Hrana za starejše pse - Kako izbrati pravo?

Hrana za starejše pse je ključnega pomena, da vaš kuža senjor preživi svoja starostna leta na zdrav in kvaliteten način. Starejši psi še kako zelo potrebujejo lahko prebavljivo hrano in hrano, ki jih bo napolnila z energijo. Populacija starejših psov - seniorjev se stalno povečuje. Poskrbimo, da bodo naši psi tudi v zrelih letih lahko uživali v svojem življenju. Pri starejših psih moramo paziti na telesno težo. Starejši psi imajo počasnejšo prebavo, večinoma se manj gibajo kar lahko vodi v pridobivanje telesne teže. Previsoka telesna masa pomeni še večjo obremenitev že tako starih sklepov in kosti. Hrana za starejše pse mora biti manj kalorična in lahko prebavljiva, prav tako moramo zmanjšati količino dnevnega obroka, če opazimo, da pes pridobiva na telesni masi. 

 

Spremembe, ki se dogajajo pri starejšem psu

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih starost kaže navzven s posivelim gobčkom in sivo dlako, pa tudi njihov življenjski tempo se umiri. Skozi leta se spreminja tudi pasji metabolizem, kar se opazi v nižji toleranci na prekomerno vročino ali mraz, zato moramo nameniti posebno pozornost pasjemu ležišču, ki naj ne bo na prepihu ali na mrzlih tleh. Temu primerno se v vročih dneh odpravimo na sprehod zgodaj zjutraj, ko še ni tako vroče, ali pa pozno zvečer. Prav tako pri starejšemu psu začnejo pešati čutni organi, predvsem oči in ušesa. Če se pes na vaše klice ne odziva, ni nujno, da ne uboga. Lahko vas le ne sliši! S procesom staranja pa so lahko povezane tudi druge zdravstvene težave kot je diabetes, bolezni srca in bolezni ledvic, ki so velikokrat starostno vezane. Starejši psi imajo tudi več težav z zobmi in dlesnimi, prav tako lahko pri določenih opazimo vedenjske težave, kot je na primer zmanjšana koncentracija in poslednično manjša odzivnost na naša povelja.  

Samo staranje je odvisno od vsake pasme in psa individualno. Večje pasme imajo v praksi krajšo življenjsko dobo kot manjše. Npr. nemška doga velja pri svojih sedmih letih že za zelo starega psa, medtem ko so beagli in druge manjše pasme pri svojih 7 letih še zelo aktivni in polni vitalnosti.

hrana za starejše pse
Hrana za starejše pse naj bo lažje prebavljiva in manj kalorična

 

Redni pregledi pri strokovnjaku

Ko je pes v svojem drugem življenjskem obdobju, je pomembno, da se redno opravljajo preventivni pregledi pri veterinarju ali drugemu strokovnjaku (npr.: bioresonanca). Vsaj enkrat na leto bi moral biti vaš kosmatinec pregledan pri izkušenem veterinarju, da se pravočasno odkrije morebitne starostne bolezni, kot so bolečine v sklepih, popuščanje srca, ledvične bolezni, itd... Seveda lahko pri dnevni negi psa naredite »kratek pregled« tudi sami: psa pretipajte po telesu in preglejte, če so otekle bezgavke ali so se pojavili limfni vozlički, razne zatrdline ali bulice, povečane mlečne žleze, rane… Preglejte zobe, ušesa, oči, kremplje in posvetite pozornost morebitnim spremembam na koži. Če preglede delate redno, boste vsako spremembo hitro opazili in še pravočasno ukrepali, preden se razvije kaj bolj resnega.

 

Uravnotežena hrana za starejše pse: Lahko prebavljiva in nizkokalorična

Kakšna je uravnotežena hrana za starejše pse? Strokovnjaki so si enotni, da glavne napake v prehranjevanju psa nastanejo predvsem v njegovi mladosti in posledično prispevajo k skrajšanju življenjske dobe. Kljub napisani trditvi, pa je kakovostna hrana zelo pomembna tudi v zrelem obdobju, da bo vaš pes ostal v dobri formi tudi, ko bo postal »senior« .To pomeni, da je potrebno izbrati hrano, ki ne vsebuje nezdravih sestavin in dodatkov - takšna je hladno stiskana hrana za pse Naturavetal Canis Plus.

Pomembno je, da hrana za starejše pse ne vsebuje umetnih konzervansov in arom ter polnil in umetnih barvil. Polnila so slabo prebavljiva, povzročajo obremenjenost črevesja, samo telo pa jih ne potrebuje in imajo zato nanj negativen vpliv. Ker se starejši psi gibljejo manj, kot so se prej, priporočamo, da izberete hrano, ki vsebuje manj maščob. Še psebej primerni peleti za starejše pse so Canis Plus piščanec, Canis Plus losos in Canis Plus jagnjetina.

Za starejše pse, ki imajo pogoste težave z zobovjem in posledično težje zgrizejo hrano je zelo primerna tudi mokra hrana Naturavetal v pločevinkah. Vsa mokra hrana je nežno kuhana na pari v kratkih časovnih intervalih, tako da je za psa lahko prebavljiva, hkrati pa se ohranijo dragocene hranilne snovi. Od vseh okusov mokre hrane bi bila za starejše pse najbolj primerna jagnjetina, piščanec, puran z lososom, polak (bela riba) in konj. Za starejše pse je ustrezna tudi kombinacija hladno stiskane in mokre hrane Naturavetal. 

 

peleti za starejše pse

 

 

Prehrana za starejšega psa in vpliv prehranskih dodatkov

Osnova za zdravje psa je uravnotežena hrana, ki vsebuje naravne vitamine in minerale, ki se pridobivajo iz zelišč, kvasa in alg. Starejšim psom, ki imajo težave s sklepi zaradi starosti je smiselno dodajati izvleček zelenouste školjke, t.j. glukozamin, ki deluje blagodejno na sklepe in vezivno tkivo. Glukozamin je telesu lastna spojina, ki se v zadosnih količinah tvori v mladosti, s staranjem pa je glukozamina v telesnu vadno manj, zato ga je smiselno dodajat. Glukozamin pri psu preprečuje obrabo hrustanca in sodeluje pri nastajanju sklepne tekočine, ki daje sklepom gibljivost. Poskrbimo tudi, da starejši pes dobi dovolj zdrave omega-3 maščobne kisline, ki so dobre za presnovo. Bogat vir omega 3-maščobnih kislin je lososovo olje, konopljino olje ali kril olje. Omega-3 maščobne kisline vplivajo za zdravo koži in dlako, zavirajo vnetne procese, zmanjšujejo razvoj različnih alergij in dajeju psu energijo. 

 

Naravni vitamini za starejše pse

Nikar ne pozabite na vitamine in minerale, ki jih potrebujejo starejši psi za krepitev imunskega sistema in za optimalno delovanje organov in tkiv. Osnava za vnos vitaminov in mineralov je hrana, vsekakor pa lahko psu priskočite na pomoč z naravnimi vitamini in minerali, še posebej v prelomnih obdobjih in v primeru bolezni. Za starejše pse je najbolj primeren vitaminski dodatek Canis Extra Aktiv, ki vsebuje posušeno zeliščno kombinacijo, ki poskrbi za vse vitamine in minerale. Dodaten vnos vitaminov in mineralov vpliva tudi na povečanje ješčosti pri starejšega psa. Na tej povezavi se nahajajo Naturavetal naravni vitamini za pse.