Kožne bolezni pri psih – slike najbolj pogostih

Objavil Kosmatinčki 05/07/2019 0 Komentarji Psi in zdravje,

Kožne bolezni pri psih – slike najbolj pogostih

 

Koža je človekov in pasji največji organ in zato ji je potrebno nameniti še posebej veliko pozornost. Koža je tista, ki ščiti psa pred zunanjimi dejavniki. Ravno zaradi tega so se razvile številne in različne kožne bolezni pri psih, saj je koža pri, ki pride v stik z vsemi dražljaji. Bolezni so lahko lokalnega ali zunanjega izvora, največkrat gre pa za sistemske kožne bolezni, kar pomeni, da je tudi zdravljenje bolj kompleksno in dolgotrajnejše. V nadaljevanju članka bomo predstavili kožne bolezni psov v slikah in v besedi.

 

Težave s kožo in dlako

Velika večina pasjih lastnikov se bo verjetno vsaj enkrat srečala s težavami povezanimi s kožo in dlako. Koža in dlaka psa kažeta na splošno zdravje, zato je pomembno, da sta dobro negovani. Vzrokov zakaj pride do težav s kožo in do razvoja bolezni je ogromno. Težave s kožo in dlako lahko povzročajo zunanji paraziti (najpogosteje bolhe), alergije, stres, razne bakterijske okužbe ali v najslabšem primeru kombinacija različnih naštetih dejavnikov. Kožne težave psi psu povzročajo prekomerno praskanje, lizanje in grizenje na prizadetih mestih.

 

Najpogostejše kožne bolezni pri psih

 

Najpogostejše kožne bolezni pri psih - slike in kratki opisi

 • Luskasta, razdražena in suha koža
 • Mastna koža in dlaka
 • Prhljaj pri psu
 • Lišaji, glivice in dermatofitoze (mikrosporija in trihofitija)
 • Prekomerno izpadanje dlake
 • Različne kožne težave, ki so posledica bolh in ugrizov bolh
 • Vlažni dermatitis (piotravmatski) - vlažni ekcemi (hot spot – vroče točke)
 • Izpuščaji
 • Bakterijsko vnetje kože
 • Impetigo
 • Različne vrste dermatitisa
 • Vnetje mešičkov, kjer izraščajo dlake
 • Garje in demodikoza
 • Spremembe v pigmentaciji kože
 • Bradavice in tumorji
 • Različne avtoimune bolezni (najbolj poznan je lupus)

 

Kožne bolezni pri psih - slike suha koža

SLIKA: Luskasta in suha koža

Luskasta, razdražena in suha koža pri psu

Obstajajo številni dejavniki, ki povzročijo suho, luskasto in razdraženo kožo. Mnogi psi imajo pozimi izsušeno in luskasto kožo, ki je posledica temperaturnih razlik med toplim stanovanjem in hladnim zunanjim zrakom. Nega takšne kože v zimskem času je še veliko bolj pomembna. Pomagate si lahko tudi s hladno stiskanim Canis Extra lososovim oljem. Tudi bakterije in glivice lahko povzročijo luskasto kožo. Pomembno je tudi kopanje psa ob pravem času, saj lahko prepogosto umivanje privede do luskaste kože.  

Kožne bolezni pri psih - slike seboreja

SLIKA: Primer izgleda seboreje

Mastna koža pri psu

Mastno kožo lahko povzročijo hormonske in tudi metabolične motnje. Vzrok za mastno kožo pa je lahko tudi mastna seboreja (Seborrhea oleosa). Pri tej bolezni zgornji sloj kože in lojne žleze izločajo preveliko količino maščobe. Poznamo primarno seborejo (pojavi se že pri mladih psih) in sekundarno seborejo, ki se večinoma pojavlja pri starejših psih. Za primarno seborejo (podedovano seborejo) največkrat zbolevajo: višavski terier, basat, doberman, ameriški koker španjel, zlati prinašalec, labradorec,… Sekundarna seboreja se lahko razvije iz različnih razlogov, lahko je posledica dolgotrajnega pomanjkanja mineralov, vitaminov in maščobnih kislin, lahko je posledica alergij, posledica prebavnih in metaboličnih motenj.

