Naturavetal prehranski slovarček

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Naturavetal hrana za pse,Ekstrudiranje

Ekstrudiranje je proces segrevanja sestavin pri temperaturi nad 140 °C in stiskanja v brikete pod visokim pritiskom. Med postopkom se lastnosti sestavin bistveno spremenijo, pri čemer izgubijo velik delež življenjsko pomembnih vitaminov in hranilnih snovi. Zaradi ekstrudacije je vsak briket obdan s plastjo škroba, ki v pasjem želodcu nabrekne in potrebuje veliko časa, da se razgradi (prebavi). Zaradi načina proizvodnje ekstrudirani briketi vsebujejo veliko škroba. Pogosto so dodani tudi aditivi, kot so barvila in aromatične snovi, s čimer se poveča apetit psa in s tem sprejemljivost hrane, kar lahko vodi tudi do motenj hranjenja.

Hladno stiskana hrana
Posebnost hladno stiskane hrane, kakršna je Canis Plus, je, da se surovine obdelajo posamično: meso posušimo in zmeljemo v moko tako, da ga je mogoče stisniti. Žitarice obdelamo z edinstvenim patentiranim postopkom nad vodno paro tako, da te za psa postanejo optimalno prebavljive. Zelenjava in zelišča so posušena na svežem zraku in jih dodamo neposredno pred hladnim stiskanjem. Na ta način zagotovimo visoko biološko razpoložljivost naravnih hranilnih snovi. Postopek hladnega stiskanja izvajamo z nizkim pritiskom, saj se tako ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov in mineralov. Canis Plus popolna hrana v želodcu ne nabrekne, zato je stopnja tveganja za obračanje želodca izredno nizka. Hladno stiskanje je enostavno naravno in pravilno.

Konzerviranje
Konzervansi so pogosto deklarirani pod imenom »EG- dodatki« ali »z antioksidanti«. Zaskrbljujoči so izsledki raziskav, ki dokumentirano dokazujejo, da konzervirna sredstva lahko povzročijo alergije, spreminjajo imunski sistem in imajo na telo celo kancerogene učinke. Suha hrana sama po sebi ne potrebuje konzervansov, vendar jo prenekateri proizvajalec za boljši okus dodatno poškropi z maščobami, te pa imajo lastnost, da že pri sobni temperaturi postanejo žarke, zaradi česar jih je potrebno konzervirati. Canis Plus popolna hrana ni škropljena z maščobami in je popolnoma brez konzervirnih sredstev.

Seznam sestavin
Zakonodaja določa, da mora biti vrstni red sestavin, navedenih na embalaži, enak njihovemu deležu v hrani. Sestavina, ki je na prvem mestu, mora biti osnovni in glavni sestavni del pasje prehrane. Še vedno je potrebno razlikovati med odprto in zaprto deklaracijo.

Zaprta deklaracija
Za zaprto deklaracijo je značilno navajanje posameznih skupin sestavin tako, da se npr. pod izrazom »žitarice« skrivajo oves, pšenica, ječmen, koruza in številna druga prekrita žita. Če je tem dodan še škrob ali druga veziva, se uporablja navedba »žitarice in rastlinski stranski proizvodi«. Enako velja tudi za meso. Če bi želeli natančno poznati posamezne sestavine, bi morali vprašati neposredno proizvajalca.

Odprta deklaracija
Posamezne sestavine v hrani so navedene v vrstnem redu glede na količinski delež v hrani. Canis Plus popolna hrana ima odprto deklaracijo, kjer so vse sestavine pregledno navedene po vrstnem redu od največjega do najmanjšega deleža.

Piščanec
Takšna navedba na deklaraciji pomeni, da je v hrani cela žival, vključno s kljunom, perjem, kremplji, itd. . Delež piščanca je stehtan pred sušenjem, saj se s tem navidezno poviša mesni delež perutnine, ki jo hrana vsebuje. V primeru, da hrana vsebuje le piščančje meso, je ponavadi v deklaraciji tako tudi zapisano.

