Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu - vsako leto enako vprašanje: Le kako se znebiti teh nadlog, da psu ne povzročimo še dodatnih težav in obremenitev. V članku boste spoznali kaj so gliste in kaj trakulje, kako se razmnožujejo in zakaj so tako velik problem. Predstavili vam bomo tudi odlično rešitev za preprečevanje okužb z notranjimi paraziti! Ste že kdaj razmišljali o naravnem in učinkovitem preprečevanju in odstranjevanju notranjih zajedavcev? 

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci – NARAVNE REŠITVE

Že vrsto let je znano, da določena živila v črevesju ustvarjajo takšne pogoje, da so za notranje zajedavce nevzdržni. Pri boju z notranjimi zajedavci se dobro obnesejo bučna semena, kokosova moka, semena črne kumine, česen, korenje, klinčki, origano, timijan, peteršilj, jabolčni kis,… Seveda morajo biti vsa živila ustrezno obdelana in v primernih količinah, da psu ne povzročajo težav. Po kakšni zaščiti boste posegli je vaša odločitev, v nadaljevanju želimo predstaviti dva naravna izdelka, ki sta ravno vašemu psu lahko v pomoč v boju proti notranjim zajedavcev. Prednost naravnih izdelkov je definitivno ta, da so brez stanskih učinkov, primerni tudi za občutljive pse, pse z oslabljenim imunskim sistemom in za pse s pogostejšimi prebavnimi težavami. Slabost naravnih sredstev proti notranjim zajedavcem pri psu pa je vsekakor večja doslednost in vzrtajnost pri doziranju. 

 

Naravne preventivne rešitve za preprečevanje notranjih zajedavcev

Izdelek Canis Plus Vermprevet je rastlinsko-zeliščna mešanica, ki pozitivno vpliva na črevesno sluznico, kar omogoča stabilno in uravnoteženo črevesno floro. Na tak način zeliščni dodatek Vermprevet pripomore k lažjemu izločanju parazitov iz prebavnega trakta. Vsa zelišča na nek način »odganjajo« notranje zajedavce, saj postane okolje v črevesju zanje nevzdržno in neprimerno za razmnoževanje. Za podporo prebave in naravno razglistenje psa Vermprevet vsebuje: kokosove kosmiče, bučna semena, korenčkov granulat, cimet, klinčke, propolis, črna kumina, ananas v prahu, eterično olje origana, eterično olje timijan in orehove listi.

Canis Extra Vermcurat vsebuje prah sadeža kamala, ki lahko pozitivno vpliva na črevesno floro in s tem podpira odpornost organizma proti notranjim zajedavcem. Kamala preprečuje razvoj in s tem obstanek notranjih zajedavcev. Canis Extra Vermcurat uporabite takrat, ko vaš pes že ima parazite/gliste. Če je Canis Extra Vermprevet nekakšna preventiva pred notranjimi zajedavci in je učinkovit pri blagih okužbah, je Canise Extra Vermcurat, tisti izdelek z močnejšim delovanjem in je zato bolj učinkovit pri okužbah z notranjimi zajedavci.  

  • Preventinvo delovanje pred notranjimi zajedavci ima tudi zeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwohl in Canis Extra BIO egipčansko olje črne kumine.

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci

Notranji zajedavci (paraziti) so majhni organizmi, ki zajedajo gostitelja (večjo žival; najpogosteje mačko ali psa). Notranji zajedavci so nevarni, ker povzročajo številne prebavne težave (bruhanje, zaprtje, drisko). Gliste pri psu, trakulja pri psu lahko pridejo tudi iz prebavila v kri, kjer škodujejo različnim organom, lahko povzročijo slabokrvnost in popolnoma sesujejo imunski sistem vašega psa. Zmanjšujejo tudi učinkovitost imunskega sistema in predstavljajo veliko nevarnost predvsem za mladiče. Najpogostejši notranji zajedavci pri psu so trakulje in gliste.

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci

 

Gliste pri psu

Poznamo več vrst glist, ki lahko zajedajo psa. Gliste so dolge, svaljkaste, tanke živali bele barve, ki lahko v dolžino zrastejo tudi do 12 cm. Gliste se prisesajo na črevesno steno in pijejo kri. Ležejo mikroskopsko majhna jajčeca, iz katerih se izležejo nove gliste. Med gliste, ki najpogosteje zajedajo psa spadajo človeška glista (Ascaris), pasje gliste (Toxocara canis, Toxascaris leonina), bičeglavci in srčna glista.

