Izpadanje dlake pri psu in menjava dlake pri psih

Izpadanje dlake pri psu je popolnoma naraven proces, ki je odvisen od različnih dejavnikov. Veliko je odvisno od samega psa, od pasme psa, letnega časa in seveda od splošnega zdravja psa. Izpadanja dlake ne moremo popolnoma zaustaviti, lahko pa delno vplivamo na proces. Pri pojavu prekomernega izpadanja dlake je potrebna večja pozornost in v skrajnih primerih tudi posvet z veterinarjem. Menjava dlake pri psih je normalen proces, ki se vrši dvakrat letno. Čeprav nam povzroča številne preglavice s čiščenjem, ga sprejmemo kot nujno zlo in psa podpremo pri tem procesu.

V nadaljevanju smo navedeli razlike med prekomernim izpadanjem in menjavo dlake, kako psu pomagati pri prekomernem izpadanju dlake in katera hrana za pse proti izpadanje dlake je ustrezna.

Izpadanje dlake pri psu: Menjava dlake ali prekomerno izpadanje

Menjava dlake pri psih

Menjava dlake pri psih je popolnoma naraven proces, ki je različen med psi. Nekateri psi bodo dlako menjali s tako malo izpadanja, da sploh ne boste opazili razlike, spet drugi pa bodo puščali po tleh več dlake. Tudi pasma veliko vpliva na menjavo dlake pri psih. Psi menjavajo dlako 2x letno, eno menjavanje se vrši spomladi, drugo pa se začne že v jeseni oziroma v začetku zime, čeprav je danes zelo težko opredeliti v katerem letnem času, naj bi se menjavanje začelo, saj so tudi letni časi s temperaturnega vidika malenkost pomešani.

Menjava dlake je manj intenzivna pri psih, ki živijo z nami v hiši ali v stanovanju, saj so psi nagnjeni k manjšim nihanjem gostote kožuha in je izpadanje dlake precej enakomerno skozi vso leto. Proces menjave dlake pri psih lahko traja do 2 meseca, da se stara dlaka popolnoma zamenja z novo.

 

Izpadanje dlake pri psu je naraven proces

Do menjave dlake pride zaradi temperaturni razlik okolja. Spomladi psi začnejo izgubljati debelo in gosto zimsko dlako, saj je za vroče poletne dni ne bodo potrebovali. Poletna dlaka je krajša in ima manj poddlake. V jeseni, ko postaja bolj mrzlo poletno dlako nadomesti gostejša in daljša zimska dlaka.

 

menjava dlake pri psih
Shematski prikaz funkcij, ki jih ima dlaka

 

Kaj vse vpliva na menjavo dlake pri psu

  • Pasma psa – pri določenih pasmah je menjava dlake bolj izrazita kot pri drugih
  • Življenjski stil – menjava dlake je izrazitejša pri psih, ki so pretežno zunaj, pri psih v stanovanju je menjava dlake lahko manj izrazita
  • Hormonsko neravnovesje vpliva na menjavo dlake (spremembe v času gonitve, vpliv kastracije,…)
  • Starost – starejši pri dlako menjavajo počasneje kot mlajši psi.

 

Menjava dlake je za psa obremenitev

Pri menjavi dlake sodelujejo številni organski sistemi, večje so potrebe po naravnih hranilih, naravnih vitaminih in mineralih. Osnova je vsekakor uravnotežena hrana za pse, ki nudi psu vse naravne vitamine, kakovostne beljakovine, minerale in rudninske snovi in je kot taka v odlično podporo pri menjavanju dlake. Hranilne snovi v biološko dostopni obliki so osnova za zdravo in vitalno življenje.

Pasji lastniki pa lahko psa podpremo tudi z nekaterimi prehranskimi dodatki, ki podprejo proces menjave dlake pri psu, podprejo imunski sistem psa in presnovne procese:

  • Canis Extra Aktiv – Naravni vitamini in minerali: Canis Extra Aktiv ima edinstveno sestavo. Sestavljen je iz morskih alg, koromača, pivskega kvasa, artičok, diatomejske zemlje in koprive. To zagotavlja organizmu pomembne vitamine, minerale in elemente v sledovih in s tem na najboljši možen način podpira presnovo. Canis Extra Active podpira celoten proces menjave dlake pri psih. Ko se začne proces menjavanja dlake in med menjavanjem dlake naredite 6-8 tedensko »kuro« s Canis Extra Activ.
  • Pivski kvas – pivski kvas je zelo bogat z vitamini B kompleksa in tudi s številnimi minerali, med katerimi je v veliki količini zastopan selen in krom. Pivski kvas je tudi zelo bogat z aminokislinami. Pivski kvas lahko dodajate 6-8 tednov tri krat na leto.
  • Lososovo olje – je vir esencialnih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki skrbijo za zdravo kožo, zdravo in sijočo dlako.
  • Krilovo olje – tudi krilovo olje je vir esencialnih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Krilovo olje vsebuje še astaksantin iz alg, ki je poznan kot antioksidant. V enem gramu krilovega olja je skoraj 200 miligramov omega-3 maščobnih kislin.

 

 

Kako psa podpreti pri menjavi dlake?

Kot že napisano: z uravnoteženo hrano z naravnimi vitamini in minerali, če je potrebno v prehrano vključite še zgoraj naštete prehranske dodatke, pomembna pa je tudi zunanja nega psa. Psu lahko pri menjavi dlake pomagate z vsakodnevnim krtačenjem. S krtačenjem pomagate pri odstranjevanju izpadle in odmrle dlake. Hkrati boste s krtačenje psa še razvajali, ga malo zmasirali, vzpodbudili krvni obtok in odpravili morebitno srbečico. Izberite tudi ustrezen glavnik/krtačo/furminator za vašega psa.

