HRANA ZA PASJE MLADIČE

 

Hrana za pasje mladiče, za male prikupne štirinožce, ki  raznežijo prav vsakogar. Ni pomembno, ali je mladiček manjše ali večje rasti. Pomembno je predvsem, da bo zdrav, zato je potrebno že v njegovi rani mladosti hrani posvetiti posebno pozornost. Našemu novemu družinskemu članu moramo poleg primerne vzgoje in obilo ljubezni zagotoviti tudi ustrezno podlago za zdrav razvoj. Hrana za pasje mladiče je težka odločitev vsakega pasjega lastnika, saj je odgovorna za zdravje in vitalnost psa tudi v njegovem odraslem obdobju življenja.

 

hrana za pasje mladice

 

Odločitev za psa in osnovne informacije

Še preden se dotaknem hrane za pasje mladiče pa bi radi povedali nekaj o sami odločitvi za psa in o obveznostih ter odgovornosti, ki pride skupaj z psom. Vaš ljubki mladič bo zelo hitro odrasel in vas bo potreboval vse življenje. Odgovorni boste za njegovo telesno zdravje (nega psa, zdrava prehrana psa, obiski pri strokovnjaku in osnovni zdravstveni pregledi) in tudi za njegovo čustveno dobrobit. Mladič in odrasel pes potrebujeta ogromno telesne aktivnosti, sprehodov, gibanja v naravi in tudi mentalne zaposlitve. Mladička je smiselno vključiti v eno izmed pasjih šol, da se nauči osnovnih povelji in socializacije.

 

S psom bodo stroški

Še preden si izberete psa si naredite finančni načrt, še posebej če si nameravate omisliti velikega psa ali takega, ki potrebuje posebno pozornost, na primer profesionalno nego. Ocenite, koliko bodo znašali mesečni stroški, tako da upoštevate redne izdatke, na primer strošek kvalitetne hrane za pse, strošek za opremo za psa (posteljica, povodec, oprsnica, razne igrače,…), ocenite strošek pasjega frizerja (v primeru izbire pasme, ki potrebuje redno striženje), ocenite strošek pasje šole in strošek pasjega hotela (v primeru, da se odpravite kam, kamor vaš kuža ne more zraven) in predvsem ocenite strošek veterinarja. Vsi se zavedamo koliko težav imajo zadnje čase naši štirinožni prijatelji, vemo da morajo biti cepljeni, razglisteni in v določenih primerih tudi sterilizirani/kastrirani. Pred nakupom temeljito razmislite, kolikšen delež svojega gospodinjskega proračuna boste porabili za psa.

 

Hrana za pse mladičeIzbira hrane za pasje mladiče

Če se boste odločili za kvalitetno in naravno hrano za pasje mladiče boste že na začetku zmanjšali možnosti za nastanek številnih težav. Zmeraj je boljša preventiva kot kurativa. Na hrani za psa se vam ne splača varčevati. Boljše da izberete kvalitetno hrano za psa, tudi če je malenkost dražja od ostalih industrijskih hran za pse, saj se vam bo to na dolg rok tudi finančno obrestovalo. Bolj zdrav pes pomeni boljše življenje za vašega psa in za vas, pomeni tudi manj žalosti in sekiranja ter manj stroškov.

 

Hranjenje je veliko več kot le, da pes dobi za jest. V občutljivem obdobju rasti in razvijanja je zdrava in uravnotežena prehrana še kako pomembna za zdrav razvoj organov, izoblikovanje mišic in sklepov, pravilno rast kosti in usklajeno medsebojno delovanje hormonov. Najbolj dragocena stvar, ki jo lahko nudite vašemu ljubljenčku, je primerna naravna prehrana, ki bo skrbela za njegovo celostno dobro počutje.

 

Danes je na tržišču poplava različne hrane za pasje mladičke, tako da je odločitev res težka. V mislim imejte to, da ima hrana, ki jo boste izbrali odprto deklaracijo – to pomeni, da vam točno piše katero meso je v hrani (razlika je med piščancem ali piščančjim mesom), katere žitarice, katera zelenjava in katero sadje. Izogibajte se tudi konzervansom, umetnim barvilom, polnilom in ostalim sintetičnim dodatkom, ki so navedeni na deklaracijah. Več o tem, na kaj morate biti pozorni pri branju deklaracije si preberite v članku: NATURAVETAL PREHRANSKI SLOVARČEK.

