Klopi pri psu: Anaplazmoza in borelioza pri psih

Klopi pri psih se pojavijo pri neustrezni zaščiti ali ne-zaščiti psa pred zunanji zajedavci. Najbolj smiselno je, da z izdelki, ki delujejo proti klopom za pse poskrbimo še pred sezono klopov. Klopi so prenašalci bakterije Borrelia burgdorferi, ki povzroča bolezen imenovano -  borelioza pri psih. Vse pogostejša bolezen pa je tudi anaplazmoza pri psih, ki jo povzroča bakterija Anaplasma Phagocytophilum, ki jo prav tako prenašajo klopi. Za preprečevanje klopnih bolezni je nujna preventivna zaščita psa s sredstvi, ki delujejo proti klopom. Prav tako je obvezen pregled psa po vsakem sprehodu, saj če klopa odstranimo pravočasno zmanjšamo tveganje za prenos bolezni. V nadaljevanju preberite več o klopih pri psih, o različnih klopnih boleznih in simptomih s poudarkom na boreliozi in anaplazmozi. 

 

Klopi pri psih

Klopi po svoji biologiji spadajo med členonožce, natančneje med pajkovce, v red pršic. V Sloveniji živijo tri vrste klopov gozdni klop (Ixodes ricinus), pasji klop (Rhipicephalus sanguineus) in severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus). Vse tri vrste so prenašalci bolezni. Klopi imajo zelo dobro razvita čutila in specializiran obustni aparat za sesanje krvi. Klopi imajo koničast "jeziček", ki je porasel z ostrimi in ukrivljenimi kaveljci s pomočjo katerih se klop pritrdi na gostitelja. Z različnimi kemoreceptorji in mehanoreceptorji najdejo ustrezno mesto za prehranjevanje, zaznavajo vibracije, dotik in celo zračne premike. Klopi izločajo tudi slino, v kateri so encimi, ki zavirajo imunski sistem psa, preprečujejo strjevanje krvi in delujejo kot blag anestetik.

Klopi se zadržujejo v visoki travi, grmovju in gozdu. Največ jih je zjutraj in zgodaj večer, še posebej ob vročih poletnih večerih. Klopom naj bi bili bolj izpostavljeni psi s svetlejšo barvo dlake (zlati prenašalci, labradorci, samojed,...). V Sloveniji so klopi prisotni celo leto, najpogosteje poleti oz. v toplejših mesecih, pozimi pa seveda manj. Klopi so aktivni, ko je zunaj vsaj 7°C, zimo pa prezimijo v nedejavni obliki. Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone.

 

klopi pri psih

Kužnost klopov (delež klopov, ki so okuženi z bakterijo) je med 10 in 30%, odvisno od pokrajine in sezone

 

Klopi prenašajo različne mikroorganizme: viruse, bakterije, praživali in gliste. Mikroorganizmi se ob vbodu skupaj s klopovo slino izločijo v krvni obtok gostitelja. Klopi lahko psom povzročijo številne bolezni, ne samo boreliozo. Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, anaplazmoza pri psih, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

 

Klopi pri psu in njihov razvojni krog 

Razvojni krog klopov ima 4 razvojne stopnje: jajčece, ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsi klopi v Sloveniji imajo življenjski krog s tremi gostitelji. Vmes med razvojnimi oblikami se klop ves čas levi. Odrasla samica se hrani na gostitelju nekaj dni, nato ga zapusti in izleže več deset tisoč jajčec. Mnogi gostitelji in klopi so lahko okuženi z več klopnimi boleznimi.

 

Pomembna je preventivna zaščita

Klopov je ogromno, veljajo za zelo trpežna in v razvoju uspešna bitja, ki so ne-malo krat okužena s bakterijo borelioze ali anaplazmoze. Bakterija je mogoče še bolj trdovratna kot sam klop in se za dolgo časa naseli v krvni obtok vašega psa. Od imunskega sistema psa je odvisno kako pogosto se bodo pokazali znaki borelioze. Da se izognete klopom in posledični okužbi z boreliozo ali anaplazmozo morate biti pozorni na dvoje: preventivna zaščita psa pred klopi in vsakodnevni pregled psa po sprehodu, če ima klope. Če najdete klopa na psu, mu ga z ustreznim pripomočkom nemudoma v celoti odstranite.

