Pasja hrana - izberimo pametno!

Objavil Kosmatinčki 22/11/2018 0 Komentarji Naturavetal hrana za pse,

PASJA HRANA - izmerimo pametno!

 

Pasja hrana je individualna odločitev vsakega posameznega pasjega lastnika. Izbira pasje hrana velja za eno izmed najtežjih odločitev, saj vsi želimo svojemu psu le najboljše in mu zato želimo izbrati takšno pasjo hrano, ki mu ne bo povzročala prebavnih motenj, alergij in z alergijami povezanih težav.

 

Zdrav pes ima hranilno dobro načrtovano prehrano in zato izloča dobro formirane iztrebke. Iztrebek ni pretrd in niti premehak. Z rednim opazovanje pasjih iztrebkov se lahko veliko naučimo o tem, kaj našemu psu ustreza in kaj ne. Zdrav pes ima bleščečo, gosto dlako in zdravo kožo. Neustrezna prehrana psa se bo na psu zelo hitro poznala. Že po 14 dne hranjenja z neustrezno prehrano, lahko psu porušimo črevesno floro, mu lahko povzročimo prebavne motnje, drisko ali zaprtje. To se lahko še stopnjuje in vodi, do nastanka najrazličnejših alergij ali pes celo razvije intoleranco na določeno vrsto hrane (veliko krat slišimo, da so psi alergični na piščanca). Temu sledi še suha, izsušena in srbena koža, kar lahko pripelje do redkejše in izsušene dlake.

pasja hrana

 

Pasja hrana – na kaj je treba biti pozoren pri izbiri pasje hrane?

 

Pri izbiri pasje hrane je potrebna določena previdnost:

  • Zmeraj posegate po pasji hrani, ki ima sestavine navedene v odprti deklaraciji. To pomeni, da vam na embalaži točno piše katero meso je notri in koliko je tega. Ni dovolj, da vam piše žita in meso, saj iz tega ne veste katera žita in koliko žit ter ne veste katero meso, kakšno meso in koliko je le tega.
  • Izogibajte se stranskim živalskim proizvodom, to so kljuni, dlake, kopita in ostali ostanki živali. Vsi ti ostanki lahko povzročajo alergije vašemu psu, poleg tega so brez prave energetske vrednosti in se samo nabirajo v telesu psa.
  • Pozorni bodite na delež mesa v hrani, npr.: 15% delež mesa vsekakor ni zadosten, saj so psi bolj mesojede živali kot rastlinojede.
  • Pozorni bodite na kakovost mesa v pasji hrani
  • Izogibajte se barvilom (živo rdeče obarvani briketki, živo zeleno obarvani briketki)
  • Izogibajte se konzervansov v obliki neštetih Eeeeeejev, za katere vemo kako nevarni so za nas ljudi. Zakaj bi jih potem dajali svojim psom?
  • Veliko več pozornost morate temu nameniti lastniki psov, ki imate doma alergične pse ali bolne pse, saj so takšni psi veliko bolj občutljivi in dovzetni za spremembe.

 

Vpliv pasje hrane na počutje psa

Razlike v kakovosti posameznih surovin in proizvodnih procesih so velike in bistveno vplivajo na počutje psa. Številne bolezni so genetsko pogojene, na katere žal nimamo velikega vpliva, saj jih ne moremo izkoreninit, lahko samo blažimo in lajšamo simptome. Vedno več bolezni pa nastane zaradi okolijskih dejavnikov in neustrezne prehrane. Hrana je osnova za psa, ki jo dobiva od rojstva in do smrti, zato ne preseneča, da ima na počutje psa največji vpliv.

 

S slabo pasjo hrano, ki ne vsebuje dovolj beljakovin, ki ne vsebuje kvalitetnih beljakovin, ki ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, ki je polna barvil, konzervansov, polnil in umetnih dodatkov ter vsebuje zdaleč preveč žitaric, vsekakor psu ne moremo zagotoviti vitalnega in kvalitetnega življenja. Tudi težave, povezane z nasilnim vedenjem psov, niso zgolj posledica napačne vzgoje, ampak so lahko le reakcija na preveliko količino sintetičnih dodatkov v hrani, saj nevrotoksične snovi – te so prisotne v umetnih konzervansih - lahko povzročijo spremembe v vedenju psa. Konzervansi in drugi umetni dodatki so lahko povzročitelji različnih bolezni, kot so alergije, kožne bolezni, želodčne in črevesne težave, bolezni ledvic, bolezni jeter, rak, motnje gibanja in težave s sklepi.