 

Bolezen poleg mastne kože spremlja še prhljaj in neprijeten vonj. Najbolj je koža mastna pri ušesih, pod pazduhami in na spodnjem delu trebuha. Seboreja je bolezen, ki psa zelo srbi, zato se psi s to boleznijo tudi nenadzorovano praskajo tudi do krvi. Praskanje vodi do izpadanja dlake, ran, krast in do sekundarnega bakterijskega vnetja kože. Seborejo lahko imate pod nadzorom z izbiro naravne, uravnotežene in zdrave hrane z naravnimi vitamini in minerali in z uporabo ustreznega šampona.  

Kožne bolezni pri psih - slike prhljaj

SLIKA: Prhljaj pri psu

Prhljaj pri psu 

Prhljaj se pojavlja zaradi različnih vzrokov in je lahko zelo dolgotrajna in trdovratna nadloga s katero se pasji lastniki ne želimo srečevati. K prhljeju so določene pasme nagnjene bolj, prav tako je pojav prhljaja lahko vzrok zunanjih dejavnikov. Prhljaj običajno spremlja tudi druge kožne bolezni. Več o prhljaju smo napisali v samostijnem članku. Preberite si ga tukaj!

Kožne bolezni pri psih - slike lišaj

SLIKA: Lišaji pri psu 

Lišaji, glivice in dermatofitoza

Lišaji spadajo med glive in so zelo nalezljivi med živalmi in tudi na človeka. Bolezni, ki jih povzročajo glivice so znane tudi po imenom dermatofitoza. Med dermatofitoza spada tudi trihofitija (povzroča jo glivica iz rodu Trichophyton) in mikrosporija (povzroča jo glivica iz rodu Microsporum). Za dermatofitozo obolevajo domače živali, divje živali in človek. Dermatofitoze štejemo med zoonoze, saj so to bolezni, ki se prenašajo na ljudi. Najbolj poznana in najbolj pogosta je vsekakor mikrosporija, o kateri smo več napisali v samostojnem prispevku. Preberite se več o mikrosporiji pri psih in mačkah.

 

Glivična okužba (lišaj) se pojavi kot okrogla skorjasta in izsušena lisa, najpogosteje na glavi, tačkah, predelih nog in ušesih. Okužbe z lišaji psa srbijo, zato se ta praska in lišaji postanejo rdeči in vneti.

 

Kožne bolezni pri psih - slike prekomerno izpadanje dlake

SLIKA: Prekomerno izpadanje dlake

Prekomerno izpadanje dlake

Normalno je, da v določenih letnih časih psu bolj izpada dlaka, prav tako dlaka bolj izpada ob nenadnem stresu ali menjavi okolja iz mrzlega na toplo. Ni pa normalno prekomerno in dolgotrajno izpadanje dlake. Največkrat so težave povezane z neprimerno hrano, vendar so vzorki lahko tudi drugačni. Več o prekomernem izpadanja dlake si preberite v samostojnem članku. 

Kožne bolezni pri psih - bolhe in klopi

SLIKA: Boljšji iztrebki

Kožne težave, ki so posledica ugrizov bolh in klopov

Klopi in bolhe se pritrdijo na kožo vašega psa z grizenjem in sesanjem krvi. Ugrizi in iztrebki bolh dražijo kožo psa, kar privede do srbečice in rdečice. Bolšji ugrizi psa srbijo do te mere, da se lahko spraska do krvi. Določeni psi lahko razvijejo tudi alergijo na boljši ugriz, kar pomeni, da srci celotno telo ne le mesto ugriza. Številni sintetični antiparazitiki proti zunanjim zajedavcem (ampule, tablete, ovratnice) lahko povzročijo draženje kože, izzovejo alergije in preobčutljivostne reakcije. Lahko se odločite za naravno zaščito pred bolhami, pršicami in klopi ter se na tak način izognete določenim kožnim težavam. 

