Odpoved ledvic pri psu

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Psi in zdravje,

Odpoved ledvic pri psu

 

O odpovedi ledvic pri psu govorimo, kadar ta organ ni več sposoben opravljanja svoje funkcije, t.j. odstranjevati odpadne snovi iz organizma. Telo vsakodnevno tvori toksine, ki potujejo do ledvic, kjer se raztopijo v vodi in filtrirajo, nato pa izločijo iz telesa skozi urin. Zdrava ledvica izloča zelo koncentriran urin, kar pomeni, da predela velike količine toksinov v relativno majhni količini vode. Nasprotno pa okvarjena ledvica potrebuje veliko večje količine vode, da izloči enako količino strupov. Če torej pri psu opazimo močno povečano žejo, je to lahko znak za odpoved ledvic. Sčasoma pes enostavno ne more več popiti dovolj vode, zato se strupene snovi začnejo kopičiti v krvi.

 

Poznamo akutno in kronično odpoved ledvic. Akutna odpoved ledvic se pojavi nenadoma, najpogosteje zaradi:

 • zaužitja strupov (antifriz, zdravila za ljudi, dolgocvetna lilija…),
 • zaužitja nekaterih vrst hrane (npr. grozdje),
 • hujših bakterijskih okužb,
 • dehidracije (kadar pes nima na voljo zadostne količine sveže vode),
 • zmanjšanega dotoka krvi v ledvica (med operativnim posegom, zaradi zastoja srca in pri nekaterih drugih boleznih srca),
 • zamašitve sečil.

Kronična odpoved ledvic se ne pojavi nenadoma, pač pa gre za dolgotrajen proces, ki se lahko razvija od več mesecev do več let in se navadno pojavlja pri starejših psih. Večina kroničnih odpovedi ledvic je na žalost nepovratna.

 

Akutna odpoved ledvic

Akutna odpoved ledvic je v nekaterih primerih ozdravljiva, v drugih pa se razvije v kronično obliko.Simptomi akutne odpovedi ledvic:

 • bruhanje
 • izguba apetita
 • izrazita otopelost
 • težje uriniranje
 • zmedenost
 • fizična izčrpanost
 • izguba koordinacije

Akutna odpoved ledvic je resna bolezen, ki lahko ogrozi življenje psa, zato je ob pojavu zgoraj naštetih znakov nujno takojšnje ukrepanje. Potrebna je čimprejšnja veterinarska oskrba.

 

Če opazite katerega od naštetih simptomov ali če sumite, da je vaš pes zaužil strup, ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Veterinar bo živali zagotovil intenzivno nego, njene možnosti za okrevanje pa so odvisne od tega, v kakšni meri so poškodovani organi in seveda od terapije. Namen zdravljenja je zagotoviti podporo ledvicam, dokler si ne opomorejo. Lahko traja več dni ali nekaj tednov, da ugotovimo, ali bo pes okreval in do kakšne mere. Zelo dober pokazatelj uspešnosti zdravljenja je urin. Če ima pes še vedno težave pri uriniranju in se količina urina ne stabilizira, so možnosti za okrevanje slabe.

 

Kronična odpoved ledvic

Kronična odpoved ledvic je poleg artritisa in raka ena najpogostejših bolezni pri starejših psih. Pogosto je od nastopa bolezni do takrat, ko opazimo prve znake, izgubljenega že veliko časa. Mnogi lastniki zmotno mislijo, da je pogostejše uriniranje znak dokaj dobre kondicije ledvic, vendar je v neredkih primerih ravno nasprotno.

 

Pes z razvijajočo se boleznijo ledvic čuti večjo žejo in temu primerno tudi pogosteje izloča, vendar njegova ledvica svojo funkcijo opravljajo z neprimerno več napora kot pri zdravih psih. Prekomerno pitje in izločanje lahko sicer deluje določen čas, vendar bo postopoma še tako velika količina zaužite vode postala premajhna, da bi se iz telesa izločile vse škodljive snovi.

 

Sčasoma pes začne kazati očitnejše znake bolezni: zmanjšan apetit, izgubo teže in pomanjkanje energije. Ledvica je takrat lahko že huje poškodovana. Ob napredovanju bolezni se pojavijo naslednji simptomi:

 • manj pogosto uriniranje,
 • krvav urin,
 • bruhanje in driska,
 • sključena drža telesa,
 • zmanjšana želja po gibanju,
 • spremembe kakovosti dlake.

Kronična odpoved ledvic lahko povzroči razjede v ustih, zadah zaradi povečane količine toksinov v krvnem obtoku, dehidracijo, povišan krvni tlak, spremembe očesne mrežnice, zastajanje tekočine v okončinah in trebuhu, anemijo in spremembo v velikosti ledvic, pogosto pa pes v ledvicah čuti bolečino.

