Hrana za pse | Naravna in kvalitetna

Objavil Kosmatinčki 11/09/2018 0 Komentarji Naturavetal hrana za pse,

HRANA ZA PSE | Naravna in kvalitetna 

 

hrana za pse

Hrana za pse je najpomembnejša in hkrati najzahtevnejša izbira vsakega pasjega lastnika. Zdrava hrana za pse je ključnega pomena za pravilen razvoj mladička, za vzdrževanje vitalnosti psa in za dolgo ter zdravo življenje psa. Tako kot mi, tudi psi potrebujejo pravilno in uravnoteženo prehrano, problem je le v tem, da si veterinarji in drugi strokovnjaki niso enotni.

 

Zato je pomembno, da temu namenimo večjo pozornost, da se sami poglobimo in se z zdravo mero razuma odločimo katera hrana za pse je najbolj primerna in zdrava za psa. Saj mi sami najbolje poznamo svojega psa. Zdrav pes, torej pes, ki ima ustrezno hrano za pse, nima težav z dlako ali kožo, nima težav s prebavo in ima čvrst in kompakten iztrebek, ki ga zlahka počistimo.

 

PREVIDNOST PRI IZBIRI HRANE ZA PSE

Glede na to, da je danes tržišče poplavljeno z različnimi hranami za pse je izbira hrane za lastnika še toliko težavnejša. Zmeraj se moramo najprej prepričati kaj je v hrani, kaj je dodano k hrani, kakšen je delež mesa v hrani,… Ko izberemo hrano, za katero smo prepričani, da je kvalitetna in ustrezna za našega psa, jo ponudimo psu. Naš kuža nam bo zelo hitro pokazal, ali mu hrana ustreza ali ne.

 

Če se pes začne praskati ob menjavi hrane in se pred tem ni praskal, potem je vzrok definitivno v hrani ali preobčutljivost na določeno sestavino v hrani. Če pes nima sijoče dlake, zdrave kože, mu dlaka izpada, potem je ponovno lahko razlog v hrani za pse. Če pes dobi drisko ali je zaprt pri daljšem hranjenju z določeno vrste hrane, lahko zopet pomeni, da hrana ni primerna zanj. Driska pri psu se lahko pojavi v prvem tednu, ko se odločite za menjavo hrane, zato je pomembno, da hrano psu menjavate postopoma.

 

PREHRANJEVANJE IN PREBAVA PSOV

Po vsej prebrani literaturi, bi se mi opredelili, da so psi vsejedci, z večjim deležem mesa kot zelenjave in žit. Meso naj predstavlja 60-80% delež.

 

Prebavni trakt psa:

GOBČEK:

Psi imajo v ustni votlini 1700 okuševalnih brbončic (človek jih ima 9000), tako da okus hrane psom ni tako zelo pomemben, kot nam ljudem. Večina psov zato poje skoraj vse, kar imajo na izbiro. Psi imajo škarjast ugriz, večinoma namenjen trganju mesa, imajo pa tudi 10 kočnikov, primernih za žvečenje. Psi imajo v slini že bakterije z protimikrobnim delovanjem in zato lahko pojedo tudi mrhovino in jim ni popolnoma nič.

ŽELODEC:

Pes ima velik želodec, ki se lahko raztegne od 1-9 l z zelo nizkim (kislim) pH (pH pasjega želodca je okrog 1 ali manj). Močna kislina in encimi v želodcu začnejo razgrajevati beljakovine.

TANKO ČREVO:

V začetni del tankega črevesja se steka žolč in prebavni sokovi trebušne slanovke, ki vsebujejo encime. Encimi razgradijo hrano na enostavne molekule, da se te lahko vsrkajo skozi steno tankega črevesa do krvi. Tanko črevo je tudi polno limfnih vozličkov, ki povezujejo prebavila z imunskim sistemom. Neustrezna hrana za pse = slab imunski sistem.

DEBELO ČREVO:

Tista hrana, ki se ne prebavi, potuje v debelo črevo. Iz debelega črevesa se nazaj v organizem vsrka še voda in soli. Tukaj je tudi največ bakterij, ki zmanjšujejo dovzetnost telesa za razne okužbe in razgrajujejo odpadne snovi. Nekje v roku 36 ur od zaužitja, se neprebavljeni ostanki pretvorijo v kakec, ki se izloči.

 

HRANA ZA PSE – POSAMEZNE SESTAVINE oz KAJ MORE HRANA ZA PSE NUJNO VSEBOVATI

 

hrana za pse

BELJAKOVINE:

Beljakovine so pomembne za pravilno rast in razvoj ter so ključni vir energije za pse. Pes ne more sintetizirat vseh aminokislin, zato jih mora nujno dobiti iz hrane. Vseh 10 esencialnih aminokislin, ki jih pes potrebuje, dobi iz mesa.