 

Če kupite psa od vzreditelja se pri njem pozanimajte o vrsti hrane s katero hrani svoje pse in s katero je hranil vašega mladiča. Vprašajte ga tudi, zakaj se je odločil za določeno vrsto hrane in zakaj ji zaupa. Ne glede na to katero hrano dobite od vzreditelja, vam priporočamo, da mladiča vsaj 14 dni v novem domu hranite s hrano, katero ste prejeli od vzreditelja. Kasneje jo lahko postopoma zamenjate, če želite. Če posvojite mladiča iz zavetišča pa se morate sami odločiti za prvo hrano, ki jo boste dajali svojemu mladiču.

 

Splošni nasveti za pravilno hranjenje pasjega mladiča

 • Pretopla oziroma prehladna hrana lahko pri mladiču povzroči drisko oziroma bruhanje. Enako velja za vodo, ki ne sme biti premrzla oziroma prevroča.
 • Mladiču je potrebno zagotoviti mir pri prehranjevanju. Zagotovite mu njegov kotiček, za katerega ve, da je njegov in, da bo tam dobil hrano.
 • Če imate doma že psa, naj poteka hranjenje odraslega psa in novega mladiča ločeno. Tudi če domov pripeljete dva mladiča hkrati, ju prehranjujte ločeno.
 • Mladič naj ima po obroku mir, sicer so možni želodčni problemi.
 • Mladiča hranite večkrat dnevno z manjšimi obroki; je boljše kot en velik obrok enkrat dnevno.
 • V primeru neješčosti mladiča, mu po 15 minutah hrano odvzemite. Obrok mu ponudite šele pri naslednjem hranjenju
 • Posodica za hrano naj bo zmeraj čista
 • Vzpostavite ritem hranjenja, hrano mladiču postavljate na enako mesto in ob približno enaki uri

 

 

Navodila za hranjenje mladiča

Prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red mladičom zelo pomembna. Pri mladičih so občasne prebavne motnje in občasne driske normalne, če pa mladič pogosto bruha ali ima drisko je po navadi vzrok v neustrezni prehrani ali preobčutljivosti na določeno vrsto hrane ali druge bolezenske težave. Najboljši je posvet s strokovnjakom. Mladičom lahko pri urejanju prebave pomagamo tudi s probiotiki.

 

 

Navodila za hranjenje mladiča

 

 

Canis Plus hladno stiskana hrana za pasje mladiče

Tako kot celoten Naturavetal asortiment hrane, tudi hrana za mladiče in mlade pse vsebuje skrbno izbrane surovine brez kakršnih koli umetnih dodatkov ali konzervansov. Dosledno spoštujemo pravilo, da mora biti delež ogljikovih hidratov manjši, saj je le-ta največji dejavnik za prehitro rast mladiča in posledične bolezni.

Canis Plus piščanec - za mladiče in mlade pseCanis Plus losos - za mladiče in mlade pse
Hrana za pasje mladice piščanecHrana za pasje mladice losos
Pakiranje: 1kg in 5kg (majhni peleti), 15kg (večji peleti)Pakiranje: 1kg, 5kg, 15kg
PREBERI VEČPREBERI VEČ

 

Canis Plus hladno stiskana hrana za pasje mladiče:

 • Vsebuje več kot 65% delež svežega mesa pred sušenjem,
 • Je visoko prebavljiva, količinsko manjši dnevni obrok,
 • ne nabrekne v želodcu,
 • ne vsebuje glutena
 • ne vsebuje pšenice, soje in mlečnih izdelkov,
 • ne vsebuje barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih dodatkov, polnil
 • ne vsebuje živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov,
 • vsi vitamini in minerali so naravni,
 • hrana za pse brez žitaric
 • vsebuje kalčke iz ovsa in prosa za aktivacijo encimov,
 • hrana za pse je pod stalnim laboratorijskim nadzorom v neodvisnem laboratoriju,
 • brez gensko spremenjenih organizmov (GSO).

