Kožne bolezni pri psih – slike najpogostejših

Koža je pasji največji organ in zato ji je potrebno nameniti še posebej veliko pozornost. Koža je tista, ki ščiti psa pred zunanjimi dejavniki. Ravno zaradi tega so se razvile številne in različne kožne bolezni pri psih. Bolezni so lahko lokalnega ali zunanjega izvora, največkrat gre pa za sistemske kožne bolezni, kar pomeni, da je tudi zdravljenje bolj kompleksno in dolgotrajnejše. V nadaljevanju članka bomo predstavili kožne bolezni psov v slikah in v besedi.

 

KAZALO VSEBINE: 

Kožne bolezni pri psih

Velika večina pasjih lastnikov se bo verjetno vsaj enkrat srečala s težavami povezanimi s kožo in dlako. Koža in dlaka psa kažeta na splošno zdravje, zato je pomembno, da sta dobro negovani. Vzrokov zakaj pride do težav s kožo in do razvoja bolezni je ogromno. Težave s kožo in dlako lahko povzročajo zunanji paraziti (najpogosteje bolhe), alergije, stres, razne bakterijske okužbe ali v najslabšem primeru kombinacija različnih naštetih dejavnikov. Kožne težave psi psu povzročajo prekomerno praskanje, lizanje in grizenje na prizadetih mestih. Z lizanejm in praskanjem psi že tako prizadeto mesto na koži še poslabšajo.

 

Najpogostejše kožne bolezni pri psih

  • Luščenje kože pri psih, razdražena in suha koža pri psu
  • Mastna koža in dlaka
  • Prhljaj pri psu
  • Lišaji, glivice pri psu in dermatofitoze (mikrosporija in trihofitija)
  • Prekomerno izpadanje dlake
  • Različne kožne težave, ki so posledica bolh in ugrizov bolh
  • Vlažni dermatitis (piotravmatski) – vlažni ekcemi (hot spot – vroče točke)
  • Izpuščaji
  • Bakterijsko vnetje kože
  • Impetigo
  • Različne vrste dermatitisa
  • Vnetje mešičkov, kjer izraščajo dlake
  • Garje pri psih in demodikoza
  • Spremembe v pigmentaciji kože
  • Bradavice in tumorji
  • Različne avtoimune bolezni (najbolj poznan je lupus)
  • Ostale  bolezni psov, ki imajo lahko vpliv tudi na kožo in dlako

 

Najpogostejše kožne bolezni pri psih – slike in kratki opisi

 

LUSKASTA, RAZDRAŽENA IN SUHA KOŽA PRI PSU

Obstajajo številni dejavniki, ki povzročijo suho, luskasto in razdraženo kožo. Mnogi psi imajo pozimi izsušeno in luskasto kožo, ki je posledica temperaturnih razlik med toplim stanovanjem in hladnim zunanjim zrakom. Nega takšne kože v zimskem času je še veliko bolj pomembna. V pomoč vam je lahko tudi hladno stiskano Canis Extra lososovo olje. Tudi bakterije in glivice lahko povzročijo luščenje kože pri psih. Pomembno je tudi kopanje psa ob pravem času, saj lahko prepogosto umivanje privede do luskaste kože. Suha koža pri psu lahko nastane zaradi različnih delajvnikov, več o tem so zapisali v samostojnem članku.

 

luskasta koža
Slika 1: luskaste kože pri psu

 

MASTNA KOŽA PRI PSU

Mastno kožo lahko povzročijo hormonske in tudi metabolične motnje. Vzrok za mastno kožo pa je lahko tudi mastna seboreja (Seborrhea oleosa). Pri tej bolezni zgornji sloj kože in lojne žleze izločajo preveliko količino maščobe. Poznamo primarno seborejo (pojavi se že pri mladih psih) in sekundarno seborejo, ki se večinoma pojavlja pri starejših psih. Za primarno seborejo (podedovano seborejo) največkrat zbolevajo: višavski terier, basat, doberman, ameriški koker španjel, zlati prinašalec, labradorec,… Sekundarna seboreja se lahko razvije iz različnih razlogov, lahko je posledica dolgotrajnega pomanjkanja mineralov, vitaminov in maščobnih kislin, lahko je posledica alergij, posledica prebavnih in metaboličnih motenj. Bolezen poleg mastne kože spremlja še prhljaj in neprijeten vonj. Najbolj je koža mastna pri ušesih, pod pazduhami in na spodnjem delu trebuha. Seboreja je bolezen, ki psa zelo srbi, zato se psi s to boleznijo tudi nenadzorovano praskajo tudi do krvi. Praskanje vodi do izpadanja dlake, ran, krast in do sekundarnega bakterijskega vnetja kože. Seborejo lahko imate pod nadzorom z izbiro naravne, uravnotežene in zdrave hrane z naravnimi vitamini in minerali in z uporabo ustreznega šampona.

