Glivice pri psu: Kako jih prepoznati, zdravljenje in kako pomagati psu?

Glivice pri psu so zelo pogosta težava, ki pa jo je na žalost tudi zelo težko sanirati. Glivice povzročajo podobne težave kot alergija pri psu in velikokrat lastniki psov sploh ne posumijo na glivice, saj najprej pomislijo na alergije. Glivice povzročajo srbečico po celotnem telesu, kar pripelje do nenadzorovanega praskanja, lizanja in grizenja tačk. Glivice je potrebno zajeziti celostno, začnemo pri spremembi prehrane, ki jo podkrepimo z ustreznimi naravnim prehranskimi dodatki.

 

Glivice pri psu: Zakaj pride do njih?

Pasja koža je polna različnih bakterij in glivic, ki v normalnih okoliščinah ne povzročajo nobenih težav. Tažave nastanejo, ko se glivice razrastejo. Vzrokov za razrast glivic je več. Do glivičnih okužb pride zaradi neravnovesja v imunskem sistemu. Glivice se velikokrat pojavljajo sekundarno, po izbruhu alergij (alergije na hrano ali alergije na okolijske dejavnike). Zelo pogosto pa se glivice razrastejo od dolgotrajni uporabi antibiotikov ali kortikosteroidov. Glivične okužbe pa so lahko tudi odraz dolgotrajne nepravilne prehrane ali nepravilnega delovanja ščitnice.

 

Dejavniki, ki pospešijo razrast glivic

Določeni dejavniki vplivajo na porušenje ravnovesja črevesne flore in porušenje imunskega sistema, kar daje kvasovkam več možnosti za še hitrejšo razrast. Ti dejavniki so:

  • Cepiva, zdravila in druge kemikalije (sintetični dodatki) lahko hitro uničijo del koristne flore
  • Antibiotiki in kortikosteroidi
  • Hrana polna sintetičnih dodatkov in gensko spremenjena hrana

 

Vrste glivičnih okužb pri psu

Glivice so velika družina, v katero spadajo tudi gobe. Živijo v zemlji in organskih snoveh. Številne vrste gliv se širi s sporami, ki se prenašajo po zraku. Spore gliv, ki so odporne proti vročini in lahko dolgo časa živijo brez vode, vstopijo v telo prek dihalnih poti ali poškodbe kože. Glivične bolezni lahko razdelimo v dve kategoriji:

  • Obstajajo glivice, ki prizadenejo le kožo ali sluznice, kot so glivice iz rodu Microsporum in okužbe s kvasovkami iz rodu Candida in rodu Mallassezia
  • V drugi kategoriji so glivice, ki se razširijo tudi v notranje organe kot so jetra, pljuča, možgani in druge organe; v tem primeru je bolezen sistemska.
    Sistemske glivične bolezni pri psih niso pogoste. Pojavijo se pri kronično bolnih ali slabo prehranjenih živalih.

 

Glivice pri psu: Kvasovke iz rodu Malassezia in Candida

Kvasovke spadajo med glivice, ki so sicer popolnoma normalen del flore (črevesne in kožne) pri psih in tudi pri ljudeh. Težave nastanejo, ko se določena vrsta glivic pretirano razraste. Glive kvasovke živijo v manjših kolonijah v črevesju, sluhovodih in po koži vašega psa. Svoj življenjski prostor si delijo z drugimi koristnimi bakterijami. Glive kvasovke, v kolikor so zastopane v manjšem številu, pomagajo psu pri prebavi hrane. Kadar se poruši bakterijsko ravnovesje, imajo glive kvasovke možnost, da se razrastejo v večjem število in zavzamejo življenjski prostor koristnim bakterijam; takrat se začnejo različne težave, ki se samo stopnjujejo, če ne ukrepamo.

 

glivice pri psu
Glivice psi psu z eno besedo imenujemo glive kvasovke iz rodu Malassezia ali iz rodu Candida

 

Glivice pri psu in sindrom puščajočega črevesa

Če imajo glive kvasovke vse pogoje za razrast, začnejo dražiti celice črevesa. Črevesne celice so ploščate oblike, tesno skupaj, da nenadzorovano ne prepuščajo škodljivih bakterij, virusov in glivic iz črevesja v kri. Toda razraščanje kvasovk bo povzročilo vnetje in s tem se bo prostor med črevesnimi celicami razširil. Ko se to zgodi, lahko kvasovke in drugi presnovki zapustijo prebavni trakt in vstopijo v kri vašega psa. Ta pojav imenujemo puščajoče črevo. Če črevo prepušča glivice in druge presnove iz prebavnega trakta se simptomi potencirajo, zdravljenje pa je še toliko bolj zakomplicirano in dolgotrajno.

