Prehrana pasjega mladiča: Kaj lahko jedo pasji mladiči

Mladički se najhitreje razvijajo v prvih šestih mesecih svojega življenja, zato je še toliko bolj pomembno, da vemo kaj lahko jedo pasji mladiči, koliko hrane potrebujejo in koliko krat na dan jih hranimo. Začetno obdobje rasti in razvoja je za mladiča izjemno pomembno, saj to vpliva na zdravje psa v kasnejših letih. Hrana za pasje mladiče mora biti prilagojena razvoju in rasti psa. V nadaljevanju preberi kakšna mora biti prehrana pasjega mladiča, kako poteka hranjenje pasjega mladiča in zakaj sta red in rutina izjemnega pomena v življenju igrivega mladička.

 

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči: Prehrana skozi celotno obdobje rasti

Prehrana pasjega mladiča in prvi koraki

Mladiči se najhitreje razvijajo prvih šest mesecev. To življenjsko obdobje poznamo kot »pediatrična faza življenja«. V tem obdobju se:

  • razvijajo dolge kosti in pripadajoča tkiva, mišice ter notranji organi
  • oblikujejo nove povezave živčnega sistema
  • razvijajo možganske in kognitivne funkcije
  • izoblikuje močan imunski sistem

Če vemo, kaj lahko jedo pasji mladiči, lahko posežemo po naravnih in uravnoteženih obrokih (ali tak obrok pripravimo sami) in na tak način poskrbimo za optimalen razvoj mladička na vseh nivojih.

 

kaj lahko jedo pasji mladici
Mladički se najhitreje razvijajo v prvih šestih mesecih svojega življenja

 

Hranjenje pasjega mladiča in kaj lahko jedo pasji mladiči

Pasji mladiči lahko jedo enaka živila kot odrasli psi, s tem da moramo začeti postopoma. Iz materinega mleka preidemo na mokro in pasirano hrano nato pa postopoma uvajamo suho hrano. Pomembna so tudi razmerja posameznih živil v sestavi uravnoteženega obroka, saj mladički potrebujejo bolj z beljakovinami in maščobami bogato hrano – bolj kalorično hrano kot odrasli psi.

Lastna priprava hrane za mladičke (surove ali kuhane) je lahko nekoliko zapletena, zato se je potrebno predhodno izobraziti, saj lahko presežek ali pomanjkanje katerega koli ključnega hranila povzroči katastrofo za rast in razvoj mladiča ter ogrozi njegovo vseživljenjsko zdravje. Kalcij in fosfor sta ključna minerala, pomembna za pravilen razvoj kosti in zob. Mladiči potrebujejo ustrezno razmerje teh mineralov za pravilen mišično-skeletni razvoj.

Takoj ob kotitvi se bodo mladički hranili z materinim mlekom. Tako kot vsi sesalci, tudi psice proizvajajo posebno mleko, imenovano kolosturm. Kolostrum zagotavlja pomembne nutriente in pasivno imunost pasjega mladiča. Pasivna imunost je zagotovljena v obliki imunoglobulinov (protitelesa) in drugih bioaktivnih dejavnikov.

Pasivno pridobljena protitelesa nudijo zaščito pred številnimi nalezljivimi boleznimi. Ker imunski sistem mladiča ni v celoti razvit vsaj do 16. tedna njegove starosti, je prenos te pasivne imunosti preko kolostruma ključnega pomena za mladiča. V prvih 48. urah po rojstvu je črevo mladiča najbolj dovzetno za absorpcijo kolostruma, zato je zelo pomembno, da v tem času mladiček dobi materino mleko. Prvih nekaj tednov naj se mladički hranijo večkrat (4-6 krat na dan) v majhnih količinah.

K materinemu mleko lahko začnete dodajati kozje mleko, ki je za mladičke lahko prebavljivo, bogato s hranili in kalcijem, ni pa to nadomestek za kolostrum. Kozje mleko je še posebej zaželeno, če ima psica premalo mleka za vse mladiče. Naturavetal ima na voljo kozje mleko v prahu, ki se enostavno zmeša z mlačno vodo in ponudi mladičem ter samici.

