Je moj pes kanta za smeti?

Objavil Kosmatinčki 10/09/2016 0 Komentarji
»Je moj pes kanta za smeti?«

Je moj pes kanta za smeti?

Pasja psihologinja in vzrediteljica Katrin Scholz o zdravi in za psa primerni hrani.

Med predavanjem o primerni pasji hrani in dietni hrani za psa, pasje psihologinje in vzrediteljice Katrin Scholz, je bilo med 80 poslušalci opaženih kar nekaj šokiranih in zaskrbljenih pogledov. »Moj pes je kanta za smeti?«, je bilo le eno izmed številnih vprašanj, ki so se pojavila, ko jim je razložila katere sestavine ne sodijo v pasjo hrano. V kolikor hrana za pse vsebuje določene sestavine, je ne moremo več definirati kot zdravo pasjo prehrano, prav tako tega ne opravičuje njena visoka cena.

Razlog, da je ga. Scholz  posvetila številna leta raziskovanju »zdrave pasje hrane«, je slaba osebna izkušnja.  Njen pes, ki je bil hranjen z visoko kakovostno pasjo hrano, je trpel za številnimi alergijami, odpadala mu je dlaka, postal je povsem apatičen, nervozen, zdolgočasen in nemiren, in to brez posebnega razloga. Katrin Scholz se je odločila, da zamenja pasjo hrano z drugo, naravno pasjo hrano in po določenem času se je stanje njenega kosmatinca pozitivno spremenilo. Katrin je začela redno sodelovati na pasjih terapijah za pomoč duševno prizadetim otrokom in predavati na srečanjih, kjer lastnike hišnih ljubljenčkov ozavešča o sestavinah v pasji hrani in njihovi škodljivosti. Vkolikor je na deklaraciji prisoten konzervans butiliran hidroksitoluen - BHT, butiliran hidroksianizol – BHA, etoksikvin, sintetični vitamin K3 in »EC aditivi (e-ji)« ali »z antioksidanti«, raje pred nakupom pasje hrane še enkrat premislite o zdravju vašega kosmatinca.

Zakaj?
Med opazovanjem psov je bilo ugotovljeno, da kancerogeni učinki navedenih snovi povzročajo spremembe njihovega imunskega sistema, delovanja ščitnice in jeter. Omenjene sestavine so tudi znani povzročitelji alergijskih reakcij, krčev, brezvoljnosti, depresije, draženja kože in poškodb jeter. Bodite pozorni tudi na DL-metionin. To je kemično pridobljena aminokislina, ki je potrebna za proizvajanje beljakovin, kar pomeni, da so beljakovine v hrani slabše kakovosti in težje prebavljive. Dolgoročno bi to pri psu pomenilo nepravilno delovanje oz. okvaro jeter in ledvic, kot tudi povečano tveganje za nastanek alergij in raka. Potencialno škodljiva so tudi umetna barvila E127, E102, E110, E122 in E123.

Zakaj?
Umetno barvilo E127 povzroča raka na ščitnici, vsi drugi E-ji pa so lahko povzročitelji različnih alergij. Tudi soja se v pasji prehrani ne bi smela uporabljati, saj je po znanstvenih študijah eden od ekstremnih povzročiteljev alergij, tudi pri ljudeh. DL-metionin živalske in rastlinske maščobe so nevarne, saj po študiji ameriških znanstvenikov povzroča povečano tveganje za nastanek raka, tumorjev in težav s srcem. Nič nenavadnega ni, če se v pasji hrani najdejo izsledki starega olja za cvrtje ali masti za cvrtje, poleg tega pa so posamične sestavine kontaminirane z mineralnim oljem. Dodajanje umetnih vitaminov in mineralov bi moralo biti za doseganje višje kakovosti pasje hrane opuščeno.

Zakaj?
Psi lahko takšne dodatke k pasji hrani prebavijo le delno, delno pa se ostanki nabirajo v ledvicah in jetrih in dolgoročno puščajo posledice. Morda se sprašuješ, zakaj so v pasji hrani dodani vitamini in minerali, saj hrana potem ne bo več natančno uravnotežena. Pšenica, jajca in mlečni izdelki so glede na znanstvene študije še en velik dejavnik, ki povzroča alergije, je opozorila ga. Schulz. Jajce je za psa zdravo le, če ga skuhamo. Sladkor, sol in karamela pa povzročajo karies, težave s trebušno slinavko in analnimi žlezami.

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete pasjo hrano?

Proizvajalci kakovostne pasje hrane vedno izpostavljajo, da njihova hrana ne vsebuje umetnih arom, umetnih barvil, kemičnih konzervansov, polnil nizke kakovosti  ali ojačevalcev okusa.

Da se prepričaš v kakovost tvoje pasje hrane lahko sam narediš preprost test; V kozarec natoči vodo in dodaj nekaj pasjih briketov. V primeru, da se hrana ne potopi in lebdi v vodi, ima dodanih preveč polnil; to je ponavadi ekstrudirana pasja hrana oz. pasji briketi, ki so obdelani tako, da se segrevajo do temperature 140 stopinj, pri čemer izginejo vse hranilne snovi, naravni vitamini in minerali, zato je posledično potrebno dodajati sintetične dodatke. Celoten postopek obdelave traja od 20-25 minut.

Idealna hrana za psa je hladno stiskana suha pasja hrana s surovimi sestavinami, ki so obdelane ločeno. Hladno stiskanje se izvaja z nizkim pritiskom pri temperaturi do 60 stopinj, celoten postopek pa traja cca. 4 minute, zato se v sestavinah ohranijo vse naravne hranilne vrednosti, vitamini in minerali.

Oznake: hrana za pse
Loading...