 

Glivična obolenja kože – dermatofitoze

Dermatofitoze s skupnim imenom imenujemo glivice, ki se prenašajo tudi na ljudi. Psi se lahko okužijo z glivicami iz rodu Microsporum in Trichophyton, obe vrsti pa se prenašata tudi na ljudi, zato okužbe z obema vrstama glivic štejemo med zoonoze. Microsporus Canis je najpogostejša glivica s katero se okužijo psi, naravni rezervoar pa so mačke. Pes se najpogosteje okuži z direktni stikom z mačko ali drugim okuženim psom. Okužba pa je lahko tudi indirektna preko ležišč in drugih skupnih predmetov s katerimi sta bili obe živali v stiku.

Če se vaš pes zadržuje tam, kjer se je zadrževala okužena žival (torej voha, koplje in liže) se lahko okuži s sporami glivic. Iz tega razloga se spremembe, ki jih povzročajo glivice pogosto pojavijo na smrčku, krempljih in nogah ter uhljih, seveda pa se lahko glivice razrastejo po trebuhu in celotnem telesu. Z drugimi glivicami iz rodu Microsporus pa se lahko pes okuži tudi preko glodavcev in tal, v primeru da koplje luknje, kjer so tla okužena s sporami.

Pri okužbi z glivico Microsporus Canis se spremembe na koži kažejo kot okrogla mesta brez dlake ali kot hrastica. Ob robu prizadetega mesta je koža vneta, rdeča s hrasticami, kot nekakšen prstan, v centru pa se koža zdravi in začenja poganjati nova dlaka. Ko pridejo glivice v stik s kožo, napadejo povrnjico, mešičke in dlako. Ker se kuža praska, poškodujejo tudi kremplje.

Klinični znaki se pojavijo na koži 1 – 3 tedne po okužbi. Glivice se hranijo s keratinom, ki ga tvori dlaka. Ko dlaka preide v fazo mirovanja, se keratin ne tvori več in se tudi glivice ne morejo razmnoževati, zato se lahko bolezen v določenih priemrih pozdravi sama v roku cca. 3 mesecev. Glivična obolenja kože diagnosticira veterinar, pomembno je da se določi tudi vrsta glivice, da se ugotovi, kje se je pes nalezel bolezni.

 

Kako prepoznati glivice pri psu

Glivice pri psu povzročajo podobne preglavice in težave kot alergije, zato jih pogosto tudi ne odkrijemo pravočasno, saj vse predpisujemo alergenim dejavnikom. Najbolj pogosti simptomi in težave, ki jih povzročajo kvasovke:

  • Grizenje ali lizanje tačk
  • Temno rjava do rdeča dlaka med prsti
  • Srbeča koža in praskanje kar vodi do vnetja kože, rdečice in izgubljanja dlake
  • Dlaka na določenih mestih postane rdeče ali rjaste barve
  • Vlažni ekcemi (hot spot – vroče točke)
  • Pojavi se lahko sivo do rjavo obarvano področje okoli genitalij
  • Temno obarvana koža z mesti brez dlake
  • Pojavijo se drobne bulice na mestu, kjer je koža prizadeta
  • Mastna dlaka, ki jo spremlja prhljaj
  • Izpadanje dlake na repu in tudi hrbtu
  • Neprijeten vonj psa
  • Srbečica v ušesih in posledično stresanje z glavo
  • Pogost izloček iz ušes, rdeče barve
  • Srbečica zadka in posledično tako imenovana vožnja po zadnji plati
  • Občutljivost na hrano (intoleranca)

Pes z akutno glivično okužbo se močno in nenadzorovano praska do krvi, drgne ob predmete, vozi po zadnjici in si liže prizadeto območje. Pes si s takšnim obnašanjem še dodatno poškoduje kožo, kar pomeni, da se okužba širi, hkrati pa s tem omogoča še vstop drugim mikroorganizmom in alergenom, zato se zdravstveno zdravje psa še poslabša. Razvoj same bolezni je počasen in okužba napreduje postopoma. Žal pa ni samo razraščanje glivic počasno, ampak tudi zdravljenje. Zdravljenje glivic pri psu je dolgotrajno in zahtevno, potrebno je odpraviti vzrok in ne zgolj odpravljati simptomov, ker se kar hitro lahko znajdemo v začaranem krogu.

