Klopi pri psih in borelioza pri psu

 

Klopi pri psih in borelioza pri psu se lahko pojavita pri neustrezni zaščiti ali ne-zaščiti psa pred zunanji zajedavci, torej klopi.  Najbolj smiselno je, da psa zaščitimo s sredstvom proti klopom za pse še pred sezono klopov. Psi so naši najboljši prijatelji, ki so najraje v naravi in z nami na sprehodu. Večino letnega časa so psi v veliki nevarnosti, da dobijo klope. Klopi so prenašalci bakterije Borrelia burgdorferi, ki povzroči boreliozo pri psu. Če te zanima nekaj več o klopih, o boreliozi (kako je nevarna in zakaj jo moramo na vsak način preprečiti) in o naravni ter o učinkoviti zaščiti psa pred klopi; potem beri do konca.

 

Klopi pri psih

Klopi pri psih in borelioza pri psuKlopi po svoji biologiji spadajo med členonožce, natančneje med pajkovce, v red pršic. V Sloveniji živijo tri vrste klopov gozdni klop (Ixodes ricinus), pasji klop (Rhipicephalus sanguineus) in severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus). Vse tri vrste so prenašalci bolezni. Klopi imajo zelo dobro razvita čutila in specializiran obustni aparat za sesanje krvi. Klopi imajo koničast "jeziček", ki je porasel z ostrimi in ukrivljenimi kaveljci s pomočjo katerih se klop pritrdi na gostitelja. Z različnimi kemoreceptorji in mehanoreceptorji najdejo ustrezno mesto za prehranjevanje, zaznavajo vibracije, dotik in celo zračne premike. Klopi izločajo tudi slino, v kateri so encimi, ki zavirajo imunski sistem psa, preprečujejo strjevanje krvi in delujejo kot blag anestetik.

Klopi se zadržujejo v visoki travi, grmovju in gozdu. Največ jih je zjutraj in zgodaj večer, še posebej ob vročih poletnih večerih. Klopom naj bi bili bolj izpostavljeni psi s svetlejšo barvo dlake (zlati prenašalci, labradorci, samojed,...). V Sloveniji so klopi prisotni celo leto, najpogosteje poleti oz. v toplejših mesecih, pozimi pa seveda manj. Klopi so aktivni, ko je zunaj vsaj 7°C, zimo pa prezimijo v nedejavni obliki. Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo, ki povzroči boreliozo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone.

Klopi prenašajo različne mikroorganizme: viruse, bakterije, praživali in gliste. Mikroorganizmi se ob vbodu skupaj s klopovo slino izločijo v krvni obtok gostitelja. Klopi lahko psom povzročijo številne bolezni, ne samo boreliozo. Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, monocitna erlihioza, anaplazmoza, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

 

Klopi pri psih in borelioza pri psu - razvojni krog

Razvojni krog klopov ima 4 razvojne stopnje: jajčece, ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsi klopi v Sloveniji imajo življenjski krog s tremi gostitelji. Vmes med razvojnimi oblikami se klop ves čas levi. Odrasla samica se hrani na gostitelju nekaj dni, nato ga zapusti in izleže več deset tisoč jajčec. Če je samica okužena, pomeni da je izlegla več deset tisoč okuženih jajčec. Mnogi gostitelji in klopi so lahko okuženi z več klopnimi boleznimi.

 

Klopi pri psih in borelioza pri psu - bakterija Borrelia burgdorferi

Lymska borelioza (večina izmed nas jo pozna kar pod imenom borelioza) je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se zadržuje v prebavilih klopa. Ko se klop pritrdi na psa in začne sesati kri, bakterija potuje v slino klopa in s slino v kri gostitelja (psa). Prenos bolezni se ne začne takoj po pritrditvi klopa, temveč je potrebnih 24-48 ur, da bakterija pride v kri psa. V Sloveniji je bolezen stalno navzoča, glavni prenašalec je klop Ixodes ricinus. Bakterija Borrelia burgdorferi zajeda divje in domače živali (srne, konje, številne glodavce,...), pri katerih poteka okužba večinoma brez bolezenskih znakov.

