Kako odstraniti klopa pri psu

Takoj, ko se začne lepše in bolj sončno vreme, ko so dnevi daljši in jutra obsijana; nastopi nova težava – klopi. Klopi so trdovratna in nevarna nadloga za vse vrste sesalcev. Pri sebi klopa hitro najdemo in da lažje odstranimo, pri kosmatincu pa se lahko pojavijo določene težave, saj klopa težje najdemo in tudi težje odstranimo. V nadaljevanju nekaj predlogov in pomoč pri tem kako odstraniti klopa pri psu v celoti, da vam ne ostane glava klopa v psu. Najdi tudi vse nasvete kako odstraniti ostanek klopa.

 

Kako odstraniti klopa pri psu: Pregled psa in pravilna odstranitev

Po vsakem sprehodu psa pregledamo pred klopi

Ne glede na to kakšno zaščito pred klopi uporabljate, nobeno zaščitno sredstvo ni 100%. Psa lahko zaščitite pred klopi z različnimi ampulami, ki jih nanašate na kožo, tabletami ali kemičnimi ovratnicami, ki se namestijo okrog vratu. Ne obstaja idealna zaščita za katero bi lahko trdili, da učinkuje pri vsakem psu. Vedno več pasjih lastnikov posega po naravni zaščiti pred klopi, ki je v primeru pravilne uporabe in doslednosti primerljivo učinkovita kot kemična zaščita.

Pri naravni in kemični zaščiti pa vseeno obstaja tveganje, da pes dobi klopa, zato je pregledovanje psa nujno. Klopi se najraje nahajajo v grmičevju in visoki travi, kjer prežijo na svojo žrtev. Klopi se prehranjujejo s krvjo, zato se zelo hitro prisesajo na psa ali človeka in se že začnejo prehranjevati. Največja nevarnost je, da so okuženi z bakterijo borelioze ali anaplazmoze. Ta bakterija se nahaja v žlezah klopa in se ob ugrizu sprosti v krvni obtok psa.

 


KAKO NA NARAVEN NAČIN ZAŠČITITI PSA PRED BOLHAMI IN KLOPI?

V spodnjih člankih si lahko preberete kako kosmatinca zaščititi pred klopi in bolhami:

  1. KLOPI PRI PSIH: ANAPLAZMOZA IN BORELIOZA PRI PSIH
  2. Bolhe pri psu: Preventiva in zatiranje
  3. Naravno sredstvo proti bolham in klopom za pse

 

Kako učinkovito pregledati psa

Najbolj smiselno je, da psa pregledate po vsakem sprehodu, še posebej po sprehodu v naravi, po nepokošenem travniku ali v gozdu. Na takšnem terenu so psi najbolj izpostavljeni. Ker hočejo klopi priti čimprej do svoje hrane – krvi psa, se bodo prisesali na mesto, kjer je koža najtanjša.

Najpogostejša mesta, kamor se klopi največkrat prisesajo:

  1. Predel glave (za ušesi, mesta okoli oči)
  2. Prsni del in vrat
  3. Trebušni del (najbolj mehka in nežna koža je na pregibih nog – pazduhe in zadnji del trebuha, ki je največkrat neporaščen ali minimalno poraščen)
  4. Pod repom in koliko zadka

Našteta mesta preglejte temeljito, pretipajte psa, če je klop večji, ga boste začutili. Pri kratkodlakih in svetlejših psih klopa zaznamo nekoliko hitreje. Največ težav imajo lastniki dolgodlakih psov s temno dlako, kjer se lahko klopi najlažje skrijejo. Temeljito pregledovanje in takojšnja odstranitev klopa pri psu je bistvenega pomena, če ne želite, da bi klop povzročil zdravstvene težave vašemu psu.

 

odstranitev klopa pri psu
Varna odstranitev klopa pri psu

 

Kako odstraniti klopa pri psu na pravilen način?

