Pasje blazinice in pasje tačke – nega, zaščita in čiščenje

Pasje blazinice in pasje tačke potrebujejo ustrezno nego, zaščita, čiščenje za vzdrževanje vitalnosti in razgibanosti našega psa. Pasje blazinice zagotavljajo dodatno oblazinjenje in s tem ščitijo kosti in sklepe pred zunanjimi vplivi. Pasje tačke in blazinice delujejo kot zelo dober izolator v ekstremnem vremenu (npr,: hud mraz ali vroče poletje). Ustrezna nega je potrebna tudi za kremplje in kožo med prsti na pasjih tačkah. Za splošno nego, čiščenje in zaščito pasjih tačk in blazinic preverite Naturavetal naravne kapljice Canis Extra olje za nego pasjih blazinic in tačk.

 

Pasje blazinice in pasje tačke – nega, zaščita, čiščenje Pasje blazinice in pasje tačke ter težave povezane z njimi

Koža med prsti in med blazinicami na stopalu in pasje blazinice lahko postanejo razdražene ali vnete zaradi številnih razlogov.

ALERGIJE

Med razloge sodijo alergije, še posebej značilen je atopični dermatitis. Psi s to boleznijo si prekomerno ližejo pasje tačke in stopala, zaradi česar le ta postanejo rjaste barve.

 

ZUNANJI DRAŽLJAJI

Drugo veliko težavo za pasje blazinice in pasje tačke predstavljajo vsi zunanji dražljaji. Mednje štejemo npr.: hojo po kemikalijah, ki jih uporabimo za zalivanje zelenice, da bomo imeli lepši in bolj zeleno travo, različni šamponi za čiščenje preprog, vroč cestni asfalt, vroča mivka, ostri kamni, prisotnost soli na cestah, sneg, led in še bi lahko naštevali. Pri vseh teh težavah si lahko pomagate z naravnimi kapljicami Canis Extra za negovanje pasjih tač in blazinic. 

 

Poškodbe pasjih blazinic in pasjih tačk zaradi zunanjih dražljajev

Povedali smo že, da pasje blazinice blažijo pritiske podlage in delujejo kot stabilizator in na tak način pomagajo sklepom pri stanju psa, pri teku in hoji. Zaradi te naloge pasjih blazinic, so pasje tačke eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa in zaradi tega na udaru za številne poškodbe. Še posebej so izpostavljene v zimskih dneh (led, sol in sneg) ter v poletnih mesecih (vroč asfalt, vroča mivka). Najpogostejše poškodbe so: razpokane in izsušene pasje blazinice, opekline in nabrekla koža na pasjih blazinicah, odrgnine, ureznine, zbodi (npr.: da se vašemu psu zapiči nekaj ostrega med prste).

 

Simptomi – kako nam pes pokaže težave z blazinicami in tačkami

Pes nam bo na različne načine pokazal svojo bolečino ali pa samo neprijeten občutek na eni izmed tačk. Pes najverjetneje ne bo želel več stopiti na tisto tačko, ki je poškodovana. Takrat je to znak, da pogledate, kaj bi lahko bilo narobe. Psi se bodo začeli tudi prekomerno lizat na mestu poškodbe, če so ranice ali vbodi večji, pa bo pes začel krvaveti iz podplata tačke. Tudi če so krvavitve močnejše in je krvi veliko, še ni razloga za paniko, saj se pasje blazinice zelo na gosto prepredene s krvnimi kapilarami. Pasje blazinice, bi se načeloma morale hitro zacelit, če temu ni tako, se raje oglasite pri veterinarju. 

