Kaj lahko jedo pasji mladiči – Od rojstva do zrelosti

 

Mladički se najhitreje razvijajo v prvih šestih mesecih svojega življenja, zato je še toliko bolj pomembno, da vemo kaj lahko jedo pasji mladiči, koliko hrane potrebujejo in koliko krat na dan jih hranimo. Začetno obdobje rasti in razvoja je za mladiča izjemno pomembno, saj to vpliva na zdravje psa v kasnejših letih.

 

Prvi koraki

Mladiči se najhitreje razvijajo prvih šest mesecev. To življenjsko obdobje poznamo kot »pediatrična faza življenja«. V tem obdobju:

  • Se razvijajo dolge kosti in pripadajoča tkiva, mišice ter notranji organi
  • Se oblikujejo nove povezave živčnega sistema
  • Se razvijajo možganske in kognitivne funkcije
  • Se izoblikuje močan imunski sistem

Če vemo, kaj lahko jedo pasji mladiči, lahko posežemo po naravnih in uravnoteženih obrokih (ali tak obrok pripravimo sami) in na tak način poskrbimo za optimalen razvoj mladička na vseh nivojih.

 

kaj lahko jedo pasji mladici

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči

Pasji mladiči lahko jedo enaka živila kot odrasli psi, s tem da moramo začeti postopoma. Iz materinega mleka preidemo na mokro in pasirano hrano nato pa postopoma uvajamo suho hrano. Pomembna so tudi razmerja posameznih živil v sestavi uravnoteženega obroka, saj mladički potrebujejo bolj z beljakovinami in maščobami bogato hrano – bolj kalorično hrano kot odrasli psi. Lastna priprava hrane za mladičke (surove ali kuhane) je lahko nekoliko zapletena, zato se je potrebno predhodno izobraziti, saj lahko presežek ali pomanjkanje katerega koli ključnega hranila povzroči katastrofo za rast in razvoj mladiča ter ogrozi njegovo vseživljenjsko zdravje. Kalcij in fosfor sta ključna minerala, pomembna za pravilen razvoj kosti in zob. Mladiči potrebujejo ustrezno razmerje teh mineralov za pravilen mišično-skeletni razvoj.

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči takoj na začetku

Takoj ob kotitvi se bodo mladički hranili z materinim mlekom. Tako kot vsi sesalci, tudi psice proizvajajo posebno mleko, imenovano kolosturm. Kolostrum zagotavlja pomembne nutriente in pasivno imunost pasjega mladiča. Pasivna imunost je zagotovljena v obliki imunoglobulinov (protitelesa) in drugih bioaktivnih dejavnikov. Pasivno pridobljena protitelesa nudijo zaščito pred številnimi nalezljivimi boleznimi. Ker imunski sistem mladiča ni v celoti razvit vsaj do 16. tedna njegove starosti, je prenos te pasivne imunosti preko kolostruma ključnega pomena za mladiča. V prvih 48. urah po rojstvu je črevo mladiča najbolj dovzetno za absorpcijo kolostruma, zato je zelo pomembno, da v tem času mladiček dobi materino mleko. Prvih nekaj tednov naj se mladički hranijo večkrat (4-6 krat na dan) v majhnih količinah.

 

Kaj lahko jedo pasji mladički takoj po materinem mleku

K materinemu mleko lahko začnete dodajati kozje mleko, ki je za mladičke lahko prebavljivo, bogato s hranili in kalcijem, ni pa to nadomestek za kolostrum. Kozje mleko je še posebej zaželeno, če ima psica premalo mleka za vse mladiče. Naturavetal ima na voljo kozje mleko v prahu, ki se enostavno zmeša z mlačno vodo in ponudi mladičem ter samici.

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči po 3. tednu starosti

Po tretjem tednu samo materino mleko ne zagotavlja več vseh hranilnih snovi in kalorij za normalen razvoj, zato je čas, da začnemo hrano dodajati. Najprej začnemo dodajati pol trdo hrano v plitvi posodi. Hrano ponudimo mladičem večkrat na dan (4-6 krat na dan). Hrana naj bo kašasta, zmešana z vodo. Po 20-30 minutah posodo odmaknite in jo mladičkom ponudite ponovno pri naslednjem obroku. Pomagate si lahko z uravnoteženo mokro hrano Naturavetal za mladičke. Mokra hrana za mladičke vsebuje večji delež mesa, več beljakovin, več maščob ter več vitaminov in mineralov za optimalen razvoj mladičkov.

 

Kaj lahko jedo pasji mladički po 6. tednu starosti

Če vzamemo psa od vzreditelja, dobimo mladička starega več kot 6. tednov, kar pomeni, da že normalno je tudi suho hrano. Pri 6. tednu starosti so mladički že sposobni jesti suho hrano. Naturavetal ponuja dva okusa hladnostiskanih pelet za mladiče, ki so po strukturi krhki, tako da mladički nimajo težav z grizenjem. Izbirate lahko med Canis Plus piščanec za mladiče in Canis Plus losos za mladiče. Prav tako lahko svojega mladička hranite kombinirano s hladno stiskano hrano in mokro hrano za mladičke v pločevinkah.

