Nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi

Objavil Kosmatinčki 24/01/2019 0 Komentarji Psi in zdravje,

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi

 

 

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstviNad pasje bolhe z naravnimi sredstvi, ki so dejansko učinkovita. Če se boste odločili za naravno zatiranje pasjih bolh, boste psu, sebi in okolju naredili veliko uslugo. Pri naravnih sredstvih proti pasjim bolham je pomembno le to, da se zadeve lotite pravočasno in da ste redni. Tudi če so bolhe že prisotne ste s temeljitim čiščenjem stanovanja in naravnimi sredstvi lahko uspešni. Vsekakor se vsa sredstva (kemična in naravna) proti bolham in klopom najboljše odnesejo preventivno, ampak če se nam zgodi in naš kuža dobi bolhe, smo prav tako lahko uspešni z naravnimi sredstvi. 

 

Zakaj nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi?

Naj se sliši še tako pravljično, vendar naravna sredstva proti pasjim bolham so učinkovita. Pasji lastniki vedno več posegajo po naravnih sredstvih, saj na tak način psu ne povzročajo škode, saj praktično ni stranskih učinkov. Pri kemičnih repelentih so možni številni stranski učinki:

  • reakcije kože na mestu nanosa, ki so prehodnega značaja (luščenje kože, omejen izpad dlake, srbež, rdečica) in splošni srbež ali izpadanje dlake.
  • prekomerno slinjenje,
  • povratni nevrološki znaki (povečana občutljivost za dražljaje, potrtost, živčni znaki)
  • bruhanje
  • vse kemijske substance pa so vsekakor zelo škodljive tudi za naravo, koristne žuželke in ribe

 

Naravna sredstva proti pasjim bolham

Naravne snovi, kot so neem olje, olje čajevca, česen, limone, eterično olje cedre in še številna druga naravna sredstva so že vrsto let poznana kot zelo učinkovita pri odganjanju in zatiranju pasjih bolh. Torej, zakaj ne nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi? Poskusiti ni greh, sploh če pri tem veste, da boste naredili nekaj dobrega za okolje in za svojega psa.

 

Canis Plus kapljice - naravna zaščita pred bolhami in klopi pri psih

Canis Plus naravne kapljice so sestavljene iz jojobinega olje, olja čajevca, sivkinega olja in neem olja. Pri uporabi Canis Plus kapljic je potrebna doslednost, vztrajnost in natančnost, saj je kapljice potrebno nanašati vsak dan. Canis Plus kapljice proti klopom in pasjim bolham ne puščajo toksičnih ostankov, niti v stanovanju niti na ljudeh in so za psa popolnoma nenevarne.

 

Z masažo kapljic na notranjo stran ušes prodrejo aktivne sestavine Canis Plus kapljic proti bolham in klopom v krvni obtok psa. Za živali to nima škodljivih vplivov. Bolhe, ki se hranijo s krvjo psa, sestavin v teh kapljicah ne prenesejo in poginejo v roku cca. 4 - 6 ur. Klop ob ugrizu zaradi sestavin Canis Plus kapljic ne ostane več pritrjen na živali. Zaradi aktivnih sestavin kapljic se mesto ugriza tudi razkuži, kar preprečuje okužbo z borelijo - borelioza pri psu. Mesto ugriza lahko dodatno razkužimo tudi sami.

 

Sestavine Canis Plus kapljic:

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstviNEEM OLJE: zagotavlja odlično zaščito pred ugrizi in piki insektov. Deluje antiseptično in je učinkovito proti srbenju. Njegove naravne sestavine ne ščitijo le pred komarji, bolhami, klopi, muhami in pršicami, ampak so tudi zelo hranilne. Neem olje ima pomembno vlogo pri vlaženju suhe in občutljive kože. Intenzivno učinkuje tudi proti glivicam, ima protibakterijsko in protivirusno delovanje, zato se lahko uporablja tudi pri vnetju ušes pri psu in ušesnih pršicah. Neem olje je osnova za zaščito pred paraziti (bolhe pri psih, klopi pri psih, pršice) in se izkaže za odlično v kombinaciji z sivkinim in kokosovim oljem.

JOJOBINO OLJE: je popolnoma brez vonja in deluje pomirjujoče ter protivnetno. Uporablja se ga za naravno nego kože, saj vsebuje veliko vitaminov (vitamin E in vitamini B kompleksa), za vlaženje kože in za zdravo, sijočo ter močno dlako.  

OLJE ČAJEVCA: ima protimikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože. Z oljem čajevca lahko preprečite ugrize klopov in bolh. Zaradi antiseptičnega delovanja olje čajevca preprečuje tudi razvoj morebitne okužbe.