Če najdete klopa pri psu si najdite varno mesto, kjer boste te opravili in kjer vam bo kuža stal/ležal najbolj na miru, pripravite si tudi pinceto za odstranjevanje klopom in razkužilo.

  1. Na mestu kjer se našli klopa razmaknite dlako, tako da klopa v celoti vidite in vam dlaka ni v napoto.
  2. S pinceto za klope (grabljasto ali navpično) skušajte klopa prijeti čim bližje glavi. Če te pincete nimate, lahko uporabite tudi navadno, klasično pinceto. Pomembno je, da vam glava klopa ne ostane v psu, saj se na tak način preprečite zagnojitev mesta vboda. Če se pes premika in je nemiren ali je klop na zelo nedostopnem mestu, potem je najboljše, da vam kdo pomaga držati psa.
  3. Zelo pomembno je, da klopa med odstranjevanjem ne stisnete, saj na tak način lahko v kri psa spusti še več potencialnih bakterij.
  4. Mesto vboda razkužite.
  5. Po končanem postopku si tudi sami umijte in razkužite roke

 

Kako odstraniti klopa pri psu s pinceto?

Klopa pri psu zmeraj odstranjujemo s pinceto za odstranjevanje klopov. Lahko si pomagate s posebno pinceto za odstranjevanje klopov, v zasilnem primeru pa lahko uporabite kar pinceto, ki jo imate doma. Pincete, ki so narejene za odstranjevanje klopov so lahko oblikovane kot nekakšne “grabljice” s katerimi klopa najprej zagrabite in ga nato odstranite v obratni smeri urinega kazalca. Lahko pa si nabavite tudi pinceto, ki je v obliki nekakšnih “klešč” s katerimi izvlečete klopa v navpični smeri.

 

kako odstraniti klopa pri psu
Levo na sliki: grabljice za odstranjevanje klopov v dveh različnih velikostih, desno na sliki: navpična pinceta, ki se s pritiskom na gumb razpre

 

Kako odstraniti klopa psu – Najpogostejše napake

Določeni načini odstranjevanja klopov pri psu niso najbolj zaželeni in so lahko celo nevarni tako za psa kot tudi za nas:

  1. Odstranjevanja klopa z roko/prsti brez zaščitnih rokavic je lahko izjemno nevarno, saj obstaja velika verjetnost, da klopa ne boste zagrabili celega, hkrati pa se lahko okužite sami. Na splošno metoda odstranjevanja klopov s prsti ni najbolj zanesljiva, tudi če nosite zaščitne rokavice.
  2. Preden bomo odstranili klopa, mesto vboda ne mažemo z ničemer, ne uporabljamo nobenih olj ali sline.
  3. Klopa ne stiskamo in prijemamo, skušamo ga odstraniti s čim manj stika

 

Kaj narediti s klopom, ki ste ga odstranili?

Izpuljenega klopa ne vrzite v smeti, temveč pa utopite v alkoholi ali v skrajnem primeru spustite z vodo na stranišču. Po odstranitvi klopa psa opazujte, prav tako opazujte mesto kjer je bil klop, saj lahko pride do rahle otekline (rdeče bulice), ki bo čez nekaj dni izginila. Odstranitev klopa pri psu ni težavna, moramo biti le mirni in natančni, da ras izpulimo klopa v celoti.

 

Glava klopa ostala v psu – Kako odstraniti ostanek klopa?

Odgovor je preprost. Najboljše, da ne naredite nič in pustite, saj bo telo samo izločilo glavo klopa. Ne gre za nevarno situacijo, v najslabšem primeru se bo ranica zagnojila. Povečane možnosti okužbe s klopnimi obolenji ni, ker klop prenaša patogene bakterije, ko je živ in sesa kri.

 

 

 

Upam, da ti je prispevek kako odstraniti klopa pri psu všeč in, da da se je našlo precej koristnih podatkov. Torej, pomembno je, da se odstranitve lotimo s pinceto, da se klopa čim manj dotikamo in, da ga izpulimo v celoti.