Katera je najboljša hrana za pse

Ob poplavi različne hrane na tržišču se pasji lastniki zelo težko odločimo, katera je najboljša hrana za pse. Večini pasjih lastnikov se zagotovo postavlja vprašanje katera hrana za pse je najboljša, zakaj so eni briketi boljši od drugih in zakaj je hladno stiskana hrana za pse boljša izbira? Kvalitetna in zdrava hrana za pse mora vsebovati vse esencialne hranilne snovi in mora biti brez sintetičnih dodatkov.

Dejstvo je, da ena hrana ne more biti najboljša za vse pse, saj so si psi med seboj različni, nekateri so alergični na določene snovi in vsak pes ima svoje individualne potrebe. Pri izbiranju najboljše hrane nam je v veliko pomoč deklaracija, delež mesa v hrani, kakovost mesa v hrani in tradicija podjetja, ki hrano ponuja.

 

katera je najboljša hrana za pse
Vsi lastniki psov svojemu psu privoščimo le najboljše in težimo k temu, da mu omogočimo čim lepše življenje

 

Katera je najboljša hrana za pse – Kako izbrati pravo?

Najboljša za pse je vsekakor naravna in zdrava hrana, ki je v biološko dostopni obliki. Hladno stiskana hrana Naturavetal vsebuje izključno naravne sestavine brez umetnih dodatkov, barvil, polnil in GSO organizmov. Tudi vsi vitamini in minerali so izključno naravni, pridobljeni iz sadja, zelenjave, zelišč in začimb. Najboljša hrana za pse je zdrava in psa oskrbi z vsemi hranilnimi snovmi, kar se kaže v splošnem zdravju psa.

 

 

Kvalitetna hrana za pse: 5 ključnih dejavnikov

  1. DELEŽ IN KAKOVOST MESA V HRANI: najboljša hrana vsebuje visok delež kakovostnega mesa, brez stranskih živalskih proizvodov. To je tudi jasno napisano na deklaraciji. Če hrana vsebuje kakovostni meso, bo na deklaraciji pisalo piščančje meso, če pa hrana vsebuje še stranske živalske proizvode kot so koža, perje, notranji organi,… pa bo na hrani zapisano piščanec. Kakovostna hrana vsekakor ne sme vsebovati stranskih živalskih proizvodov, če jih pa že vsebuje pa naj bo to specificirano, da lastnik psa točno ve, koliko je mišičnega mesa in koliko stranskih živalskih proizvodov. Naturavetal vsekakor ne vsebuje nobenih stranskih proizvodov.
  2. KAKOVOST SESTAVIN: kvalitetna hrana za pse nikakor ne vsebuje soli in sladkorja ter ostalih sintetičnih dodatkov, ki bi lahko negativno vplivali na zdravje in počutje psa.
  3. TRADICIJA PODJETJA: v poplavi številnih ponudnikov je vsekakor vredno zaupati nekomu, ki ima na području prehrane dolgoletne izkušnje. Samo takšna podjetja res dodobra poznajo svoje produkte in vam najlažje svetujejo.
  4. ODPRTA IN RAZUMLJIVA DEKLARACIJA: če je deklaracija napisana tako, da polovice sestavin niti ne poznate, potem je kakovost hrane vsekakor vprašljiva. Vedno izberite hrano s sestavinami, ki jih poznate in razumete, saj boste le tako vedeli s čim hranite svojega psa. Najboljše je, da je deklaracija odprtega tipa, tako da točno veste katere sestavine v so v hrani in koliko je posamezne sestavine. Npr. podatek na deklaraciji meso vam ne pove prav veliko, saj ne veste katero meso in koliko je tega mesa. To je zaprti tip deklaracije. Če pa vam na deklaraciji piše piščančje meso pa točno veste, da je v hrani meso piščanca.
  5. STROKOVNA PODPORA: vsak prodajalec, ki ve kakšno hrano prodaja vam bo znal tudi svetovati in izbrati ustrezen okus za vašega psa. Strokovna podpora je izjemnega pomena tudi zato, da lahko vprašate še o podrubnostih glede hrane, npr. od kje so sestavine, kje je hrana proizvedena, kako dolgo je hrana že na trgu, kje vse se prodaja,…

 

Zdrava hrana za pse: Kako veste, da vašemu psu določena hrana ustreza?