 

Pasja hrana – vrste ponujene na tržišču

Pri izbiri pasje hrane je najlažja izbira že pripravljena popolna hrana za pse, ki vsebuje kvalitetne beljakovine, kvalitetne maščobe, minerale, vitamine in vlaknine, ki jih pes potrebuje za zdravo življenje. Lahko se odločite, da boste psa hranili s surovim mesom ali mu boste uravnotežene obroke kuhali. Ampak če upoštevamo današnji tempo življenja, imamo zelo malo možnosti, da bi vsak dan kuhali uravnotežene obroke za nas same kaj šele za psa. Hranjenje s surovo hrano ali s kuhano hrano je vsekakor odlična izbira, saj na tak način točno veste kaj ste dali v pasjo skledo in nimate več težav ali je določenemu proizvajalcu pasje hrane vredno zaupati. Če načrtujete, da boste psu kuhali ali ga hranili s surovo hrano, se pred tem poučite o osnovnih načelih zdrave pasje hrane.

 

pasja hranaSuha pasja hrana

Popolna suha pasja hrana je primerna za vsakodnevno hranjenje psa, če ta nima kakšnih bolezenskih težav (npr.: odpoved ledvic pri psu, težave z mehurjem, težave s sečili). V primeru naštetih bolezenskih stanj se bolj priporoča mokra pasja hrana, ker že v osnovi vsebuje več vode. Suha pasja hrana znana poznana pod imenom briketi za psa je danes zelo razširjena, praktično jo prodajajo v vsaki trgovini. Verjamem, da smo vsi lastniki psov že naleteli na kakšnega proizvajalca hrane, ki našemu psu ni ustrezala. Zato je še toliko bolj pomembno branje deklaracije. Večini ljudem so najbolj poznani briketi. Briketi so skuhani pod pritiskom in pri visokih temperaturah nato pa so posušeni. Maščobe napršijo po briketih, da bo bolj okusni, a ker lahko maščoba postane žarka, morajo hrani dodati konzervanse.

 

Zadnji nekaj let na slovenskem tržišču obstajajo tudi peleti za pse (hladno stiskana hrana za pse). Peleti so narejeni po drugačnem postopku, saj niso obdelani na visokih temperaturah in niso obdelani pod visokimi pritiski, kar je zelo zaželeno, saj je na tak način ohranijo vse hranilne snovi, vsi vitamini in vsi minerali.

 

Mokra pasja hrana

Pri mokri pasji hrani ni nič drugače kot pri suhi pasji hrani. Treba je prebrati deklaracijo in se prepričati kaj točno je v konzervi ali mesni klobasi. Tudi v pasjih konzervah more točno pisat katero meso in koliko mesa. Tudi v mokra pasji hrani si ne želimo stranskih živalskih proizvodov, če pa so že napisani, naj bodo napisani ločeno od mesa. Npr. ne pove vam prav veliko, če piše meso in stranski mesni proizvodi 61%. Iz tega ne veste koliko je stranskih mesnih proizvodov, prav tako ne veste koliko je mesa.

 

Surova in kuhana hrana za psa

Surova in kuhana hrana za psa je super izbira iz tega vidika, ker točno veste kaj ste dali psu za jest. Slabost pa je ta, da se je potrebno najprej izobrazit kaj je za psa uravnotežena hrana. Hranjenje zgolj s surovim ali pokuhanim mesom ne bo dovolj, pes potrebuje še kost, zelenjavo, zelišča in določene začimbe, ki mu zagotovijo ustrezne vitamine in minerale. Pri tem morate vedete, katera zelenjava je primerna za psa, katere začimbe in zelišča mu lahko dodate in kaj utegne biti škodljivo za psa.