Psi se z glistami okužijo, ko pojejo jajčeca iz okolice, najpogosteje na sprehodih, ko ovohavajo iztrebke drugih živali. Iz jajčec se v prebavilu izležejo gliste, ki lahko povzročajo vnetje debelega črevesa, kar se kaže v sluzastem in krvavem blatu. Povzročijo lahko tudi vnetje tankega črevesja, kar posledično povzroči drisko, bruhanje, prebavne težave, napet in napihnjen trebuh, drastično hujšanje psa, bolečine v trebuhu… Glistavost pri psih lahko vodi v zaostanek rast, porušenje imunskega sistema, suhe dlake. Kadar je glist veliko lahko pride tudi do zamašitve črevesja ali žolčevodov v jetrih.

Mladički pa se lahko okužijo že pred rojstvom, preko posteljice ali z materinim mlekom. Okuženi mladiči začnejo z iztrebki izločati jajčeca glist, preko katerih se lahko okužijo še druge živali.

 

Gliste pri psih – razmnoževalni cikel

Nekatere gliste za svoje razmnoževanje potrebujejo vmesne gostitelje (druge živali), v katerih se razvije ličinka. Ko ličinka pride v psa, se prelevi v odraslo glisto. Ličinke lahko potujejo po notranjih organih (jetrih in pljučih) in jih lahko poškodujejo. Glist ne boste našli v iztrebkih (razen v premerih hude glistavosti). V iztrebkih so samo jajčeca, ki so mikroskopsko majhna in jih ne vidite s prostim očesom.

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci

Eden izmed razvojnih krogov glist in možnosti okužb 

 

Trakulja pri psu

Trakulje so sestavljene iz številnih členkov (odrivkov), so ploščate in dolge ter se prenašajo z bolhami. Najbolj razširjena je pasja trakulja Dipylidium caninum. Odrivke trakulje odvržejo, v njih pa so jajčeca, ki lahko preživijo 3 do 4 mesece. Iz njih se razvijejo nove trakulje. Odrivke lahko opazimo v iztrebkih psa in okoli zadka. Odrivki oz. jajčeca povzročajo srbenje, zato se pes intenzivno liže po zadku in drsa po tleh.

 

Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavciTrakulja pri psu: kako se pes okuži in kakšni so znaki?

Prenašalci trakulje so bolhe, v katerih se iz jajčec razvijejo ličinke. Pes lahko poje okuženo bolho in na tak način zaužije jajčeca trakulje. Psi se lahko okužijo tudi preko iztrebkov okužene živali. V črevesju zraste nova trakulja, ki ima v členkih jajčeca. Tako je celoten razmnoževalni krog zaključen. Trakulja pri psu povzroči bruhanje, drisko ali zaprtje ter rahlo napihnjenost trebuha. Pri okuženih psih pride do pomanjkanja vitaminov, saj hranilne snovi iz črevesja porabijo trakulje. Okužbe s trakuljami lahko preprečimo na tak način, da pazimo, da pes ne je iztrebkov drugih živali in, da psa zaščitimo pred bolhami.

 

Pomen preventive pri zatiranju notranjih zajedavcev pri psih

Globalno gledano, za dobrobit vseh živali je potrebna preventiva, da preprečimo možnost okužbe. Na sprehodih v urbanem okolju in v parkih redno pospravljamo iztrebke za svojim psom. Poskrbimo tudi za ustrezno higieno psa (redni pregledi za zunanje zajedavce, pregled iztrebkov). Psom redno odpravljamo gliste, to naredimo štirikrat letno. Sredstva proti parazitom so lahko v različnih oblikah, največkrat so kemična, ampak se lahko odločite tudi za naravno zaščito, ki je ob redni uporabi 4x letno lahko enako učinkovita.

 

Srčna glista pri psu

Srčna glista je izmed vseh glist posebna. Srčna glista se pojavlja v mediteranskem območju, to pomeni, da se lahko vaš kuža z njo okuži, kadar greste na morje. Srčno glisto prenašajo komarji, ki s pikom psa, v njegovo kri prenesejo ličinke srčne gliste – mikrofilarije. Odrasle gliste se naselijo v srcu, kamor odlagajo tudi svoje ličinke. Srčna glista povzroča dirofilariozo. Prvih šest mesecev okužbe pes ne kaže nobenih znakov, nato se pojavijo težave z dihanjem, utrujenost in kašelj. Srčna glista pri psu povzroča razširitev srca in zamašitev žil, kuža je posledično brez energije in apatičen.  Srčna glista je zelo nevarna, saj je zdravljenje težavno in dolgotrajno. Veterinarji lahko prisotnost srčnih glist potrdijo šele po šestih mesecih s preiskavo krvi.

Psa pred srčno glisto zaščitimo z uporabo antiparazitikov. S tem je kuža zaščiten pred piki komarjev, ki so prenašalci srčne gliste. V primeru srčne gliste pri psih je pomembna preventiva pred piki komarjev. Psa lahko pred piki komarjev naravno zaščitite z uporabo OLJA ČRNE KUMINE, KOKOSOVEGA OLJA in ABWEHRKOMPLEX. 

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

https://www.petmd.com/dog/general-health/evr_dg_intestinal_worms_in_dogs