Klopi pri psih in borelioza pri psu

Borelioza pri psu

Borelioza je "tiha bolezen" in ni nujno, da se bodo znaki okužbe pokazali takoj. Znaki se lahko pokažejo v dveh do šestih mesecih po ugrizu klopa. Za boreliozo pri psu ni zdravil. Z zdravili se lahko le blažijo znaki bolezni, ki se pogosto ponavljajo. Ob sumu na boreliozo je vsekakor obvezen pregled pri veterinarju, saj so posledice nezdravljena lahko pogubne. Pride lahko do okvare ledvic, odpovedi ledvic, živčevja, srca, sklepov in oči. Nezdravljena borelioza je lahko tudi vzrok za nastanek artritisa pri psu.

 

Borelioza pri psu - simptomi

  • Pri živalih se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži, tako kot pri človeku. Znaki borelioze pri psih so manj izraziti, zato jih lahko pogosto pomešamo s simptomi drugih bolezni.
  • Borelioza najpogosteje prizadene sklepe. Opazite lahko šepanje psa ali otekle sklepe. Simptom lahko traja ves čas ali pa se pojavi za nekaj dni in nato izveni. Ponovno se lahko pojavi čez mesec ali dva.
  • Lahko pride do pomanjkanja apetita, apatičnosti, utrujenosti.
  • Psi lahko imajo povečano telesno temperaturo.

 

Kako ugotovimo, da ima pes boreliozo?

Vaš veterinar bo vašemu psu postavil diagnozo na podlagi klinične slike in krvne preiskave. Psu veterinar odvzame kri in jo analizira. Ugotavlja se nivo protiteles. Prisotnost protiteles lahko kaže na boreliozo ali pa na kakšno drugo bolezen, ki tudi povzroča povišane vrednosti protiteles. Ker za boreliozo ni specifičnega testa je boreliozo tudi zelo težko diagnosticirat. Borelioza je lahko tudi prediagnosticirana, saj prisotnost protiteles lahko pomeni samo izpostavljenost in ne tudi bolezni.

 

Proti klopom za pse - pomembna je preventivna zaščita

Klopov je ogromno, veljajo za zelo trpežna in v razvoju uspešna bitja, ki so ne-malo krat okužena s bakterijo borelioze. Bakterija je mogoče še bolj trdovratna kot sam klop in se za dolgo časa naseli v krvni obtok vašega psa. Od imunskega sistema vašega pas je nato odvisno kako pogosto se bodo pokazali znaki borelioze. Da se izognete klopom in posledični okužbi z boreliozi morate biti pozorni na dvoje: preventivna zaščita psa pred klopi in vsakodnevni pregled psa po sprehodu, če ima klope. Če najdete klopa na psu, mu ga z ustreznim pripomočkom nemudoma v celoti odstranite.

 

Proti klopom za pse - Canis Plus naravne kapljice proti bolham in klopom

kapljice za zaščito pred bolhami in klopi pri psih

Canis Plus naravne kapljice so zelo učinkovite v boju proti klopom pri psih. Pomembno je, da ste redni in dosledni. Res je, da traja nekoliko dlje časa, da je zaščita pred klopi vzpostavljena, saj govorimo o naravnem izdelku, sestavljenem iz kombinacije različnih olj. Canis Plus naravne kapljice so sestavljene iz  jojobinega olje, olja čajevca, sivkinega olja in neem olja. Klop ob ugrizu zaradi sestavin Canis Plus kapljic ne ostane več pritrjen na živali. Z masažo kapljic na notranjo stran ušes prodrejo aktivne sestavine Canis Plus kapljic proti bolham in klopom v krvni obtok psa. Za živali to nima škodljivih vplivov. Zaradi aktivnih sestavin kapljic se mesto ugriza tudi razkuži, kar preprečuje okužbo z borelijo - borelioza pri psu. Mesto ugriza lahko dodatno razkužimo tudi sami.