Piščančje meso
Če je na deklaraciji kot sestavina navedeno piščančje meso, lahko govorimo o mesu, ki je stehtano pred sušenjem, ko še vsebuje vodo. Tako je celoten mesni delež navidezno višji, kot če bi ga tehtali po sušenju, kar pomeni, da lahko proizvajalec piščančje meso postavi na prvo mesto. Na ta način nekateri proizvajalci zavedejo kupca, da je glavna sestavina izdelka perutninsko meso.

Piščančja moka
Velja enako kot pri sestavini „piščanec“, le da je delež naveden glede na težo po sušenju.

Piščančja mesna moka
Če je na deklaraciji kot sestavina navedena piščančja mesna moka, je čisto meso stehtano po sušenju. Kljub enakem deležu mesa navedenemu pri »piščančjem mesu« je ta vrednost nižja in se lahko v sestavi pojavi nekoliko v ozadju.  

Živalski stranski proizvodi
Ta izraz ne pomeni, da hrana vsebuje izključno dragocene sestavine, kot npr. srce ali jetra, ampak pogosto pomeni, da so vključene slabo prebavljive sestavine, kot so perje, dlaka ipd. Pri Naturavetalu se nam zdi enostavno nepredstavljivo, da bi dodajali kakršne koli živalske stranske proizvode.

Vitamini
Naravni vitamini v svoji izvorni obliki opravljajo zelo specifične funkcije. Canis Plus popolna hrana vsebuje le naravne sestavine, s katerimi jo na naraven način obogatimo z vitamini in minerali. Veliko lastnikov psov se o določeni hrani informira s pregledovanjem različnih tabel z navedbami deležev posameznih vrst vitaminov in na podlagi teh ocenjuje, ali je pes oskrbljen z optimalno količino vitaminov.  Odločilen dejavnik ni, da se vprašamo, koliko vitaminov je dovolj, ampak, kakšna je prava uporabnost vitaminov in mineralov. Na žalost lastniki psov še vedno rajši gledajo samo na količino, ki naj bi domnevno pokrila pomanjkanje vitaminov. Sčasoma lahko prekomeren vnos sintetičnih vitaminov privede tudi do bolezenskih znakov. Umetni, sintetični vitamini namreč ne vsebujejo naravne raznolikosti, zato obstaja večja možnost, da bodo za organizem škodljivi kot pa koristni. Pozitivni učinki umetnih vitaminov do sedaj še niso znanstveno dokazani. V organizmu delujejo obremenjujoče na vsrkavanje hranil, še posebej to velja za jetra in ledvica. Na embalaži pasje hrane je sintetične vitamine mogoče zaslediti pod izrazom "dodatki".

Canis Plus popolna hrana umetnih vitaminov ne vsebuje, zato tega izraza pri nas seveda ni na seznamu sestavin.

Surove beljakovine
Ločimo med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami, oboje pa so gradniki aminokislin. Za primerno oskrbo telesa z aminokislinami in visoko prebavljivost so proteini iz živalskih in rastlinskih surovin zelo pomembni. Pozorni moramo biti predvsem na esencialne aminokisline, saj so te življenjskega pomena. Zaužite morajo biti s hrano, ker jih organizem ne more tvoriti sam. Beljakovine so pomembne za rast in obnovo telesnih snovi (vezi, tkiva, dlaka, hrustanec,...). Pod oznako surove beljakovine ne moremo vedeti za kako kvalitetne beljakovine gre. Pri tem je treba paziti na navedbe na deklaracijah. Če je v deklaraciji kot sestavina naveden „piščanec“, to pomeni, da hrana vsebuje manjvredne beljakovine iz klavniških ostankov oz. stranskih proizvodov. Če je navedeno „piščančje meso“, to pomeni, da hrana vsebuje čisto meso in s tem zagotovljeno visoko kakovostne beljakovine. Pri oceni kakovosti beljakovin v prehrani je bolj kot njihova količina pomembna njihova visoka učinkovitost.

