Nasveti za pravilno hranjenje psa

Hranjenje psa je tista osnova, ki jo moramo osvojiti vsi pasji lastniki. Pomembna je kakovostna in uravnotežena hrana, hkrati pa je tudi zelo pomembno kako, na kakšen način in kolikokrat je potrebno hraniti psa. V tem prispevku se nahajajo koristni nasveti za pravilno hranjenje psa, nasveti kako pogosti hraniti mladiča, odraslega psa ali starejšega psa.

Pomembno je, da pri hranjenju psa vzdržujemo določen ritem in, da ima pes v času prehranjevana mir. Hranjenje psa je poglavitna naloga pasjih skrbnikov; v članku boste našli precej koristnih in praktičnih nasvetv, ki bodo hranjenje psa nekoliko olajšali.

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa: Kaj hraniti, kolikokrat na dan in kako?

Kazalo vsebine: 

  1. Nasveti za pravilno hranjenje psa
  2. Nujne sestavine v hrani
  3. Kolikokrat na dan hraniti psa
  4. Hranjenje pse v primeru debelosti
  5. Hranjenje psa v primeru neješčosti
  6. Hranjenje mladiča in starejšega psa
  7. Hranjenje psa količina
  8. Različne kombinacije hranjenja

 

Hranjenje psa
Hranjenje psa je osnova, ki jo mora osvojiti vsak pasji lastnik

 

Praktični nasveti za pravilno hranjenje psa

  • Pretopla oziroma prehladna prehrana lahko pri psu povzroči drisko oziroma bruhanje. Enako velja za vodo, ki ne sme biti premrzla oziroma prevroča.
  • Psu je potrebno zagotoviti mir pri prehranjevanju in tudi po obroku, saj lahko v vasprotnem primeru hrano izbruhajo.
  • Prehranjevanje večih psov hkrati naj poteka ločeno.
  • Prehranjevanje 2x dnevno z manjšimi obroki je boljše kot en velik obrok enkrat dnevno.
  • V primeru neješčosti psa, mu po 20 minutah hrano odvzemite. Obrok mu ponudite ponovno čez 2h.
  • Pasja posoda naj bo zmeraj čista.
  • Pes naj ima ob hrani zmeraj na razpolago svežo vodo.
  • Vzpostavite ritem hranjenja, hrano psu postavljate na enako mesto in ob približno enaki uri.

 

Hranjenje psa in nujne sestavine

Za psa je izjemnega pomena režim hranjenja in uravnotežena hrana, ki vsebuje kakovostne beljakovine, zdrav vir maščob in ogljikovih hidratov, prav tako pora vsebuvati naravne vitamine in minerale. Beljakovine so v telesu psa osnovni gradniki vseh celic, organov in organskih sistemov. Pes beljakovine potrebuje za svoj obstoj, za rast in razvoj. Beljakovine za psa morajo biti živalskega izvora saj vsebujejo popolne aminokosiline, ki so za psa esencialne. Tudi zelenjave (še posebej stročnice) vsebuje aminokisline, ampak so te nepopolne.

Zelo pomembne za pse so tudi kakovostne maščobe, ki predstavljajo dodatno energijo in so izrednega pomena za delovanje organizma, saj je vsaka celica sestavljena iz maščobnih kislin. Maščobe so nujno potrebne tudi za proizvodnjo hormonov in za absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah.

Ogljikovi hidtati morajo biti sestavljeni in ne enostavni. Sestavljeni ogljikovi hidrati poskrbijo za sporošanje energije skozi daljše časovno obdobje in ne povzročajo nihanja glukoze. Kakovostni ogljikovi hidrati npr. iz prosa, ajde in polnozrnatnega riža predstavljajo dober vir hitre energije za tkiva. Prav tako do določeni ogljikovi hidrati izjemno bogati z vlakninami, ki so hrana za bakterije v črevesu in ravno prava kolikina vlaken omogoča formacijo ustreznega blata.