 

Pomoč pri izbiri pasje hrane

 

Točno pred sedmimi leti smo v Slovenijo uvozili Naturavetal hladno stiskano hrano za pse (hladno stiskani peleti), v prepričanju, da je to najboljša izbira za naša dva psa. Res se je izkazalo tako! Da je hrana kakovostna, naravna, zdrava, da ne povzroča alergij in, da jo psi radi jedo so nam v teh letih potrdili tudi številni pasji uporabniki in njihovi lastniki, ki se k nam vračajo znova in znova, ker skupaj z nami verjamejo v kvalitetno hladno stiskano pasjo hrano Naturavetal.

 

Postopek izdelave Naturavetal hladno stiskane pasje hrane:

Hladno stiskanje je postopek s katerim se v pasji hrani ohrani maksimalna vrednost hranilnih snovi, naravnih vitaminov in mineralov, saj celoten proces traja le 4 minute pri nizkih temperaturah. Canis Plus hladno stiskana pasja hrana v želodcu ne nabrekne, zato je stopnja tveganja za obračanje želodca zelo majhna. Hrana se v želodcu razkroji na drobne koščke, zato se želodec po hranjenju ne raztegne. S tem se pri psu spodbuja gibanje črevesja in naravno čiščenje črevesja, ki zmanjšuje tveganje za nastanek črevesnih parazitov, ki so pogosti vzrok za alergije na pasjo hrano. Naturavetal pasja hrana vsebuje le naravne konzervanse, kot so alge, zelišča, olja in glina.

 

Pasja hrana, ki jo imamo v ponudbi:

 

Suha pasja hrana:

Suha hladno stiskana pasja hrana Canis Plus proizvajalca Naturavetal je popolnoma naravna z izbranimi sestavinami, ki jih bo vaš pes naravnost oboževal. Pasja hrana Naturavetal vsebuje visok delež mesa (med 60 in 70% pred sušenjem, odvisno kateri okus hrane izberete), meso je izključno mišično meso (ne uporabljamo notranjih organov in stranskih živalskih proizvodov), vitamini in minerali v pasjih hrani so naravni (pridobljeni so iz vseh navedenih začimb, zelenjave, zelišč in sadja, ki so prisotni v hrani), hrana je brez konzervansov, umetnih barvil, polnil in ostalih sintetično-kemičnih dodatkov. Za pasjo hrano Naturavetal lahko trdimo da je hipoalergena (saj ne vsebuje sestavin, ki bi lahko povzročale alergije) in monoproteinska, saj je vsak okus hrane sestavljen le iz enega vira mesa.

 

V ponudbi imamo šest različnih okusov pasje hrane:

 

CANIS PLUS PIŠČANEC CANIS PLUS SPORT CANIS PLUS JAGNJETINA
pasja hrana pasja hrana pasja hrana
Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg
PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ

 


 


 

CANIS PLUS GOVEDINA CANIS PLUS KUNEC CANIS PLUS LOSOS
pasja hrana pasja hrana pasja hrana
Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg Pakiranje: 1 kg, 5 kg, 15 kg
PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ

 


 

V ponudbi imamo tudi dva okusa pasje hrane za mladiške in malde pse:

Canis Plus piščanec - za mladiče in mlade pse Canis Plus losos - za mladiče in mlade pse
pasja hrana pasja hrana
Pakiranje: 5 kg (majhni peleti), 15 kg (večji peleti) Pakiranje: 1kg, 5kg, 15kg
PREBERI VEČ PREBERI VEČ

 

Mokra pasja hrana:

 

Popolna mokra pasja hrana:

Popolna mokra pasja hrana Canis Plus proizvajalca Naturavetal v konzervah je prav tako brez umetnih dodatkov, brez konzervansov, barvil in polnil. Vsebuje le naravne vitamine in minerale (iz zelenjave , zelišč in začimb, ki so izbrano dodane k mesu). Meso je mišično meso in notranji organi. Na odprti deklaraciji posamezne konzerve imate navedeno koliko procentov je posameznega organa. Mokra pasja hrana je popoln obrok za psa. Večina konzervic je popolnoma brez ogljikovih hidratov. Ta oblika hranjenja je še posebej primerna pri odpovedi ledvic pri psu, pri težavah z mehurjem in težavah z ledvicami, ko moramo zmanjšati vnos beljakovin in hkrati povečati vnos vode.