Da ugotovimo ali psu izbrana hrana ustreza moramo biti vztrajni in hraniti psa z izbrano hrano vsaj 14. dni, da lahko potrdimo ali je hrana ustrezna in zdrava za kosmatinca in, da lahko opazujemo spremembe, ki se začnejo odvijati.

Pokazatelji, ki potrjujejo, da ste izbrali najboljšo hrano za svojega psa:

  • Čvrst kakec – iztrebek je najboljši pokazatelj učinkovite prebave. Iztrebek ne sme biti pretrd ali v obliki driske, prav tako ne sme preveč smrdeti. Iztrebek mora biti tudi relativno majhen. Izrazit vonj in driska nakazujeta na prebavne težave in na porušeno bakterijsko ravnovesje. Mehkejše blato in nekoliko več iztrebka se lahko pojavi v prvih 10 dneh, ko se odločite za zamenjavo briket za pelete (hladno stiskana hrana).
  • Zadah – z izbiro ustrezne hrane za psa se izognete neprijetnemu vonju iz gobčka.
  • Zdrava koža in bleščeča dlaka – koža je zunanji organ, ki je zelo dovzeten za najrazličnejše spremembe, pa naj bo to sprememba hrane ali sprememba letnega časa – do sprememb na koži in posledično dlaki bo prišlo. Z izbiro naravne hrane koži in dlaki zagotovite celotno paleti mineralov in vitaminov, zato se bodo izboljšave pokazale relativno hitro.
  • Počutje in vitalnost psa – psi, ki so hranjeni z naravno hrano imajo veliko več energije in življenjske vitalnosti, saj organizem ni nasičen s sintetičnimi dodatki, ki so dodani h komercialnim briketom.

 

najboljša hrana za pse
Ustrezen zadah, čvrst iztrebek in zdrava koža ter dlaka so osnovni pokazatelji, da psu hrana ustreza

 

Izbral/a sem najboljšo hrana za pse, vendar je moj pes noče jesti

Tudi to se dogaja! Psi velikokrat ne želijo jesti nove hrane iz naslednjih dveh razlogov:

  • Predtem so jedli hrano, ki je bila polna konzervansov, barvil, umetnih dodatkov in ojačevalcev okusa.
  • Nekateri lastniki hranijo psa od mize; ni potrebno, da se to zgodi pogosto, lahko se pregrešimo le občasno in že doseženo, da pes ne bo želel jesti svoje hrane. Človeška hrana je začinjena, soljena, sladka, kar za psa absolutno ni primerno. Psi človeško hrano radi jedo iz dveh razlogov; prvič je začinjena in okusa, drugič jo dobijo od vas iz roke. Vsak odgovoren lastnik se mora zavedati, da hrana od mize pač ni primerna za kosmatince.

Pes se vam ne bo izstradal. Če mu ponudite novo hrano in je ne želi takoj jesti, mu jo odvzemite in ponovno ponudite pri naslednjem hranjenju. Med tem časom mu ne ponudite nobene druga hrane. Zavedati se moramo, da tudi psi preizkušajo naše meje in enako je pri hrani.

Če vzamemo primer otroka, ki ima na izbiro čokolada in solata, bo večina otrok izbrala čokolado, saj je sladka in se ne zavedajo, da bo pretirana količina negativno vplivala na njihovo prebavo in zdravje. Pri psu je podobno. Pes, ki že vrsto let je hrano polno ojačevalcev okusa, sladkorja in soli okuša drugače in je prehod na naravno in zdravo hrano lahko dolgotrajen. Potrebna je vztrajnost in doslednost in v roku 7-14 dni bo pes vsekakor začel jesti hrano, ki je zanj zdrava.

 

Branje deklaracije je ključnega pomena

Deklaracija mora biti odprtega tipa, kar pomeni, da na hrani točno piše katera vrsta mesa je, katera žita so dodana, katero sadje in zelenjava. Sestavina navedena na prvem mestu naj bi bila zastopana v hrani v največjem deležu. Vsekakor pa tako enostavno ne gre, saj se različni proizvajalci hrane poslužujejo različnih taktik, kako zmanjšati delež žit na deklaraciji in povečati delež mesa. Ena izmed takšnih taktik je npr. razdelitev koruze na koruzni zdrob in koruzno moko kot prikazuje slika.