 

Proces hladnega stiskanja

Hladno stiskanje je proizvodni proces, ki traja 4 minute pri nizkih temperaturah, s čimer se ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov, mineralov in vse hranilne vrednosti. Canis Plus hladno stiskana hrana za pasje mladičke v želodcu ne nabrekne, zato je stopnja tveganja za obračanje želodca izredno nizka. Hrana se v želodcu razkroji na drobne koščke, zato se želodec po hranjenju ne raztegne prekomerno in ne preobremeni. S tem se pri psu spodbuja delovanje črevesne peristaltike (gibanje črevesja) in naravno čiščenje črevesja, ki zmanjšuje tveganje za nastanek črevesnih parazitov, ki so pogosti vzrok za naraščajoče alergije na pasjo hrano. Naturavetal hrana za pse vsebuje le naravne konzervanse: alge, zelišča, olja in glino. Hladno stiskana hrana za pasje mladiče omogoča enakomerno rast mladiča, zato ni bojazni, da bi mladič prehitro rasel ali rasel neenakomerno. S tem zmanjšate možnost številnih sklepnih obolenj, ki se lahko pojavijo s starostjo psa.

 

Hrana za pasje mladiceHladno stiskana hrana za pasje mladiče Canis Plus

Hrana za mladiče naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov v primerjavi s hrano za odrasle pse. Pri Naturavetalu lahko izbirate med okusi Canis Plus piščanec za mladiče in Canis Plus losos za mladiče. Oba okusa sta na voljo v pakiranjih 1kg, 5kg in 15kg. Piščanec za mladiče in mlade pse je na voljo v 1kg in 5kg pakiranju v obliki majhnih svaljkastih pelet, 15 kg pakiranje pa vsebuje pravokotne pelete normalne velikosti, takšna velikost je v vseh pakiranji hrane za odrasle pse. Losos za mladiče in mlade pse je na voljo v 1kg, 5kg in 15kg pakiranju v obliki večjih pelet.

 

Naravni vitamini in minerali

S hrano Canis Plus vaš mladič pridobi vsa hranila (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate) ter tudi vse vitamine in minerale: vitamin A, vitamin B1 - tiamin, vitamin B2 - riboflavin, vitamin B6, vitamin B12 - kobalamin, vitamin C - askorbinska kislina, vitamin D, vitamin E, vitamin H - biotin, vitamin K, niacin, pantenolska kislina, folna kislina. Vsi vitamini so naravni iz zelenjavno-zeliščne mešanice Aktiv in niso dodani k hrani kot dodatki (to so umetni vitamini). Le naravni vitamini brez umetnih dodatkov. Vse sestavine so 100% naravne, visoko kakovostne in so namenjene tudi za prehrano ljudi. Nobena od sestavin ni gensko spremenjena.

 

Canis Plus hrana za pasje mladiče z okusom piščanca

 

Hrana vsebuje minimalno 65 % svežega piščančjega mesa, kalčke iz prosa in ovsa, ki aktivirajo delovanje encimov v organizmu ter dodatek Canis Aktiv za zdravo in enakomerno rast. 

 

SESTAVINE: 