 

Mastna seboreja
Slika 2: Mastna seboreja

PRHLJAJ PRI PSU

Prhljaj se pojavlja zaradi različnih vzrokov in je lahko zelo dolgotrajna in trdovratna nadloga s katero se pasji lastniki ne želimo srečevati. K prhljaju so določene pasme nagnjene bolj, prav tako je pojav prhljaja lahko vzrok zunanjih dejavnikov. Prhljaj običajno spremlja tudi druge kožne bolezni. Prhljaj pri psu – preberi več.

 

kožne bolezni psiv prhljaj
Slika 3: prhljaja pri psu

 

Najpogostejše kožne bolezni psov slike in kratki opisi

LIŠAJI, GLIVICE IN DERMATOFITOZA

Lišaji spadajo med glive in so zelo nalezljivi med živalmi in tudi na človeka. Bolezni, ki jih povzročajo glivice so znane tudi po imenom dermatofitoza. Med dermatofitoza spada tudi trihofitija (povzroča jo glivica iz rodu Trichophyton) in mikrosporija (povzroča jo glivica iz rodu Microsporum). Za dermatofitozo obolevajo domače živali, divje živali in človek. Dermatofitoze štejemo med zoonoze, saj so to bolezni, ki se prenašajo na ljudi. Najbolj poznana in najbolj pogosta je vsekakor mikrosporija, o kateri bomo več napisali v samostojnem prispevku. Preberite se več o mikrosporiji pri psih in mačkah.

Glivična okužba (lišaj) se pojavi kot okrogla skorjasta in izsušena lisa, najpogosteje na glavi, tačkah, predelih nog in ušesih. Okužbe z lišaji psa srbijo, zato se ta praska in lišaji postanejo rdeči in vneti.

kožne bolezni psi psih
Kožne bolezni pri psih slika 4: lišaji pri psu

 

PREKOMERNO IZPADANJE DLAKE

Normalno je, da v določenih letnih časih psu bolj izpada dlaka, prav tako dlaka bolj izpada ob nenadnem stresu ali menjavi okolja iz mrzlega na toplo. Ni pa normalno prekomerno in dolgotrajno izpadanje dlake. Največkrat so težave povezane z neprimerno hrano, vendar so vzorki lahko tudi drugačni. Več o prekomernem izpadanja dlake si preberite v samostojnem članku.

 

izpadanje dlake
Kožne bolezni pri psih slika 5: prekomerno izpadanje dlake pri psu

 

KOŽNE TEŽAVE, KI SO POSLEDICA UGRIZOV BOLH IN KLOPOV

Klopi in bolhe se pritrdijo na kožo vašega psa z grizenjem in sesanjem krvi. Ugrizi in iztrebki bolh dražijo kožo psa, kar privede do srbečice in rdečice. Bolšji ugrizi psa srbijo do te mere, da se lahko spraska do krvi. Določeni psi lahko razvijejo tudi alergijo na boljši ugriz, kar pomeni, da srbi celotno telo ne le mesto ugriza. Številni sintetični antiparazitiki proti zunanjim zajedavcem (ampule, tablete, ovratnice) lahko povzročijo draženje kože, izzovejo alergije in preobčutljivostne reakcije. Lahko se odločite za naravno zaščito pred bolhami, pršicami in klopi ter se na tak način izognete določenim kožnim težavam. Več o tem kako se znebiti bolh in klopov si preberite v članku: Kako se uspešno znebiti klopov in bolh.