 

Dohranjevanje pasjih mladičev

Materino mleko običajno ni dovolj za vse mladiče v leglu zato je potrebno dohranjevanje pasjih mladičev. Materino mleko običajno zadostuje do 3. tedna starosti nato pa začnemo mladiče dohranjevat. Mladiče dohranjujemo na tak način, da jih oddaljimo od samice in ponudimo topel, kašast obrok, ki je sestavljeni iz mleka, kateremu lahko dodamo pusto zmleto meso ali si pomagamo s Canis Plus klobaso s pašno jagnjetino, prosom in kozjim mlekom. Prav tako lahko namesto kravjega mleka mladičkom ponudimo polnomastno kozje mleko v prahu, ki ga preprosto zmečamo z mlačno vodo in ponudimo mladičkom. Mladičke je smiselno dohranjevati 4-5x dnevno. Postopoma k osnovnemu mlečnemu obroku uvajamo nova živila in postopoma prehajamo na hladno stiskane pelete.

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči po 3. tednu starosti

Po tretjem tednu samo materino mleko ne zagotavlja več vseh hranilnih snovi in kalorij za normalen razvoj, zato je čas, da začnemo hrano dodajati. Najprej začnemo dodajati pol trdo hrano v plitvi posodi. Hrano ponudimo mladičem večkrat na dan (4-6 krat na dan). Hrana naj bo kašasta, zmešana z vodo. Po 20-30 minutah posodo odmaknite in jo mladičkom ponudite ponovno pri naslednjem obroku. Pomagate si lahko z uravnoteženo mokro hrano Naturavetal za mladičke. Hrana za pasje mladiče vsebuje večji delež mesa, več beljakovin, več maščob ter več vitaminov in mineralov za optimalen razvoj mladičkov.

 

 

Prehrana pasjega mladiča po 6. tednu starosti

Če vzamemo psa od vzreditelja, dobimo mladička starega več kot 6. tednov, kar pomeni, da že normalno je tudi suho hrano. Naturavetal ponuja dva okusa hladnostiskanih pelet za mladiče, ki so po strukturi krhki, tako da mladički nimajo težav z grizenjem. Izbirate lahko med Canis Plus piščanec za mladiče in Canis Plus losos za mladiče. Prav tako lahko svojega mladička hranite kombinirano s hladno stiskano hrano in mokro hrano za mladičke v pločevinkah.

Ko pride mladiček v vaš dom je to zanj nov prostor, srečuje se z novimi ljudmi in morda tudi živalmi, zato je prihod za mladiča lahko stresen. Vsako spremembo začnite uvajati postopoma. Če boste mladiču zamenjali prehrano, to naredite postopoma, tako da prvih 14 dni ne spreminjate hrane, nato pa postopoma spremenite prehrano.

 

 

Hrana za pasje mladiče in zamenjava ekstrudirane hrane (briketi) za hladno stiskano (peleti)

Ni vsak pes že od rojstva hranjen z naravno hrano, vendar je tako kot večina primerov začel na ekstrudirani hrani (briketi) s sintetično dodanimi vitamini in aromami. Prehod iz takšne hrane na naravno hladno stiskano hrano brez dodatkov je popolna sprememba. Telo je treba očistiti stare hrane. Stare hrane nikoli ne mešamo z novo, vendar en obrok popolnoma nadomestimo s hladno stiskano hrano Canis Plus® ali popolnimi meniji mokre hrane, saj sicer v želodcu psa nastane zelo različna kaša, ki jo je težko prebaviti in to lahko povzroči nelagodje v želodcu mladička.

Če mladička hranimo npr. 4x na dan, na začetku en obrok briket zamenjamo s hladno stiskanimi peleti, čez nekaj dni damo dva obroka pelet, nato tri in na koncu vse štiri obroke. Ta prehod naj traja med 7 in 10 dni.

