Ni vsak vitamin zdrav vitamin v pasji hrani

Objavil Kosmatinčki 10/09/2016 0 Komentarji
VITAMIN K - KOAGULACIJSKI VITAMIN. GA POZNATE?

Vitamin K - Menadion​Vitamin K se je včasih imenoval tudi vitamin koagulacije (od tod tudi oznaka K), saj je ena njegovih glavnih nalog sodelovanje pri strjevanju krvi.Vitamin K ima dve naravni pojavni obliki - K1 in K2, poznamo pa tudi sintetične oblike, pridobljene v laboratoriju, z oznakami od K3 do K7

KAKŠNO VLOGO IMA VITAMIN K V ČLOVEŠKEM TELESU?

Vitamin K pomembno sodeluje pri različnih telesnih procesih:

 • pri strjevanju krvi,
 • pri presnovi kosti: s pomočjo beljakovin, ki skrbijo za normalno presnovo, rast in razvoj kosti ter preprečevanje nalaganja kalcija in posledične otrditve hrustanca in mehkih tkiv,
 • pri delovanju ledvic: sodeluje pri vgradnji in presnovi kalcija in pri skupnem učinkovanju kalcija in vitamina D,
 • pri pretvarjanju glukoze v glikogen,
 • pri rasti celic.

KJE NAJDEMO VITAMIN K?

Naravni viri vitamina K1 oz. filokinona so vrtna solata, paradižnik, špinača, cvetača, brokoli, ohrovt, zelje, grah, korenje, kostanj, soja, alge, olivno olje, itd.

Vitamin K2 oz. menadinon se nahaja v živalskih maščobah. Proizvajajo ga bakterije, ki se nahajajo v debelem črevesu.

Vitamin K lahko torej dobimo s hrano (zelenjavo, mlekom, rastlinskimi olji, piščančjim mesom) ali pa ga črevesne bakterije ustvarijo same. Vitamin K se ob zamrzovanju in sevanju ter pod vplivom onesnaženega zraka lahko uniči. Vsrkavanje vitamina se lahko zmanjša ob prisotnosti pokvarjenih maščob, preveč predelanega sladkorja, antibiotikov ter v primeru prevelikega vnosa vitamina E, kalcija in mineralnih olj.

POMANJKANJE VITAMINA K

Do pomanjkanja vitamina K pogosto pride pri novorojenčkih, ki se hranijo le z materinim mlekom, saj do konkretnejših količin vitamina K pridejo šele s hrano. Pomanjkanje vitamina lahko vodi trajnih posledic na možganih ali celo smrti.

Glavni vzroki pomanjkanja vitamina K pri odraslih so:

 • jemanje zdravil proti strjevanju krvi iz skupine antagonistov vitamina K;
 • dolgotrajna uporaba antibiotikov;

Kako vemo, da organizmu primanjkuje vitamina K?

 • pogosto krvavenje iz nosu,
 • počasno celjenje ran,
 • kronična utrujenost,
 • želodčne in črevesne težave.

Kadar oskrba z vitaminom K1 ni mogoča s hrano, ga je potrebno zagotoviti s prehranskimi dodatki.

Vendar pa...

Ko govorimo o vitaminu K je potrebna previdnost, saj moramo upoštevati dejstvo, da ima naravna oblika, t.j. vitamin K1 drugačne lastnosti od sintetičnega menadiona (vitamin K3).

NI VSAK VITAMIN ZDRAV VITAMIN

Vitamin K3 oziroma menadion deluje bistveno bolj agresivno kot vitamin K1 in lahko pri večjih odmerkih ali dolgotrajnem vnašanju v organizem povzroči tudi trajne poškodbe in celo smrt. V živilskem sektorju v Nemčiji menadion ni homologiran, zato ne sme vstopiti v prehranski cikel človeka. Kot dodatek je dovoljen le vitamin K1. Zaradi cenejše proizvodnje veliko proizvajalcev krme in hrane za male živali namesto vitamina K1 kot dodatek uporablja tudi vitamin K3 (menadion), pri tem pa kot sestavino navaja vitamin K.

RAZLIKE V DELOVANJU VITAMINA K1 in "VITAMINA" K3

Primernost imenovanja menadiona kot»vitamin« K3je po mnenju nekaterih vprašljiva, saj gre za toksično sintetično snov, proizvedeno v laboratoriju. Vitamina K1 menadion ne more nadomestiti. Menadion lahko spodbuja koagulacijo v manjšem obsegu, medtem ko vitamin K1 zagotavlja popolno aktivacijo beljakovin za strjevanje. Pri antikoagulaciji menadion ne more sodelovati.