 Kratek opis

min. 65% piščančjega mišičnega mesaPiščančje meso je zelo ješče za mladičke, hkrati pa predstavlja odločen vir beljakovin. Zavedamo se, kako pogoste so alergije na piščanca (cel piščanec z notranjimi organi in stranskimi proizvodi - kljuni, kremplji, koža,...), zato pri Naturavetalu že 15 let uporabljamo zgolj mišično piščančje meso, ki je po kakovosti primerno tudi za prehrano ljudi. Zaradi tega je alergijskih reakcij na Naturavetal hladno stiskano hrano veliko manj. 
Polnozrnati rižKakovosten Naturavetal polnozrnat riž psu zagotavlja toliko energije, kot jo potrebuje za enakomerno in dovolj počasno rast. Beljakovine rjavega riža so med vsemi beljakovinami ene izmed najlažje prebavljivih, zato se nanje odlično odzivajo tudi psi z alergijami in občutljivimi prebavili.
Oves in koruzaOves in koruza ne vsebujeta glutena in sta bogata s številnimi minerali in vitamini, potrebnimi za pravilen razvoj pasjega mladička. Kuhana sta po posebnem patentiranem postopku, tako da se odstranijo vsi neprebavljivi in težje prebavljivi deli.
Lososovo oljeLososovo olje je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami (omega-3 in omega-6) in s številnimi antioksidanti. Lososovo olje v hladno stiskani hrani Canis Plus daje hrani izvrsten okus, pomaga pri prebavnih motnjah in omogoča boljši izkoristek hranil v črevesju. 
Kalčki ovsa in rjavega prosa  Kalčki predstavljajo pravo tovarno vitaminov, hkrati pa so v pomoč pri aktivaciji prebavnih encimov in na tak način podpirajo učinkovito prebavo. 
Rožiči, korenjeOboji imajo veliko vlaknin, ki so potrebne za zaščito črevesne sluznice in za urejeno prebavo.
Pivski kvasPivski kvas vsebuje vitamine B kompleksa (B1, B2 in B6), folno kislino, kalcij, magnezij, kalij, natrij, baker, cink, selen in številne aminokisline.  Dodatek pivskega kvasa je namenjen sijoči dlaki, zdravi koži in boljšemu vidu.
Morske alge in bananeMorske alge in banane so bogate z vitamini in minerali. Banane vsebujejo predvsem veliko kalija. Morske alga pa predvsem veliko kalcija in joda. 
ZeliščaV majhnih količinah so dodana nasledna zelišča za podporo predavi: kopriva, česen, peteršilj, čemaž, artičoke, koromač in regrat 

 

Canis Plus hrana za pasje mladiče z okusom lososa

 

Canis Plus hrana za pasje mladiče z okusom lososa vsebuje min. 65% delež svežega mesa lososa. Vsebuje čisto meso lososa (posušeno čisto meso, le mišičevje, brez drobovine in stranskih živalskih ostankov), kalčke iz prosa in ovsa, ki aktivirajo delovanje encimov v organizmu ter dodatek Canis Aktiv za zdravo in enakomerno rast. 

 

SESTAVINE: 

Kratek opis

Min. 65% lososovega mesaLosos v hladno stiskani hrani za pse Naturavetal ni niti divji niti gojeni losos. Losos se pridobiva iz zajetij norveških fjordov, kjer živi v kontroliranem območju, v okolju in živalim prijaznem habitatu. Losos spada med najbogatejše prehranske vire esencialnih maščobnih kislin omega-3, kvalitetnih beljakovin, vitaminom B kompleksa in D3 vitamina.
ProsoProso je pražito, ki ne vsebuje težko prebavljivih beljakovin - glutena. Proso je edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno (bazično) reakcijo in je zaradi tega primerno tudi za občutljive želodce. Proso je zelo bogato z mikrohranili (magnezij, cink, železo,…) in z vitamini B kompleksa. Proso je tudi bogat vir silicija, ki ga najdemo v obliki topne silicijeve kisline. Silicij ima pomembno vlogo pri zmanjševanju težav s kožo in pri zmanjševanju težav povezanih z alergijami.
Lososovo oljeLososovo olje je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami (omega-3 in omega-6) in s številnimi antioksidanti. Lososovo olje v hladno stiskani hrani Canis Plus daje hrani izvrsten okus, pomaga pri prebavnih motnjah in omogoča boljši izkoristek hranil v črevesju. 
Kalčki ovsa in rjavega prosa  Kalčki predstavljajo pravo tovarno vitaminov, hkrati pa so v pomoč pri aktivaciji prebavnih encimov in na tak način podpirajo učinkovito prebavo. 
Kokosova maščobaKokosova maščoba je bogata s srednje verižnimi maščobnimi kislinami, zlasti z lavrinsko kislino. Lavrinska kislina dviguje odpornost, podpira imunski sistem, deluje protivirusno, protibakterijsko in protiglivično. 
Pivski kvasVsebuje vitamine B kompleksa (B1, B2 in B6), folno kislino, kalcij, magnezij, kalij, natrij, baker, cink, selen,...  
Rožiči, korenjeOboji imajo veliko vlaknin, ki so potrebne za zaščito črevesne sluznice in za urejeno prebavo.
Banane, morske algeMorske alge in banane so bogate z vitamini in minerali. Banane vsebujejo predvsem veliko kalija. Morske alga pa predvsem veliko kalcija in joda. 
Njivska preslicaVsebuje veliko silicija in s tem ohranja zdrave kosti in sklepe, hkrati pa krepi vezivna tkiva. Njivska preslica ima tudi pomembno funkcijo pri odvajanju vode s telesa in s sklepov.
ZeliščaV majhnih količinah so dodana naslednja zelišča za podporo predavi:šipek, črne maline, artičoke, peteršilj, koromač, regrat.

