Klopi pri psih, borelioza pri psih in anaplazmoza

 

Klopi pri psih se pojavijo pri neustrezni zaščiti ali ne-zaščiti psa pred zunanji zajedavci, torej klopi. Najbolj smiselno je, da psa zaščitimo s sredstvom proti klopom za pse še pred sezono klopov. Klopi so prenašalci bakterije Borrelia burgdorferi, ki povzroči boreliozo pri psih. Vse pogostejša bolezen pa je tudi anaplazmoza pri psih, ki jo povzroča bakterija Anaplasma Phagocytophilum, ki jo prav tako prenašajo klopi. Za preprečevanje klopnih bolezni je nujna preventivna zaščita psa s sredstvi, ki delujejo proti klopom. Prav tako je obvezen pregled psa po vsakem sprehodu, saj če klopa odstranimo pravočasno zmanjšamo tveganje za prenos bolezni. V nadaljevanju preberite več o klopih pri psih, kako odstraniti klopa pri psu, o boreliozi pri psih in o anaplazmozi pri psih. 

 

Klopi pri psih

Klopi pri psih in borelioza pri psuKlopi po svoji biologiji spadajo med členonožce, natančneje med pajkovce, v red pršic. V Sloveniji živijo tri vrste klopov gozdni klop (Ixodes ricinus), pasji klop (Rhipicephalus sanguineus) in severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus). Vse tri vrste so prenašalci bolezni. Klopi imajo zelo dobro razvita čutila in specializiran obustni aparat za sesanje krvi. Klopi imajo koničast "jeziček", ki je porasel z ostrimi in ukrivljenimi kaveljci s pomočjo katerih se klop pritrdi na gostitelja. Z različnimi kemoreceptorji in mehanoreceptorji najdejo ustrezno mesto za prehranjevanje, zaznavajo vibracije, dotik in celo zračne premike. Klopi izločajo tudi slino, v kateri so encimi, ki zavirajo imunski sistem psa, preprečujejo strjevanje krvi in delujejo kot blag anestetik.

Klopi se zadržujejo v visoki travi, grmovju in gozdu. Največ jih je zjutraj in zgodaj večer, še posebej ob vročih poletnih večerih. Klopom naj bi bili bolj izpostavljeni psi s svetlejšo barvo dlake (zlati prenašalci, labradorci, samojed,...). V Sloveniji so klopi prisotni celo leto, najpogosteje poleti oz. v toplejših mesecih, pozimi pa seveda manj. Klopi so aktivni, ko je zunaj vsaj 7°C, zimo pa prezimijo v nedejavni obliki. Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone.

Klopi prenašajo različne mikroorganizme: viruse, bakterije, praživali in gliste. Mikroorganizmi se ob vbodu skupaj s klopovo slino izločijo v krvni obtok gostitelja. Klopi lahko psom povzročijo številne bolezni, ne samo boreliozo. Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, anaplazmoza pri psih, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

 

Klopi pri psih in borelioza pri psu - razvojni krog

Razvojni krog klopov ima 4 razvojne stopnje: jajčece, ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsi klopi v Sloveniji imajo življenjski krog s tremi gostitelji. Vmes med razvojnimi oblikami se klop ves čas levi. Odrasla samica se hrani na gostitelju nekaj dni, nato ga zapusti in izleže več deset tisoč jajčec. Če je samica okužena, pomeni da je izlegla več deset tisoč okuženih jajčec. Mnogi gostitelji in klopi so lahko okuženi z več klopnimi boleznimi.

 

Proti klopom za pse - pomembna je preventivna zaščita

Klopov je ogromno, veljajo za zelo trpežna in v razvoju uspešna bitja, ki so ne-malo krat okužena s bakterijo borelioze ali anaplazmoze. Bakterija je mogoče še bolj trdovratna kot sam klop in se za dolgo časa naseli v krvni obtok vašega psa. Od imunskega sistema vašega pas je nato odvisno kako pogosto se bodo pokazali znaki borelioze. Da se izognete klopom in posledični okužbi z boreliozo ali anaplazmozo morate biti pozorni na dvoje: preventivna zaščita psa pred klopi in vsakodnevni pregled psa po sprehodu, če ima klope. Če najdete klopa na psu, mu ga z ustreznim pripomočkom nemudoma v celoti odstranite.

