KAKO PSI SPIJO: Kaj razkriva položaj spanja?

Po vikendu, ki se vedno prehitro konča, nastopi ponedeljkovo jutro in z njim spet glasna budilka, ki vas opomni, da je treba zgodaj vstati in se odpraviti v službo. Verjamemo, da vašemu psu zavidate njegovo pasje življenje, ko lahko spi, kadar želi. Vam pa se vsako jutro zagotovo zastavlja vprašanje Kako psi spijo? Koliko časa psi spijo in ali psi sanjajo? Se sprašujete tudi zakaj včasih kuža spi na hrbtu, naslednjič pa na boku? Preberite kaj razkriva položaj spanja o vašem psu?

 

Kako psi spijo?

Psi so navadno pravi zaspanci in v povprečjo spijo več ur kot ljudje, a njihov spanec je v primerjavi z našim manj kakovosten, saj se zbujajo bolj pogosto. Psi spijo v povprečju od 12 do 18 ur na dan, seveda pa je to odvisno od starosti vašega kosmatinca in njegovih dnevnih aktivnosti.

Velike pasme kot so novofundlandci, bernardinci in mastifi večji del svojega življenja, t.j. od 16 do 18 ur na dan prespijo, saj njihovo telo potrebuje dalj časa za regeneracijo kot pri manjših psih. Psi, ki so zelo aktivni, kot na primer psi reševalci, policijski psi, psi terapevti, spijo manj. Količina spanca je odvisna tudi od starosti. Starejši psi in mladički spijo več, in sicer okoli 18 ur.

Zdravniki nam priporočajo, da hodimo spat vsak dan ob isti uri in se prebudimo vedno ob istem času, da ne spreminjamo bioritma. Psi s tem nimajo težav in če ponavadi spijo, ko ste v službi, mu aktivnost v enakem času med vikendom ali med vašim dopustom ne bo povzročala nobenih težav.

kako psi spijo
Povprečje pri spanju psa je od 12 do 18 ur dnevno pri večjih pasmah.

 

Kaj če moj pes spi preveč?

Če ima vaš kuža samo obdobje, ko potrebuje več spanca, s tem ni popolnoma nič narobe. Pustite ga, da si nabere novih moči. Če pa je vaš kuža dlje časa zaspan, utrujen, melanholičen pa je potrebno razmisliti, kaj bi lahko bilo narobe. V primeru, da je pes ves čas zaspan, najprej preverimo, če ima zmeraj na razpolago dovolj sveže vode. V naslednjem koraku premislimo o prehrani. Preveč spanja je lahko namreč posledica hrane, ki je slabe kvalitete, brez energetske vrednosti, ki bi dala psu energijo in polna polnil. Tudi hrana, ki je težko in slabo prebavljiva, organizmu psa pobere vso energijo.

Kar spomnite se, ko se preveč najete ali, ko se najete “fast food hrane”, kako vam obleži v želodcu in kako se kar naenkrat počutite utrujene. Prazna hrana, težko prebavljiva in nekvalitetna hrana usmeri energijo na prebavo in ne na aktivnost oziroma budnost. Kakovostna pasja hrana bo poskrbela za optimalno aktivnost vašega psa in trden ter kvaliteten spanec.

 

 

Spalni vzorec

Psi imajo enak spalni vzorec kot ljudje, ki je sestavljen iz več faz, rahlega spanca, globokega spanca in REM faze za katero je značilno hitro premikanje oči pod zaprtimi vekami.  Ljudje v eni noči prespimo od 4 do 5 faz, ki trajajo po cca. 90 minut, psi pa gredo na noč skozi 20 ali več spalnih faz. Vsaka faza traja le cca. 15 minut. Zbujanje med prehajanjem iz ene faze v drugo je značilno tako za ljudi kot tudi za živali.

Kadar vaš pes mirno in tiho leži, globoko in ritmično diha, pomeni da prehaja v fazo spanja počasnih valov (SWS). Med to fazo se znižajo krvni pritisk, telesna temperatura in srčni utrip. Med spalno fazo SWS boste vašega psa lahko hitro zbudili, a že po 10 minutah SWS spanja bo vaš kosmatinec prešel v REM fazo, za katero je značilno hitro premikanje oči pod zaprtimi vekami. Med spanjem ni nič nenavadnega, če pes zalaja, bevska ali premika tačke, kot da bi tekel.

 

Ali psi sanjajo?

Znanstveniki o tem še niso prepričani, a glede na to, da je možganska aktivnost pri psih med spanjem podobna kot pri ljudeh, prav tako imajo spomin in so zmožni razmišljati, lahko trdimo, da sanjajo ali pa le procesirajo podatke, ki so jih pridobili v tistem dnevu. Odrasli psi 10 do 12 odstotkov spanja preživijo v REM fazi. V tej fazi ga je, tako kot ljudi, najtežje prebuditi in prav tako so tudi psi lahko nataknjeni, če jih ravno takrat predramimo. Posebej moramo paziti, da otroci psov med spanjem ne motijo, posebej v REM fazi, saj je takrat večja možnost, da pes nenadoma ugrizne.

 

Kaj položaj spanja razkriva o vašem psu?

Psi spijo v različnih položajih. Nekateri se zvijejo v klopčič, drugi se skrijejo pod odejo, nekateri pa ležijo na boku ali na hrbtu.

LEŽANJE IN SPANJE NA HRBTU: Če pes leži na hrbtu se poskuša ohladiti, tako da izpostavi del svojega telesa, ki ni tako gosto prekrit z dlako. Izpostavljanje trebuha je mogoče razumeti kot popolno podredljivost in zaupanje lastniku. Psa, ki ga je strah, ne boste nikoli videli, da bi se prevračal na svoj hrbet, saj je trebuh pri psu najbolj izpostavljen del, ker nima okostja in tako pes nima nobene zaščite v primeru napada.

LEŽANJE IN SPANJE NA TREBUHU: na tak način, da vaš pes dobesedno vse štiri od sebe. Tako večinoma spijo zelo energični psi, ki so ves čas pripravljeni na akcijo in igro.

LEŽANJE IN SPANJE NA BOKU: tudi spanje na boku je dokaz, da se kuža počuti varno, sproščeno in udobno. Psi, ki najraje spijo v tem položaju, so običajno nezahtevni in sproščeni, ki zaupajo svojim lastnikom.

LEŽANJE IN SPANJE V KLOPČIČU: kuža zvit v klopčič varuje svoje vitalne organe, hkrati pa je v primeru nevarnosti takoj pripravljen, da se postavi na noge. V klopčiču spijo tudi živali v naravi. Če kuža spi v klopčiču, še ne pomeni, da vam na zaupa, ampka mu je v takšnem položaju tudi zelo toplo. Največkrat bodo kužki spali v klopčiču pozimi in v jeseni, ko je hladneje.

 

kak psi spijo
Različni položaji psa pri spanju imajo različen pomen

 

Ni pomembno kje in v kakšnem položaju spi vaš pes. Vaša naloga je, da poskrbite, da se kosmatinec naspi in regenerira tako fizično kot psihično. Za večino psov spanje ni nobena težava, v kolikor pa pri vašemu psu opažate pogoste spremembe v spalnem vzorcu, so to lahko tudi določeni simptomi različnih bolezni, za kar svetujemo posvetovanje z veterinarjem.

 

Literatura: 

https://www.sleephelp.org/dogs-sleep/