 

Zaščita in nega pasjih tačk in pasjih blazinic 

 • Vsakodnevni pregled pasjih tačk, ko se vrnemo s sprehoda. Pogledamo tudi med prsti, da se psu ni kaj zataknilo med prsti. V poletnih mesecih se prepričamo, da blazinice niso ožgane.
 • Če so pasje blazinice umazane, jih umijemo z vodo, to še posebej velja v zimskih mesecih, da izperemo morebitno sol.
 • Preventivna in kurativna oskrba z Canis Extra oljno mešanico za zaščito pasjih blazinic in pasjih tačk. Oljna mešanica navlaži blazinice, pospeši celjenje ranic in deluje protimikrobno, protivnetno in antibakterijsko.
 • Preventivna zaščita z nakupom čevljev/copatov za psa

 

Priprava kosmatinca na zimo z naravno nego pasjih tačk in zaščito blazinic

Pasje blazinice in pasje tačke – nega, zaščita, čiščenje

Večina štirinožcev obožuje pozno jesen in zimo, saj so šele takrat temperature dovolj sveže, da je za sprehod primerna prav vsaka ura dneva. Ni se potrebno več skrivati pred soncem in čakati v senci do poznega popoldneva ali večera. Gozdne poti so zasute z listjem in tako nadvse primerne za valjanje in skrivanje v mehkih pisanih kupih. Še lepše postane, ko zapade sneg, v katerem se kosmatinci še raje valjajo in igrajo.

Poleg radosti na sveže zapadlem snegu, zima prinaša tudi nekatere nevšečnosti. Pasje blazinice in pasje tačke  potrebujejo v mrazu in snegu posebno nego, saj te zaradi soli, s katero so posuti ceste in pločniki, pogosto razpokajo in se izsušijo ter tako postanejo še bolj občutljive. Psu je potrebno preventivno enkrat do dvakrat dnevno namazati blazinice z negovalnim oljem/mazilom, po sprehodu pa tačke obvezno sprati z mlačno vodo, da odstranimo sol in pesek ter morebitne snežne ali ledene kepice med prsti.

Za slednje so posebno dovzetni psi z daljšo dlako, saj se sneg nabere okrog dlak med prsti, kjer se zaradi telesne toplote deloma stopi in nato ponovno zamrzne. Pes se tako med sprehodom zaradi neugodja ves čas ustavlja in si grize tačke, vendar pa je odstranitev kepic možna le z izpiranjem z mlačno vodo. Dolgodlakim psom je v izogib tovrstnim težavam priporočljivo nekoliko pristriči dlake med blazinicami.

 

Pomembno je, da blazinice primerno navlažimo! Zelo primerno za vlaženje in nego blazinic v zimski dneh je Canis Extra olje za nego blazinic in kože. 

 

In še praktičen nasvet: če bo vaš pes pozimi izpostavljen soli za posipavanje cest, zmeraj ko pridete s sprehoda umijte njegove tačke pod vodo, da se mu sol ne bo zažirala med prste, kožo in blazinice. Stopala psa posušite takoj, še posebej med prsti.

 

Priprava kosmatinca na poletje z naravno nego pasjih tačk in zaščito blazinic

Pasje blazinice in pasje tačke – zaščita in nega
Poleti, ko vemo, kako vroč je pesek in asfalt, je najboljše, da se izognemo hoji po vročem pločniku ali vročem pesku. Pes naj se raje sprehaja po travi. Če se temu ne da izogniti, pravočasno zaščitite blazinice psa. Če se zgodi, da se pojavijo manjše rdeče razjede, mehurji na blazinicah ali lise na blazinicah lahko blazinice negujete s Canis Extra oljem za nego blazinic in kože, ki deluje antibakterijsko. Ko oskrbite pasje blazinice in pasje tačke z antibakterijskih sredstvom, psu povijte tačke z mehkimi obkladki, dokler se ranice ne zacelijo. Velikokrat se zgodi, da se na pasjih blazinicah pojavijo mehurjaste opekline. V takšnem primeru, mehurčkov ne prebadajte, ampak počakajte da se koža, ki pokriva mehurček sama odlušči.

 

Nega manjših ranic na pasjih blazinicah

V primeru, da opazite manjše ranice in ureznine na pasjih blazinicah, nastale zaradi tega, ker je pes stopil na oster predmet, se odrgnil na ledu/snegu,… Tudi kadar opazite rahlo nabrekle blazinice, zaradi dolgotrajne hoje po vročem asfaltu ali pesku je Canis Extra olje za nego blazinic in kože odlična, naravna izbira, ki bo poskrbela za čim hitrejše celjenje ranic in opeklin.