 

Glivice pri psu zdravljenje

Večinoma pse ob zgoraj napisanih simptomih zdravijo z antibiotiki, da se znebimo sekundarne bakterijske okužbe. Z antibiotiki žal glivic ne uničimo, ampak morda celo pospešimo razrast le teh. Včasih poleg antibiotikov pes dobi tudi injekcijo kortikosteroidov, ki zmanjšajo srbenje in vnetje, vendar zavrejo tudi imunski odziv, organizem se tako ne bojuje več z glivicami. Ko zdravila prenehajo delovati lahko pride še do hujšega izbruha.

 

glivice pri psu
Da se znebimo glivic pri psu moramo biti vztrajni in dosledni

 

Kako odpraviti glivice pri psu

Odpravljanja glivic pri psu se lahko lotite tudi z manj invazivnimi in naravnimi pristopi, ki bodo razrešili vzrok – torej zakaj je sploh prišlo do razrasti glivic in ne bodo le zavrli simptomov.

Odpravljanja glivic pri psu se morate lotiti celostno:

  1. Sprememba prehrane – naravna prehrana psa brez žit, sintetičnih dodatkov in brez GSO
  2. Dodatek probiotičnih bakterij
  3. Dodatek vitaminov in mineralov za krepitev imunskega sistema
  4. Izogibajte se nepotrebnemu vnosu težkih kovin, zdravil in sintetičnih dodatkov
  5. Nega kože in splošna higiena

 

Sprememba prehrane

Razrast kvasovk se začne v črevesju, zato je pri saniranju glivic najprej potrebno začeti s spremembo hrane. Iz prehrane psa je potrebno izločiti škrob in sladkorje, ki so hrana za glive kvasovke. Psom ne dajemo nobenih sladkarij ali ostankov od mize, prav tako iz prehrane izločimo vse žitarice in stročnice: soja, koruza, pšenica, grah, oves, riž, krompir in sladek krompir, ki vsebujejo precej škroba. Pri prehrani psa se izogibajte gensko spremenjeni hrani, pesticidom in težkim kovinam. Gensko spremenjena hrana in pesticidi uničujejo koristno bakterijsko floro, ki preprečuje pretirano rast kolonij kvasovk. Če se kvasovke preveč namnožijo povzročajo številne težave.

 

NATURAVETAL KUHANA HRANA NA PARI

Naturavetal mokra hrana za pse v pločevinkah ali mesnih klobasah ponuja številne obroke uravnotežene hrane brez žit in stročnic. Naturavetal pločevinke so nežno kuhane na pari v kratkih časovnih intervalih, da se ohranijo naravni vitamini in minerali. Pločevinke ne vsebujejo sintetično dodanih vitaminov, ojačevalcev okusa, sintetičnih konzervansov, barvil in umetnih arom. Vse Naturavetal pločevinke so BPA-free.

Izbirate lahko med najrazličnejšimi okusi uravnotežene mokre hrane: jagnjetina z bučko in bučkami, puran in losos v kombinaciji s pastinakom, bivol s hruško in koromačem, kunec z brokolijem in marelico, BIO puran z rdečo peso in govedina z repo in jabolkom. Odločite se lahko tudi za 100% račje meso ali 100% goveje meso z zelenimi vampi v pločevinki. Omenjena obroka je potrebno kombinirati z različno zelenjavo, zelišči in začimbami, da sestavite uravnotežen obrok.

V pomoč vam je lahko zelenjavno – zeliščna mešanica Canis Extra Top Fit Mix kosmiči. Več kot primerne so tudi Naturavetal mesne klobase – 100% meso in notranji organi, kuhani na pari in zaviti v praktičen ovoj. Izbirate lahko med divjačino, konjem, jagnjetino, kozo in kuncem. Tudi k mesnim klobasam je potrebno dodati zelenjavo, zelišča in vir kalcija.

Zelo primerna prehrana za psa z glivicami je tudi doma kuhana hrana ali surova hrana. Potrebno je sestaviti uravnotežen obrok brez žit. Pri pripravi samostojnih obrokov si lahko pomagate z Naturavetal prehranskimi dodatki, prav tako pa lahko kuhane ali surove obroke dopolnjujete z Naturavetal mesnimi klobasami ali uravnoteženimi obroki v pločevinki.

