Nasveti za pravilno hranjenje psa

V tem prispevku se nahajajo koristni nasveti za pravilno hranjenje psa. Tukaj se ne bomo toliko osredotočili na vrsto hrana, temveč bolj na kakovost hrane in na ritem hranjenja. Zavedati se moramo, da je hranjenje psa mladička drugačno od hranjenja starejšega psa in psa senjorja. Pomembno je, da pri hranjenju psa vzdržujete določen ritem. Hranjenje psa je poglavitna naloga pasjih skrbnikov; v članku boste našli precej koristnih in praktičnih nasvetv, ki bodo hranjenje psa nekoliko olajšali. 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa

 • Pretopla oziroma prehladna prehrana lahko pri psu povzroči drisko oziroma bruhanje. Če psa hranite s surovim mesom, ga nekaj časa pustite na sobni temperaturi, preden ga ponudite psu. Enako velja za vodo, ki ne sme biti premrzla oziroma prevroča.
 • Psu je potrebno zagotoviti mir pri prehranjevanju. Zagotovite psu njegov kotiček, za takerega ve, da je njegov in, da bo tam dobil hrano.
 • Prehranjevanje večih psov hkrati naj poteka ločeno.
 • Pes naj ima po obroku mir, sicer so možni želodčni problemi.
 • Prehranjevanje 2x dnevno z manjšimi obroki je boljše kot en velik obrok enkrat dnevno.
 • V primeru neješčosti psa, mu po 20 minutah hrano odvzemite. Obrok mu ponudite šele pri naslednjem hranjenju.
 • Pasja posoda naj bo zmeraj čista.
 • Pes naj ima ob hrani zmeraj na razpolago svežo vodo.
 • Vzpostavite ritem hranjenja, hrano psu postavljate na enako mesto in ob približno enaki uri

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – debelost

Pri Naturavetalu nimamo posebne dietne hrane za pse, saj vsa Canis Plus hladno stiskana hrana za pse vsebuje nizek odstotek maščob. Nekoliko več maščob vsebuje okus govedine in okus piščanca za aktivne pse (Canis Plus Sport). Naturavetal hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje vašega psa. Če vaš pes potrebuje dieto, bi svetovali naslednje: izberite hladno stiskano hrano za pse Canis Plus okus piščanca, Canis Plus okus jagnjetine ali Canis Plus okus lososa. Tudi Canis Plus okus kunca še pride v poštev, ampak ima majčkeno več maščob, od zgoraj naštetih treh. Pazljivi bodite tudi pri priboljških. Posegajte po naravnih in na zraku sušenih priboljških. Idealen priboljšek z nizko kalorično vrednostjo so na zraku posušena goveja pljuča in na zraku posušena vratovina goveda.

 

OKUS HRANE VSEBNOST MAŠČOB
Canis Plus pišanec 8.40%
Canis Plus jagnjetina 9.60%
Canis Plus losos 9.30%
Canis Plus kunec 11.88%
Canis Plus govedina 14.30%
Canis Plus Sport 13.00%

Pri priporočeni količini hrane (napisana je na deklaraciji in na spletni strani Kosmatinčkov, pri opisih posamezne hrane), morate upoštevati kilograme pasme vašega psa in ne dejansko težo vašega psa, ker ima preveč kilogramov. Predpisano količino hrane zmanjšajte za 5 - 10%.

 

Hranjenje psa z mokro hrano v primeru debelosti

Psa, ki ima preveč kilogramov lahko hranite tudi z Canis Plus mokro hrano. Lahko izberete Canis Plus popolne menije ali Canis Plus 100% meso. Vsi popolni obroki in 100% meso v klobasah ima normalno vsebnost maščob. Točno toliko kot kuža potrebuje, zato je dovolj če pri močnejšem psu, samo zmanjšamo količino obroka.