 

Zdravljenje odpovedi ledvic

Zelo pomembno je, da veterinar ugotovi izvor bolezni. Če ne gre za poškodbo organa, npr. če obolenje povzroči zmanjšan pretok krvi v ledvica ali obstrukcija urinarnega trakta, lahko ledvico relativno enostavno rešimo z ustrezno terapijo. V primeru, da se bolezen pojavi kot posledica nepovratne poškodbe ledvičnega tkiva, pa se bo funkcija ledvic urejala več tednov ali celo mesecev.

 

Čimprejšnji pričetek zdravljenja je ključnega pomena

 

Temeljna oblika zdravljenja odpovedi ledvic pri psih je tekočinska terapija, ki je pomembna zlasti za preprečevanje dehidracije, do katere lahko pride zaradi povečanega izločanja vode iz telesa. Terapijo lahko izvaja lastnik psa sam, vendar pod veterinarskim nadzorom. Zaradi znižanja ravni elektrolitov, lahko pride do oslabitve mišic in motenj srčnega utripa, zato tekočini pogosto dodajamo kalij.

 

Pes mora imeti ves čas dostop do zadostne količine sveže vode

 

Zaželeno je, da nenehno spremljamo količino vode in hrane, ki jo pes zaužije, koristno pa je tudi redno (vsaj tedensko) tehtanje psa. Na ta način se lahko prepričamo, ali pes res vnese v telo dovolj kalorij, da vzdržuje težo in ustrezno hidracijo. Zelo pomembna pri zdravljenju bolezni ledvic (kot tudi za splošno počutje in zdravje) je tudi prehrana psa Zmanjšana količina beljakovin je bistvenega pomena, le-te pa naj bodo visokokakovostne, da bodo zadostile potrebam organizma. Omejiti je treba tudi vnos fosforja. Tega najdemo predvsem v prehranskih virih z visoko vsebnostjo beljakovin. O navodilih in načrtu hranjenja obolelega psa se je smiselno posvetovati s strokovnjaki, zlasti veterinarji, ki uporabljajo holistični pristop k zdravljenju, pri katerem gledamo na telo kot na celoto in ne kot na skupek organov.

 

Kaj lahko storimo sami?

Veliko primerov akutnega obolenja ledvic lahko preprečimo tako, da psu onemogočimo vnos strupenih snovi v telo (antifriz, strup za podgane in drugi pesticidi, zdravila, nekatere vrste hrane in rastlin). Psom z bakterijsko infekcijo, obstrukcijo sečil ali drugo boleznijo, ki bi lahko ogrozila funkcijo ledvic, moramo čim prej zagotoviti ustrezno zdravljenje. Poskrbimo, da psi ne bodo izpostavljeni udarcem in brcam ter da ne bodo nenadzorovano tekali po cestah. Izogibajmo se tudi vsem ostalim situacijam, kjer bi se psi utegnili poškodovati. Kolikor je mogoče omejujmo uporabo zdravil in cepiv ter kirurške posege, saj bomo na ta način zmanjšali vnos toksinov, ki jih morajo ledvica obdelati. Odpoved ledvic pri starejših psih je ponavadi posledica iztrošenosti organov. Manj kot so ledvica izpostavljena stresu, dlje in bolj učinkovito bodo delovala.

 

Hrana za psa z okvaro ledvic

Hranjenje psa z uravnoteženo visoko kakovostno hrano za pse z naravnimi vitamini in minerali namesto z industrijsko hrano bo zagotovilo organizmu popolno oskrbo s hranili, ki jih pes potrebuje. Manj kakovostna hrana, zlasti briketi, ki so pridobljeni s postopkom ekstrudiranja, je osiromašena in ne daje kakovostnih beljakovin, kar lahko povezujemo s številnimi degenerativnimi boleznimi.

 

Če sumite, da ima pes težave z ledvicami, suho hrano odsvetujemo. Psa je potrebno pričeti hraniti s svežo oz. mokro hrano, ki vsebuje vlago. Od izdelkov Naturavetal, lahko izberete mokro hrano in rastlinsko zeliščne dodatke, kosmiče Canis Plus Top Fit ali Vit / Min Barf, ki ne vsebujejo umetnih dodatkov. Umetni dodatki obremenjujejo ledvice, saj se preko njih in urina vsi umetni dodatki razstrupljajo. 

 

Prehrana mora v vsakem primeru biti sestavljena iz visoko kakovostnih sestavin in brez kemičnih dodatkov, ki bi dodatno obremenjevali in povzročali bolezen ledvic in mehurja. Vse kemične sestavine povzročajo zakisanost in možnost za napredovanje bolezni. Pomembno je, da psu zagotovimo kakovostne sestavine in naravne vitamine, minerale ter elemente v sledeh, kar vsebujejo tudi Canis Plus izdelki, ki imajo visoko bio razpoložljivost zaradi izključno naravnih sestavin in elementov. V idealnih razmerah priporočamo sveže meso s sadjem in zelenjavo ali Canis Plus kosmiče. Namesto svežega mesa, se lahko hrani tudi s Canis Plus mokro hrana in dodatkom kalcija; npr. Canis Plus eko jajčne lupine v prahu.

 

Vir:
http://healthypets.mercola.com
http://www.naturavetal.de

Loading...