 

 

Prehranski dodatki kot pomoč pri zaustavitvi glivic pri psu

Ko ste spremenili prehrano psa, si lahko pomagate s številnimi prehranskimi dodatki, ki pomagajo pri vzpostavitvi normalne bakterijske flore in hkrati blažijo srbenje:

V črevesju in na koži psa živi veliko bakterijskih kultur, od katerih jih je večina koristnih. Z glivicami tekmujejo za življenjski prostor, kar pomeni, več je dobrih bakterij manj je glivic. Dobre bakterije so tudi v pomoč pri proizvodnji vitaminov in maščobnih kislin. Obnovo koristnih bakterijskih kolonij spodbudimo tako, da psu dajemo probiotike in prebiotike. Odličen vir probiotičnih bakterij je Canis Extra Petflora. Zaužite probiotične bakterije bodo v črevesu preživele le 2-3 dni, zato je smiselno dodajati vlaknine, ki so hrana za probiotične bakterije. Z vlakninami zelo bogata je Canis Extra klorela ali Canis Extra korenčkov granulat.

Kokosovo olje je bogato s srednje verižnimi trigliceridi (lavrinska, dekanojska, kaprilna, miristinska in palmitinska kislina), ki delujejo proti glivicam, bakterijam in virusom. Canis Extra kokosovo olje je BIO kakovosti (s certifikatom), brez GSO in pakirano v steklenem temnem kozarčku. Odmerja se glede na telesno težo psa, lahko pa ga nanašane tudi na prizadete dele kože.

 

Krepitev imunskega sistem lahko pomaga omejiti razrast gliv kvasovk. Canis Extra Aktiv je naravna mineralno – vitaminska mešanica iz posušene zelenjave, alg in zelišč. Mešanica vsebuje tudi posušen česen in čemaž, ki sta že iz ljudske medicine poznana kot naravna prebiotika, ki delujeta proti glivicam.

 

Čim manj zdravil, sintetičnih dodatkov, kemikalij in težkih kovin

Za antibiotike vemo, da uničijo tudi del koristne bakterijske flore, prav tako različna cepiva, kemikalije in zdravila vplivajo na propadanje zdravih bakterij. Bakterijsko ravnovesje lahko porušijo tudi različni sintetični pripravki proti zunanjim zajedavcem (bolhe in klopi) in proti notranjih zajedavcem (trakulje in gliste). Izogibati se je potrebno tudi težkim kovinam (težke kovine najdemo v cepivih, pesticidih, pasji hrane slabe kakovosti in ribjih oljih slabe kakovosti). Glive kvasovke vežejo nase težke kovine (kot npr.: arzen, kadmij, krom, svinec in živo srebro). Takšen kompleks je toksičen za dobro bakterijsko floro, kar pomeni da dobre bakterije začno propadati, glivice pa pridobijo življenjski prostor in možnost za še večji razrast.

 

 

glivice pri psu in naravna zaščita pred bolhami in klopi
Naravna zaščita pred bolhami in klopi

 

Nega kože pri okužbi z glivicami

Psom, ki so nagnjeni k samopoškodbam zaradi praskanja, lizanja ali grizenja, pomagamo z namestitvijo zaščitnega ovratnika. Najbolj prizadeta mesta na koži lahko negujemo s kokosovim oljem. Pravilna čistoča in higiena psa je ključ za zvdrževanje močnega imunskega sistema. Imunski sistem psa se vsakodnevno srečuje z različnimi bakterijami in umazanijami zato mu v času razraščenih glivic lahko z nego pomagamo, da bo manj v stiku s številnimi bakterijami. Ker se glivice razmnužujejo s sporami je v primeru glivičnih okužb pomembno tudi čiščenje in razkuževanje stanovanja.

 

Glivice psi psu niso smrtno nevarne, prav tako niso nalezljive. Razrast glivic je zmeraj odvisen od posameznikovega imunskega sistema. Zaviranja razrasti glivic se moramo lotiti celostno; z vzpostavitvijo ravnotežja črevesne flore in z vzpostavitvijo trdnega imunskega sistema. Nikoli ne pozabimo, da vse izvira iz črevesja, ki je direktno povezan z imunskim sistemom! Osnova je sprememba prehrane, na naravno, brez žit in GSO, ki jo podpremo z izbranimi prehranskimi dodatki za hitrejšo vzpostavitev flore.

 

Viri:

naturavetal.de/das-immunsystem-des-hundes-natuerlich-staerken/

https://www.dogsnaturallymagazine.com/itchy-dog-yeast-infection/