 

Proti klopom za pse - Canis Plus naravne kapljice proti bolham in klopom

kapljice za zaščito pred bolhami in klopi pri psih

Canis Plus kapljice so zelo učinkovite v boju proti klopom pri psih. Pomembno je, da ste redni in dosledni. Res je, da traja nekoliko dlje časa, da je zaščita pred klopi vzpostavljena, saj govorimo o naravnem izdelku, sestavljenem iz kombinacije različnih olj. Canis Plus naravne kapljice so sestavljene iz  jojobinega olje, olja čajevca, sivkinega olja in neem olja. Klop ob ugrizu zaradi sestavin Canis Plus kapljic ne ostane več pritrjen na živali. Z masažo kapljic na notranjo stran ušes prodrejo aktivne sestavine Canis Plus kapljic proti bolham in klopom v krvni obtok psa. Za živali to nima škodljivih vplivov. Zaradi aktivnih sestavin kapljic se mesto ugriza tudi razkuži, kar preprečuje okužbo z mikroorganizmi. Mesto ugriza lahko dodatno razkužimo tudi sami.

Da dosežemo opisan učinek naravnih Canis Plus kapljic je potrebno psu prve tri tedne uporabe, vsak dan nanašati kapljice na notranjo stran ušesa (pri tem pazimo, da jih ne kanemo v ušesni kanal ali v oči). Tako vzpostavimo zaščito pred klopi pri psih. Vzpostavljeno zaščito vzdržujemo tako, da apliciramo kapljice še samo 2 do 3 krat na teden. V primeru hude okužbe ali povečane izpostavljenosti s klopi pri psih, vmasirajte še 1 kapljico pod obe pazduhi, 1 kapljico na vrat in 1 kapljico na rep.

 

Sestavine Canis Plus naravnih kapljic proti klopom za pse

NEEM OLJE: zagotavlja zaščito pred ugrizi in piki insektov (komarji, bolhe, klopi, muhe in pršice). Neem olje ima pomembno vlogo pri vlaženju suhe in občutljive kože. Intenzivno učinkuje tudi proti glivicam, ima protibakterijsko in protivirusno delovanje, zato se lahko uporablja tudi pri vnetju ušes pri psu in ušesnih pršicah (garje pri psu).

JOJOBINO OLJE: je popolnoma brez vonja in deluje pomirjujoče ter protivnetno. Uporablja se ga za naravno nego kože, saj vsebuje veliko vitaminov (vitamin E in vitamini B kompleksa), za vlaženje kože in za močno dlako.

OLJE ČAJEVCA: ima protimikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože. Z oljem čajevca lahko preprečite ugrize klopov in bolh. Zaradi antiseptičnega delovanja olje čajevca preprečuje tudi razvoj morebitne okužbe.

SIVKINO OLJE: zelo blagodejno deluje na vneto kožo in srbečico. Ena od številnih pozitivnih lastnosti sivkinega olja je antiparazitsko delovanje. Sivkino olje odganja mrčes, klope pri psih in bolhe. Sivkino olje je tudi v pomoč pri odpravi prhljaja pri psu.


Klopne bolezni pri psih

V nadaljevanju preberite nekaj vač o dveh najpogostejših klopnih boleznih pri psih: 

  • borelioza pri psih
  • anaplazmoza pri psih

Klopi pri psih in borelioza pri psih - bakterija Borrelia burgdorferi

Lajmska (Lymska) borelioza (večina izmed nas jo pozna kar pod imenom borelioza) je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se zadržuje v prebavilih klopa. Borelioza je prenosljiva bolezen iz gozdni živali na psa, iz psa na psa in tudi na človeka preko zunanjega zajedavca – klopa iz rodu Ixodes.

 

Klopi pri psih in borelioza pri psu

Borelioza pri psih – možnosti okužbe

Pes se okuži z borelijo z ugrizom klopa iz rodu Ixodes. V Sloveniji je bolezen stalno navzoča, glavni prenašalec je klop Ixodes ricinus. Možnost okužbe je veliko večja pomladi, polet in jeseni, ko so temperature dovolj ugodne za življenje klopov. Prenos bolezni se ne začne takoj po pritrditvi klopa, temveč je potrebnih 24-48 ur, da bakterija pride v kri psa. Glavni rezervoar bakterije Borrelia burgdorferi so divje živali, nekatere domače živali in glodavci, pri katerih poteka okužba večinoma brez bolezenskih znakov.

