Kako se spopasti z bolhami?

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Psi in zdravje,

KAKO SE ZNEBIMO BOLH?

»Oh, ta presneta nadloga,« se je, praskajoč se za levim ušesom, jezil Berto. »Ne bi se smel toliko družiti s sosedovo Binko. Res je simpatična in zabavna, ampak te njene bolhe me spravljajo ob pamet.«

Vendar se Berto moti. Bolh najbrž ni dobil neposredno od sosedove Binke, pač pa se je po vsej verjetnosti okužil, ko si je zadnjič »sposodil« njeno odejo.

Odrasle bolhe namreč zelo nerade menjajo svojega gostitelja, zato se kosmatinčki najpogosteje okužijo z jajčeci ali ličinkami iz okolice že okuženih psov in mačk.

KAJ JE BOLHA IN KAKO ŽIVI?

Bolha je zajedavec, ki napada sesalce in ptiče. Znanih je okrog 70 vrst, razlikujejo pa se med drugim tudi glede na gostitelja – človek se namreč z bolhami, ki so napadle njegovega psa ali mačko, ne more okužiti. Bolhe imajo dolge skakalne noge, ki jim omogočajo izjemno dolge skoke. Imajo sploščeno telo, ki ga pokriva trd zunanji skelet, s pomočjo katerega se močno pritrdijo na kožuh gostitelja in jih je zato zelo težko odstraniti. Zgornji del požiralnika je prilagojen za prebadanje kože in sesanje krvi.

Samica v svojem življenju izleže od nekaj sto do tisoč jajčec, bodisi na gostitelju ali pa v gnezdu nekje v okolici gostitelja. V enem ali dveh tednih se iz jajčec izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlim organskim materialom in iztrebki odraslih bolh, ki vsebujejo delno prebavljeno kri. Iz ličinke nastane kokon, ki se preobrazi v bubo. Ta oblika je izredno odporna na zunanje vplive in bolha lahko na ta način tudi prezimi. Ličinke v kožuhu se zaradi ugodnejših temperaturnih razmer razvijajo hitreje od tistih na ležišču.

Odrasle bolhe se sicer lahko prehranjujejo s krvjo različnih živali, vendar imajo preferenco do točno določenega gostitelja, ki ga zaznavajo z vohom. Brez hrane so sposobne preživeti tudi po več mesecev.

PREPREČEVANJE IN ODSTRANJEVANJE BOLH

Če našega kosmatinčka postavimo na svetlo podlago in če z njegovega kožuha odpadajo drobni črni delci, ki se ob stiku z vodo obarvajo rdeče, je to zagotovo znak okužbe z bolhami.

Odstranjevanje bolh v vseh stadijih njihovega razvoja je zelo težko opravilo in navadno je treba postopek večkrat ponoviti. Z insekticidi, ki so lahko kemični ali naravni, oskrbimo žival in prostor, kjer se zadržuje (ležišče, oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje…). Večina preparatov na trgu vsebuje toksične snovi, ki so nevarne za človeka in njegovega štirinožnega prijatelja, ne pa tudi za bolhe, saj so te že razvile odpornost nanje.

PREVENTIVA PRED ZAJEDAVCI PRI PSIH

Če želimo zdravega psa preventivno zaščititi pred zajedavci, pri tem pa ne želimo zastrupljati niti njega niti nas samih, moramo poseči po naravnih insekticidih. V spletni trgovini Kosmatinčki je na voljo Naturavetal zaščita pred bolhami in klopi, ki vsebuje jojobino olje, olje čajevca, sivkino olje in neem olje – naravni insekticid.

KAJ PA, ČE PES ŽE IMA BOLHE?

Naturaveta ponuja dva preparata – eden je namenjen za neposredno uporabo na živali, drugi pa odstranjuje ličinke, jajčeca in odrasle bolhe iz prostora, v katerem pes biva.​

Naturavetal razpršilo za pse proti bolham in pršicam za neposredno uporabo je namenjeno oskrbi dlake psa pri okužbah z bolhami in pršicami, primerno pa je tudi za nego nečistoče dlake. Deluje pomirjajoče in lajša razdraženost kože. Razpršilo ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov, zato je posebej primerno za občutljivo kožo, zaradi naravne sestave pa je človeku in psu prijazno. Vsebuje olje čajevca iz kontrolirane biološke pridelave, sivkino olje, neem olje in t.i. aqua Pinus - naravni izvleček borovih strženov, ki odpravlja bakterije, bolhe, plesni in viruse v najkrajšem možnem času.

natura Vet razpršilo proti bolham in pršicam za posredno uporabo je naravno sredstvo, namenjeno preprečevanju in odpravljanju pršic, bolh in uši na območju spalne in ležalne površine vašega psa ter razkuževanju okolice (košare, odeje, preproge, avtomobilskih sedežev itd.). Vsebuje le naravne, človeku in psu prijazne sestavine: olje čajevca iz kontrolirane biološke pridelave, sivkino olje, neem olje in t.i. aqua Pinus - naravni izvleček borovih strženov, ki odpravlja bakterije, bolhe, plesni in viruse v najkrajšem možnem času.

Za vas smo pripravili tudi posebna paketa za zaščito pred bolhami ter za zaščito pred bolhami in klopi. Vaš kosmatinec bo optimalno zaščiten, obenem pa ob nakupu kompleta privarčujete v primerjavi z nakupom posameznih izdelkov.

Oznake: bolhe klopi