Kako psi spijo?

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Psi in zdravje,

KAKO PSI SPIJO?

Po vikendu, ki se vedno prehitro konča, nastopi Spanje psovponedeljkovo jutro in z njim spet glasna budilka, ki vas opomni, da je treba zgodaj vstati in se odpraviti v službo. Verjamem, da vašemu psu zavidate njegovo pasje življenje, ko lahko spi, kadar želi.

Naša Bela je prava zaspanka in kar nekajkrat jo je potrebno poklicati, da se počasi predrami in privoli v jutranji sprehod. Res je, psi spijo več kot ljudje, a njihov spanec je v primerjavi z našim manj kakovosten, saj se zbujajo bolj pogosto.

Psi spijo v povprečju od 12 do 18 ur na dan, seveda pa je to odvisno od starosti vašega kosmatinca in njegovih dnevnih aktivnosti. Velike pasme kot so novofundlandci, bernardinci in mastifi večji del svojega življenja, t.j. od 16 do 18 ur na dan,  prespijo, saj njihovo telo potrebuje dalj časa za regeneracijo kot  manjši psi.

Ljudem zdravniki priporočajo, da hodimo spat vsak dan ob isti uri in se prebudimo vedno ob istem času, da ne spreminjamo bioritma. Psi s tem nimajo težav in če ponavadi spijo, ko ste v službi, mu aktivnost v enakem času med vikendom ali med vašim dopustom ne bo povzročala nobenih težav.

SPALNI VZOREC

Psi imajo enak spalni vzorec kot ljudje, ki je sestavljen iz več faz, rahlega spanca, globokega spanca in REM faze za katero je značilno hitro premikanje oči pod zaprtimi vekami.  Ljudje v eni noči prespimo od 4 do 5 faz, ki trajajo po cca. 90 minut, psi pa gredo na noč skozi 20 ali več spalnih faz. Vsaka faza traja le cca. 15 minut. Zbujanje med prehajanjem iz ene faze v drugo je značilno tako za ljudi kot tudi za živali.

Kadar vaš pes  mirno in tiho leži, globoko in ritmično diha, pomeni da prehaja v fazo spanja počasnih valov (SWS). Med to fazo se znižajo krvni pritisk, telesna temperatura in srčni utrip. Med spalno fazo SWS boste vašega psa lahko hitro zbudili, a že po 10 minutah SWS spanja bo vaš kosmatinec prešel v REM fazo, za katero je značilno hitro premikanje oči pod zaprtimi vekami. Med spanjem ni nič nenavadnega, če pes zalaja, bevska ali premika tačke, kot da bi tekel.

ALI PSI SANJAJO?

Psi sanjajoZnanstveniki o tem še niso prepričani, a glede na to, da je možganska aktivnost pri psih med spanjem podobna kot pri ljudeh, prav tako imajo spomin in so zmožni razmišljati, lahko trdimo, da sanjajo ali pa le procesirajo podatke, ki so jih pridobili v tistem dnevu. 

Odrasli psi 10 do 12 odstotkov spanja preživijo v REM fazi. V tej fazi ga je, tako kot ljudi, najtežje prebuditi in prav tako so tudi psi lahko nataknjeni, če jih ravno takrat predramimo. Posebej moramo paziti, da otroci psov med spanjem ne motijo, posebej v REM fazi, saj je takrat večja možnost, da pes nenadoma ugrizne.

PASJE LEŽIŠČE

Psi spijo v različnih položajih. Nekateri se zvijejo v klopčič, drugi se skrijejo pod odejo, nekateri pa ležijo na boku ali na hrbtu. Če pes leži na hrbtu se poskuša ohladiti, tako da izpostavi del svojega telesa, ki ni tako gosto prekrit z dlako.

Izpostavljanje trebuha je mogoče razumeti kot popolno podredljivost in zaupanje lastniku. Psa, ki ga je strah, ne boste nikoli videli, da bi se prevračal na svoj hrbet, saj je trebuh pri psu najbolj izpostavljen del, ker nima okostja in tako pes nima nobene zaščite v primeru napada.

Ni pomembno kje in v kakšnem položaju spi vaš pes. Vaša naloga je, da poskrbite, da se kosmatinec naspi in regenerira tako fizično kot psihično. Za večino psov spanje ni nobena težava, v kolikor pa pri vašemu psu opažate pogoste spremembe v spalnem vzorcu, so to lahko tudi določeni simptomi različnih bolezni, za kar svetujemo posvetovanje z veterinarjem. 

Loading...