 

Borelioza pri psih – potek okužbe

Ko se klop pritrdi na psa in začne sesati kri, bakterija potuje v slino klopa in s slino v kri gostitelja (psa). Da se to zgodi je potrebnih minimalno 24 ur, večinoma pa celo več. Tudi, če je klop dlje časa na psu in je okužen z bakterijo borelije, ni nujno, da bo pes zbolel. Nekatere študije kažejo, da zboli za borelijsko okužbo le 10% psov, ki so bili izpostavljeni tej bakteriji. Močan imunski sistem je velikokrat uspešen v boju z bakterijo. Poskrbimo za preventivno močan in okrepljen imunski sistem psa in tako zmanjšamo možnost okužbe z borelijo.

 

Borelioza pri psih – značilni simptomi

Borelioza je "tiha bolezen" in ni nujno, da se bodo znaki okužbe pokazali takoj. Znaki se lahko pokažejo v dveh do šestih mesecih po ugrizu okuženega klopa. Pri živalih se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži, tako kot pri človeku. Znaki borelioze pri psih so manj izraziti, zato jih lahko pogosto pomešamo s simptomi drugih bolezni. Borelioza najpogosteje prizadene sklepe. Opazite lahko šepanje psa ali otekle sklepe. Simptom lahko traja ves čas ali pa se pojavi za nekaj dni in nato izveni. Ponovno se lahko pojavi čez mesec ali dva. Lahko pride do pomanjkanja apetita, apatičnosti, utrujenosti, zaspanost in otrplost. Nekateri psi lahko imajo tudi povečano telesno temperaturo.

 

Borelioza pri psih – prepoznavanje bolezni

Prepoznavanje borelioze pri psih je lahko težavno, saj lahko pri psih veterinar najde protitelesa, ki so znak stika psa z borelijskim antigenom. Protitelesa še ne pomenijo borelioze pri psih, lahko pomenijo le, da so psi bili v stiku z borelijo in je organizem prebolel okužbo. Borelioza je kronična bolezen, saj je bakterija borelioze v organizmu psa prisotna celo življenje. Borelioza lahko veliko let miruje, nato pa ob oslabljenem imunskem sistemu ali ob ponovnem ugrizu klopa, ponovni izbruhne. Za boreliozo pri psu ni zdravil, ki bi odpravila okužbo, z antibiotiki se lahko le blažijo znaki bolezni, ki se ponavljajo. Ob sumu na boreliozo je vsekakor obvezen pregled pri veterinarju, saj so posledice nezdravljena lahko pogubne. Pride lahko do okvare ledvic, odpovedi ledvic, živčevja, srca, sklepov in oči. Nezdravljena borelioza je lahko tudi vzrok za nastanek artritisa pri psu.

 

Kako ugotovimo, da ima pes boreliozo?

Vaš veterinar bo vašemu psu postavil diagnozo na podlagi klinične slike in krvne preiskave. Psu veterinar odvzame kri in jo analizira. Ugotavlja se nivo protiteles. Prisotnost protiteles lahko kaže na boreliozo ali pa na kakšno drugo bolezen, ki tudi povzroča povišane vrednosti protiteles. Ker za boreliozo ni specifičnega testa je boreliozo tudi zelo težko diagnosticirat. Borelioza je lahko tudi prediagnosticirana, saj prisotnost protiteles lahko pomeni samo izpostavljenost in ne tudi bolezni.


Anaplazmoza pri psih

Anaplazmoza pri psih se lahko imenuje tudi pasja klopna vročina, ki jo v Sloveniji povzroča bakterija Anaplasma phagocytophilum, ki povzroča pasjo granulocitotropno anaplazmozo (včasih se je imenovala erlihioza). Bakterija napada krvne celice (levkocte in trombocite).

klopi pri psih

 

Anaplazmoza pri psih – možnosti okužbe

Psi se z anaplazmozo okužijo z ugrizom klopa vrste Ixodes ricinus, ki lahko sočasno prenaša tudi boreliozo in se lahko na tak način pes okuži z obema bakterijama sočasno. Okuženi klop mora biti pritrjen na psa vsaj 36-48h, da pridejo bakterije anaplazmoze v kri psa. Prenašalci bolezni so mnoge gozdne živali, na katerih se klop prehranjuje; to so glodavci (različne miši), jelenjad in tudi domače živali, kot so psi, konji, ovce,…