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – neješčost

Pri neješčih psih se srečujemo ravno z nasprotnim. Kako povečati telesno maso in kako ga pripraviti, do tega, da bo več jedel oziroma, da bo sploh začel jesti. Takšnemu psu ponudite različne okuse hladno stiskane hrane Canis Plus, da ugotovite kateri okus ima najraje. Poskusite tudi z različnimi okusi Canis Plus mokre hrane, saj imajo nekateri psi mokro hrano raje od pelet.

Pri neješčosti pa lahko iz rokava potegnete tudi tri atribute:

 • Canis Extra polnomastno kozje mleko v prahu: kozje mleko v prahu zvišuje apetit in je poln hranilnih snovi, kalcija in zdravih maščob. Psi in mačke ga naravnost obožujejo. Kozje mleko v prahu enostavno pripravite, saj ga zmešate s toplo vodo. Ker je v prahu, ga lahko uporabljate tudi dlje časa in ga po potrebi pripravite.
 • Canis Extra lososovo olje: tudi hladno stiskano lososovo olje lahko uporabite v primeru, da pes noče jesti. Lososovo olje je zelo hranljivo in ima ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.
 • Canis Extra Aktiv: Prehranski dodatek za pse Canis Extra Aktiv je kombinacija številnih zelišč in mineralov za aktivacijo metabolizma in za krepitev celotnega telesa. S Canis Extra Aktiv izboljšate presnovo pri psu, povečate odpornost in okrepite imunski sistem psa. Neješčost je pogost simptom pri dolgotrajnem pomanjkanju hranilnih snovi.

Nasveti za pravilno hranjenje psa – mladiči

Prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red psom zelo pomembna. Pri mladičkih so občasne prebavne motnje in občasne driske normalne, če pa pes pogosto bruha ali ima drisko je po navadi vzrok v neustrezni prehrani ali preobčutljivosti na določeno vrsto hrane ali druge bolezenske težave. Najboljši je posvet s strokovnjakom.

Mladičkom lahko pri urejanju prebave pomagamo tudi s probiotiki. Mladič mora imeti vedno na razpolago svežo vodo, zaželeno pa je tudi da ima skodelico zmeraj na enakem mestu in da jo po obroku očistite. Hrana za mladičke naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov v primerjavi s hrano za odrasle pse. Hrana za pse mladiče Naturavetal - preveri celotno ponudbo. 

Nasveti za pravilno hranjenje psa

 

Nasveti za hranjenje psa – starejši psi (senjorji)

V splošnem lahko rečemo, da starejši psi, ki so pretežno v stanovanju/hiši potrebujejo malenkost manj hrane, saj niso več koliko aktivni in ne porabijo toliko kalorij. Starejšemu in neaktivnemu psu lahko ponudite za 10% manjši obrok pelet. Če boste psa senjorja hranili izključno z mokro hrano, mu dajte samo 2,5% na telesno težo. Lastniki starejših psov se veliko krat odločijo za mokro hrano za starejše pse, saj je mehkejša in je ne rabijo gristi. Sploh če nastopijo težave z zobmi in dlesni.

 

Nasveti za hranjenje psa – količina

Pri hranjenju zmeraj upoštevajte deklaracijo na posamezni vreči hrane ali na naši spletni strani, pri opisu posamezne vrste hladno stiskane hrane. Količino hrane dozirajte glede na idealni telesno težo pasme vašega psa. Pri hranjenju psa mladiče se držite predpisane tabele s tem, da upoštevalte telesno težo psa, ko odraste. 

 • Hladno stiskani peleti Naturavetal: če se odločite, da boste psa hranili izključno z Naturavetal hladno stiskanimi peleti, se držite predpisane deklaracije. Npr.: 10 kg težkemu psu na dan ponudite 125 g peletov. Količine so veliko manjše v primerjavi z briketi, to pa zato ker so hladno stiskani peleti veliko bolj hranljivi v primerjavi z briketi. Priporočamo, da psu ponudite hrano v dveh ločenih obrokih.
 • Popolni meniji mokre hrane Canis Plus Psa lahko hranite tudi izključno z mokro hrano za pse – popolnimi meniji Canis Plus z okusom divjačine, jagnjetine, purana, piščanca, bivola in pašne jagnjetine v klobasi. Psa hranite po naslednjem postopku: Navodila za hranjenje glede na trenutno telesno težo psa:
  • mladi psi, ki še rastejo, cca. 7% telesne teže, za mladičke in mlade pse je priporočeno dodajanje prehranskega dodatka Canis Aktiv
  • aktivni, odrasli psi, cca. 3% telesne teže
  • mirni odrasli in starejši psi, cca. 2,5% telesne teže