 

Izbirate lahko med naslednjimi okusi polne morke pasje hrane

PIŠČANEC + PROSENA KAŠA JAGNJETINA + BUČE PURAN + LOSOS + PASTINAK DIVJAČINA + AJDA
pasja hrana pasja hrana
Pakiranje: 410g, 820g Pakiranje: 410g, 820g Pakiranje: 410g, 820g Pakiranje: 410g, 820g
PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ

 

Dopolnilna mokra hrana:

Pri dopolnilni mokri pasji hrani imamo v ponudbi 100% meso, to pomeni, da v primeru, da bi psa hranili samo s to hrano, mu morate dodajati določene vitamine in minerali ali že pripravljeno zelenjavno-sadno-začimbno mešanico. V ponudbi imamo 100% račje meso, sestavljeno iz mišičnega mesa in notranjih organov v konzervi. Izbirate pa lahko tudi med 100% konjskim, divjačinskim in jagnječjim mesom v klobasi, ki vsebuje mišično meso in notranje organe.

 

Dopolnilna mokra pasja hrana, ki jo imamo v ponudbi:

100% RAČJE MESO 100% JAGNJEČJE MESO 100% KONJSKO MESO 100% DIVJAČINSKO MESO
pasja hrana
Pakiranje: 410g, 820g Pakiranje: 500g klobasa Pakiranje: 500g klobasa Pakiranje: 500g klobasa
PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ

 

BARF (biološko primerna surova hrana) hrana za pse – dodatki:

Za tiste, ki se boste odločili za hranjenje psa s surovim mesom ali boste psu kuhali, pa niste prepričani katere začimbe dodat, katero zelenjavo in katero sadje, si lahko pomagate z našimi naravnimi, že pripravljenimi BARF dodatki. Lahko se odločite za Top Fit Mix kosmiče ali Vit/Min kosmiče, ki so popolna mešanica in vsebujejo vse minerali in vitamine, ki jih vaš pes potrebuje. Kosmiči so mešanica na zraku posušene zelenjave, sadja, zelišč in začimb. V ponudbi imamo tudi kalcij za pse, saj če psa ne hranite s kostmi, ki so glavni vir kalcija, je priporočljivo, da psu dodajate kalcij, ki je poleg fosforja najbolj pomemben element za zdravo življenje psa. V ponudbi imamo tudi lososovo olje kot odličen vir omega 3 za psa. Na povezavi BARF hrana za pse – dodatki preverite celotno našo ponudbo. Tudi če hranite psa z Naturavetal dopolnilno mokro hrano, vam vsi ti BARF dodatki preidejo v poštev.

 

Kombinirano hranjenje:

Veliko ljudi se odloča za najrazličnejše kombinacije hranjenja psa. Nekateri hranijo v kombinaciji suha pasja hrana + mokra pasja hrana. To je odločna kombinacija, da psu malo zamenjate okus in obliko hrane. Čeprav preveč eksperimentiranja tudi ni potrebnega, saj psi niso takšni gurmani kot ljudje, tako da okusu ne pripisujejo tako velikega pomena. Lahko se odločite tudi za kombinacijo surove pasje hrane s hladno stiskanimi peleti. Tukaj bi vas opozorili, da so za kombiniranje s surovo hrano primerni le peleti in ne tudi briketi, saj se briteki v želodcu razgradijo počasneje kot surova pasja hrana in kot peleti.

 

Menjava pasje hrane:

Če se boste odločili za menjavo pasje hrane, pa naj bo to kakršna koli menjava, to naredite zmeraj postopoma. Prav tako, ni smiselno dajati dveh različnih hran v enakem obroku. Ob začetku menjave, psu ponudite večjo količino hrane, ki je pozna in, ki jo je užival do sedaj, v ločenem obroku pa mu ponudite manjšo količino nove hrane. S časom manjšajte količino stare hrane in povečujte količino nove. To lahko traja nekje 7 do 14 dni, odvisno kakšno menjavo delate in kakšen je vaš pes ter kako se odziva na te spremembe.

 

Vaš pes se vam bo za pravilno izbiro zahvalil z velikim življenjskim elanom in zdravim organizmom, ki bo prekipeval od energije. Preventiva je vedno boljša od kurative…

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, založba Mladinska knjiga, 2012, Ljubljana.

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija Ljubljana, 2004, Ljubljana.

Grell - Hansohm P., Domača pasja kuharica, Založba Kres, 2002, Ljubljana.

 

Loading...