Leksikon sestavin v pasji hrani

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji O pasji hrani,

Ekstrudirani pasji briketi

Ekstrudiranje nastaja s segrevanjem sestavin pri temperaturi nad 140 °C, ki se pod visokim pritiskom stisne v brikete. Zaradi tega postopka se lahko spremenijo sestavine, pri čemer se izgubi velik delež življenjsko pomembnih vitaminov in hranilnih snovi. Zaradi ekstrudacije je vsak briket obdan s plastjo škroba, ki v pasjem želodcu nabrekne in potrebuje veliko časa, da se razgradi (prebavi). Pogosto so dodani tudi aditivi, kot so barvila in aromatične snovi, zato da se poveča sprejemljivost hrane oz. apetit psa, ki lahko posledično vodi tudi do motenj hranjenja. Celoten postopek obdelave traja cca. 20 - 25 minut.

Hladno stiskana pasja hrana

Pri pasji hrani Canis Plus se vsaka od surovin obdeluje posamično. Meso se posuši in zmelje v moko, tako da ga je mogoče stisniti. Žitarice se obdela z edinstvenim patentiranim postopkom nad vročo vodno paro, tako da ta za psa postane optimalno prebavljiva. Zelenjava in zelišča so posušena na svežem zraku in se jih doda neposredno pred hladnim stiskanjem. Na ta način se zagotovi visoko biološko razpoložljivost naravnih hranilnih snovi. Postopek hladnega stiskanja se izvaja z nizkim pritiskom, saj se tako ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov in mineralov v hrani za pse. Canis Plus v želodcu ne nabrekne, tako da je stopnja tveganja za obračanje želodca izredno nizka. Hladno stiskanje je enostavno naravno. Celoten postopek obdelave hrane traja cca. 4 minute. 

Konzerviranje

Konzervirna sredstva so pogosto deklarirana pod imenom »eg- dodatki« ali » antioksidanti«. V različnih preizkusih na živalih so ugotovili, da konzervirna sredstva lahko povzročijo alergije, spremenijo imunski sistem ter povečujejo možnosti obolenja za rakom.

Suha pasja hrana sama po sebi ne potrebuje konzervirnih sredstev. Večina proizvajalcev za boljši okus hrano dodatno poškropi z maščobami, le-te pa imajo lastnost, da že pri sobni temperaturi lahko postanejo žarke in jih je zato potrebno konzervirati.

Canis Plus popolna hrana za pse je popolnoma brez kakršnihkoli konzervirnih sredstev, niti se za boljši okus ne škropi z maščobami.

Seznam sestavin v pasji hrani

Zakonsko je določeno, da mora biti vrstni red na embalaži napisanih sestavin enakovreden njihovemu deležu v hrani.

Sestavina, ki je na prvem mestu, mora biti tudi osnovni in glavni sestavni del pasje prehrane. Pri tem razlikujemo odprto in zaprto deklaracijo.

Zaprta deklaracija

V deklaraciji sestavin so lahko zapisane nadpomenke, npr. pod besedo »žitarice« se lahko skrivajo oves, pšenica, ječmen, koruza in številne druge. Če je temu dodan še škrob ali druga veziva, potem je to označeno z »žitarice in rastlinski stranski proizvodi«. Enako je tudi pri mesu.

Če želimo pri hrani z zaprto deklaracijo vedeti natančne sestavine, s čim hranimo našega hišnega ljubljenčka, je potrebno vprašati neposredno proizvajalca.

Odprta deklaracija

Posamezne sestavine so navedene v vrstnem redu glede na njihov količinski delež v hrani. Canis Plus ima odprto deklaracijo kjer so vse sestavine navedene po vrstnem redu on največjega deleža, do najmanjšega.

Mesni stranski proizvodi

Ta izraz ne pomeni le pomembnih polnovrednih sestavin, kot so npr. srce ali jetra, temveč pogosto tudi poceni in slabo prebavljive sestavine, npr. rep, perje, kremplje,..