 

Več o tem kako se znebiti bolh in klopov si preberite v članku: Kako se uspešno znebiti klopov in bolh.

Kožne bolezni pri psih - vlažni ekcem

SLIKA: vlažni ekcem; pogosta kožna bolezen pri psih

Vlažni dermatitis - Vlažni ekcemi (hot spot)

Vlažni ekcemi znani pod imenom hot spot se pogosteje pojavljajo v poletnih mesecih. Gre za vlažno vnetje kože, ki je zelo srbeče. Največkrat se hot spot pojavi na predelu glave, vratu, križa in bokov. Vlažni ekcemi se lahko pojavijo pri vseh pasmah (najbolj podvrženi naj bi bili labradorci, zlati prinašalci, nemški ovčarji) in pri vseh starostih psov. Vlažni ekcemi so povezani s srbečo kožo. Konstantno praskanje poškoduje kožo in ta začne izločati serum, ki povzroči, da se dlaka na prizadetem mestu zlepi. Posledica opisanega je seveda še hujša srbečica. Psu lahko pomagama na ta način, da ugotovimo kateri dejavnik povzroča srbenje (neprimerna hrana, alergija na določeno sestavino v hrani, alergija na bolšji ugriz, alergije iz okolja,…). Pomembno je hitro ukrepanje, da hitro ugotovimo kaj povzroča srbečico in, da ustrezno ukrepamo.  

Kožne bolezni pri psih - izpuščaji

SLIKA: izpuščaji na trebuščku psa

Izpuščaji

Izpuščaji na koži so največkrat povezani z alergijskimi reakcijami. Vaš pes je lahko alergičen na hrano oziroma na posamezne sestavine v hrani (najpogosteje imajo psi alergijo na piščanca, pšenico, sojo, mleko,…). Psi so velikokrat alergični tudi na druge okoljske dejavnike, kot so pršice, trave, cvetni prah,… Tudi polnila, barvila in druge sintetične dodatke lahko imunski sistem psa zaznava kot tujek, kar povzroči alergijsko reakcijo, ki se kaže v obliki izpuščajev na koži in praskanja. Izberite naravno hrano za psa brez vseh umetnih in sintetičnih dodatkov. 

SLIKA: bakterijsko vnetje kože na hrbtu

Bakterijsko vnetje kože

Bakterijsko vnetje kože je pri psih zelo pogosto. Vnetje povzročijo bakterije, ki živijo na psu. Bolezen izbruhne ob oslabljenem imunskem sistemu psa, ob hormonskih neravnovesjih in pri okuženosti z zajedavci. Posledica bolezni je gnojno vnetje kože. Psu pomagamo pri krepitvi imunskega sistema z naravnimi vitamini in minerali, poiščemo veterinarsko pomoč, da predpiše ustrezen antibiotik.  

Kožne bolezni pri psih - impetigo

Impetigo

Impetigo lezije se lahko pojavijo v trebušnem predelu psa kot mehurji, ki se lahko razpočijo. Mehurji psa zelo srbijo zato se še dodatno tam praska. Mladički so bolj nagnjeni k impetigu. Impetigo imenujemo gnojno okužbo vrhnjega sloja kože, ki ga povzročijo bakterije (stafilokoki in/ali streptokoki).

Kožne bolezni pri psih - slike dermatitis

SLIKA: primer dermatitisa

Dermatitis

Dermatitis je veliko krat povezan z alergijami. Alergije izzovejo vnetje kože – dermatitis, ki ga spremlja srbež. Poznamo več vrst dermatitisa: najbolj pogost je okoljski (atopični) dermatitis (alergijo povzročijo različne trave, cvetni prah,…), alergijski dermatitis (alergija na bolšjo slino), kontaktni dermatitis (alergen je lahko vse s čim pride pes v stik), prehranski dermatitis (dermatitis povzroča alergija na hrano). Dermatitis preprečimo tako, da ugotovimo kaj povzroča alergijo in nato alergen umaknemo iz okolja.