 

Pasji mladički prehrana: Hranjenje pasjega mladiča

Pasje mladiče hranimo do starosti 6. tednov 4-6x na dan. Pri 8. tednih starosti, takrat ko običajno pridejo v naš dom, jih hranimo 4-5x na dan nato pa začnemo z odraščanjem postopno zmanjševati število obrokov. Ko kuža odraste, ga hranite minimalno 2x na dan. Hranjenje pasjega mladiča naj bo bolj pogosto kot hranjenje odraslega psa, mladič naj dobijo hrano večkrat na dan v obliki manjših porcij. Pri hranjenju pa je smiselno upoštevati tudi spodnje splošne napotke:

  • Pretopla oziroma prehladna hrana lahko pri mladiču povzroči drisko oziroma bruhanje. Enako velja za vodo, ki ne sme biti premrzla oziroma prevroča.
  • Mladiču je potrebno zagotoviti mir pri prehranjevanju. Zagotovite mu njegov kotiček, za katerega ve, da je njegov in, da bo tam dobil hrano.
  • Če imate doma že psa, naj poteka hranjenje odraslega psa in novega mladiča ločeno. Tudi če domov pripeljete dva mladiča hkrati, ju prehranjujte ločeno.
  • Mladič naj ima po obroku mir, sicer so možni želodčni problemi.
  • V primeru neješčosti mladiča, mu po 15 minutah hrano odvzemite. Obrok mu ponudite ponovno čez eno uro.
  • Posodica za hrano naj bo zmeraj čista.
  • Vzpostavite ritem hranjenja, hrano mladiču postavljate na enako mesto in ob približno enaki uri.

 

Kako hraniti pasjega mladiča – Navodila za hranjenje pasjega mladiča?

Prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število obrokov in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red mladičom zelo pomembna. Pri mladičih so občasne prebavne motnje in občasne driske normalne, če pa mladič pogosto bruha ali ima drisko je po navadi vzrok v neustrezni prehrani ali preobčutljivosti na določeno vrsto hrane ali druge bolezenske težave. Mladičem lahko pri urejanju prebave pomagamo tudi s Canis Extra Petflora probiotičnimi bakterijami.

 

Hrana za pasje mladičke in prehod na hrano za odraslega psa?

Mlade pse hranimo s hrano za mladičke minimalno do 1 leta starosti lahko pa tudi do 15. meseca starosti. Naturavetal hladno stiskana hrana za mladiče vsebuje večji delež mesa, več naravnih vitaminov in mineralov, zato je posledično bolj kalorična. Naša hrana za pasje mladiče je na voljo v dveh različnih okusih, in sicer okus piščanca in okus lososa. Oba okusa sta le iz enega vira mesa in sta tako optimalno prebavljiva za pasje mladiče. Hrana za pasje mladičke je uravnotežena, kar pomeni, da v k obroku ni potrebno ničesar dodajati.

Pri količini hrane na dan upoštevamo telesno težo psa, ko odraste in starost. Z odraščanjem psa, povečujemo tudi količino, dokler ne zamenjamo hrane za mladičke za hrano za odrasle pse. Na začetku se zmeraj držimo predpisane količine hrane na dan in kilogram telesne teže, nato pa jo prilagodimo psu. Našo hrano pa pasje mladiče lahko kombinirate tudi z doma pripravljeno hrano ali z našimi uravnoteženimi okroki v pločevinkah, ki so na voljo v treh okusih, in sicer jagnjetina, koza in govedina.

 

prehrana pasjih mladičev
HRANA ZA PSE MLADIČE
Uravnotežena, hladno stiskana in naravna hrana za pasje mladiče. Vaš kosmatinec lahko izbira med okusom piščanca ali lososa. Hrana za mladičke vsebuje večji delež mesa, več zdravh maščob ter več vitaminov in mineralov, saj ravno takšno sestavo potrebujejo rastoči mladički. Naturavetal hrana je naravna (izključno z naravnimi vitamini) in kat takšna poskrbi za enakomerno rast mladiča

 

 

Kaj lahko jedo pasji mladiči – primerni prehranski dodatki in prigrizki

Če posvojite mladička iz slabih okoliščin ali, če ga posvojite iz zavetišča se zna zgoditi, da boste dobili mladička s prebavnimi težavami (mehko blato, driska, bruhanje), ki nastanejo posledično zaradi stresa in pomanjkanja ustreznih hranil. V tem primeru po kuža potreboval nekaj dni za čiščenje. Da bi podprli ta postopek lahko dodajate korenčkov pire ali preprosto uporabite Canis Extra korenčkov granulat v prahu. Korenčkov granulat je zelo bogat z vlakninami (pektini) in je zato hitra pomoč pri prebavnih motnjah.