Vnos beljakovin slabše kakovosti je lahko vzrok za številne bolezni. Z visokokakovostnimi beljakovinami je že pri manjši količini hrane zagotovljena oskrba z vsemi potrebnimi esencialnimi aminokislinami. Najboljša pasja hrana ni vedno tista, ki ima najvišjo vsebnost beljakovin, temveč tista z najvišjim deležem visoko kakovostnih beljakovin. Canis Plus je zanesljivo primer popolne hrane, ki zadosti vse potrebe po visoko kakovostnih beljakovinah.

Vsebnost maščobe
Maščobe med vsemi hranili vsebujejo največ energije in so nujno potrebne za oskrbo organizma z esencialnimi maščobnimi kislinami. Psi lahko maščobe in olja, tako živalskega kot rastlinskega izvora, zelo dobro prebavijo in uporabijo. Naloga maščob v organizmu je, da zadostijo energijskim potrebam, zadolžene pa so tudi za transport prehranskih hranil ter za zaščito organov in živčevja. Nekaterih nenasičenih maščobnih kislin organizem ne more sintetizirati sam, zato jih moramo v organizem vnesti s prehrano (esencialne maščobne kisline). Nasičene maščobne kisline v veliki meri vsebujejo živalske maščobe. V nasprotju s tem najdemo dragocene nenasičene in večkrat nenasičene maščobne kisline predvsem v ribah in v določenih rastlinah. Če v telo vnašamo preveč energije/maščobe, se ta prične hitro nalagati v zaloge.

Surove vlaknine
Pod surove vlaknine se štejejo prehranske vlaknine, ki so zlasti pomembne za optimalno delovanje črevesja in izločanje hrane. Surove vlaknine so podpora za dobre črevesne bakterije in za ohranjanje optimalne črevesne flore.

Surovi pepel
Surovi pepel pomaga vezati skupek vseh mineralov in elementov v sledeh, ki jih vsebuje pasja hrana. Pridobljen je s postopkom izžarjanja v žarilni pečici pri 550 °C. Splošno mnenje je, da visoka vrednost pepela močno obremenjuje ledvice, kar pa velja le v primeru, da hrana vsebuje sintetične vitamine in minerale ali manj kakovostna hranila. Pasja hrana Canis Plus vsebuje le visoko kakovostne surovine, zato je delež vsebnosti surovega pepela kriterij za idealno količino mineralov in elementov v sledeh v prehrani psa.

Ogljikovi hidrati
Riž, oves, koruza in proso so za mesojedce idealen vir ogljikovih hidratov. Pes namreč žitarice običajno težko prebavlja. Žitarice se lahko uporabijo kot vir energije in vlaknin, le če so pravilno obdelane s hladnim stiskanjem in so izluščeni težko prebavljivi deli. Tudi mačke potrebujejo ogljikove hidrate, ki so vir vlaknin z rastlinskimi balastnimi snovmi. Vendar pa naj bi bila ta delež bistveno nižji kot je v pasji hrani, ker so mačke izraziti mesojedci.

Mineralne snovi
Minerali so pomembni pri številnih procesih v telesu. Pomagajo pri gradnji kosti in znatno pripomorejo k ohranjanju zdravih funkcij imunskega sistema.

Kalcij - Fosfor
Kalcij je najbolj pomemben mineral v pasjem telesu. Shranjen je predvsem v kosteh in zobeh, nekaj pa ga najdemo tudi v krvi. Pomemben je tako za okostje in zobe kot tudi za mišice in živce ter pri slabokrvnosti. Gradnik kosti in zob je tudi fosfor, ki je nujen za izmenjavo hranil v organizmu ter za ohranjanje kislo-bazičnega ravnotežja. V Canis Plus pasji hrani je Ca/P razmerje uravnoteženo tako, da je optimalno za zdravje živali. Zaradi izključno naravnih sestavin je prenasičenost izključena.

Loading...