 

Prekomerno izpadanje dlake pri psu

Če izključimo dva obdobja na leto, ko pes menjava dlako in je izpadanje dlake povečano in tudi spremenljivo, je prekomerno izpadanje dlake zaradi drugih razlogov potrebno vzeti resno. Še vedno velja, da je izpadanje dlake skozi celo leto nekaj normalnega, dokaj je v zmernih količinah. Če pri svojem psu opazite nenadno izpadanje dlake, ki ni povezano z menjavo dlake so lahko razlogi za to različni.

 

Razlogi za prekomerno izpadanje dlake pri psu:

  • Alergija na hrano ali na določeno sestavino v hrani, alergije na okolijske dejavnike, alergije na boljši ugriz
  • Prisotnost zunanjih zajedavcev, kot so bolhe in pršice
  • Prisotnost notranjih zajedavcev, kot so gliste in trakulje
  • Različne bakterijske okužbe ali okužbe z glivicami
  • Stranski učinki določenih zdravil
  • Gonitev, brejost in dojenje
  • Različne bolezni lahko vplivajo na prekomerno izpadanje dlake, kot so bolezni ledvic, jeter, nadledvične žleze (Cushingova bolezen), bolezni povezane z imunskim sistemom ter rakava obolenja.

 

Kako ukrepati pri prekomernem izpadanju dlake

Ker so razlogi za izpadanje dlake pri psu tako različni, je najbolj smiselno, da psa zaščitimo pred zunanjimi in notranjimi zajedavci. V primeru, da smo ga že zaščitili, tiči vzrok za izpadanje dlake drugje. Če pes dobila kakšno zdravilo, preverimo možne stranske učinke ali povprašamo veterinarja, ki nam je zdravilo predpisal, če je kakšna možnost, da je stranski učinek izpadanje dlake pri psu. Če psu izpada dlaka zaradi določenih bolezni je vsekakor potreben pregled pri veterinarju. Bolezenska stanja zmeraj spremljajo še drugi simptomi in ne le izpadanje dlake.

Zelo pogosto je izpadanje dlake povezano tudi z različnimi alergijami. Alergijo na bolšji ugriz odpravimo tako, da se znebimo bolh in psu nudimo ustrezno prehransko podporo za čim hitrejšo obnovitev dlake, kože in imunskega sistema. Če je izpadanje dlake pri psu povezano z alergijami na zunanje dejavnike, kot so različne trave in cvetni prahovi, potem se bodo težave povezane z alergijami in izpadanje dlake pojavljajo večinoma spomladi in poleti. Pri alergijah na zunanje dejavnike si lahko pomagate tako, da se izognete največji travi v času cvetenja, da po sprehodu psa po spodnjem delu telesa, pod pazduhami in po trebuhu obrišete.

 

prekomerno izpadanje dlake pri psih
Prekomerno izpadanje dlake je bolj zaskrbljajoče in je lahko povezano z resnejšimi zdravstvenimi težavami

 

Alergije na hrano ali na določeno sestavino v hrani

Težave s kožo in izpadanjem dlake so veliko krat povezane s prehrano. Iz hrane pes dobi vsa hranila, od kakovostnih beljakovin, zdravih maščob, vlaknin, vitaminov, mineralov in zdravih ogljikovih hidratov. Vsa ta hranila morajo biti v pravih razmerjih v biološko dostopni obliki, da jih lahko organizem psa vgradi v svoje lastne procese. Torej, pomembna je izbira narave hrane s široko paleto psu dostopnih hranilnih snovi.

Točno takšna je Naturavetal hladno stiskana hrana za pse. Zaradi hladnega stiskanja sestavine niso obdelane na visokih temperatura, zato se ohrani več hranilnih snovi, prav tako pa nam hladno stiskanje omogoča, da hrana vsebuje le naravne vitamine in minerale. Vse sestavine so visokokakovostne primerne tudi za prehrano ljudi. Koža z dlako je največji organ in tudi najbolj na udaru različnim dejavnikov. Spremembe na dlaki psa se začnejo poznati dokaj hitro, zato lahko z izbiro ustrezne hrane zelo vplivate na kožo in dlako pri psu.

Če sumite, da bi lahko bil vaš kuža alergičen na določeno hrano ali na sestavino v hrano ga lahko peljete na bioresonanco ali k veterinarju, kjer ga bodo testirali na vse potencialne alergene in boste s tem dobili okvirno sliko kaj je potrebno izločiti iz prehrane. V primeru, da točno ne veste na kaj vse je pes alergičen izberite hrano, ki je primerna za alergike; pri Naturavetalu imamo na voljo Canis Plus losos in Canis Plus kunec. Pri prehrani psa se je potrebno izogniti vsem najpogostejšim alergenom, kot so: pšenica, mleko in mlečni izdelki, soja, grah,…

Naturavetal hrana (s tem mislimo vse okuse in mokra hrano) ne vsebuje neštetih snovi. Psi lahko razvijejo alergije tudi na piščanca v določenih primerih pa tudi na govedino. Seveda je vse vedno odvisno od kakovosti mesa v hrani. Če hrana vsebuje kakovostno meso je manj možnost za razvoj alergij, saj najpogosteje alergije povzročajo stranski živalski odpadki (ostanki) in meso slabe kakovosti.

 

 

Literatura:

gesunde-haut-und-glaenzendes-fell-beim-hund/

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, 2012, Mladinska knjiga Založba d.d.