 

kožne bolezni psov - slike: boljšji iztrebki
Kožne bolezni pri psih slika 6: boljšji iztrebki

 

VLAŽNI DERMATITIS – VLAŽNI EKCEMI (HOT SPOT)

Vlažni ekcemi znan pod imenom hot spot se pogosteje pojavljajo v poletnih mesecih. Gre za vlažno vnetje kože, ki je zelo srbeče. Največkrat se hot spot pojavi na predelu glave, vratu, križa in bokov. Vlažni ekcemi se lahko pojavijo pri vseh pasmah (najbolj podvrženi naj bi bili labradorci, zlati prinašalci, nemški ovčarji) in pri vseh starostih psov. Vlažni ekcemi so povezani s srbečo kožo. Konstantno praskanje poškoduje kožo in ta začne izločati serum, ki povzroči, da se dlaka na prizadetem mestu zlepi. Posledica opisanega je seveda še hujša srbečica. Psu lahko pomagamo na ta način, da ugotovimo kateri dejavnik povzroča srbenje (neprimerna hrana, alergija na določeno sestavino v hrani, alergija na bolšji ugriz, alergije iz okolja,…). Pomembno je hitro ukrepanje, da hitro ugotovimo kaj povzroča srbečico in, da ustrezno ukrepamo. Alergija pri psu – preberi kateri naravni izdelki vam bodo v pomoč.

 

kožne bolezni psov - slike: ekcem na glavi
Kožne bolezni pri psih slika 7: primer vlažnega ekcema na glavi

 

IZPUŠČAJI

Izpuščaji na koži so največkrat povezani z alergijskimi reakcijami. Vaš pes je lahko alergičen na hrano oziroma na posamezne sestavine v hrani (najpogosteje imajo psi alergijo na piščanca, pšenico, sojo, mleko,…). Psi so velikokrat alergični tudi na druge okoljske dejavnike, kot so pršice, trave, cvetni prah,… Tudi polnila, barvila in druge sintetične dodatke lahko imunski sistem psa zaznava kot tujek, kar povzroči alergijsko reakcijo, ki se kaže v obliki izpuščajev na koži in praskanja. Izberite naravno hrano za psa brez vseh umetnih in sintetičnih dodatkov.

 

kožne bolezni psov - slike: izpuščaji
Kožne bolezni pri psih slika 8: izpuščaji na trebuščku psa

 

BAKTERIJSKO VNETJE KOŽE

Bakterijsko vnetje kože je pri psih zelo pogosto. Vnetje povzročijo bakterije, ki živijo na psu. Bolezen izbruhne ob oslabljenem imunskem sistemu psa, ob hormonskih neravnovesjih in pri okuženosti z zajedavci. Posledica bolezni je gnojno vnetje kože. Psu pomagamo pri krepitvi imunskega sistema z naravnimi vitamini za pse in minerali, poiščemo veterinarsko pomoč, da predpiše ustrezen antibiotik.

 

kožne bolezni psov - slike: bakterijsko vnetje kože
Kožne bolezni pri psih slika 9: bakterijsko vnetje kože na hrbtu

 

Najpogostejše kožne bolezni psov

IMPETIGO

Impetigo lezije se lahko pojavijo v trebušnem predelu psa kot mehurji, ki se lahko razpočijo. Mehurji psa zelo srbijo zato se še dodatno tam praska. Mladički so bolj nagnjeni k impetigu. Impetigo imenujemo gnojno okužbo vrhnjega sloja kože, ki ga povzročijo bakterije (stafilokoki in/ali streptokoki).

 

kožne bolezni psov - slike: impetigo
Kožne bolezni pri psih slika 10: impetigo

 

DERMATITIS

Dermatitis je veliko krat povezan z alergijami. Alergije izzovejo vnetje kože – dermatitis, ki ga spremlja srbež. Poznamo več vrst dermatitisa: najbolj pogost je okoljski (atopični) dermatitis (alergijo povzročijo različne trave, cvetni prah,…), alergijski dermatitis (alergija na bolšjo slino), kontaktni dermatitis (alergen je lahko vse s čim pride pes v stik), prehranski dermatitis (dermatitis povzroča alergija na hrano). Dermatitis preprečimo tako, da ugotovimo kaj povzroča alergijo in nato alergen umaknemo iz okolja.