Naturavetal izdelki mesnih stranskih proizvodov ne vsebujejo!

Piščanec

Če je na deklaraciji kot sestavina navedeno le piščanec, to ponavadi pomeni cela žival, vključno s kljunom, perjem, kremplji, itd... . Delež piščanca je stehtan pred sušenjem, saj se s tem navidezno poviša delež perutnine, ki jo hrana vsebuje. V primeru, da gre samo za čist meso, je ponavadi v deklaraciji tako tudi zapisano.

Piščančje meso

Če je na deklaraciji kot sestavina navedeno piščančje meso, lahko govorimo o čistem mesu, ki je stehtano sveže pred sušenjem, ko vsebuje še vodo. Tako je mesni delež navidezno višji kot bi bil po sušenju, kar pomeni da lahko proizvajalec piščančje meso postavi na prvo mesto. Na ta način se zavede kupca, da je glavna sestavina izdelka perutninsko meso.

Piščančja mesna moka

Če je na deklaraciji kot sestavina navedena piščančja mesna moka, je čisto meso stehtano po sušenju. Kljub enakem deležu mesa navedenemu pri »piščančjem mesu« je ta vrednost nižja in se lahko v sestavi pojavi nekoliko v ozadju.  Ker je ta vrednost najbolj realna, je pri pasji hrani Canis Plus v sestavi navedena piščančja mesna moka.

Moka piščanca

Pri tej navedbi pasja hrana vsebuje celega piščanca, le da je naveden delež po sušenju.

Vitamini

Naravni vitamini v svoji izvorni obliki vršijo zelo specifične funkcije. Za njihovo aktivacijo so potrebni encimi in skupek obeh šele pomeni, da zaužiti vitamini postanejo tudi učinkoviti. Razcepijo se tako, da se lahko absorbirajo ali predelajo v tankem črevesu in sprožijo celično delitev. Kot dobra pasja hrana Canis Plus vsebuje dragocene kalčke in sekundarne rastlinske snovi. Veliko lastnikov psov pregleduje različne tabele, ki dajejo informacije, koliko določenih vitaminov naj bi pes dnevno zaužil. Vendar pa bi bilo bolj smotrno, če bi se namesto z vprašanjem »koliko« spraševali o dejanskem vnosu vitaminov.

Vendar pa odločilni dejavnik ni vprašanje "koliko", ampak kakšna je realna uporabnost teh vitaminov in mineralov.

Umetni, sintetični vitamini ne vsebujejo naravne raznolikosti in je večja možnost, da bodo za organizem škodljivi kot pa koristni. Pozitivni učinki umetnih vitaminov do sedaj še niso bili znanstveno dokazani. V organizmu delujejo obremenjujoče na vsrkavanje hranil, še posebej to velja za jetra in ledvica. Pri pretiranem dodajanju sintetičnih vitaminov lahko pride celo do nastanka različnih bolezni. Na embalaži pasje hrane je sintetične, umetne vitamine mogoče zaslediti pod izrazom "dodatki".

Ker Canis Plus ne vsebuje umetnih vitaminov, tega izraza seveda pri nas ni na seznamu.

Surove beljakovine

Ločimo med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami, oboje pa so gradniki aminokislin. Za zadostno oskrbo telesa z aminokislinami in visoko prebavljivost virov beljakovin so, tako živalske kot tudi rastlinske surovine zelo pomembne. Pozorni moramo biti predvsem na esencialne aminokisline, saj so življenjskega pomena in morajo biti zaužite s prehrano, ker jih organizem ne more tvoriti sam. Beljakovine so pomembne za rast in obnovo telesnih snovi (vezi, tkiva, dlaka, hrustanec,...). Pod oznako surove beljakovine ne moremo vedeti za kako kvalitetne beljakovine gre. Pri oceni kakovosti beljakovin v prehrani je bolj kot njihova količina, pomembna njihova visoka učinkovitost.

