Kako pravilno zamenjati brikete za hladno stiskane pelete?

 

Menjava hrane pri psih mora biti premišljena odločitev za katero si moramo vzeti vsaj kak teden časa. Hrane ne menjavamo po navdihu, temveč le takrat, kadar psu obstoječa ne odgovarja, nima urejene prebave ali ima druge zdravstvene težave. Če je kuža precej neješč, potem lahko pogosteje zamenjate okus hrane, vendar ob menjavi spremljate prebavo in vedenje kosmatinca. Ker je postopek menjave dolg, še posebej pri menjavi briketov za hladno stiskane pelete, se premišljeno odločite, da naredite to zamenjavo le enkrat in nato nadaljujete s hranjenjem s peleti.

 

Trije načini menjave

Brikete lahko zamenjamo na naslednje tri načine:

1. Postopen prehod v ločenih obrokih

Ta način menjave je postopen, zato da se prebavilo psa postopoma navaja na novo hrano, prav tako se mora bakterijska črevesna flora spremeniti, saj se peleti in briketi prebavljajo zelo različno. Več o razlikah si preberi v prispevku hladno stiskana hrana za pse.

Postopen prehod naredimo tako da, pri psu, ki ga hranimo trikrat na dan, prve tri dni zamenjamo jutranji obrok, naslednje tri dni zamenjamo jutranji obrok in kosilo, po šestih dneh pa so še vsi trije obroki hladno stiskani. Pri tem pazimo, da med briketiranim in peletiranim obrokom minejo vsaj 4 ure.

 

menjava prane pri psih
Menjava hrane pri psih

 

2. Direktna menjava

Tega sicer ne priporočamo radi, saj pri direktni menjavi hitreje pride do prebavnih težav, kot je mehkejše blato, vendar iz izkušenj povedano, določeni psi tudi zelo dobro sprejmejo direktno menjavo in prebavnih težav nimajo.

 

3. Menjava s pomočjo prekuhanega riža

Manjavo hrane lahko naredite tudi v roku šestih dni s pomočjo prekuhanega riža. Če ima pes želodčne in prebavne težave si lahko pomagamo z razkuhanim rižem h kateremu dodamo pelete. Količino iz dneva v dan povečujemo do priporočene količine.

 

Menjava hrane pri psu, ki že ima prebavne težave

Pri psu, ki ima prebavne težave zaradi neustrezne prehrane in je to glavni razlog za menjavo hrane, mora biti postopek zamenjave postopen, prav tako pa lahko prehod naredite v roku 14. dni, da daste črevesni flori možnost postopnega prilagajanja. V času menjave, lahko psu, ki že ima razdraženo črevo, bruha, ima drisko ali mehkejše blato, pomagate z dodatkom Petflora probiotičnih bakterij ali z dodatkom Canis Extra korenčkovega granulata.

 

sprememba hrane pri psih
Menjava hrane pri psu, ki že ima prebavne težave, naj bo še bolj postopna

 

Spremembe, ki jih lahko opazite v času menjave

V času menjave in v času naslednjih 14 dni do tri tedne, lahko pri psu opazite:

  1. Mehkejše blato, ki pa ni driska – to je znak, da se ogranizem in črevesna flora še navajata na novo hrano
  2. Povečano iztrebljanje, uriniranje in potenje – to je znak, da se telo čisti. Briketi so ekstrudirani in vsebujejo številne sintetične dodatke, ki so tudi navedeni na deklaraciji pod dodatki. Običajno gre za konzervanse, sintetične vitamine in minerale. Določeni briketi pa vsebujejo še številna barvila, da so privlačnih barv. Ko preidete na Naturavetal naravno hrano se začne telo čistiti vseh teh presnovkov in toksinov. Vse to se izloča preko blata, urina in potenja, zato lahko prvih 14 dni opazite takšne spremembe. 

Vsekakor teh sprememb ne bodo doživljali vsi kosmatinci, ki jih boste začeli hraniti z naravno hrano, ampak če se slučajno zgodi vašemu, da veste, da to ni popolnoma nič narobe, temveč gre za proces čiščenja.

 

Veliko lastnikov psov že hrani svoje kosmatince z naravno hladno stiskano hrano Naturavetal, saj je lažje prebavljiva, v želodcu psa se ne napihne, kosmatinci imajo urejeno prebavo, črvst kakec, vitalno telo, zdravo kožo in sijočo dlako. Naj te prehod ne odvrne od tega, da bi svojemu kosmatincu omogočil naravno hrano.