SIVKINO OLJE: zelo blagodejno deluje na vneto kožo in srbečico. Ena od številnih pozitivnih lastnosti sivkinega olja jeantiparazitsko delovanje. Sivkino olje odganja mrčes, klope pri psih in bolhe. Sivkino olje je tudi v pomoč pri odpravi prhljaja pri psu.

 

Uporaba Canis Plus kapljic

Ob prvi uporabi nanašamo kapljice 3 tedne vsak dan po 1 kapljico, ki jo v masiramo v obe ušesi na notranji strani (ne v ušesni kanal). Po 3 tednih zadostuje aplikacija 2-3 krat tedensko po enak kapljica na vsako uho. V primeru hude okužbe z bolhami in klopi pri psih, v masirajte še 1 kapljico pod obe pazduhi, 1 kapljico na vrat in 1 kapljico na rep.

 

V primeru, da je vaš kuža že okužen z bolhami, vam svetujemo, da pred nanosom Canis Plus kapljic psa okopate s Canis Plus šamponom in nato še poškropite z naravnim razpršilom Canis Plus.

 

Canis Plus naravni šampon proti bolham in za splošno nego psa

Canis Plus šampon je pH nevtralen. Šampon lahko uporabljate za splošno nego psa, saj šampon zaradi svojih naravnih sestavin ne draži kože. Na kožo deluje vlažilno in poskrbi za zdravo in sijočo dlako. Šampon lahko uporabljate kadar se pojavi suha koža pri psu, za odstranjevanje prhljaja pri psu in seveda za odstranjevanje bolh pri psu. Zaradi naravne sestave je zelo primeren tudi za občutljive pse. Šampon preprosto v masirajte v dlako. Če kuža nima bolh in šampon uporabljate zgolj za nego psa, pustite šampon na dlaki 3 minute. Če je kuža okužen z bolhami, naj šampon deluje vsaj 5 minut. Šampon tvori gosto peno, ki zaduši odrasle bolhe in očisti vse bolšje iztrebke (drobne črne pikice).

 

Sestavine Canis Plus naravnega šampona:

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstviIZVLEČEK MAČEHE: Izvleček mačehe je bogat z dolgoverižnimi sladkorji, ki na koži ustvarjajo vlažilen zaščitni sloj. Izvleček mačehe je še posebej ugoden za nego suhe in občutljive kože. 

JOJOBINO OLJE: Jojobino olje se uporablja za vlaženje kože in za zdravo, sijočo ter močno dlako. 

PŠENIČNI PROTEINI: Pšečnični proteini imajo vlažilni učinek na kožo, na koži ustvarijo zaščitni film, ki ščiti pred izsušitvijo. 

IZVLEČEK BREZOVIH LISTOV:Izvleček brezovih listov vpliva na čiščenje kože, na bolj sijočo dlako in za hitrejšo rast dlake. 

MORSKA SOL:  vpliva na zdravo in čvrsto kožo, učinkovita je proti srbečici in proti ekcemom.

OLJE ČAJEVCA: ima proti mikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože.

LIMONSKA TRAVA: ima antibakterijsko delovanje, lajša kožne bolezni psov, deluje proti staranju kože in čisti kožo.

NEEM OLJE: ima ugoden vpliv na kožo, dlako in kremplje. Deluje kot naraven insekticid proti bolham pri psih, pršicam in pikom komarjev.

BETAIN: Betain, kot stranski proizvod pri proizvodnji sladkorja, na kožo deluje regenerativno, zmanjšuje draženje in nudi zaščito pred izsušitvijo. Je stabilizator pene, to pomeni, da je pena dlje časa gosta in čvrsta, da se v njej zadušijo vse bolhe.

CITRONELA: se odlično odnese pri odganjanju komarjev, bolh in drugih insektov ter blaži vnetja na površini kože.

 

 

Naravno razpršilo Canis Plus proti pasjim bolham in pršicam

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi
Naravno razpršilo za nego psa je univerzalno. Namenjeno je zatiranju in zdravljenju okužb z bolhami, pršicami, ušmi in stafilokoki. Canis Plus naravno razpršilo proti pasjim bolham in pršicam vsebuje AQUA Pinus, naraven ekstrakt iz borovih strženov in neem olje. Po raziskavah ekstrakt borovih strženov odpravi bakterije, bolhe, pršice, glivice in viruse v najkrajšem možnem času. Canis Plus naravno razpršilo je namenjeno tudi negi nečiste dlake. Canis Plus pršilo je primerno tudi za bolhe v stanovanju. Če so se bolhe ali pršice naselile v vašem stanovanju jih lahko zatrete s Canis Plus razpršilom, ki je naravno in s tem človeku, živalim in okolju prijazno. Razpršilo je zelo preprosto za uporabo. Pred uporabo ga močno pretresite in nato psa poškropite v nasprotni smeri rasti dlake enkrat dnevno.