Prav tako menadion ne more sodelovati pri kalcifikaciji, še več, lahko se celo vmeša v cikel vitamina K1 in povzroči deformacije kosti. Menadion je posebej nevaren tudi zato, ker lahko manipulira z gensko informacijo, kar lahko privede do resnih okvar pri mladičkih. Možnosti okvar kostnega sistema zaradi prisotnosti menadiona v hrani ne moremo povsem izključiti.

ŠKODLJIVI UČINKI MENADIONA

Menadion pri novorojenčkih s še nerazvitimi funkcijami jeter lahko povzroči hemolitično anemijo, okvare jeder možganskega debla ali poškodbe jeter. Dojenčki, ki so dobili prevelik odmerek vitamina K3 lahko trpijo zaradi hudih poškodb možganov, ki lahko povzročijo zmanjšano sposobnost gibanja, izgubo apetita, epileptične napade, gluhost, duševno zaostalost in celo smrt. Iz tega razloga se vitamin K3 v medicini manj pogosto uporablja kot v preteklosti.

Toksični učinek menadiona se kaže v poškodbah celic. Lahko prizadene vse celice, predvsem pa so izpostavljene krvne in jetrne celice. Menadion občutno oslabi tudi imunski sistem. Zastrupitve se pojavljajo pri vseh vretenčarjih, ki se hranijo na enak način ali so vsaj podobni po videzu. V skupino potencialnih žrtev sodijo tudi psi.

Vitamin K3 je prisoten v strupih za podgane in miši, saj povzroča notranje krvavitve. Če pes zaužije strup, v zelo kratkem času nastopi smrt, če pa mu pravočasno zagotovimo pomoč, se kot protistrup uporablja izključno vitamin K1, saj menadion ni ustrezen.

KAKO SE PREPRIČAMO, DA HRANA ZA PSE VSEBUJE ZDRAVO OBLIKO VITAMINA K?

>Kot rečeno, strupena oblika vitamina K – menadion – v naravi ne obstaja, zato je odveč tudi bojazen, da se bo pes zastrupil z uživanjem surove hrane.

Kljub temu, da lahko služi kot nadomestek za različne vrste vitamina K, se menadion običajno ne uporablja kot prehransko dopolnilo v hrani za ljudi, še vedno pa se uporablja v humani medicini in farmaciji v nekaterih gospodarsko manj razvitih državah.

V nekaterih državah so zaradi potencialne toksičnosti menadion kot dodatek prepovedali, vendar se odmerki menadiona ponekod še vedno uporabljajo kot poceni mikrohranilo za domače živali, kot vir vitamina K je menadion še vedno vključen tudi v nekatere vrste industrijsko predelane hrane za hišne živali, celo v razvitih državah.

Za vse, ki svoje pse hranijo z industrijsko proizvedeno hrano, je vsekakor na mestu opozorilo, naj preverijo, ali njihova izbrana hrana za pse ne vsebuje menadiona oziromavitamina K3.

Če smo pri tolmačenju sestavin v pasji hrani v dvomih, je bolje poklicati proizvajalca ali distributerja in ga prositi za dodatna pojasnila. Če je na primer v deklaraciji naveden vitamin K, ne moremo vedeti, za katero obliko gre - K1 ali K3. To pomeni, da je lahko menadion v pasji hrani prisoten, ne da bi bil naveden kot sestavina.

Vsak imetnik psa ima na izbiro na eni strani uporabo pasje hrane s potencialno vsebnostjo snovi, ki ni dovoljena v živilskem sektorju in lahko povzroča trajne poškodbe ali celo smrt in na drugi strani hrano brez dodanih sintetičnih vitaminov, pri kateri je zgoraj opisana dilema izključena.

Hladno stiskana suha hrana za pse ter mokra hrana za pse in mačke natura Vet ne vsebujeta sintetičnih vitaminov, zato ni nobenega tveganja, da bi v organizem psa vnašali zdravju škodljivi vitamin K3 - menadion.

Viri:

www.natura-vet.de
en.wikipedia.org
www.greatvistachemicals.com
www.vitamini.si
www.dnevnik.si

Loading...