Hrana za pse in zasuk želodca

Objavil Kosmatinčki 10/09/2016 0 Komentarji
Ali lahko z drugačno hrano za pse zmanjšamo tveganje za zasuk želodca?

Zmanjšanje tveganja za zasuk želodcaZasuk ali torzija želodca pri psih je povečanje oziroma dilatacija želodca, ki ji sledi delni ali popolni zasuk želodca. Bolezen lahko prizadene pse vseh velikosti in pasem, posebej dovzetne pa so pasme z globljim prsnim košem, pri tem pa starost in spol psa ne igrata večje vloge. 

Vzroki za nastanek bolezni

Pogosto se bolezen pojasnjuje z mehaničnim obratom želodca. Po obroku, ko je želodec obremenjen s težje prebavljivo vsebino, se lahko zaradi nenadnega skoka ali med igro želodec zavrti v točki, kjer požiralnik prehaja skozi trebušno prepono, kar privede do zasuka. To zablokira tako vhod kot izhod želodca, zato plin, ki nastane, ne more ven, pač pa napihne želodec. 

Dejavniki tveganja

Poleg genetskih dejavnikov, telesne konstitucije in fizične aktivnosti psa, na nastanek bolezni vplivajo tudi prehranjevalne navade.  Plin se v želodcu začne nabirati, če pes med hranjenjem hlasta in zajame večje količine zraka. Če je količina zaužite hrane velika, je želodec še toliko bolj obremenjen. 

Kako ukrepati? 

Če je pes nenadoma postal nemiren, mu gre na bruhanje, kaže znake slabosti, ima povečan in otrdel trebuh, se slini, težko diha ali ima obledele dlesni, moramo nemudoma poiskati veterinarsko pomoč. 

Časa za ukrepanje imamo približno 30-60 min. Pri popolnoma neprehodnem požiralniku je nujna takojšnja operacija, saj povečan želodec močno pritiska na pljuča. Posledica ni smo oteženo dihanje, pač pa tudi stisnjene ali pretrgane žile v trebušni votlini. Zaradi slabega pretoka krvi pride do nepravilnega srčnega utripa. Tanjše žilne stene omogočijo vdor toksinov, kar privede do zastrupitve krvi.

Kaj lahko storimo sami?

Tveganje za zasuk želodca pri psu lahko zmanjšamo, če posodo s hrano nekoliko dvignemo od tal. Pomemben je tudi urnik hranjenja, zato je najboljše, da psa sprehodimo pred obrokom, ali pa poskrbimo, da bo med obrokom in fizično aktivnostjo minila vsaj ena ura. Psu lahko dnevno količino hrane razdelimo na dva do tri manjše obroke, vendar moramo pri tem vseeno poskrbeti za krajši počitek po vsakem hranjenju. Pes naj se hrani v miru, brez motečih dejavnikov.

Zelo pomembna je tudi izbira pasje hrane. Nastajanje plina pospeši hrana, ki hitro fermentira.

Suha hrana v obliki briketov je ekstrudirana in vsebuje snovi, ki v želodcu nabreknejo, s tem pa se znatno poveča nevarnost za dilatacijo in torzijo želodca.

Z uporabo hladno stiskane pasje hrane tveganje za zasuk želodca bistveno zmanjšamo, saj hrana ne nabrekne, pač pa se v vodi popolnoma raztopi in ne povzroča nabiranja plinov v želodcu.

Viri: 
www.eclipse.net
www.dogfci.com
www.zvc.si
www.natura-vet.de

Loading...