 

Canis Plus naravne kapljice za zaščito pred klopi in bolhami

Canis Plus kapljice so zelo učinkovite v boju proti klopom pri psih. Pomembno je, da ste redni in dosledni. Res je, da traja nekoliko dlje časa, da je zaščita pred klopi vzpostavljena, saj govorimo o naravnem izdelku, sestavljenem iz kombinacije različnih olj. Canis Plus naravne kapljice so sestavljene iz  jojobinega olje, olja čajevca, sivkinega olja in neem olja. Klop ob ugrizu zaradi sestavin Canis Plus kapljic ne ostane več pritrjen na živali. Z masažo kapljic na notranjo stran ušes prodrejo aktivne sestavine Canis Plus kapljic proti bolham in klopom v krvni obtok psa. Za živali to nima škodljivih vplivov. Zaradi aktivnih sestavin kapljic se mesto ugriza tudi razkuži, kar preprečuje okužbo z mikroorganizmi. Mesto ugriza lahko dodatno razkužimo tudi sami.

Da dosežemo opisan učinek naravnih Canis Plus kapljic je potrebno psu prve tri tedne uporabe, vsak dan nanašati kapljice na notranjo stran ušesa (pri tem pazimo, da jih ne kanemo v ušesni kanal ali v oči). Tako vzpostavimo zaščito pred klopi pri psih. Vzpostavljeno zaščito vzdržujemo tako, da apliciramo kapljice še samo 2 do 3 krat na teden. V primeru hude okužbe ali povečane izpostavljenosti s klopi pri psih, vmasirajte še 1 kapljico pod obe pazduhi, 1 kapljico na vrat in 1 kapljico na rep.

Več o izdelku: Canis Plus naravne kapljice proti bolham in klopom

Canis Plus kapljice proti klopom za pse
Canis Plus kapljice proti klopom za pse

 

Sestavine Canis Plus naravnih kapljic proti klopom za pse

  • NEEM OLJE: zagotavlja zaščito pred ugrizi in piki insektov (komarji, bolhe, klopi, muhe in pršice). Neem olje ima pomembno vlogo pri vlaženju suhe in občutljive kože. Intenzivno učinkuje tudi proti glivicam, ima protibakterijsko in protivirusno delovanje, zato se lahko uporablja tudi pri vnetju ušes pri psu in ušesnih pršicah (garje pri psu).
  • JOJOBINO OLJE: je popolnoma brez vonja in deluje pomirjujoče ter protivnetno. Uporablja se ga za naravno nego kože, saj vsebuje veliko vitaminov (vitamin E in vitamini B kompleksa), za vlaženje kože in za močno dlako.
  • OLJE ČAJEVCA: ima protimikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože. Z oljem čajevca lahko preprečite ugrize klopov in bolh. Zaradi antiseptičnega delovanja olje čajevca preprečuje tudi razvoj morebitne okužbe.
  • SIVKINO OLJE: zelo blagodejno deluje na vneto kožo in srbečico. Ena od številnih pozitivnih lastnosti sivkinega olja je antiparazitsko delovanje. Sivkino olje odganja mrčes, klope pri psih in bolhe. Sivkino olje je tudi v pomoč pri odpravi prhljaja pri psu.

Klopne bolezni pri psih

V Sloveniji najpogostejše klopne bolezni so anaplazmoza, borelioza in babezioza. Klopne bolezni pri psih so večinoma ozdravljive ali pa jih lahko imamo pod nadzorom. Do večjih težav in zapletov lahko pride pri prepoznem diagnosticiranju bolezni, saj se takrat bolezen lahko pojavi v hujši obliki. 

klopi pri psih
V Sloveniji najpogostejše klopne bolezni so anaplazmoza, borelioza in babezioza
 

Borelioza pri psih

Lajmska (Lymska) borelioza (večina izmed nas jo pozna kar pod imenom borelioza) je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se zadržuje v prebavilih klopa. Borelioza je prenosljiva bolezen iz gozdnih živali na psa, iz psa na psa in tudi na človeka preko zunanjega zajedavca – klopa iz rodu Ixodes.