Premalo se zavedamo pomembnosti vitaminov in mineralov v prehrani psa. Izjemno pomembno je, da so vitamini in minerali naravnega izbora saj le takšne organizem psa prepozna in jih lahko vgradi v številne procese. Sintetično dodani vitamini se v procese ne morejo vključiti (oziroma se vključijo v veliko manjšem deležu) in lahko na daljši rok obremenijo organizem psa.

Vitamini se vključijejo v številne encimske reakcije in so pomembni gradniki imunskega sistema. Večino vitaminov psi ne morejo sintentizirati sami, zato je nujno, da jih dobijo iz hrane. Prav tako mineralov psi ne morejo sintentizirati sami in jih morajo dobiti iz prehrane. Minerali se tako kot vitamini vključujejo v številne reakcije in skrbijo za normalno delovanje organizma.

 

Kolikokrat na dan hraniti psa?

V preteklosti je veljajo prepričanje, da se psa hrani enkrat na dan, Strokovnjaki so skozi čas ugotovili, da hranjenje psa le enkrat na dan ni poptimalno za prebavo in počutje psa. Prih hranjenju enkrat na dan, pes prejme v želodec večjo količino hrano, kar pomeni, da se želodec prekomerno raztegne in je tveganje za zasuk želodca veliko večje.

Prav tako lahko imajo psi, hranjeni samo enkrat na dan več prebavnih težav kot psi, ki so hranjeni večkrat na dan. Optimalno je, da pes dobi hrano vsaj dvakrat na dan, tako je obremenitev želodca skozi cel dan enakomerna. Priporočeno količino hrane razdelite na dva enaka dela. Veliko psov je hranjenih tudi trikrat na dan, kar je popolnoma sprejemljivo v kolikor lastnikom čas to dopušča. Hranjenje trikrat na dan je še posebej priporočljivo za bolj občutljive pse ali pse, ki so izjemno požrešni.

Psi s pogostimi prebavnimi težavami  naj bodo hranjeni vsaj trikrat na dan, pri ki trpijo za vnetjem želodca ali vnetjem črevesa pa naj bodo hranjeni več kot trikrat na dan. Prav tako je potrebno mladiče hraniti 8-5x na dan v izjemno majhnih porcijah, število obrokov pa vzreditelj z odraščanjem zmanjšuje. Ko pride mladič v nov dom ga najprej hranimo 3-4x na dan in nato obroke zmanjšujemo dokler nekje pri enem letu ne pridemo na dva obroka. Tudi pri starejših psih lahko ponovno dodamo en dodaten obrok, saj njihovo prebavilo ni več tako dovzetno za absorpcijo in z manjšimi obroki večkrat na dan poskrbimo za bolj urejeno prebavo.

Zavedati se je potrebno, da tukaj ni pravila in ni popolnoma nič narobe, če je vaš francoski buldog hranjen 3x na dan, od sosede pa 2x na dan. Vedno je potrebno upoštevati psa kot posameznika. Določenim psom bolj ustreza, da so hranjenji 3x na dan, spet drugim pa je bolj všeč, če dobijo hrano 2x na dan in se npr. 3. obroka sploh pretaknili ne bodo.

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – debelost

Pri debelosti je potrebno upoštevati dva dejavnika: kaloričnost hrane (delež maščob v hrani) in količina hrana, ki jo pes poje na dan. V količino hrane se štejejo vsi obroki in tudi priboljški, ki jih pes dobi čez dan. Pri Naturavetalu nimamo posebne dietne hrane za pse, saj vsa Canis Plus hladno stiskana hrana vsebuje nizek odstotek maščob. Nekoliko več maščob vsebuje okus govedine in okus piščanca za aktivne pse (Canis Plus Sport).

Naturavetal nežno hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje temperaturno obdelanih maščob, saj imajo pregrete maščobe negativen vpliv na metabolizem in zdravje vašega psa.

 

 

Če vaš pes potrebuje dieto, bi svetovali naslednje: izberite hladno stiskano hrano za pse Canis Plus okus piščanca, Canis Plus okus jagnjetine ali Canis Plus okus lososa in omejite količino priboljškov. Prav tako je smiselno, da psa hranite 3x na dan v manjših količinah, saj bo imel na tak način pes dlje časa občutek sitosti.