vse informacije o količinah hranjenja najdete tudi v članku: Tabela količine hrane za pse 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa - različne kombinacije

 • Hranjenje psa s 100% mesom v kombinaciji s hladno stiskano hrano Naturavetal: psa lahko hranite tudi s 100% jagnječjim mesom, divjačinskim, konjskim mesom ali kozjim mesom (Canis Plus mesne klobase) ali s 100% račjim mesom, ki je pakiran v konzervi. Če hranite samo s klobasami, morate poskrbeti še za sadno-zelenjavni delež. Naturavetal klobase 100% konjsko, divjačinsko, kozje ali jagnječje meso so namenjene tudi prehrani v kombinaciji z našo suho hrano za pse Canis Plus. Dnevni obrok se lahko razdeli tako, da pes zjutraj dobi obrok mokre hrane (1/3 klobase) ter zvečer suho hrano za pse Canis Plus (2/3 dnevne količine). 
 • Kombinacija hladno stiskanih peletov Naturavetal z mokro hrano popolni meniji Canis Plus Naturavetal: en obrok vašega psa je sestavljen iz polovice dnevnega odmerka mokrega menija hrane za pse in iz polovice dnevnega odmerka suhe hrane za pse Canis Plus. Npr. odrasel aktiven pes s težo 30 kg v enem obroku dobi 450 g svežega Canis Plus menija, v drugem obroku pa 140 g suhe hrane Canis Plus.
 • Kombinacija mokre hrane in zelenjave (BARF kosmičev): pri psu s težo 10 kg: 3 jedilne žlice kosmičev vmešajte z 9 jedilnimi žlicami tople vode. To skupaj predstavlja približno 90 g. Kosmiče pustite nekje 15 min, da nabreknejo, lahko pa jih pustite tudi čez noč. Na ta način pri 300 g obroku dodamo 30% zeliščnega dodatka. 70% naj predstavlja sveže meso, Naturavetal 100% klobase (jagnjetina, divjačina, konj, koza) ali Naturavetal 100% račje meso v konzervi. Namesto BARF kosmiče lahko uporabljate tudi zelenjavo, ampak se prej pozanimajte katera je primerna za pse in katera ne. Prav tako ne pozabite dodati vlaknin in zelišč, tako da pokrijete celotno mineralno-vitaminsko lestvico.
 • Kombinacija sveže hrane s hladno stiskanimi peleti Naturavetal: hladno stiskane pelete lahko kombinirate s surovo hrano. Psu lahko enkrat na dan ponudite domač BARF obrok, enkrat na dan pa mu ponudite pelete.

 

Za zdravje vašega psa so pomembni zlasti naravni vitamini in minerali, ki so organizmu psa najbolj koristni, umetni dodatki, barvila, konzervanski in stranski živalski proizvodi povzročajo prebavne težave, številne alergije in lahko vodijo v razvoj različnih bolezni. Vse, kar pes potrebuje, je torej 100-odstotno naravna prehrana z naravnimi vitamini in minerali. Pomemben je delež beljakovin in tudi kakovost beljakovin, na kar pasji lastniki veliko krat pozabimo. Kakovost, ne samo količina!

Razpredelnica spodaj kaže katere vitamine in minerale vsebujejo določena živila, ki jih uporabljamo tudi v Naturavetal hrani za pse.

 
nasveti za pravilno hranjenje psa

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Članek prehrana psa: smernice, nasveti in zmote

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, Mladinska knjiga 2012, Ljubljana