 

Zakaj so bolhe nevarne?

Bolhe se zelo rade prehranjujejo, to pomeni, da bodo vašega psa neprestano zbadale in mu sesale kri. Požrešnost bolh lahko potrdimo z naslednjim podatkom: samica bolhe lahko popije 15 x več krvi kot je njena telesna teža. S tem povzročijo nepredstavljivo srbečico in zelo neugodno počutje vašega psa. Psa začne srbeti celoten kožušček tako močno, da se lahko agresivno spraska do krvi. Pojavijo se odprte ranice, kjer je koža še bolj dovzetna za različne okužbe z bakterijami in virusi. To lahko privede do obsežnih gnojnih vnetij kože. Kuža si lahko na tak način močno poškoduje kožo in dlako.

 

Veliko je primerov psov, ki so alergični na bolšjo slino, ki jo bolha vbrizga pri vsakem piku. V slini se nahaja snov, ki preprečuje strjevanje krvi, tako da lahko bolha brez ovir sesa kri psu. Če je kuža alergičen an bolšjo slino, en vbod bolhe povzroči neznosno srbečico po celotnem telesu, ne samo na mestu vboda. Ta srbečica lahko traja tudi več dni.

 

 

Neposredna nevarnost bolh za pse in ljudi

Bolhe so nevarne tudi za ljudi, če so v stanovanju prisotne dlje časa in v večjem obsegu. Načeloma bolhe ne zbadajo ljudi, razen v paritvenem obdobju in v povečanem obsegu populacije. Ne malo je primerov, ko so ljudje močno "pogrizeni" od bolh, kar se na koži vidi kot drobne rdeče pikice. Samo bomo pa hitro zaznali, da nas je zbodla bolha, saj bo tudi nas na mestu vboda zelo srbelo.

 

Bolhe se še posebej nevarne za mladičke, za bolne pse (predvsem slabokrvne pse) in za starejše pse. Če so prisotne v zelo velikem številu in dlje časa lahko povzročijo tudi slabokrvnost že tako izpostavljenega psa.

 

Bolhe so lahko prenašalke tudi drugih parazitov - notranjih zajedavcev. Bolhe so vmesni gostitelj trakulj. Jajčeca trakulj se izločijo z iztrebki v naravo. V odrivkih trakulje so razviti zarodki, ki za nadaljnji razvoj trakulje potrebujejo vmesnega gostitelja. To so pri trakulji Dipylidium caninum (pasja trakulja, mačja trakulja) bolhe. V vmesnem gostitelju (torej bolhi) nastane vmesni stadij ličinke. Žival (pes, mačka) kot glavni gostitelj zaužije bolho in iz odrivka se v tankem črevesju izleže trakulja.

 

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi - preventiva je boljša kot kurativa

Ne glede na to, za katero sredstvo za zaščito psa pred bolhami se boste odločili imejte zmeraj v mislim, da se preventiva odnese boljše. Zdravljenje okužbe z bolhami je dolgotrajen proces, ki od vas zahteva veliko vztrajnosti in volje, predvsem pri čiščenju stanovanja. 95% bolh in razvojnih oblik se nahaja v stanovanju, 5% bolh pa je na psu ali mački. Ne pomaga samo, da pred okužbo zdravite samo psa, ampak se morate lotiti tudi svojega stanovanja, da boste dosegli uspeh in se znebili bolh. Bolhe v stanovanju in kako se jih znebiti je članek, ki je namenjen izključno čiščenju. Spomni vas na kaj je potrebno biti najbolj pozoren in s katerimi naravnimi čistili si lahko pomagate.

 

Nad pasje bolhe z naravnimi sredstvi je izbira, ki je uspešna, kadar smo dosledni in redni. Že vrsto let pasji lastniki uporabljajo naravna sredstva za zatiranje zunanjih zajedavcev, to lahko pomeni le, da so učinkovita. Odločite se za naravno zaščito pred zunanjimi zajedavci in tako prizanesite svojemu psu, okolju, naravi in v končni fazi vam samim. Kemična sredstva imajo dokazane negativne vplive in stranske učinke, ki so navedeni tudi v splošnih navodilih za uporabo. 

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana

https://www.lekarna24ur.com/public/upload/dokumenti/FRONTLINE_COMBO_M_srednje_veliki_psi___3_pipete_1.pdf

https://www.ema.europa.eu/documents/product-information/certifect-epar-product-information_sl.pdf 

https://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=4666&Itemid=4095

Loading...