Močerad in pes: Zakaj je močerad za psa nevaren?

Močerad je dvoživka z nepozabnim vzorcem kože. Močerada prepoznamo vsi, saj je značilne črne barve s kričečimi živo rumenimi lisami. V prispevku močerad in pes preberite zakaj je ta dvoživka za psa nevarna in kako se mu najlažje izogniti.  Večina živali s svojimi živimi barvami drugim organizmom sporoča, da je nevarna in, da naj jo pustijo pri miru. Dobro, določene živali v naravi tudi z barvo kože imitirajo druge strupene živalske vrste na račun, da bi prestrašile svojega plenilca. V primeru močerada ni tako in je za psa dejansko res strupen, zato psu nikakor ne dovolite, da se mu približa.

 

Močerad in pes: Močerad se predstavi

V Sloveniji živi navadni močerad (lat.: Salamandra salamandra), ki spada med dvoživke. Dvoživke so zelo posebne živali, saj svojo mladost preživijo v vodi in dihajo na škrge, svojo odraslo dobo preživijo na kopnem in dihajo s pljuči in kožo, še vedno pa se izjemno radi zadržujejo v vlažnem življenjskem prostoru. Iz tega razloga je največ močeradov spomladi in jeseni in takrat je tudi potrebno paziti na svojega psa, če smo kje v gozdu ali v bližini ribnika ali mokrega travnika.

Močeradi so zelo edinstvene živali in smo lahko veseli, da živijo v Sloveniji in se tako kot država ponosno predstavimo s tako posebno živalsko vrsto. Močeradi imajo izjemno regeneracijsko sposobnost. Poleg regeneracije nove okončine so sposobni v celoti regenerirati tudi svoje srce in druge notranje organe. Iz tega ni presenetljiv podatek, da lahko živijo več kot 20 let. To pa nikakor še ni vse. Ste vedeli, da ima vsak močerad značilno razporeditev rumenih vzorcev, kar pomeni da na Svetu ne obstajata dva identična močerada, temveč lahko vsak osebek prepoznamo in ločimo od drugega.

Kot vse ostale dvoživke v Sloveniji je tudi navadni močerad zavarovan z Uredbo o prosto živečih živalskih vrstah.

 

močerad in pes
Močerad se rad zadržuje v gozdu in na obrobju gozda, kjer so tla dovolj vlažna

 

Zakaj je močerad nevaren za psa?

Vsi močeradi imajo dve veliki rumeni žlezi za ušesi. Na teh rumenih žlezah so posejane drobne črne pikice – to so izvodila strupenih žlez. Strupene žleze so pri navadnem močeradu prisotne še v dveh nizih vzdolž sredine hrbta in v enem nizu na vsakem boku. Iz teh kožnih žlez močerad izloča toksin samandarin, ki je izjemno strupen.

 

Znaki zastrupitve s strupom močerada

Samandarin je zelo strupen, vendar je o njegovem mehanizmu delovanja znanega zelo malo. Samandarin prizadene predvsem osrednji živčni sistem, zlasti hrbtenjačo. Za strup ne obstaja protistrupa, prav tako je zdravljene velikokrat neuspešno. Znaki zastrupitve se pokažejo že po nekaj minutah.

Zastrupitev z samandarinom se lahko pojavi s transdermalno izpostavljenostjo (torej, da se kuža s smrčkom dotakne močerada) ali s peroralnim zaužitjem (kuža ugrizne v močerada).

V zgodnjih fazah zastrupitve z samandarinom pride do:

  • prekomernega vzbujanja mišic – nemira, hipertenzije, hitrega dihanja,
  • razširjenih zenic
  • slinjenja

V poznejših fazah lahko samandarin povzroči:

  • krče
  • oteženo dihanje
  • paralizo

Smrt sčasoma nastopi zaradi paralize dihal že po nekaj urah. Živali, zastrupljene s samandarinom kažejo krvavitev v notranjih organih. Kako močni bodo znaki zastrupitve je odvisno od velikosti psa in količini izpostavljenega strupa. Če se kuža samo s smrčkom dotakne močerada je izpostavljenost strupu vsekakor manjša, kot če ugrizne vanj. Prav tako je samandarin znatno bolj nevaren za manjše pasme psov.

 

Zakaj je močerad nevaren za psa?
Zakaj je močerad nevaren za psa? Močerad vsebuje strup samandarin, ki je nevaren za psa saj deluje na osrednji živčni sistem psa

 

Kako pomagati psu, ki je bil v stiku z močeradom?

Psu speremo smrček in gobček z obilo vode in takoj poiščemo veterinarsko pomoč. Kadar pride do zastrupitve s strupom močerada, prognoza ni najboljša in se dogodek velikokrat konča s smrtjo. Res dajmo v jesenskem in spomladanskem času paziti na svoje pse in jim imeti pod nadzorom, da ne pridejo v stik z močeradom. Kljub svarilni barvi določeni psi ne prepoznajo nevarnosti in se bodo vseeno s smrčkom dotaknili močerada ali celo vanj ugriznili. Psi spoznavajo svet s smrčkom, zato moramo takšne dogodke nadzorovati.

 

Močerad in pes si delita isti življenjski prostor

Močerad in pes si delita del svojega življenjskega prostora, zato je močerad nevaren za psa. Nomeno živo bitje ne bo napadlo drugega živega bitja iz zabave, temveč zaradi tega ker se prani pred plenilcem oziroma iz strahu. Predstavljajte si svojega radovednega psa, ko za gleda te lepe in živahne barve močerada. Seveda psa zanima kaj je to, močerad žival večjo od sebe prepozna kot grožnjo, zato se temu primerno odzove. Močerad ni nevarno bitje, za ekosistem ima številne koristne funkcije, zato z močeradom vedno lepo ravnamo in se mu spoštljivo izognemo. Travniki in gozdovi so njegov življenjski prostor, mi skupaj s svojim kosmatincem smo le občasni obiskovalci.

 

Preberi še vse ostale prispevke iz kategorije zdravje in počutje psa.