Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani

Objavil Kosmatinčki 02/04/2019 0 Komentarji Naturavetal hrana za pse,

Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani

 

Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani! Zakaj je temu tako, si preberite v nadaljevanju! Vam je všeč, ko vidite na deklaraciji hrana za pse celo goro naštetih sintetičnih vitaminov in mineralov v različnih enotah? Če je napisan vitamin, še ne pomeni, da je to zmeraj nekaj zdravega in dobrega. če so vitamini sintetični, jih organizem psa nisi ne prepozna in jih ne more uporabiti kot vitamine. Takšni "poškodovani" sintetični vitamini se skladiščijo v telesu in zelo slabo vplivajo na vse izločevalne organe. 

 

Vitamin K3 oziroma menadion deluje bistveno bolj agresivno kot vitamin K1 in lahko pri večjih odmerkih ali dolgotrajnem vnašanju v organizem povzroči tudi trajne poškodbe in celo smrt. V živilskem sektorju v Nemčiji menadion ni homologiran, zato ne sme vstopiti v prehranski cikel človeka. Kot dodatek je dovoljen le vitamin K1. Zaradi cenejše proizvodnje veliko proizvajalcev krme in hrane za male živali namesto vitamina K1 kot dodatek uporablja tudi vitamin K3 (menadion), pri tem pa kot sestavino navaja vitamin K.

 

Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani

Naravni vitamin K (vitamin K1 in vitamin K2) se nahaja v zeleni zelenjavi, algah, jetrcih,..

 

RAZLIKE V DELOVANJU VITAMINA K1 in "VITAMINA" K3

Primernost imenovanja menadiona kot »vitamin« K3 je po mnenju nekaterih vprašljiva, saj gre za toksično sintetično snov, proizvedeno v laboratoriju. Vitamina K1, menadion ne more nadomestiti. Menadion lahko spodbuja koagulacijo v manjšem obsegu, medtem ko vitamin K1 zagotavlja popolno aktivacijo beljakovin za strjevanje. Pri antikoagulaciji menadion ne more sodelovati. Prav tako menadion ne more sodelovati pri kalcifikaciji, še več, lahko se celo vmeša v cikel vitamina K1 in povzroči deformacije kosti. Menadion je posebej nevaren tudi zato, ker lahko manipulira z gensko informacijo, kar lahko privede do resnih okvar pri mladičkih. Možnosti okvar kostnega sistema zaradi prisotnosti menadiona v hrani ne moremo povsem izključiti.

 

 

Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hraniŠKODLJIVI UČINKI MENADIONA

Menadion pri novorojenčkih s še nerazvitimi funkcijami jeter lahko povzroči hemolitično anemijo, okvare jeder možganskega debla ali poškodbe jeter. Dojenčki, ki so dobili prevelik odmerek vitamina K3 lahko trpijo zaradi hudih poškodb možganov, ki lahko povzročijo zmanjšano sposobnost gibanja, izgubo apetita, epileptične napade, gluhost, duševno zaostalost in celo smrt. Iz tega razloga se vitamin K3 v medicini manj pogosto uporablja kot v preteklosti. Toksični učinek menadiona se kaže v poškodbah celic. Lahko prizadene vse celice, predvsem pa so izpostavljene krvne in jetrne celice. Menadion občutno oslabi tudi imunski sistem. Zastrupitve se pojavljajo pri vseh vretenčarjih, ki se hranijo na enak način ali so vsaj podobni po videzu. V skupino potencialnih žrtev sodijo tudi psi. Vitamin K3 je prisoten v strupih za podgane in miši, saj povzroča notranje krvavitve. Če pes zaužije strup, v zelo kratkem času nastopi smrt, če pa mu pravočasno zagotovimo pomoč, se kot protistrup uporablja izključno vitamin K1, saj menadion ni ustrezen.

 

 

KAKO SE PREPRIČAMO, DA HRANA ZA PSE VSEBUJE ZDRAVO OBLIKO VITAMINA K?

>Kot rečeno, oblika vitamina K – (vitamin K3 = menadion) – v naravi ne obstaja, zato je odveč tudi bojazen, da se bo pes zastrupil z uživanjem surove hrane. Kljub temu, da lahko služi kot nadomestek za različne vrste vitamina K, se menadion običajno ne uporablja kot prehransko dopolnilo v hrani za ljudi, še vedno pa se uporablja v humani medicini in farmaciji v nekaterih gospodarsko manj razvitih državah. V nekaterih državah so zaradi potencialne toksičnosti menadion kot dodatek prepovedali, vendar se odmerki menadiona ponekod še vedno uporabljajo kot poceni mikrohranilo za domače živali, kot vir vitamina K je menadion še vedno vključen tudi v nekatere vrste industrijsko predelane hrane za hišne živali, celo v razvitih državah.

 

Za vse, ki svoje pse hranijo z industrijsko proizvedeno hrano, je vsekakor na mestu opozorilo, naj preverijo, ali njihova izbrana hrana za pse ne vsebuje menadiona oziroma vitamina K3. Če smo pri tolmačenju sestavin v pasji hrani v dvomih, je bolje poklicati proizvajalca ali distributerja in ga prositi za dodatna pojasnila. Če je na primer v deklaraciji naveden vitamin K, ne moremo vedeti, za katero obliko gre - K1 ali K3. To pomeni, da je lahko menadion v pasji hrani prisoten, ne da bi bil naveden kot sestavina.

 

Vsak lastnik psa ima na izbiro na eni strani uporabo pasje hrane s potencialno vsebnostjo snovi, ki ni dovoljena v živilskem sektorju in lahko povzroča trajne poškodbe ali celo smrt in na drugi strani hrano brez dodanih sintetičnih vitaminov, pri kateri je zgoraj opisana dilema izključena. Hladno stiskana suha hrana za pse ter mokra hrana za pse Naturavetal ne vsebujeta sintetičnih vitaminov, zato ni nobenega tveganja, da bi v organizem psa vnašali zdravju škodljivi vitamin K3 - menadion. Naturavetal ne uporablja vitamina K3. Naravni vitamin K (torej vitamin K1 in vitamin K2) se pojavlja v zeleni zelenjavi, zeliščih, algah, ribah, jetrih in jajcih. Vitamini K1 in K2 prehajata preko krvi v kostni mozeg, jetra in ledvica. Tam se vitamin K lahko skladišči maksimalno 14, nato se izloči z žolčem in ledvicami. 

 

Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani

Vitamini in minerali v Naturavetal hrani so naravni iz zelenjave, sadja, zelišč in svežega mesa

 

Literatua:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3532

https://www.naturavetal.de/kleine-vitamin-kunde/

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K

Loading...