 

Anaplazmoza pri psih – potek okužbe

Od okužbe z anaplazmozo do pojava prvih kliničnih znakov lahko traja od 8 in tudi do 20 dni. Bolezen je zelo nespecifična in lahko poteka v različnih oblikah. Lahko je bolj »tiha« (skrita) bolezen ali se pojavi v akutni ali kronični obliki. Akutna oblika anaplazmoze lahko mine tudi brez večjih simptomov, medtem ko je kronična oblika bolj komplicirana, saj lahko bolezen izbruhne kadarkoli, ob stresu ali padcu imunskega sistema psa.

 

Anaplazmoza pri psih – prepoznavanje bolezni

Bolezen lahko diagnosticira veterinar z laboratorijsko krvno preiskavo. Okužba z anaplazmozo lahko povzroči številne nespecifične klinične in hematološke spremembe. Znakov anaplazmoze in borelioze se ne da ločiti, saj obe bakteriji prenaša isti prenašalec, ki poseljuje enako geografsko območje. Bolezen zahteva večtedensko specifično zdravljenje. Veterinar se bo na primeru posameznega psa in stopnje razvoja bolezni odločil za ustrezno zdravljenje.

 

Anaplazmoza pri psih – simptomi

Simpotomi so posledica imunskega odgovora psa. Na anaplazmozo lahko posumimo, takrat ko na psu najdemo klopa, pes pa ima povišano telesno temperaturo. Znaki anaplazmoze so tudi apatičnost, brezvoljnost, utrujenost, zavračanje hrane in posledično hujšanje ter različne prebavne težave, kot sta driska in bruhanje. Pojavijo se lahko tudi težave z gibanjem zaradi bolečin v mišicah in sklepih, opazimo lahko otekle okončine. V določenih primerih lahko opazimo tudi krvavitve, podpludbe in modrice.


Klopi pri psih - Kako odstraniti klopa pri psu? 

kako odstraniti klopa pri psuKlopa pri psu zmeraj odstranjujte s pinceto za odstranjevanje klopov. Lahko si pomagate s posebno pinceto za odstranjevanje klopov, v zasilnem primeru pa lahko uporabite kar pinceto, ki jo imate doma. Pincete, ki so narejene za odstranjevanje klopov so lahko oblikovane kot nekakšne "grabljice" s katerimi klopa najprej zagrabite in ga nato odstranite v obratni smeri urinega kazalca. Lahko pa si nabavite tudi pinceto, ki je v obliki nekakšnih "klešč" s katerimi izvlečete klopa v navpični smeri. 

 

Pomembno je, da klopa zagrabite čim bližje koži. Če se pes premika in je nemiren ali je klop na zelo nedostopnem mestu, potem je najboljše, da vam kdo pomaga držati psa. Ko boste izpulili klopa se prepričajte, da ste izpulili celega z glavo vred. Mesto, kjer je bil klop primerno razkužite. Zaželeno je, da celoten poseg opravite z rokavicam, da ne prenašate morebitne okužbe. Izpuljenega klopa ne vrzite v smeti, temveč pa utopite v alkoholi ali v skrajnem primeru spustite z vodo na stranišču. Po odstranitvi klopa psa opazujte, prav tako opazujte mesto kjer je bil klop, saj lahko pride do rahle otekline (rdeče bulice), ki bo čez nekaj dni izginila. 

 

Poleg klopov morate psa tudi ustrezno zaščititi pred bolhami. Tako kot klopi so tudi bolhe zelo trdovraten zunanji zajedavec, ki se ga lahko prav tako uspešno znebimo z naravnimi Canis Plus izdelki. Kako se lotiti zatiranja bolh, si preberite v samostojnem članku: Bolhe in klopi pri psu - Kako se uspešno znebiti klopov in bolh pri psih?

 

Literatura: 

www.naturavetal.de

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://www.petmd.com/dog/parasites/signs-your-dog-has-ticks

https://www.petmd.com/dog/parasites/evr_dg_10_ways_to_stop_ticks_from_biting_your_dog

https://www.petcoach.co/dog/condition/lyme-disease/