 

kaj lahko jedo pasji mladiči

 

Zamenjava ekstrudirane hrane (briketi) za hladno stiskano (peleti) pri mladiču

Ni vsak pes že od rojstva hranjen z naravno hrano, vendar je tako kot večina primerov začel na ekstrudirani hrani (briketi) s sintetično dodanimi vitamini in aromami. Prehod iz takšne hrane na naravno hladno stiskano hrano brez dodatkov je popolna sprememba. Telo je treba očistiti stare hrane. Stare hrane nikoli ne mešamo z novo, vendar en obrok popolnoma nadomestimo s hladno stiskano hrano Canis Plus® ali popolnimi meniji mokre hrane, saj sicer v želodcu psa nastane zelo različna kaša, ki jo je težko prebaviti in to lahko povzroči nelagodje v želodcu mladička.

Če mladička hranimo npr. 4x na dan, na začetku en obrok briket zamenjamo s hladno stiskanimi peleti, čez nekaj dni damo dva obroka pelet, nato tri in na koncu vse štiri obroke. Ta prehod naj traja med 7 in 10 dni.

 

Število obrokov

Pasje mladiče hranimo do starosti 6. tednov 4-6x na dan. Pri 8. tednih starosti, takrat ko običajno pridejo v naš dom, jih hranimo 4-5x na dan nato pa začnemo z odraščanjem postopno zmanjševati število obrokov. Ko kuža odraste, ga hranite minimalno 2x na dan.

 

Kdaj preidemo iz hrane za mladičke na hrano za odrasle pse?

Mlade pse hranimo s hrano za mladičke minimalno do 1 leta starosti lahko pa tudi do 15. meseca starosti. Naturavetal hladno stiskana hrana za mladiče vsebuje večji delež mesa, več naravnih vitaminov in mineralov, zato je posledično bolj kalorična. Pri količini hrane na dan upoštevamo telesno težo psa, ko odraste in starost. Z odraščanjem psa, povečujemo tudi količino, dokler ne zamenjamo hrane za mladičke za hrano za odrasle pse. Na začetku se zmeraj držimo predpisane količine hrane na dan in kilogram telesne teže, nato pa jo prilagodimo psu.

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči – primerni prehranski dodatki

Če posvojite mladička iz slabih okoliščin ali, če ga posvojite iz zavetišča se zna zgoditi, da boste dobili mladička s prebavnimi težavami (mehko blato, driska, bruhanje), ki nastanejo posledično zaradi stresa in pomanjkanja ustreznih hranil. V tem primeru po kuža potreboval nekaj dni za čiščenje. Da bi podprli ta postopek lahko dodajate korenčkov pire ali preprosto uporabite Canis Extra korenčkov granulat v prahu. Korenčkov granulat je zelo bogat z vlakninami (pektini) in je zato hitra pomoč pri prebavnih motnjah.

Če dajete mladičku antibiotike, kemična sredstva pred notranjimi in zunanjimi zajedavci ali ga peljete cepit, lahko vse to vpliva na porušitev že tako nestabilne črevesne flore, kar pripelje do prebavnih težav. V izogib temu, za podporo črevesne flore uporabite Canis Extra Petflora. Probiotične bakterije Petflora so zelo dobra podpora tudi pri menjavi briket za pelete, še posebej pri kužkih, ki so bolj občutljive narave. S Petfloro priporočamo, da naredite 10-14 dnevno »kuro«.

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči – primerni priboljški

Koža iz glave goveda (12.5 cm), konjski trakovi z dlako in goveji trakovi z dlako so super žvečljivke za pasje mladičke, ki jih lahko ponudimo med 3. in 8. mesecem starosti, ko menjavajo mlečne zobke za stalne. Med grizenjem teh žvečilnih priboljškov, jih mora mladič najprej posliniti, da se zmehčajo, šele nato lahko priboljšek zgrizejo. To je vsekakor večurna zaposlitev.

Primerni priboljški za šolanje so mini priboljški, tako da konec dneva mladiču ne ponudite preveč hrane in priboljškov. Odločite se lahko za mini ribje zvezdice v kozarčku, mini goveja pljuča v kockah ali mini konjska pljuča v kockah. Posušena pljuča so zelo nizkokaloričen priboljšek in so zato zelo primerna za šolanje.

 

kaj lahko jedo pasji mladiči

HRANA ZA PSE MLADIČE

Uravnotežena, hladno stiskana in naravna hrana za pasje mladiče. Vaš kosmatinec lahko izbira med okusom piščanca ali lososa. Hrana za mladičke vsebuje večji delež mesa, več zdravh maščob ter več vitaminov in mineralov, saj ravno takšno sestavo potrebujejo rastoči mladički. Naturavetal hrana je naravna (izključno z naravnimi vitamini) in kat takšna poskrbi za enakomerno rast mladiča. 

 

 

Literatura: 

https://www.naturavetal.de/gesundes-welpenfutter-artgerecht-von-anfang-an/

Linda P. Case ... [et al.]., Canine and feline nutrition: a resource for companion animal professionals, 3rd ed., Copyright © 2011.