 

Borelioza pri psih – možnosti okužbe in potek

Pes se okuži z borelijo z ugrizom klopa iz rodu Ixodes. V Sloveniji je bolezen stalno navzoča, glavni prenašalec je klop Ixodes ricinus. Možnost okužbe je veliko večja pomladi, polet in jeseni, ko so temperature dovolj ugodne za življenje klopov. Prenos bolezni se ne začne takoj po pritrditvi klopa, temveč je potrebnih 24-48 ur, da bakterija pride v kri psa. Glavni rezervoar bakterije Borrelia burgdorferi so divje živali, nekatere domače živali in glodavci, pri katerih poteka okužba večinoma brez bolezenskih znakov.

Ko se klop pritrdi na psa in začne sesati kri, bakterija potuje v slino klopa in s slino v kri gostitelja (psa). Da se to zgodi je potrebnih minimalno 24 ur, večinoma pa celo več. Tudi, če je klop dlje časa na psu in je okužen z bakterijo borelije, ni nujno, da bo pes zbolel. Nekatere študije kažejo, da zboli za borelijsko okužbo le 10% psov, ki so bili izpostavljeni tej bakteriji. Močan imunski sistem je velikokrat uspešen v boju z bakterijo. Poskrbimo za preventivno močan in okrepljen imunski sistem psa in tako zmanjšamo možnost okužbe z borelijo.

 

Simptomi in znaki pri boreliozi

Borelioza je "tiha bolezen" in ni nujno, da se bodo znaki okužbe pokazali takoj. Znaki se lahko pokažejo v dveh do šestih mesecih po ugrizu okuženega klopa. Pri živalih se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži, tako kot pri človeku. Znaki borelioze pri psih so manj izraziti, zato jih lahko pogosto pomešamo s simptomi drugih bolezni. Borelioza najpogosteje prizadene sklepe. Opazite lahko šepanje psa ali otekle sklepe. Simptom lahko traja ves čas ali pa se pojavi za nekaj dni in nato izveni. Ponovno se lahko pojavi čez mesec ali dva. Lahko pride do pomanjkanja apetita, apatičnosti, utrujenosti, zaspanost in otrplost. Nekateri psi lahko imajo tudi povečano telesno temperaturo.

 

Prepoznavanje borelioze pri psih 

Prepoznavanje borelioze pri psih je lahko težavno, saj lahko pri psih veterinar najde protitelesa, ki so znak stika psa z borelijskim antigenom. Protitelesa še ne pomenijo borelioze pri psih, lahko pomenijo le, da so psi bili v stiku z borelijo in je organizem prebolel okužbo. Borelioza je kronična bolezen, saj je bakterija borelioze v organizmu psa prisotna celo življenje. Borelioza lahko veliko let miruje, nato pa ob oslabljenem imunskem sistemu ali ob ponovnem ugrizu klopa, ponovni izbruhne. Za boreliozo pri psu ni zdravil, ki bi odpravila okužbo, z antibiotiki se lahko le blažijo znaki bolezni, ki se ponavljajo. Ob sumu na boreliozo je vsekakor obvezen pregled pri veterinarju, saj so posledice nezdravljena lahko pogubne. Pride lahko do okvare ledvic, odpovedi ledvic, živčevja, srca, sklepov in oči. Nezdravljena borelioza je lahko tudi vzrok za nastanek artritisa pri psu.

