INSEKTNA HRANA ZA PSE – Hrana za pse iz žuželk

Ličinke kot hrana se na krožnikih ljudi pojavljajo že vrsto let, res je, da ne v naši kulturi, so pa zato npr.: v Aziji že prava stalnica. Če pogledamo kako se je razvijal pes skozi zgodovino, se je v naravi tudi prehranjeval z žuželkami in ličinkami, ki jih je izkopal iz zemlje, tako da je vir beljakovin iz ličink za pse poznan. Zadnja leta se na tržišču pojavlja precej pasje hrane, narejene na osnovi žuželk zaradi trajnostne vzreje in manjšega onesnaževanja okolja. To je tudi eden izmed vidikov, zakaj so pri Naturavetalu razvili hladno stiskano hrano na osnovi žuželk – Canis Plus InsectVetal. Insektna hrana za pse nudi številne prednosti iz vidika varovanja okolja in tudi iz vidika novih virov beljakovin.

 

insektna hrana za pse
Insektna hrana za pse in ekološki vidiki vzreje ličink; od manjše porabe vode, manj obdelovalnih zemljišč, manj emisij, manj izpustov,…

 

INSEKTNA HRANA ZA PSE – Hrana za pse iz ličink žuželk

Zakaj insektna hrana za pse?

Trije poglavitni razlogi zakaj hrana za pse iz ličink:

  • Ekološki razlogi (manj obdelovanih površin, manj porabljene vode, manj emisije amonjaka in manj CO2)
  • Hranilna vrednost ličink; ličinke niso manjvreden vir beljakovin, temveč so popolnoma primerljive z mesom. Ličinke vsebujejo optimalno vrednost beljakovin, maščobnih kislin in ostalih nutrientov.
  • Ličinke za pse so nov vir beljakovin – hipoalergena hrana, ki je primerna za občutljive in alergične pse

Ekološke prednosti vzreje žuželk so številne. Sama vzreja ličnik zahteva manj prostora na uporabnih obdelovalnih površinah in drugih naravnih virih. Za gojenje ličink se porabi bistveno manj vode, manjše so emisije amonijaka in CO2. Takšna vzreja in takšno prehranjevanje psov ima za ljudi, živali in za življenjski prostor številne prednosti. Žuželke so nižje razvite živali v primerjavi s sesalci, ptiči in ribami, ki predstavljajo glavnino pasjih obrokov. Žuželke nimajo enako razvitih receptorjev kot sesalci, prav tako svoje življenje preživijo v habitatu, ki je podoben njihovemu naravnemu življenjskemu prostoru. Seveda govorimo o korenitih spremembah, ki se ne bodo zgodile takoj, vsekakor pa je prav, da razmišljamo v smeri ohranjanja narave in okolja.

Insektna hrana za pse pa ne pomeni samo nekaj dobrega za okolje, temveč tudi za vašega psa. Beljakovine ličink žuželk so kakovostne, lahko prebavljive in niso onesnažene s težkimi kovinami, morebitnimi rastnimi hormoni ali antibiotiki. Ličinke črne bojevniške muhe so vzrejene v kontroliranem ekosistemu s kakovostno hrano. Veliko je tudi psov, ki so alergični na piščanca in govedino, vedno pogostejše pa so tudi alergije na jagnjetino, tako da so ličinke žuželk zdrav in alternativen vir beljakovin, ki so primerne tudi za občutljive in alergične pse.

 

Insektna hrana za pse Naturavetal Canis Plus® InsectVetal®

Naturavetal podjetje se z razvojem naravne pasje hrane ukvarja že več kot 20 let. Celotna linija izdelkov Naturavetal je v celoti naravna, brez sintetičnih dodatkov, brez konzervansov, brez polnil in brez ojačevalcev okusa. Tudi nova hrana Canis Plus Insectvetal je popolnoma naravna brez vseh sintetičnih dodatkov, pakirana v papirnato embalažo. Insektna hrana za pse Naturavetal InsectVetal® je popolnoma naravna, hladno stiskana dopolnilna hrana za pse primerna za odrasle pse.

Insectvetal hrana je popolnoma naravna in vsebuje le hranila, ki so v izbranih sestavinah, ki jih hrana vsebuje in nič ni naknadno sintetično dodano. Iz tega razloga je hrana dopolnilna in ne popolna. Ličinke žuželk so namreč po beljakovinski in maščobni sestavi zelo podobne piščančjemu mesu, vendar ne vsebujejo same po sebi dovolj kalcija, kar pomeni, da bi ga morali dodati sintetično, kar pa pri Naturavetalu niso želeli, saj je celotna linija izdelkov Naturavetal brez vsakega sintetičnega dodatka in tudi pri Canis Plus® InsectVetal® velja enako.