Oboje je koruza, vendar ko jih proizvajalec razdeli na dva dela, lahko pride meso na prvo mesto na deklaraciji in se tako na prvi pogled zdi, da hrana vsebujejo ogromno mesa, ampak v resnici temu ni tako. Zelo pomembno je, da deklaracijo, ki jo berete tudi razumete. Druga takšna taktika je navajanje svežega mesa pri suhi hrani. Sveže meso vsebuje velik delež vode v primerjavi z žiti, kar pomeni, da če navedemo sveže meso se lahko hitro znajde na prvem mestu na deklaraciji.

 

branje deklaracije in poznavanje sestavin
Prva slika prikazuje kako bi morala biti deklaracija razumsko napisana, druga slika pa kaže prirejeno napisano deklaracijo, tako da zgleda, kot da je meso glavna sestavina

 

Na deklaraciji se izogibajte tudi stranskim živalskim in rastlinskim proizvodom. Če je na deklaraciji zapiasno: PIŠČANEC – to pomeni celega piščanca, od mesa, kože, peruti, kljunov in notranjih organov. Iz tega tudi ne vsete kolikšen delež je mesa, kolikšen delež perja in kolikšen delež notranjih organov. Stranski živalski proizvodi so ostani živilske proizvodnje in so nižje kakovosti. Če je na deklaraciji zapisano PIŠČANČJE MESO, pomeni da hrana vsebuje meso brez stranskih živalskih proizvodov.

Prav tako bodite pozorni na razdelek dodatki, kjer so navedeni vsi sintetični vitamini, minerali in druge sintetične snovi za podaljševanje roka uporabe. Zmeraj je najboljša hrana tista, ki ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov. Takšna je hladno stiskana hrana Naturavetal, ki na deklaraciji ne vsebuje razdelka dodatki, saj je brez vseh sintetičnih dodatkov dodatkov. Naturavetal hrana ne vsebuje sintetično dodanih vitaminov in mineralov, saj se zaradi proizvodnega postopka ohranijo. Sintetične vitamine in minerale organizem veliko slabše izkoristi in težje vgradi v lastne procese kot naravne.

 

sintetično dodani vitamini in minerali
Briketirana hrana je pripravljena na visokih temperaturah, zato se uničijo naravni vitamini in minerali, posledično so sintetični dodani in navedeni na deklaraciji pod dodatki.

 

Zdrava in najboljša hrana za male pse

Mali psi oziroma psi manjših pasem ne potrebujejo drugačne hrane kot veliki psi ali psi srednje rasti. Vsak pes potrebuje uravnotežen obrok, sestavljen iz beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov, mineralov in rudninskih snovi. Nekateri mali psi so izrazito neješči, ne marajo velikih koščkov hrane in preferirajo hrano v pločevinkah ali mesnih klobasah. Naturavetal za male pse ponuja hladno stiskano hrano v obliki malih svaljkastih pelet v 4 različnih okusih.

Hrana je primerna za vse manjše pse, ki ne marajo gristi, lahko pa izberete tudi običajno velikost pelet, saj so peleti ravno prav krhki, tako da tudi manjši psi nimajo težav z grizenjem. Grizenje hrane psu omogoča, da si čisti zobne obloge in masira čeljusti.

 

 

Kvalitetna in najboljša mokra hrana vsebuje visok in kakovosten delež mesa, ne vsebuje stranskih živalskih in rastlinskih proizvodov in je brez konzervansov in sintetičnih dodatkov. Točno takšna je Naturavetal hrana v pločevinkah in pasjih klobasah. Če boste svojega kosmatinca hranili z mehko hrano je potrebno poskrbeti za redno čiščenje zob in dlesni. To lahko naredite z ustreznimi tršimi priboljški ali z naravno oljno zobno pasto za čiščenje zob.