Vaš veterinar bo vašemu psu postavil diagnozo na podlagi klinične slike in krvne preiskave. Psu veterinar odvzame kri in jo analizira. Ugotavlja se nivo protiteles. Prisotnost protiteles lahko kaže na boreliozo ali pa na kakšno drugo bolezen, ki tudi povzroča povišane vrednosti protiteles. Ker za boreliozo ni specifičnega testa je boreliozo tudi zelo težko diagnosticirat. Borelioza je lahko tudi prediagnosticirana, saj prisotnost protiteles lahko pomeni samo izpostavljenost in ne tudi bolezni.

borelioza pri psih

Pomladi, poleti in jeseni je možnost okužbe z bakterijo borelioze veliko večja

 

Anaplazmoza pri psih

Anaplazmoza pri psih se imenuje tudi pasja klopna vročina, ki jo v Sloveniji povzroča bakterija Anaplasma phagocytophilum, ki povzroča pasjo granulocitotropno anaplazmozo (včasih se je imenovala erlihioza). Bakterija napada krvne celice (levkocte in trombocite). Psi se z anaplazmozo okužijo z ugrizom klopa vrste Ixodes ricinus, ki lahko sočasno prenaša tudi boreliozo in se lahko na tak način pes okuži z obema bakterijama sočasno. Običajno mora biti klop pritrjen na psa vsaj 36-48h, da pridejo bakterije anaplazmoze v kri psa. Prenašalci bolezni so mnoge gozdne živali, na katerih se klop prehranjuje; to so glodavci (različne miši), jelenjad in tudi domače živali, kot so psi, konji, ovce,…

 

Anaplazmoza pri psih – potek okužbe in simptomi

Od okužbe z anaplazmozo do pojava prvih kliničnih znakov lahko traja od 8 in tudi do 20 dni. Bolezen je zelo nespecifična in lahko poteka v različnih oblikah. Lahko je bolj »tiha« (skrita) bolezen ali se pojavi v akutni ali kronični obliki. Akutna oblika anaplazmoze lahko mine tudi brez večjih simptomov, medtem ko je kronična oblika bolj komplicirana, saj lahko bolezen izbruhne kadarkoli, ob stresu ali padcu imunskega sistema psa. Simpotomi so posledica imunskega odgovora psa. Na anaplazmozo lahko posumimo, takrat ko na psu najdemo klopa, pes pa ima povišano telesno temperaturo. Znaki anaplazmoze so tudi apatičnost, brezvoljnost, utrujenost, zavračanje hrane in posledično hujšanje ter različne prebavne težave, kot sta driska in bruhanje. Pojavijo se lahko tudi težave z gibanjem zaradi bolečin v mišicah in sklepih, opazimo lahko otekle okončine. V določenih primerih lahko opazimo tudi krvavitve, podpludbe in modrice.

 

Prepoznavanje anaplazmoze pri psih

Bolezen lahko diagnosticira veterinar z laboratorijsko krvno preiskavo. Okužba z anaplazmozo lahko povzroči številne nespecifične klinične in hematološke spremembe. Znakov anaplazmoze in borelioze se ne da ločiti, saj obe bakteriji prenaša isti prenašalec, ki poseljuje enako geografsko območje. Bolezen zahteva večtedensko specifično zdravljenje. Veterinar se bo na primeru posameznega psa in stopnje razvoja bolezni odločil za ustrezno zdravljenje.


Poleg klopov morate psa tudi ustrezno zaščititi pred bolhami. Tako kot klopi so tudi bolhe zelo trdovraten zunanji zajedavec, ki se ga lahko prav tako uspešno znebimo z naravnimi Canis Plus izdelki. Kako se lotiti zatiranja bolh, si preberite v samostojnem članku: Bolhe pri psu

 

Psi najpogosteje klopa dobijo v naravi, saj se ti pajkovci zadržujejo v gozdu, na obrobju gozda ali v visoki travi. Psi, ki živijo na podeželju so tako bolj izpostavljeni klopom, čeprav tudi psi iz mest lahko hitro dobijo klopa. Glavna sezova klopov so poletni meseci, za preživetje klopov pa mora biti vsaj 7 stopinj. Klop ima kavljaste noge, tako da se z lahkoto oprime pasje dlake in zleze na mesto, kjer je koža nekoliko tanjša, da se lahko prisesa in se začne prehranjevati s pasjo krvjo.