Kožne bolezni pri psih - folikulitis

SLIKA: folikulitis pri psu

Folikulitis - vnetje mešičkov, kjer izraščajo dlake

Gre za bakterijsko okužbo mešička (folikla) iz katera izrašča dlaka. Spremembe na koži se pojavijo v obliki gnojnih mehurčkov na mestih, kjer izrašča dlaka. Ti mehurčki nato počijo in nastane hrasta ter vneto območje. Vzroki zakaj pride do folikulitisa so različni: alergija na bolhe, garje in demodikoza, motnje endokrinega sistema, alergije na hrano,…  

Kožne bolezni pri psih - slike demodikoza

SLIKA: garje in demodikoza

Garje in demodikoza

O garjah in demodikozi si preberite več v samostojnem članku.

Kožne bolezni pri psih - spremembe v pigmentaciji kože

SLIKA: spremembe v pigmentaciji kože

Spremembe v pigmentaciji in strukturi kože

Spremembe v strukturi kože in v pigmentaciji lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov. Lahko so posledica metaboličnih in hormonskih neravnovesjih ali celo posledica glivične okužbe. Potreben je obisk veterinarja, da ugotovite vzrok.  

Kožne bolezni pri psih - bradavice

SLIKA: bradavice na koži psa

Bradavice in tumorji

Bradavice se lahko pojavijo pri vseh psih in v vseh starostnih obdobjih. Bradavice so pogoste pri mladičih in tudi pri starejših psih kot starostne bradavice. Bradavice se lahko razvijejo v in okoli ust, okoli oči, med prsti in skoraj povsod na koži. Pri pojavu bradavic je obvezen obisk veterinarja, ki z biopsijo ugotovi ali gre za rakavo bradavico ali ne.  

kožne bolezni pri psih - lupus

SLIKA: lupus - avtoimuna bolezen

Različne avtoimune bolezni (najbolj poznan je lupus)

Avtoimune bolezni so neozdravljive in se izrazijo takrat, ko imunskega sistema psa nimamo pod nadzorom. Lupus je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem telesa napade lastne celice (lasten organizem). Lupus se kaže v obliki odprtih in gnojnih ran, skorjastih kožnih razjed, ki se zelo dolgo celijo. Lupus je potrebno zdraviti.  

 

Kožne bolezni psov - Kaj lahko storimo sami?

Kadar je stanje, ki se kaže na koži v razcvetu in zelo hudo, nam preostane le eno - obisk veterinarja. Iz zgornjih slik je razvidno, da so si kožne bolezni psov na pogled podobne in ena z drugo povezane, zato je nemogoče, da bi sami ocenili za katero gre. Če ne vem katera kožna bolezen se je razvila, psa tudi ne moremo ustrezno zdraviti. 

 

Preventivno, kar lahko storimo sami in se s tem izognemo številnim kožnim boleznim je izbira naravne, uravnotežene in kakovostne hrane. Naturavetal hrana je popolnoma naravna, brez polnil, konzervansov, sintetičnih dodatkov in ostalih kemičnih dodatkov, ki povzročajo alergijske reakcije. Iz hrane pes dobi tudi vse potrebne vitamine, minerali, vlaknine, maščobne kisline in elemente v sledeh. S takšno prehrano in ustrezno zaščito pred zunanjimi in notranjimi zajedavci se lahko v veliki meri izognete večini bolezni. 

 

Viri:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/erythematous-pemphigus

https://vcahospitals.com/know-your-pet/seborrhea-in-dogs

https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-skin-problems-in-dogs

https://www.animaltrust.org.uk/blog/dog-skin-allergies/

https://www.munch.zone/ringworm-in-dogs/

https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-rash-on-belly/

https://www.enkiverywell.com/red-rash-on-dogs-belly.html

https://www.petmd.com/dog/conditions/all-about-dog-warts-types-causes-and-treatments

 

Loading...