-3 maščobnih kislin.

 

 

Kaj psi z epileptičnimi napadi ne smejo uživati

  • Hrane, ki vsebuje konzervanse, polnila, barvila, sintetične vitamine in ostale sintetične snovi
  • Potrebno se je izogibati prehranskih dodatkom, ki omogočajo detoksikacijo na celični ravni, prav tako se je potrebno izogniti dodatkom iz alg.
  • Izogniti se je potrebno vseh živilom, ki bi lahko vzpodbudili vnetne procese, torej vsem živilom, ki lahko povzročijo preobčutljivostne reakcije ali alergije pri psu. Zato se izognemo vsem sintetičnim dodatkom, pšenici, koruzi, soji, kravjem mleku in mlečnim izdelkom. Še posebej se izognite živilom, ki vsebujejo gluten, saj je gluten povezan z nevrološkimi motnjami, vključno z epilepsijo.
  • Iz prehrane psa odstranimo živila, ki povzročajo nihanje krvnega sladkorja
  • Izognemo se živilom, ki vsebujejo visoko vsebnost dveh ne-esencialnih aminokislin: glutamat in aspartat. Naslednja živila imajo visoko vsebnost teh dveh aminokislin: pšenica, ječmen, oves, mlečni izdelki iz kravjega mleka, fižol, soja, leča, arašidi, orehi, pistacije, sončnična in bučna semena,…
  • Origano in rožmarin lahko prav tako vplivata na epileptične napade, zato ju izključimo iz prehrane

Epilepsija pri psu je zelo kompleksan bolezen, zato je tesno sodelovanje s strokovnjakom nujnega pomena za kakovostno življenje psa. Sami lahko psu pomagate s kakovostno in uravnoteženo prehrano in se poskušate izogniti snovem, ki lahko potencialno vplivajo na potek epileptičnega napada. Ni napisanega pravila, kaj lahko vpliva na epileptičen napad vašega psa, zato je zelo pomembno, da vse spremembe uvajate postopoma, eno za drugo in ne vse naenkrat.

 

Literatura:

W. Jean Dodds, DVM, Diana R. Laverdure; Canine Nutrigenomics The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health, 2015, A Division of Direct Book Service, Inc.