 

Pasje blazinice in pasje tačke – zaščita in nega s Canis Extra oljem za nego blazinic in kože

Canis Extra olj za nego blazinic in pasjih tačk je sestavljeno iz štirih različnih olj, ki celostno poskrbijo za zdrave pasje blazinice in s tem tudi za zdrave pasje tačke. Z vsemi štirimi olji poskrbimo za ustrezno vlažnost in dezinfekcijo blazinic. Olje čajevca ima tudi protiglivično in protibakterijsko delovanje ter preprečuje vnetja. Canis Extra olje se lahko uporablja za nego pasjih šapic in pasjih tačk, zelo dobro pa se obnese tud pri negovanju suhe in nečiste kože.

Pasje blazinice in pasje tačke – zaščita in nega

Glavne značilnosti Canis Extra oljne mešanice za zaščito pasjih blazinic in pasjih tačk:

 • Oljna mešanica ima protivnetno delovanje in s tem preprečuje preprečuje vnetja pasjih blazinic (evkaliptusovo olje).
 • Oljna mešanica ima antibakterijsko delovanje in proti mikrobno delovanje (olje čajevca). 
 • Oljna mešanica ščiti pred izsušenimi blazinicami in pred razpokami, ki lahko nastanejo, zaradi izsušitve (olje makedamije). 
 • Oljna mešanica ščiti pred oležaninami, otiščanci, razpokano in suho kožo (olje makedamije, sivkino olje). 
 • Oljna mešanice pospešuje celjenje manjših ranic in površinskih poškodb
 • Oljna mešanice je 100% naravna in brez konzervansov, olje makedamije in olje čajevca pa izvira iz certificirane ekološke pridelave
 • Praktična in enostavna uporaba s pršilko

 

Sestava Canis Extra oljne mešanice za čiščenje, nego in zaščito pasjih tačk

EVKALIPTUSOVO OLJE: evkaliptusovo olje ima antibakterijsko delovanje in funkcijo preprečevanja vnetja pasjih tačk in pasjih blazinic. Uporablja se za nego nečiste kože in je odličen v boju proti prhljaju pri psih.

OLJE MAKEDAMIJE: olje makedamije se zelo hitro in dobro vpije ter izboljša vlažilni učinek kože. Vlažilno vpliva tudi na pasje blazinice. Olje makedamije poveča prožnost in elastičnost kože. Olje je zelo primerno za suhe blazinice in za suho kožo, saj kože ne obremeni hkrati pa jo ščiti pred zunanjimi vplivi.

OLJE ČAJEVCA: Olje čajevca deluje protimikrobno, učinkovito je proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože.

SIVKINO OLJE: sivkino olje je zelo učinkovito pri razdraženi koži, pri srbeči koži in kadar se pojavi prhljaj pri psih. Sivkino olje blaži razdraženost in vzdržuje naraven pH kože. Sivkino olje, med drugim tudi omili odrgnine in opekline, ki lahko nastanejo na pasjih tačkah in pasjih blazinicah. Sivkino olje obvaruje kožo in blazinice pred razpokami, ki jih veliko krat povzročijo nizke temperature.

 

Uporaba Canis Extra oljne mešanice za nego pasjih tačk in pasjih blazinic:

Oljna mešanica služi dvema tipoma uporabe; uporabljate jo lahko za nego in zaščito pasjih tačk in pasjih blazinic ali za neko suhe in razpokane kože psa. Uporaba za blazinice in tačke: oljno mešanico enkrat do dvakrat dnevno vmasirajte po celotni blazinici. Po potrebi (npr. v zimskem času) se lahko uporablja večkrat dnevno, pred vsakim sprehodom. Aplikacija olja je zelo ekonomična, poraba pa zelo majhna. Odprte kapljice imajo rok uporabe 2 leti od odprtja. Uporaba za kožo: oljno mešanico nanesite enkrat do dvakrat dnevno na prizadeto mesto kože.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

Dr. Osborne C., Naravno zdrav pes, Založba Karantanija, 2004, Ljubljana