 

najboljša hrana za male pse
Mali psi ne potrebujejo drugačne prehrane, pomebno je, da je hrana kakovostna, uravnotežena in naravna

 

Najboljša suha hrana za pse

Suha hrana za pse je praktična rešitev, saj ima odprta boljši rok uporabe in tudi doziranje je veliko enostavnejše. Danes lahko izbirate med suho hrano v obliki briket ali v obliki pelet. Peletom in briketom je skupno samo to: oboji so suha hrana, po ostalih lastnostih pa si niso niti približno podobni. Briketi so ekstrudirani, kar pomeni, da so izpostavljeni visokim temperaturam (več kot 100°C) skozi daljše obdobje (postopek izdelave briket traja cca. 20 min).

V tem času se na visokih temperaturah uničijo beljakovine (pride do tako imenovane denaturacije beljakovin), maščobe, vitamini in minerali. Veliko vitaminov je temperaturno nestabilnih, kar pomeni da se na visokih temperaturah uničijo in zato jih naknadno dodajo k briketom v sintetični obliki.

 

 

Peleti so hladno stiskani pri nizkih temperaturah, sam proizvodnji proces pa je veliko krajši. Naturavetal peleti so hladno stiskani pri 40°C, proizvodnji proces traja le 4 minute, kar omogoča, da je hladno stiskana hrana biološko dostopna, saj vsebuje vsa hranila v nespremenjeni obliki, kar omogoča boljšo absorpcijo. Briketi se v želodcu napihnejo/nabreknejo in se posledično dlje časa prebavljajo ter v želodcu obležijo. Peleti v želodcu hitro razpadejo, se razgradijo in vsrkajo v kri.

To omogoča hitrejšo in učinkovitejšo prebavo ter manj tveganja za zasuk želodca. Najboljša suha hrana za pse vsebuje visok delež hranilnih snovi v dostopni in naravni obliki. Poskrbi za urejeno prebavo psa, urejeno črevesno floro, stabilen imunski sistem, za zdravo kožo in dlako in za vsakodnevno življenjsko energijo ter vitalnost psa.

 

najboljša suha hrana za pse
Naturavetal hladno stiskani peleti so 100% naravni, izključno z naravnimi vitamini in minerali

 

Pri izbiri suhe hrane bodite pozorni na naslednje stvari:

  • Količina in kakovost mesa – izberite hrano, ki vsebuje kakovostno meso brez stranskih živalskih proizvodov. Na deklaraciji mora biti zavedeno piščančje meso, jagnječje meso,…. Če deklaracija navaja piščanca ali jagnjetino govorimo o slabši kakovosti hrane, najslabše pa je, če hrana navaja meso in mesne stranske proizvode, iz česar je nemogoče razbrati za katero vrsto mesa gre.
  • Poznavanje sestavin – pomembno je, da znate prebrati kaj hrana vsebuje in, da sestavine poznate.
  • Ogljikovi hidrati – izogibajte se hrani, ki vsebuje ogromno koruze, pšenice ali soje. Vsa ta žita in soja so večinoma GSO proizvedena, vsebujejo gluten in za psa nimajo prave prehrambne vrednosti.
  • Izogibajte se sintetičnim dodatkom – hrana, ki vsebuje ogromno dodatkov (navedeni so na deklaraciji kot dodatki) lahko psom povzroča številne težave. Že sama količina sintetičnih dodatkov in sintetičnih vitaminov priča o tem, da je hrana proizvedena pri enormno visokih temperaturah, zato je potrebno vitamine dodati naknadno v sintetični obliki.
  • Preverite proizvajalca – izjemno pomembno je, da veste od koga ste kupili hrano, da veste izvor sestavin in kje se hrana proizvaja. Odgovoren proizvajalec vam bo z veseljem odgovori na vsa vprašanja, vam svetoval glede izbire hrane in vam priskrbel vse podatke.

 

Kako izbrati mokro hrano, da bo le najboljše ustrezala kosmatincu?

Mehka hrana je običajno zapakirana v obliki klobas, pločevink ali vrečk. Marsikdo ob pločevinki kar zastriže z ušesi – češ kako je lahko pločevina zdrava hrana za pse? Pločevinke imajo precej negativnega prizvoka, saj je človeška hrana, ki je pakirana v pločevinke (fižol, mesni narezki, pripravljene omake,…) močno procesirana in polna konzervansov. To mišljenje smo avtomatsko prenesli v pasjo prehrano, vendar ni nujno, da je zmeraj tako, vsaj pri Naturavetal to vsekakor ne drži.

Naturavetal pločevinke so kuhane na pari v kratkih časovnih intervalih, da se ohranijo hranilne snovi v največji možni meri. Ker živila niso izpostavljena visokim temperaturam za dlje časa ni potrebe po sintetičnem dodajanju vitaminov in mineralov. Prav tako so Naturavetal pločevinke brez BPA premaza, ne vsebujejo želeja, soli in sladkorja. Sestavljene so iz kakovostnega mesa, notranjih organov, ki so navedeni v procentih, zelišč in zelenjave. Enako velja za Naturavetal klobase, ki so sestavljene iz mesa in notranjih organov in kot take služijo kot dopolnilni obrok, razen naša klobasa iz pašne jagnjetine, s kozjim mlekom in prosom.

 

Pri izbiri mokre hrane bodite pozorni na naslednje stvari:

  1. Jasna deklaracija –  je izjemnega pomena. Kakovostna pločevinka bo imela točno napisano katero meso vsebuje, koliko mesa in koliko notranjih organov. Primer deklaracije Naturavetal jagnječje pločevinke: jagnječje meso in jagnječji notranji organi 66% (jagnječje mišično meso 52%, jagnječje srce 17%, jagnječja pljuča 15%, , jagnječji goltanec 8%, jagnječja jetra 8%), bučke 12%, buče 8%, jagnječja mesna juha 8%, jabolka 2%, konopljino olje iz semen 1%, šipek 1%, kopriva 1%, izvleček morskih alg 1%. Iz takšnega zapisa vsak točno ve kaj in koliko česa hrana vsebuje, prav tako so sestavine poznane.
  2. Izogibajte se umetnim dodatkom – pločevinke so naravno konzervirane, saj so neprodušno zaprte in je dostop kisika onemogočen. Še vedno pa ogromno pločevink vsebuje številne sintetične dodatke in sintetične vitamine. Temu se dajte izogibat, saj je izkoristek sintetičnih vitaminov veliko manjši, prav tako pa lahko sintetični dodatki vplivajo na zdravje psa.

 

Tradicija podjetja in zaupanje blagovni znamki

Kosmatinčki smo spletna trgovina, ki zaupamo nemškemu proizvajalcu naravnih izdelkov za pse in mačke Natruravetal. Podjetje Naturavetal je v Nemčiji že več kot 20 let, Kosmatinčki pa smo izključno z njihovimi izdelki v Sloveniji že od leta 2011. Z Naturavetal hrano so zadovoljni številni pasji lastniki širom Evrope in širom celotne Slovenije. Naturavetal ekipa je sestavljena iz veterinarjev, bioresonančnih veterinarjev in homepatov, ki na prvo mesto postavljajo naravno prehrano, saj je ravno hrana odgovor na številne zdravstvene težave psov. Podjetje se vsako leto razvija in raste, še vedno pa ostaja v rokah nemške družine in nikakor niso del večjih multinacionalk.

Kosmatinčki smo s svojo spletno trgovino in fizično trgovino v Domžalah del podjetja Naturavetal in se od leta 2011 ukvarjamo izključno z Naturavetal izdelki, saj dejansko verjamemo v kakovost in podpiramo zdravo in naravno prehranjevanje psov, zato si na svojih poličkah ali v svoji spletni trgovini sploh ne predstavljamo drugih izdelkov.

Ker se Kosmatinčki ukvarjamo izključno z Naturavetal hrano imamo ogromno informacij in ogromno povratnih informacij strank, tako da lahko z ogromno znanja svetujemo in pomagamo pri izbiri hrane. Naturavetal spletna stran in Kosmatinčki spletna stran sta pregledni z ogromno informacijami, izdelki vsebujejo odprte deklaracije, informacije o hranjenju in pravilnem shranjevanju. Za vse nasvete in dodatne informacije smo vam na voljo preko maila na info@kosmatincki.si ali na naši telefonski številki: 041 601 417.

 

svetovanje glede hrane za pse Naturavetal
Ekipo Kosmatinčki sestavljava Jure in Valerija, ki skrbiva za spletna naročila in svetujema glede Naturavetal izdelkov

 

Literatura: 

Naturavetal naravna hrana