 

Glavne prednosti Canis Plus® InsectVetal®

Hrana za pse z insekti Insectvetal je primerna za izjemno občutljive in alergične pse:

  • Hrana je monoproteinska – edini vir beljakovin so ličinke (larve) črne bojevniške muhe (Hermetia illucens)
  • Receptura je preprosta s polnozrnatim rjavim rižem in zelenjavno zeliščno kombinacijo, enako kot v Canis Plus kunec
  • Brez korenja
  • Z dodatkom kokosovega olja
  • Brez sintetičnih dodatkov, ojačevalcev okusa in brez polnil
  • Brez GSO organizmov
  • Brez pšenice, jajc, soje, graha, mleka in mlečnih izdelkov
  • Izključno naravni vitamini in minerali (iz kombinacije posušene zelenjave in zelišč)

Ostale suhe hrane na osnovi ličink žuželk so ekstrudirane (briketi), uporabljajo sintetične dodatke in aditive ali poceni sintetična polnila. Canis Plus® InsectVetal® je hladno stiskana hrana na osnovi ličink žuželk, ki je popolnoma naravna, brez vse sintetičnih dodatkov.

 

Insektna hrana za pse
Številne prednosti Naturavetal hrane na osnovi žuželk

 

Črna bojevniška muha (Hermetia illucens)

Vzreja črne bojevniške muhe je enostavna, muhe so hranjene z zelenjavo in žiti, največ z ovsenimi kosmiči. Ličinke (larve) črne bojevniške muhe se prehranjujejo maksimalno, da lahko vsa zaužita hranila skladiščijo. Ko ličinke odrastejo in se razvijejo v odraslo muho, se ne prehranjujejo več, ampak živijo le od rezerv hranil, ki jih je ličinka skladiščila. Ličinke žuželke, ki jih vsebuje Naturavetal Insectvetal so vzrejene v kontroliranih ekosistemih in hranjenje nadzorovano s pregledano krmo.

Hrana Canis Plus InsectVetal je narejena iz ličink črne bojevniške muhe z optimalno vsebnostjo hranilnih snovi. Ličinke vsebujejo ogromno proteinov in maščob in tudi zdravo mero lavrinske kisline (srednje verižna maščobna kislina, ki je zastopana tudi v kokosovem olju). Ličinke predstavljajo primerljiv delež in primerljivo kakovost proteinov kot je v mesu ali ribah.

 

Hranjenje psa s Canis Plus® InsectVetal®

InsectVetal® hrana iz ličink žuželk naravno vsebuje nižji delež kalcija in fosforja. To je razlog, da Naturavetal ne more ponuditi popolne hrane za pse z edinim virom beljakovin iz ličink žuželk. Nemogoče je ustvariti popolno hrano iz larv žuželk brez sintetičnih dodatkov. Pri Naturavetal so se odločili, da sintetični dodatki ne sodijo v hrano, tako da je še zmeraj celotna Naturavetal linija izdelkov popolnoma brez sintetičnih dodatkov.

Kot dopolnilno hrano Canis Plus®InsectVetal® hranimo v ločenih obrokih v kombinaciji z ostalimi Canis Plus® okusi hladno stiskane hrane ali v kombinaciji z BARF.

Različni načini hranjenja:

  • Canis Plus InsectVetal® lahko hranite 2-4 tedne in nato direktno zamenjate na drug okus Naturavetal hladno stiskane hrane za pse, ki ga hranite 6-8 tednov.
  • InsectVetal® lahko kombinirate v ločenih obrokih tudi na dnevni bazi ali psu ponudite InsectVetal® 2-3 krat na teden.
  • Ustrezno je tudi kombiniranje InsectVetal® z BARF obroki ali Naturavetal mokro hrano v pločevinkah ali mesnih klobasah.

 

INSEKTNA HRANA ZA PSE – CANIS PLUS INSECTVETAL

  • Trajnostna in okolju prijazna hrana za pse z beljakovinami žuželk
  • Nežno hladno stiskana hrana za pse
  • Kombinira se lahko z vsemi Canis Plus® okusi
  • Idealna za hranjenje v kombinaciji z BARF
  • S skrbno izbranimi zelišči
  • Brez polnil, barvil in konzervansov
  • Brez soje, pšenice, krompirja, stročnic in mlečnih izdelkov
  • Tudi za alergične pse in pse z intolerancami
  • Monoproteinska hrane z le enim beljakovinskim virom: ličinke črne bojevniške muhe (Hermetia illucens)
  • Vzrejališča žuželk so čista, žuželke pa se razvijajo v zdravem okolju.
  • Okolju prijazna produkcija
  • Živalim prijazen vir beljakovin
  • Izključno naravni vitamini in minerali
  • Hrana za pse brez glutena

 

 

Literatura:

Naturavetal