Klopi kot takšni za psa niso nevarni, bolj so nevarni virusi in bakterije, ki jih klopi prenašajo. Vsi ti mikroogranizmi se skupaj s klopovo slino izločijo v karvni obtok psa. Preventivna zaščita in redno pregledovanje psa sta ključna za preprečevanje bolezni.

Najpogostejši klopni bolezni sta borelioza in anaplazmoza, drugače pa so klopi prenašalci še številnih drugih bolezni kot so: babezioza, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

Pri psu se ne pojavijo značilni rdeči krogi na koži tako kot pri človeku, tako da je prepoznavanje in diagnosticiranje borelioze pri psih izjemno težavno. Boreliozo pri psu imenujemo tudi tiha bolezen, saj ni nujno, da se bodo težave zaradi okužbe pokazale takoj. Prvi znaki se lahko pokažejo v 2 - 6 mesecih po ugrizu okuženega klopa. Borelioza največkrat napade sklepe, kar pomeni, da lahko opazite šepanje in otekle sklepe. Določeni psi lahko imajo tudi povišano telesno temperaturo, so otrpli in utrujeni. Klinični znaki borelioze so zelo razpršeni, zato je ugotavljanje bolezni in ustrezno zdravljenje izjemno zahtevno.

Boreliozo je izjemno težko diagnosticirati zato jo je tudi težko zdraviti. Za zdravljenje borelioze veterinarji uporabljajo tako imenovano diagnostično terapijo. Veterinar prične z zdravljenjem borelioze s pomočjo antibiotikov, v kolikor se izkaže, da ima pes boreliozo, izboljšanje nastopi dva dni po začetku zdravljenja. Borelioze z zdravili ne moremo odstraniti, ko je pes enkrat okužen je okužen za celotno življenje. Z zdravili se lahko blažijo znaki bolezni, ki se različno pogosto pojavljajo. Ključen je stabilen in močan imunski sistem, ki je uspešen v boju z bakterijo borelioze in na tak način ima pes običajno manj kliničnih znakov bolezni.

Lajmska (Lymska) borelioza je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi, ki se zadržuje v prebavilih klopa. Ko se klop prisesa na psa se skupaj s slino v krvni obtok psa izloči tudi bakterija. Običajno je potrebnih 24-48 h, da se bakterija prenese v krvni obtok psa, zato je izjemnega pomena redno pregledovanje psa. Študije kažejo, da za boreliozo zboli le 10% psov od vseh psov, ki so bili bakeriji izpostavljeni. Od imunskega sistema psa je odvisno kako uspešen bo pes v boju proti boreliozi. Ob preventivni zaščiti pred klopi tako poskrbite še za močan imunski sistem psa.

Borelioza je prensoljiva bolezen, saj jo prenašajo klopi iz okuženega gostitelja na druge živali. Okuženi gostitelji (to so običajno ptice in mali sesalci) kliničnih znakov bolezni ne kažejo. Iz okuženega gostitelja klopi prenesejo bakterijo na večje sesalce kot so psi, mačke in ljudje.

Anaplazmoza se imenuje tudi pasja klopna vročina, ki napada krvne celice psa. Enako kot borelioza je tudi anaplazmoza nespecifična in tiha bolezen. Največkrat anaplazmozo pravilno diagnosticirajo na podlagi povišane temperature in pritrjenega klopa. Pes se lahko sočasno okuži z boreliozo in anaplazmozo.

Ocenjuje se, da se z bakterijo borelioze pes lahko okuži v 24 – 48 urah od prisesanja klopa, z bakterijo anaplazmoze pa v roku 36 – 48 urah od prisesanja klopa.

Klopi spadajo med pajkovce, natančneje med pršice. Klopi imajo izjemno dobro razvit obustni aparat, ki je popolnoma prilagojen za sesanje krvi. Klopi so majhni, velik nekaj milimetrov, vendar ko se popolnoma nahranijo (napijejo krvi) se njihov zadek izjemno poveča. Klop ima tudi posebne žleze, ki v slino izločajo zaviralce strjevanja krvi, zaviralce imunskega odziva in blag anestetik.