Hrana za starejše pse - Kako izbrati pravo?

Hrana za starejše pse je ključnega pomena, da vaš kuža senjor preživi svoja starostna leta na zdrav in kvaliteten način. Starejši psi še kako zelo potrebujejo lahko prebavljivo hrano in hrano, ki jih bo napolnila z energijo. Populacija starejših psov - seniorjev se stalno povečuje. Poskrbimo, da bodo naši psi tudi v zrelih letih lahko uživali v svojem življenju. Pri starejših psih moramo paziti na telesno težo. Starejši psi imajo počasnejšo prebavo, večinoma se manj gibajo kar lahko vodi v pridobivanje telesne teže. Previsoka telesna masa pomeni še večjo obremenitev že tako starih sklepov in kosti. Hrana za starejše pse mora biti manj kalorična, prav tako moramo zmanjšati količino dnevnega obroka, če opazimo, da pes pridobiva na telesni masi. 

 

Spremembe, ki se dogajajo

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih starost kaže navzven s posivelim gobčkom in sivo dlako, pa tudi njihov življenjski tempo se umiri. Skozi leta se spreminja tudi pasji metabolizem, kar se opazi v nižji toleranci na prekomerno vročino ali mraz, zato moramo nameniti posebno pozornost pasjemu ležišču, ki naj ne bo na prepihu ali na mrzlih tleh. Temu primerno se v vročih dneh odpravimo na sprehod zgodaj zjutraj, ko še ni tako vroče, ali pa pozno zvečer. Prav tako pri starejšemu psu začnejo pešati čutni organi, predvsem oči in ušesa. Če se pes na vaše klice ne odziva, ni nujno, da ne uboga. Lahko vas le ne sliši!

Samo staranje je odvisno od vsake pasme in psa individualno. Večje pasme imajo v praksi krajšo življenjsko dobo kot manjše. Npr. nemška doga velja pri svojih sedmih letih že za zelo starega psa, medtem ko so beagli in druge manjše pasme pri svojih 7 letih še zelo aktivni in polni vitalnosti.

"Naša gospodična labradorka Luna je zakorakala v svoje deveto leto zelo aktivnega pasjega življenja in je vitalna kot kakšen mlad pes, le da ne počne več pubertetniških neumnosti. Uživa v dolgih sprehodih in tudi s 5-7 kilometri teka opravi brez težav. Njena prehrana pa je sestavljena iz Canis Plus suhe hrane in Canis Plus mokre hrane. Kljub temu, da ne kaže kakšnih težav s sklepi, pa smo pričeli z dodajanjem prehranskega dopolnila za krepitev in obnovo sklepov, vezi in hrustanca, glukozamin Canis Extra Gelenk Vital."

 

Hrana za starejše pse

Redni pregledi pri strokovnjaku

Ko je pes v svojem drugem življenjskem obdobju, je pomembno, da se redno opravljajo preventivni pregledi pri veterinarju ali drugemu strokovnjaku (npr.: bioresonanca). Vsaj enkrat na leto bi moral biti vaš kosmatinec pregledan pri izkušenem veterinarju, da se pravočasno odkrije morebitne starostne bolezni, kot so bolečine v sklepih, popuščanje srca, ledvične bolezni, itd... Seveda lahko pri dnevni negi psa naredite »kratek pregled« tudi sami: psa pretipajte po telesu in preglejte, če so otekle bezgavke ali so se pojavili limfni vozlički, razne zatrdline ali bulice, povečane mlečne žleze, rane… Preglejte zobe, ušesa, oči, kremplje in posvetite pozornost morebitnim spremembam na koži. Če preglede delate redno, boste vsako spremembo hitro opazili in še pravočasno ukrepali, preden se razvije kaj bolj resnega.

 

Uravnotežena hrana za starejše pse

Kakšna je uravnotežena hrana za starejše pse? Strokovnjaki so si enotni, da glavne napake v prehranjevanju psa nastanejo predvsem v njegovi mladosti in posledično prispevajo k skrajšanju življenjske dobe. Kljub napisani trditvi, pa je kakovostna hrana zelo pomembna tudi v zrelem obdobju, da bo vaš pes ostal v dobri formi tudi, ko bo postal »senior« .To pomeni, da je potrebno izbrati hrano, ki ne vsebuje nezdravih sestavin in dodatkov - takšna je hladno stiskana hrana Naturavetal Canis Plus.

Pomembno je, da hrana za starejše pse ne vsebuje umetnih konzervansov in arom ter polnil in umetnih barvil. Polnila so slabo prebavljiva, povzročajo obremenjenost črevesja, samo telo pa jih ne potrebuje in imajo zato nanj negativen vpliv. Ker se starejši psi gibljejo manj, kot so se prej, priporočamo, da izberete hrano, ki vsebuje manj maščob. Še posebej primeren je Canis Plus piščanec, Canis Plus losos in Canis Plus jagnjetina. Priporočamo hrano, ki vsebuje naravne vitamine in minerale, ki se pridobivajo iz zelišč, kvasa in alg, ter prehranske dodatke, ki vsebujejo izvleček zelenouste školjke, t.j. glukozamin, ki deluje blagodejno na sklepe in vezivno tkivo.

Za zdravje vašega psa in njegovo telo so zelo pomembne tudi beljakovine, vendar je potrebno paziti, da vnos le-teh v telo ni prevelik, saj predoziranje lahko vodi do bolezni sklepov in povzroča nepotrebne obremenitve organizma, zaradi nabiranja beljakovin v organizmu. Poskrbimo, da pes dobi tudi zdrave omega-3 maščobne kisline, ki so dobre za presnovo.

 

 

Naravni vitamini za starejše pse

Nikar ne pozabite na vitamine in minerale, ki jih potrebujejo starejši psi za krepitev imunskega sistema in za optimalno delovanje organov in tkiv. Osnava za vnos vitaminov in mineralov je hrana, vsekakor pa lahko psu priskočite na pomoč z naravnimi vitamini in minerali, še posebej v prelomnih obdobjih in v primeru bolezni. Naturavetal naravni vitamini za pse.

Poskrbite, da bo vaš najboljši prijatelj tudi v zrelih letih zdrav in aktiven spremljevalec in, da bo imel tudi v svoji starosti lepo in kakovostno življenje.

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/