Psa, ki ima preveč kilogramov lahko hranite tudi z Canis Plus mokro hrano, v poštev pridejo vsi okusi razen race in govedine. Naturavetal dietna hrana za pse je prava izbira za regulacijo optimalne telesne teže psa.

 

 

Pri priporočeni količini hrane, morate upoštevati kilograme pasme vašega psa in ne dejansko težo vašega psa, ker ima preveč kilogramov. Začnite s količino, ki je priporočena, nato pa čez 14 dni zmanjšajte količino hrane za 5 – 10%.

 

OKUS HRANEVSEBNOST MAŠČOB
Canis Plus pišanec8.40%
Canis Plus jagnjetina9.60%
Canis Plus losos9.30%
Canis Plus kunec11.88%
Canis Plus govedina14.30%
Canis Plus Sport13.00%

Tabela prikazuje delež surovih maščob posameznega okusa 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – neješčost

Pri neješčih psih se srečujemo ravno z nasprotnim. Kako povečati telesno maso in kako ga pripraviti do tega, da bo več jedel oziroma, da bo sploh začel jesti. Takšnemu psu ponudite različne okuse hladno stiskane hrane Canis Plus, da ugotovite kateri okus ima najraje. Poskusite tudi z različnimi okusi Canis Plus mokre hrane, saj imajo nekateri psi mokro hrano raje od pelet.

Pri neješčosti pa lahko iz rokava potegnete tudi tri atribute:

  • Canis Extra polnomastno kozje mleko v prahu: kozje mleko v prahu zvišuje apetit in je poln hranilnih snovi, kalcija in zdravih maščob. Psi in mačke ga naravnost obožujejo. Kozje mleko v prahu enostavno pripravite, saj ga zmešate s toplo vodo. Ker je v prahu, ga lahko uporabljate tudi dlje časa in ga po potrebi pripravite.
  • Canis Extra lososovo olje: tudi hladno stiskano lososovo olje lahko uporabite v primeru, da pes noče jesti. Lososovo olje je zelo hranljivo in ima ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.
  • Canis Extra Aktiv: Prehranski dodatek za pse Canis Extra Aktiv je kombinacija številnih zelišč in mineralov za aktivacijo metabolizma in za krepitev celotnega telesa. S Canis Extra Aktiv izboljšate presnovo pri psu, povečate odpornost in okrepite imunski sistem psa. Neješčost je pogost simptom pri dolgotrajnem pomanjkanju hranilnih snovi.

 

Hranjenje psa mladiča in hranjenje starejšega psa

V določenih življenjskih obdobjih imajo psi posebne potrebe, zato je hranjenje mladiča in tudi starejšega psa nekoliko drugačno kot hranjenje odraslega psa. Pri mladičkih se prvi teden ali prva dva tedna se držimo režima hranjenja, kot je bil mladiče navajen od prej, da ne povzročimo še večjega šoka. Nato lahko postopoma zamenjamo hrano in spremenimo število in količino obrokov. Zavedati se moramo, da sta rutina in red psom zelo pomembna.

Mladič mora imeti vedno na razpolago svežo vodo, zaželeno pa je tudi da ima skodelico zmeraj na enakem mestu in, da jo po obroku očistite. Hrana za mladičke naj vsebuje večji delež beljakovin in večji delež vitaminov in mineralov v primerjavi s hrano za odrasle pse.Hrana za pse mladiče Naturavetal – preveri celotno ponudbo.

Starejši psi običajno niso več tako zelo aktivni, prav tako se jim upošasni presnova, zato potrebujejo količinsko manj hrane in manj kalorično hrano. Pri starejši psih moramo paziti na telesno težo, saj lahko odvečni kilogrami povzročijo še dodatne težave s kostmi, kolki in sklepi. Starejšemu in neaktivnemu psu ponudimo za 10% manjši obrok pelet kot je priporočeno.