Če dajete mladičku antibiotike, kemična sredstva pred notranjimi in zunanjimi zajedavci ali ga peljete cepit, lahko vse to vpliva na porušitev že tako nestabilne črevesne flore, kar pripelje do prebavnih težav. V izogib temu, za podporo črevesne flore uporabite Canis Extra Petflora. Probiotične bakterije Petflora so zelo dobra podpora tudi pri menjavi briket za pelete, še posebej pri kužkih, ki so bolj občutljive narave. S Petfloro priporočamo, da naredite 10-14 dnevno »kuro«.

Priboljške boste potrebovali dvoje, in sicer ena manjše za nagrajevanje mladiča in nagrajevanje njegovega pozitivnega vedenja in tudi kakšne večje, trše za zaposlitev in nego zob. Vsi priboljški za pasje mladiče so zbrani v posebni kategoriji.

 

 

Hrana za mlade pse

Za konec še nekaj besed o mladih psih. Hrana za mlade pse naj bo enaka kot hrana za mladiče. Mladi psi so telesno bolj aktivni, rastejo in se razvijajo, zato potrebujejo kalorično in beljakovinsko bolj bogato hrano. Naturavetal ponuja dva okusa hladno stiskane hrane za mladiče in mlade pse: okus piščanca in okus lososa.

Če imate mladiča večje pasme, ki je povrh vsega še zelo aktiven je smiselno, da ga s hrano za mlade pse in mladiče hranite do 15. meseca starosti. Če je vaš kuža manjše rasti pa lahko že pri 12. mesecu starosti preidete iz hrane za mlade pse na hrano za odrasle pse. V obdobju intenzivne rasti se držite navodil za hranjenje psa, pomembno je, da mlad pes raste postopoma in počasi, saj se s tem izognete morebitnim sklepno-mišičnim težavam, ki bi lahko nastale zaradi prehitre rasti v starosti.

 

KATERA HRANA JE PRIMERNA ZA MLADIČE?
Hrana za mladiče mora biti uravnotežena in kakovostna. Hrana za mladiče ne sme vsebovati kemičnih sestavin, kot so sintetični konzervansi ali umetni vitamini in arome, ter ne sme vsebovati sestavin slabe kakovosti, kot so rastlinski ali živalski stranski proizvodi (listi, stebla, kremplji ali perje).
ALI LAHKO PASJI MLADIČI PIJEJO MLEKO?
Mladički lahko pijejo mleko, vendar naj bo kozje, saj ga pogosto bolje prenašajo kot kravje mleko. Molekule maščob so zelo drobne, zato se lažje prebavljajo kot pri kravjem mleku. Psom pomembna hranila, kot so v Canis Extra polnomastnem kozjem mleku v prahu brez sintetičnih snovi, poskrbijo za okrepljen in zdrav organizem. Canis Extra kozje mleko v prahu lahko zmešate z vodo, da dobite tekoče mleko, ki podpira in krepi črevesje, kožo in obnovlja celice.
KAJ LAHKO IN ČESA NE SMEJO JESTI PASJI MLADIČI?
Več živil, ki so neškodljiva za ljudi, so strupena za mladiče. Seznam strupene hrane za pse najdete v prispevku: Kaj pes ne sme jesti?
KATERO MESO JE PRIMERNO ZA MLADIČE?
Za mladiče so na začetku primerni lažje prebavljivi viri mesa. To so jagnjetina, piščanec, losos ali puran. Če boste mladiča hranili z BARF hrano, lahko začnete z našimi pločevinkami s čistim mesom Canis Plus® ali mesnimi zvitki Canis Plus® in šele pozneje preidete na surovo meso.
ALI LAHKO PASJE MLADIČE HRANIM S HRANO ZA ODRASLE PSE?
Pasjih mladičkov ne smete hraniti s hrano za odrasle pse. Mladički in mladi psi rastejo, zato njihovo telo v tem obdobju potrebuje veliko več hranilnih snovi. Te visoke prehranske potrebe ni mogoče zadovoljiti s hrano za odrasle pse. Zato vam svetujemo, da hranite visokokakovostno hrano za mladiče in mlade pse, ki je prilagojena energijskim in hranilnim potrebam odraščajočega psa.

 

Literatura:

zuechter-spezial-welpen-aufzucht-mit-naturavetal-natuerlich-gut-von-anfang-an/