MAŠČOBE:

Maščobe zagotavljajo energijo, maščobne kisline pa so nujne za ohranjanje zdravja. Zlasti pomembne so nenasičene maščobne kisline, pomembne za presnovo in kožo ter so nepogrešljiva sestavina hormonov. Pomembno je tudi razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. Maščobe se začnejo prebavljati šele v začetku tankega črevesa s pomočjo žolčnih kislin iz žolčnika.

OGLJIKOVI HIDRATI:

Ogljikovi hidrati iz prosa, ovsa, rjavega riža, ječmena in koruze so zdravi ogljikovi hidrati, ki vsebujejo tudi ogromno vlaknin in psu prav tako nudijo energijo. Čeprav imajo psi kratko črevesje in hitro prebavo, so vlaknine pomembne za zdravo prebavo in za preprečevanje zaprtja in driske.

VITAMINI IN MINERALI:

Tako kot ljudje, tudi psi potrebujejo vse vitamine in minerale. Če se prehranjujejo z zdravo in uravnoteženo hrano za pse, so zadoščene vse dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. Lahko pa vitamine in minerale dodajate k hrani za pse, če želite dodatno okrepiti imunski sistem psa in ga boljše pripravit na stresne situacije.

VLAKNINE:

Vlaknine so zelo pomembne za normalno prebavo psa. Pes dobi vlaknine iz sadja, zelenjave, žit, iz kopit, kože z dlako, rogov,… ki jih lahko psu ponudite kot priboljšek. Vlaknine nahranijo bakterije v debelem črevesu in sčistijo črevo. Preveč vlaknin lahko povzroči pline, zaprtje ali drisko.

 

Prebava hrane:

Pri prebavi se v veliko pomoč encimi, zato je zaželeno, da so le ti že pristni v hrani za pse. Hranilne snovi morajo biti obdelane pri nizkih temperaturah, da ostanejo v naravni obliki. Le v takšni obliki, jih organizem psa lahko vgradi v lastno telo. Brikete psi zelo težko prebavijo. Če s briketi hranimo na daljši rok, briketi dvignejo pH želodca na 4. To pomeni da želodčni kislina ni več tako kisla in se beljakovine ne razgradijo več popolnoma. Vsi briketi so pošpricani s škrobom, ta jih veže v trdno strukturo. Škrob in slina v ustih psa postaneta kot lepilo, ki se lepi na zobe, kar povzroči vnete dlesni in zobne obloge.

 

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskano hrano za pse veliko ljudi imenuje pasji peleti ali hladno stiskani briketi, čeprav peleti niso niti malo podobni briketom. Naturavetal hladno stiskani peleti za pse so proizvedeni po drugačnem postopku. Briketi so ekstrudirani in obdelani na več kot 140 °C, postopek izdelave pa traja vsaj 20 min. Naturavetal peleti obdelani samo pri 40 °C, postopek hladnega stiskanja pa traja le 4 minute.

 

Peleti niso ekstrudirani. Kaj to pomeni? Peleti ohranijo več vitaminom in mineralov, beljakovine pa niso obdelane na visokih temperaturah, to pomeni, da ostajajo v naravni obliki. Peleti v želodcu ne nabrekajo (briketi v želodcu nabreknejo, saj so obdani s plastjo škroba) in se razgradijo podobno kot sveža hrana za pse, zato je tudi absorpcija vseh hranil veliko večja. Zaradi te lastnosti, pelete lahko brez slabe vesti kombinirate s svežo hrano za pse.

 

KATERE PELETE IZBRATI

Ko se boste odločili zamenjati brikete s peleti, se vam bo pojavilo naslednje vprašanje. Katere pasje pelete izbrati, da bodo uravnotežana hrana za pse? Zmeraj posegajte po peletih, ki nimajo dodanih umetnih konzervansov, ki nimajo dodanih barvil in številnih drugih polnil ter vsebujejo le naravne vitamine in minerale. Pomembna je odprta deklaracija. To pomeni, da vam točno piše katero meso, katere maščobe in kateri ogljikovi hidrati so v hrani ter da vam točno piše koliko je le teh. Pri izbiri bodite pozorni tudi na stranske živalske proizvode (kremplji, dlaka, rogovi,…). Stranskih živalskih proizvodov definitivno nočemo v hrani za pse, saj teh stvari organizem ne potrebuje in lahko povzročijo številne težave, slabo vplivajo na prebavo in povzročijo alergije. Pozorni bodite tudi na ogljikove hidrate, le ti naj bodo iz pražit (npr,: proso), ajde, rjavega riža in ovsa.