Če boste psa senjorja hranili izključno z mokro hrano mu dajte 2,5-3% hrane na kilogram telesne teže. Lastniki starejših psov se radi poslužujejo mokre hrane, saj ima veliko starejših psov težave z zobmi in je mokra hrana zanje bolj primerna.

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa
Mladički potrebujejo 3-4 obroke na dan, navajanje na novo hrano pa moramo izvesti postopoma

 

Hranjenje psa z ustrezno količino hrane

Pri hranjenju zmeraj upoštevajte deklaracijo na posamezni vreči hrane ali na naši spletni strani, pri opisu posamezne vrste hladno stiskane hrane. Količino hrane dozirajte glede na idealni telesno težo pasme vašega psa. Pri hranjenju psa mladiče se držite predpisane tabele s tem, da upoštevalte telesno težo psa, ko odraste.

  • Hladno stiskani peleti Naturavetal: če se odločite, da boste psa hranili izključno z Naturavetal hladno stiskanimi peleti, se držite priporočene količine hrane. Npr.: za 10 kg težkega psa priporočamo 125 g peletov. Količine so manjše v primerjavi z določeno briketirano hrano, saj so hladno stiskani peleti veliko bolj hranljivi v primerjavi z briketi. Priporočamo, da psu ponudite hrano v dveh ločenih obrokih.
  • Popolni meniji mokre hrane Canis Plus: psa lahko hranite tudi izključno z mokro hrano za pse – popolnimi meniji Canis Plus. Psa hranite po naslednjem postopku: Navodila za hranjenje glede na trenutno telesno težo psa:
    • mladi psi, ki še rastejo, cca. 5-8% telesne teže, za mladičke in mlade pse je priporočeno dodajanje prehranskega dodatka Canis Aktiv
    • aktivni, odrasli psi, cca. 3-5% telesne teže
    • mirni odrasli in starejši psi, cca. 2,5-3% telesne teže

 

Vse informacije o količinah hranjenja najdete tudi v članku: Tabela količine hrane za pse 

 

Nasveti za pravilno hranjenje psa – različne kombinacije

 

 

  • Hranjenje psa s 100% mesnimi klobasami v kombinaciji s hladno stiskano hrano Naturavetal: psa lahko ponudite tudi Canis Plus mesne klobase (100% meso in notranji organi), ki jih dopolnite z zelenjavo, žitaricami in sadjem po izbiri. Naturavetal klobase pa so namenjene tudi prehrani v kombinaciji s suho hrano Canis Plus. Dnevni obrok se lahko razdeli tako, da pes zjutraj dobi obrok mokre hrane (1/3 klobase) ter zvečer suho hrano Canis Plus (2/3 dnevne količine).
  • Kombinacija hladno stiskanih peletov Naturavetal z mokro hrano Canis Plus Naturavetal: en obrok vašega psa je sestavljen iz polovice dnevnega odmerka mokrega menija in iz polovice dnevnega odmerka suhe hrane Canis Plus.
  • Kombinacija sveže hrane s hladno stiskanimi peleti Naturavetal: hladno stiskane pelete lahko kombinirate s surovo ali kuhano (doma pripravljeno) hrano.

 

Za zdravje vašega psa so pomembni zlasti naravni vitamini in minerali, ki so organizmu psa najbolj koristni. Umetni dodatki, barvila, konzervansi in stranski živalski proizvodi lahko povzročajo prebavne težave, številne alergije in lahko vodijo v razvoj različnih bolezni.

Vse, kar pes potrebuje, je torej 100-odstotno naravna prehrana z naravnimi vitamini in minerali. Pomemben je delež beljakovin in tudi kakovost beljakovin, na kar pasji lastniki veliko krat pozabimo. Kakovost, ne samo količina!

Razpredelnica spodaj kaže katere vitamine in minerale vsebujejo določena živila, ki jih uporabljamo tudi v Naturavetal hrani za pse.

 

nasveti za pravilno hranjenje psa
Tabela sestavin in naravnih vitaminov v Naturavetal suhi hrani za pse

Literatura:

Članek prehrana psa: smernice, nasveti in zmote