Da dosežemo opisan učinek naravnih Canis Plus kapljic je potrebno psu prve tri tedne uporabe, vsak dan nanašati kapljice na notranjo stran ušesa (pri tem pazimo, da jih ne kanemo v ušesni kanal ali v oči). Tako vzpostavimo zaščito pred klopi pri psih. Vzpostavljeno zaščito vzdržujemo tako, da apliciramo kapljice še samo 2 do 3 krat na teden. V primeru hude okužbe ali povečane izpostavljenosti s klopi pri psih, vmasirajte še 1 kapljico pod obe pazduhi, 1 kapljico na vrat in 1 kapljico na rep.

 

Sestavine Canis Plus naravnih kapljic proti klopom pri psih

NEEM OLJE: zagotavlja zaščito pred ugrizi in piki insektov (komarji, bolhe, klopi, muhe in pršice). Neem olje ima pomembno vlogo pri vlaženju suhe in občutljive kože. Intenzivno učinkuje tudi proti glivicam, ima protibakterijsko in protivirusno delovanje, zato se lahko uporablja tudi pri vnetju ušes pri psu in ušesnih pršicah (garje pri psu).

JOJOBINO OLJE: je popolnoma brez vonja in deluje pomirjujoče ter protivnetno. Uporablja se ga za naravno nego kože, saj vsebuje veliko vitaminov (vitamin E in vitamini B kompleksa), za vlaženje kože in za močno dlako.

OLJE ČAJEVCA: ima protimikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože. Z oljem čajevca lahko preprečite ugrize klopov in bolh. Zaradi antiseptičnega delovanja olje čajevca preprečuje tudi razvoj morebitne okužbe.

SIVKINO OLJE: zelo blagodejno deluje na vneto kožo in srbečico. Ena od številnih pozitivnih lastnosti sivkinega olja je antiparazitsko delovanje. Sivkino olje odganja mrčes, klope pri psih in bolhe. Sivkino olje je tudi v pomoč pri odpravi prhljaja pri psu.

 

Klopi pri psih - Kako odstraniti klopa pri psu? 

kako odstraniti klopa pri psuKlopa pri psu zmeraj odstranjujte s pinceto za odstranjevanje klopov. Lahko si nabavite posebno pinceto za odstranjevanje klopov, v zasilnem primeru pa lahko uporabite kar pinceto, ki jo imate doma. Pincete, ki so narejene za odstranjevanje klopov so lahko oblikovane kot nekakšne "grabljice" s katerimi klopa najprej zagrabite in ga nato odstranite v obratni smeri urinega kazalca. Lahko pa si nabavite tudi pinceto, ki je v obliki nekakšnih "klešč" s katerimi izvlečete klopa v navpični smeri. 

 

Pomembno je, da klopa zagrabite čim bližje koži. Če se kuža premika in je nemiren ali je klop na zelo nedostopnem mestu, potem je najboljše, da vam kdo pomaga držati psa. Ko boste izpulili klopa se prepričajte, da ste izpulili celega z glavo vred. Mesto, kjer je bil klop primerno razkužite. Zaželeno je, da celoten poseg opravite z rokavicam, da ne prenašate morebitne okužbe. Izpuljenega klopa ne vrzite v smeti, temveč pa utopite v alkoholi ali v skrajnem primeru spustite z vodo na stranišču. Po odstranitvi klopa psa opazujte, prav tako opazujte mesto kjer je bil klop, saj lahko pride do rahle otekline (rdeče bulice), ki bo čez nekaj dni izginila. 

 

Literatura: 

www.naturavetal.de

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://www.petmd.com/dog/parasites/signs-your-dog-has-ticks

https://www.petmd.com/dog/parasites/evr_dg_10_ways_to_stop_ticks_from_biting_your_dog