 

kožne bolezni psov - slike: dermatitis
Kožne bolezni pri psih slika 11: primer dermatitisa

 

FOLIKULITIS – VNETJE MEŠIČKOV, KJER IZRAŠČAJO DLAKE

Gre za bakterijsko okužbo mešička (folikla) iz katera izrašča dlaka. Spremembe na koži se pojavijo v obliki gnojnih mehurčkov na mestih, kjer izrašča dlaka. Ti mehurčki nato počijo in nastane hrasta ter vneto območje. Vzroki zakaj pride do folikulitisa so različni: alergija na bolhe, garje in demodikoza, motnje endokrinega sistema, alergije na hrano,…

 

kožne bolezni psov - slike: folikulitis
Kožne bolezni pri psih slika 12: folikulitis pri psu

 

Najpogostejše kožne bolezni pri psih slike in kratki opisi

GARJE IN DEMODIKOZA

O garjah pri psih in demodikozi si preberite več v samostojnem članku.

 

kožne bolezni psov - slike: garje in demodikoza
Kožne bolezni pri psih slika 13: garje in demodikoza pri psu

 

SPREMEMBE V PIGMENTACIJI IN STRUKTURI KOŽE

Spremembe v strukturi kože in v pigmentaciji lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov. Lahko so posledica metaboličnih in hormonskih neravnovesjih ali celo posledica glivične okužbe. Potreben je obisk veterinarja, da ugotovite vzrok.

 

kožne bolezni psov - slike: spremembe v pigmentaciji kože
Kožne bolezni pri psih slika 14: spremembe v pigmentaciji kože

 

BRADAVICE IN TUMORJI

Bradavice se lahko pojavijo pri vseh psih in v vseh starostnih obdobjih. Bradavice so pogoste pri mladičih in tudi pri starejših psih kot starostne bradavice. Bradavice se lahko razvijejo v in okoli ust, okoli oči, med prsti in skoraj povsod na koži. Pri pojavu bradavic je obvezen obisk veterinarja, ki z biopsijo ugotovi ali gre za rakavo bradavico ali ne.

 

kožne bolezni psov - slike: bradavice
Kožne bolezni pri psih slika 15: bradavice na koži psa

RAZLIČNE AVTOIMUNE BOLEZNI (NAJBOLJ POZNAN JE LUPUS)

Avtoimune bolezni so neozdravljive in se izrazijo takrat, ko imunskega sistema psa nimamo pod nadzorom. Lupus je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem telesa napade lastne celice (lasten organizem). Lupus se kaže v obliki odprtih in gnojnih ran, skorjastih kožnih razjed, ki se zelo dolgo celijo. Lupus je potrebno zdraviti.

 

kožne bolezni psov - slike: lupus
Kožne bolezni pri psih slika 16: lupus – avtoimuna bolezen

 

Kaj lahko storimo sami?

Kadar je stanje, ki se kaže na koži v razcvetu in zelo hudo, nam preostane le eno – obisk veterinarja. Iz zgornjih slik je razvidno, da so si kožne bolezni psov na pogled podobne in ena z drugo povezane, zato je nemogoče, da bi sami ocenili za katero gre. Če ne vemo katera kožna bolezen se je razvila, psa tudi ne moremo ustrezno zdraviti. Če vidimo, da ima pes zunanje zajedavce (bolhe, pršice, klopi pri psu) ali notranje zajedavce je logično, da si priskrbimo ustrezno zaščito.

 

 

Če se pes nenadzorovano liže po določenem predelu, ker ga srbi poskusimo to preprečiti, da ne poslabša stanja na koži. Če se kožne težave pojavijo v povezavi z alergijami, moramo ugotoviti alergen (določene sestavine v hrani, cvetni prah, pršice, trave,…) in ga odstraniti iz okolice psa. Preventivno, kar lahko storimo sami in se s tem izognemo številnim kožnim boleznim je izbira naravne, uravnotežene in kakovostne hrane. Naturavetal hrana za pse je popolnoma naravna, brez polnil, konzervansov, sintetičnih dodatkov in ostalih kemičnih dodatkov, ki povzročajo alergijske reakcije. Iz hrane pes dobi tudi vse potrebne vitamine, minerali, vlaknine, maščobne kisline in elemente v sledeh. S takšno prehrano in ustrezno zaščito pred zunanjimi in notranjimi zajedavci se lahko v veliki meri izognete številnim težavam.

 

 

Viri:

https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-skin-problems-in-dogs

https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-rash-on-belly/

dog-skin-allergies/