 

HRANA ZA PSE – MLADIČKI

Prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red psom zelo pomembna. Pri mladičkih so občasne prebavne motnje in občasne driske normalne. Če pes pogosto bruha ali ima drisko je po navadi vzrok v neustrezni prehrani ali preobčutljivosti na določeno vrsto hrane ali druge bolezenske težave. Najboljši je posvet z veterinarjem. Mladičkom lahko pri urejanju prebave pomagamo tudi s probiotiki. Mladič mora imeti vedno na razpolago svežo vodo, zaželeno pa je tudi pa ima skodelico zmeraj na enakem mestu in da jo po obroku očistite. Hrana za mladičke naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov v primerjavi s hrano za odrasle pse.

 

HRANA ZA PES – ODRASLI PSI

Odraslega psa hranite dvakrat na dan in vzpostavite nek ritem hranjenja. Odraslega psa lahko hranite izključno s hladno stiskanimi peleti ali v kombinaciji peleti in mokra hrana za pse ali v kombinaciji peleti in sveže meso. Preveč eksperimentirati ni potrebno. Prav je, da psu menjate okus hrane, ampak ne pozabite, da ima pes zelo malo okuševalnih brbončic. Psu okus hrane ni tako zelo pomemben in ni potrebe pri prepogostem menjavanju okusa hrane. Pri hranjenju se držite predpisane tabele, koliko hrane potrebuje vaš pes glede na idealno telesno težo pasme. Prednost hladno stiskanih peletov Naturavetal je tudi ta, da lahko dajete manjše količine hrane, saj je energetska vrednost in vsrkljivost hranil veliko večja. Držite se tabele na embalaži.

 

NATURAVETAL HRANA ZA PSE

hrana za pseNaturavetal hrana za pse je hladno stiskana hrana. Sestavine Naturavetal hrane za pse so po kakovosti primerne za prehrano ljudi. Naturavetal hladno stiskani peleti so edini peleti, ki vsebujejo izključno naravne vitamine in minerale. Pridobljeni so iz deleža zelenjave, zelišč in začimb, ki jih hrana za pse vsebuje. V vseh okusih Naturavetal hrane za pse je zadostna količina kalcija in fosforja v pravem razmerju. Ker je proces hladnega stiskanja tako hiter in izveden pri nizkih temperaturam, se vitamini in mineralih ohranijo v naravni obliki in zato ni potrebe, da bi dodajali sintetične oblike.

 

Naturavetal peleti so ravno prav krhki, tako da tudi manjši kužki nimajo težav z grizenjem in ravno prav trdi, tako da tudi večjim pasmam predstavljajo izziv in jih morejo zgrist.

 

Naturavetal hrana za pse vsebuje minimalno 60% delež čistega mišičnega mesa, ki je posušeno na zraku. Tudi vsa zelenjava in zelišča so posušena na zraku. Ogljikovi hidrati se v Naturavetal hrani nahajajo v ajdi, v rjavem rižu, v prosu in v ovsu, ki telo psa obogatijo z zdravimi in lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati ter vlakninami. Kuhani so po posebnem postopku na pari. Torej vse sestavine so pripravljene posamezno in na koncu tvorijo pravo pasjo poslastico – Naturavetal hladno stiskane pelete.

 

Vaš pes za normalen razvoj in funkcioniranje potrebuje tudi zdrave nenasičene maščobne kisline (omega 3 maščobne kisline), ki jih v Naturavetal hrani za pse zagotovimo s hladno stiskanim lososovim oljem. V Natravetal hrani za pse so prisotni encimi iz kalčkov, ki spodbujajo prebavo.

 

HRANA ZA PSE – BARF HRANA ZA PES (biološko ustrezna surova hrana za pse)


Svojega psa lahko hranite tudi s surovim mesom. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na kosti in jetrca, ki so pomemben vir kalcija in fosforja, dva makroelementa, ki v hrani za pse nikakor ne smeta manjkat. K surovi hrani ne smete pozabiti dodajati tudi sadje in zelenjavo, da zadostite potrebe po vitaminih, mineralih in vlakninah, ki so prav tako pomembne za psa. Pri BARF načinu prehranjevanja so vam lahko v pomoč tudi Naturavetal naravni kosmiči, ki so popolna, naravna mešanica različnih vitaminov, mineralov in vlaknin. Pomagate pa si lahko tudi z Naturavetal mokro hrano za pse, ki je bogata z notranjimi organi, ki vsekakor morajo biti del jedilnika pri BARF prehranjevanju. Ne spreglejte tudi naravnih prehranskih dopolnil za pse, saj če hranite po BARF metodi morate vedeti kaj date v pasji skledo. Če načrtujete prehranjevane po BARF metodi se najprej temeljito poučite o osnovnih načelih zdrave hrane za pse. 

Preverite vse NARAVNE BARF DODATKE, ki jih imamo v ponudbi!

 

 

Tako kot smo zapisali na začetku: Vi najboljše poznate svojega psa, zato se boste zanj tudi najboljše odločili. Vsi si želimo zdravega, vitalnega, veselega psa, ki nas bo mnogo let spremljal na naši življenjski poti!

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

 

 

Loading...