Poleg tega je lahko lahko prekomeren vnos beljakovin v telo razlog za številne bolezni. V primeru, da pes v organizem vnese samo beljakovine slabše kakovosti, le te telesni encimi ne razgradijo, kar lahko hitro vodi do  pomanjkanja aminokislin. Z visokokakovostnimi beljakovinami je pri enaki količini hrane, zagotovljena oskrba z vsemi potrebnimi esencialnimi aminokislinami. Najboljša pasja hrana ni vedno tista, ki ima najvišjo vsebnost beljakovin, temveč tista z najvišjim deležem kakovostnih beljakovin v izmerjeni skupni vsebnosti beljakovin. Canis Plus je zanesljiv primer popolne hrane, ki zadosti vse potrebe po visoko kakovostnih beljakovinah.

Surove maščobe

Maščoba izmed vseh hranil vsebuje največ energije in je potrebna za oskrbovanje organizma z esencialnimi maščobnimi kislinami. Psi lahko maščobe in olja, tako živalskega kot rastlinskega izvora, zelo dobro prebavijo in uporabijo. Naloga maščob v organizmu je, poleg zadostitve energijskih potreb, transport prehranskih hranil ter zaščita organov in živcev. Nekatere nenasičene maščobne kisline organizem ne more sintetizirati sam, zato jih moramo v organizem vnesti s prehrano (esencialne maščobne kisline). Nasičene maščobne kisline v veliki meri vsebujejo živalske maščobe. V nasprotju s tem najdemo dragocene nenasičene in večkrat večkrat nenasičene maščobne kilsine predvsem v ribah in v določenih rastlinah. Če se zaužije preveč energije/maščobe v telo, se le-ta prične hitro nalagati v zaloge.

Surove vlaknine

Sem spadajo prehranske vlaknine, ki so zlasti pomembne za optimalno delovanje črevesja in izločanje hrane. Surove vlaknine so podpora za dobre črevesne bakterije in za ohranjanje optimalne črevesne flore.

Surovi pepel

Pepel je pridobljen z emajliranjem v žarilni pečici pri 550 °C. Pomaga vezati skupek vseh mineralov in elementov v sledeh, ki jih vsebuje pasja hrana. Splošno mnenje je, da visoka vrednost pepela močno obremenjuje ledvice, kar pa velja v primeru, da hrana vsebuje sintetične vitamine in minerale ali manj kakovostna hranila. Pasja hrana Canis Plus vsebuje le visoko kakovostne surovine, zato je delež vsebnosti surovega pepela kriterij za idealno količino mineralov in elementov v sledeh v prehrani psa.

Ogljikovi hidrati

Riž je za mesojedce idealen vir ogljikovih hidratov. Pes namreč žitarice običajno težko prebavlja. Žitarice se lahko uporabijo za vir energije, če se pravilno obdelajo s hladnim stiskanjem, ko se izlušči težko prebavljive dele.

Minerali

Minerali so pomembni pri številnih procesih v telesu. Pomagajo pri gradnji kosti in znatno pripomorejo k boljšemu delovanju imunskega sistema.

Kalcij/fosfor

Kalcij je najbolj pomemben mineral v pasjem telesu, shranjen predvsem v kosteh in zobeh, nekaj pa ga najdemo tudi v krvi. Iz tega lahko razberemo, da je zelo pomemben za okostje in zobe. Pomemben je tudi za mišice in živce ter pri slabokrvnosti. Tudi fosfor je gradnik kosti in zob. Nujen je za celotno izmenjavo hranil v organizmu ter za ohranjanje kislo-bazičnega ravnotežja.

V Canis Plus pasji hrani je Ca/P razmerje uravnoteženo za optimalno zdravje živali. Z naravnimi sestavinami je prenasičenost izključena, hkrat pa preprečuje pomanjkanje.

Za več informacij o ponudbi hladno stiskane pasje hrane kliknite tukaj. 

Loading...