 

 

Navodila za hranjenje z Naturavetal hladno stiskanimi peleti – okus piščanec in okus losos

Priporočeno je, da psa hranimo s hrano za mladiče in mlade pse do 12. meseca starosti, optimalno do 15. meseca starosti.

 

   Telesna teža odraslega psa

   Starost mladička    
    2 - 3 mesecev    4 - 6 mesecev    7 - 12 mesecev    13 - 20 mesecev
5 kg80 - 100 g100 - 120 g120 - 130 g 
10 kg120 - 150 g150 - 180 g 180 - 210 g 
15 kg150 - 180 g180 - 210 g 210 - 240 g 
20 kg200 - 240 g240 - 270 g 270 - 300 g 
25 kg240 - 300 g300 - 330 g 330 - 360 g360 - 400 g
30 kg300 - 350 g350 - 380 g 380 - 420 g420 - 480 g
35 kg350 - 450 g450 - 480 g480 - 500 g500 - 540 g
40 kg450 - 540 g540 - 580 g580 - 600 g600 - 640 g
50 kg540 - 600 g600 - 640 g640 - 670 g670 - 700 g
60 kg600 - 700 g700 - 740 g740 - 780 g780 - 800 g
> 65 kg700 - 750 g750 - 800 g780 - 800 g800 - 900 g

 

Z idealnim razmerjem vsebnosti maščob in proteinov je hrana Canis Plus natančno prilagojena potrebam rastočega psa. Bogate hranilne snovi v hrani so izvrstna podpora organizmu zelo mladih psov, kot tudi brejih in doječih psic. Mladiče in mlade pse je za zagotovitev enakomerne in zdrave rasti priporočljivo hraniti s to vrsto hrane najmanj do konca 12. meseca starosti, kar koristi celotnemu okostju in zagotavlja normalen razvoj. Naturavetal nudi vse za dober začetek življenja psa in zanesljivo postavlja trdne temelje za dolgo skupno življenje, polno čudovitih odkritij in pustolovščin.

 

Mokra hrana za pasje mladiče

Naturavetal ponuja tudi mokro hrano za mladiče v obliki 820 g konzervic. Konzerve vsebujejo meso in notranje organe v kombinaciji z zelenjavno-rastlinskim deležem in zato predstavlajo popoln obrok za pasje mladiče. Vse konzerve vsebujejo kuhano meso v kratkih časovnih intervalih pri nizkih temperaturah, da se ohrani maksimalna vrednost vseh hranil. Konzerve so naravne, brez sintetičnih dodatkov, brez konzervansov, umetnih arom in ojačevalcev okusa. Vsebujejo izključno naravne vitamine in minerale.

 

Hrana za pasje mladiče - Alternativna možnost

Lahko se odločite, da boste svojega psa hranili tudi z Canis Plus hladno stiskano hrano za odrasle pse. V tem primeru lahko izbirate še med dodatniki okusi: Canis Plus okus govedine, Canis Plus okus jagnjetine in Canis Plus okus kunca. Lahko hranite tudi s popolnimi obroki mokre hrane Canis Plus, ki jo imamo v ponudbi. V tem primeru morate k hrani dodajati Canis Plus Aktiv (bogato mineralno-zeliščno mešanico) in kalcij iz posušenih jajčnih lupin ali apnenčaste alge. Prosimo, da nas v tem primeru kontaktirate za podrobnosti in individualen načrt prehrane.

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana