Nasveti za pravilno hranjenje psa

Hranjenje psa je tista osnova, ki jo moramo osvojiti vsi pasji lastniki. Pomembna je kakovostna in uravnotežena hrana, hkrati pa je tudi zelo pomembno kako, na kakšen način in kolikokrat je potrebno hraniti psa. V tem prispevku se nahajajo koristni nasveti za pravilno hranjenje psa, nasveti kako pogosti hraniti mladiča, odraslega psa ali starejšega psa. Pomembno je, da pri hranjenju psa vzdržujemo določen ritem in, da ima pes v času prehranjevana mir. Hranjenje psa je poglavitna naloga pasjih skrbnikov; v članku boste našli precej koristnih in praktičnih nasvetv, ki bodo hranjenje psa nekoliko olajšali. 

 

Hranjenje psa

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa

 • Pretopla oziroma prehladna prehrana lahko pri psu povzroči drisko oziroma bruhanje. Enako velja za vodo, ki ne sme biti premrzla oziroma prevroča.
 • Psu je potrebno zagotoviti mir pri prehranjevanju in tudi po obroku, saj lahko v vasprotnem primeru hrano izbruhajo. 
 • Prehranjevanje večih psov hkrati naj poteka ločeno.
 • Prehranjevanje 2x dnevno z manjšimi obroki je boljše kot en velik obrok enkrat dnevno.
 • V primeru neješčosti psa, mu po 20 minutah hrano odvzemite. Obrok mu ponudite ponovno čez 2h.
 • Pasja posoda naj bo zmeraj čista.
 • Pes naj ima ob hrani zmeraj na razpolago svežo vodo.
 • Vzpostavite ritem hranjenja, hrano psu postavljate na enako mesto in ob približno enaki uri.

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – debelost

Pri debelosti je potrebno upoštevati dva dejavnika: kaloričnost hrane (delež maščob v hrani) in količina hrana, ki jo pes poje na dan. V količino hrane se štejejo vsi obroki in tudi priboljški, ki jih pes dobi čez dan. Pri Naturavetalu nimamo posebne dietne hrane za pse, saj vsa Canis Plus hladno stiskana hrana vsebuje nizek odstotek maščob. Nekoliko več maščob vsebuje okus govedine in okus piščanca za aktivne pse (Canis Plus Sport). Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje vašega psa. Če vaš pes potrebuje dieto, bi svetovali naslednje: izberite hladno stiskano hrano za pse Canis Plus okus piščanca, Canis Plus okus jagnjetine ali Canis Plus okus lososa in omejite količino priboljškov. Prav tako je smiselno, da psa hranite 3x na dan v manjših količinah, saj bo imel na tak način pes dlje časa občutek sitosti. Idealen priboljšek z nizko kalorično vrednostjo so na zraku posušena goveja pljuča in na zraku posušena vratovina goveda. Psa, ki ima preveč kilogramov lahko hranite tudi z Canis Plus mokro hrano, v poštev pridejo vsi okusi razen race in govedine. Celotna Naturavetal ponudba dietne hrane za pse pa se nahaja na tej povezavi. 

Pri priporočeni količini hrane, morate upoštevati kilograme pasme vašega psa in ne dejansko težo vašega psa, ker ima preveč kilogramov. Začnite s količino, ki je priporočena, nato pa čez 14 dni zmanjšajte količino hrane za 5 - 10%.

OKUS HRANE VSEBNOST MAŠČOB
Canis Plus pišanec 8.40%
Canis Plus jagnjetina 9.60%
Canis Plus losos 9.30%
Canis Plus kunec 11.88%
Canis Plus govedina 14.30%
Canis Plus Sport 13.00%

Tabela prikazuje delež surovih maščob posameznega okusa 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – neješčost

Pri neješčih psih se srečujemo ravno z nasprotnim. Kako povečati telesno maso in kako ga pripraviti do tega, da bo več jedel oziroma, da bo sploh začel jesti. Takšnemu psu ponudite različne okuse hladno stiskane hrane Canis Plus, da ugotovite kateri okus ima najraje. Poskusite tudi z različnimi okusi Canis Plus mokre hrane, saj imajo nekateri psi mokro hrano raje od pelet.

Pri neješčosti pa lahko iz rokava potegnete tudi tri atribute:

 • Canis Extra polnomastno kozje mleko v prahu: kozje mleko v prahu zvišuje apetit in je poln hranilnih snovi, kalcija in zdravih maščob. Psi in mačke ga naravnost obožujejo. Kozje mleko v prahu enostavno pripravite, saj ga zmešate s toplo vodo. Ker je v prahu, ga lahko uporabljate tudi dlje časa in ga po potrebi pripravite.
 • Canis Extra lososovo olje: tudi hladno stiskano lososovo olje lahko uporabite v primeru, da pes noče jesti. Lososovo olje je zelo hranljivo in ima ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.
 • Canis Extra Aktiv: Prehranski dodatek za pse Canis Extra Aktiv je kombinacija številnih zelišč in mineralov za aktivacijo metabolizma in za krepitev celotnega telesa. S Canis Extra Aktiv izboljšate presnovo pri psu, povečate odpornost in okrepite imunski sistem psa. Neješčost je pogost simptom pri dolgotrajnem pomanjkanju hranilnih snovi.

Nasveti za pravilno hranjenje psa mladiča

Prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red psom zelo pomembna. Pri mladičkih so občasne prebavne motnje in občasne driske normalne, če pa pes pogosto bruha ali ima drisko je po navadi vzrok v neustrezni prehrani ali preobčutljivosti na določeno vrsto hrane ali druge bolezenske težave. Mladičkom lahko pri urejanju prebave pomagamo tudi s probiotičnimi bakterijami. Mladič mora imeti vedno na razpolago svežo vodo, zaželeno pa je tudi da ima skodelico zmeraj na enakem mestu in, da jo po obroku očistite. Hrana za mladičke naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov v primerjavi s hrano za odrasle pse. Hrana za pse mladiče Naturavetal - preveri celotno ponudbo. 

Nasveti za pravilno hranjenje psa
Mladički potrebujejo 3-4 obroke na dan, navajanje na novo hrano pa moramo izvesti postopoma

 

Nasveti za hranjenje starejših psov

Starejši psi običajno niso več tako zelo aktivni, prav tako se jim upošasni presnova, zato potrebujejo količinsko manj hrane in manj kalorično hrano. Pri starejši psih moramo paziti na telesno težo, saj lahko odvečni kilogrami povzročijo še dodatne težave s kostmi, kolki in sklepi. Starejšemu in neaktivnemu psu ponudimo za 10% manjši obrok pelet kot je priporočeno. Če boste psa senjorja hranili izključno z mokro hrano mu dajte 2,5% hrane na kilogram telesne teže. Lastniki starejših psov se radi poslužujejo mokre hrane, saj ima veliko starejših psov težave z zobmi in je mokra hrana zanje bolj primerna. 

 

Hranjenje psa z ustrezno količino hrane

Pri hranjenju zmeraj upoštevajte deklaracijo na posamezni vreči hrane ali na naši spletni strani, pri opisu posamezne vrste hladno stiskane hrane. Količino hrane dozirajte glede na idealni telesno težo pasme vašega psa. Pri hranjenju psa mladiče se držite predpisane tabele s tem, da upoštevalte telesno težo psa, ko odraste. 

 • Hladno stiskani peleti Naturavetal: če se odločite, da boste psa hranili izključno z Naturavetal hladno stiskanimi peleti, se držite priporočene količine hrane. Npr.: za 10 kg težkega psa priporočamo 125 g peletov. Količine so manjše v primerjavi z določeno briketirano hrano, saj so hladno stiskani peleti veliko bolj hranljivi v primerjavi z briketi. Priporočamo, da psu ponudite hrano v dveh ločenih obrokih.
 • Popolni meniji mokre hrane Canis Plus: psa lahko hranite tudi izključno z mokro hrano za pse – popolnimi meniji Canis Plus. Psa hranite po naslednjem postopku: Navodila za hranjenje glede na trenutno telesno težo psa:
  • mladi psi, ki še rastejo, cca. 7% telesne teže, za mladičke in mlade pse je priporočeno dodajanje prehranskega dodatka Canis Aktiv
  • aktivni, odrasli psi, cca. 3% telesne teže
  • mirni odrasli in starejši psi, cca. 2,5% telesne teže

Vse informacije o količinah hranjenja najdete tudi v članku: Tabela količine hrane za pse 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa - različne kombinacije

 • Hranjenje psa s 100% mesnimi klobasami v kombinaciji s hladno stiskano hrano Naturavetal: psa lahko ponudite tudi Canis Plus mesne klobase (100% meso in notranji organi), ki jih dopolnite z zelenjavo, žitaricami in sadjem po izbiri. Naturavetal klobase pa so namenjene tudi prehrani v kombinaciji s suho hrano Canis Plus. Dnevni obrok se lahko razdeli tako, da pes zjutraj dobi obrok mokre hrane (1/3 klobase) ter zvečer suho hrano Canis Plus (2/3 dnevne količine). 
 • Kombinacija hladno stiskanih peletov Naturavetal z mokro hrano Canis Plus Naturavetal: en obrok vašega psa je sestavljen iz polovice dnevnega odmerka mokrega menija in iz polovice dnevnega odmerka suhe hrane Canis Plus.
 • Kombinacija sveže hrane s hladno stiskanimi peleti Naturavetal: hladno stiskane pelete lahko kombinirate s surovo ali kuhano (doma pripravljeno) hrano.

 

Za zdravje vašega psa so pomembni zlasti naravni vitamini in minerali, ki so organizmu psa najbolj koristni. Umetni dodatki, barvila, konzervansi in stranski živalski proizvodi lahko povzročajo prebavne težave, številne alergije in lahko vodijo v razvoj različnih bolezni. Vse, kar pes potrebuje, je torej 100-odstotno naravna prehrana z naravnimi vitamini in minerali. Pomemben je delež beljakovin in tudi kakovost beljakovin, na kar pasji lastniki veliko krat pozabimo. Kakovost, ne samo količina!

Razpredelnica spodaj kaže katere vitamine in minerale vsebujejo določena živila, ki jih uporabljamo tudi v Naturavetal hrani za pse.

 
nasveti za pravilno hranjenje psa

 

Literatura:

Članek prehrana psa: smernice, nasveti in zmote