Pasje blazinice in pasje tačke – nega, zaščita in čiščenje

Pasje blazinice in pasje tačke potrebujejo ustrezno nego, zaščita in čiščenje za vzdrževanje vitalnosti in razgibanosti psa. Blazinice zagotavljajo dodatno oblazinjenje in s tem ščitijo kosti in sklepe pred zunanjimi vplivi. Pasje tačke in blazinice delujejo kot zelo dober izolator v ekstremnem vremenu (npr,: hud mraz ali vroče poletje). Ustrezna nega pasjih tačk vključuje tudi striženje kremljev in skrb za kožo med prsti na pasjih tačkah. Za splošno nego, čiščenje in zaščito pasjih tačk in blazinic preverite Naturavetal naravne kapljice Canis Extra olje za nego pasjih blazinic in tačk. Olje bo poskrbelo za ustrezno zaščito za pasje tačke in pravilno nego pasjih tačk v izogib merebitnim poškodbam pasjih blazinic. 

 

Pasje tačke - nega, zaščita in čiščenje
Nega pasjih tačk je izrednega pomena, saj so pasje blazinice "amortizer" pred zunanjimi vplivi

 

Pasje blazinice in pasje tačke ter težave povezane z njimi

Koža med prsti in med blazinicami in pasje blazinice lahko postanejo razdražene ali vnete zaradi številnih razlogov. S tačkami pes stopa na različne podlage in hitro lahko pride do neljube nesreče in do poškodovane pasje blazinice. Poškodbe blazinic se načeloma hitro zacelijo, vendar je to za psa zelo zoprno, saj ne more stopiti na podlago. Najpogostejši razlogi za vnete pasje tačke ali druge poškodbe povezane s tačkami in blazincami so: 

 • ALERGIJE: zaradi alergije na hrano ali zunanje dejavnike lahko pride do vnetja kože - atopičnega dermatitisa. Vnetje kože in vnetje pasjih tačk pomeni za spa srbečico in posledično si psi prekomerno ližejo pasje tačke, zaradi česar le te postanejo rjaste barve. Zaradi pretiranega lizanja in grizenja lahko psi ostanejo tudi brez dlake pri tačkah in med prsti. Tukaj je rešitev samo ena: ugotoviti je potrebno katera snov pri psu povzroča alergijo in alergen izločiti iz prehrane ali okolja psa. 
 • ZUNANJI DRAŽLJAJI: veliko težavo za pasje blazinice in pasje tačke predstavljajo vsi zunanji dražljaji. Mednje štejemo npr.: hojo po kemikalijah, ki jih uporabimo za zalivanje zelenice, različni šamponi za čiščenje preprog, vroč cestni asfalt, vroča mivka, ostri kamni, prisotnost soli na cestah, sneg, led in še bi lahko naštevali. Pri vseh teh težavah si lahko pomagate z naravnimi kapljicami Canis Extra za negovanje pasjih tač in blazinic. 

 

Poškodovane pasje blazinice zaradi zunanjih dejavnikov

Povedali smo že, da pasje blazinice blažijo pritiske podlage in delujejo kot stabilizator in na tak način pomagajo sklepom pri stanju psa, pri teku in hoji. Zaradi te naloge pasjih blazinic, so pasje tačke eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa in zaradi tega na udaru za številne poškodbe. Še posebej so izpostavljene v zimskih dneh (led, sol in sneg) ter v poletnih mesecih (vroč asfalt, vroča mivka). Najpogostejše poškodbe pasjih blazinic so: izsušene in razpokane pasje blazinice, opekline in nabrekla koža na pasjih blazinicah, odrgnine, ureznine, zbodi (npr.: da se vašemu psu zapiči nekaj ostrega med prste).

 

Kako prepoznamo poškodovane pasje blazinice?

Pes nam bo na različne načine pokazal svojo bolečino ali pa samo neprijeten občutek na eni izmed tačk. Pes najverjetneje ne bo želel več stopiti na tisto tačko, ki je poškodovana. Takrat je to znak, da pogledate, kaj bi lahko bilo narobe. Psi se bodo začeli tudi prekomerno lizat na mestu poškodbe, če so ranice ali vbodi večji, pa bo pes začel krvaveti iz podplata tačke. Tudi če so krvavitve močnejše in je krvi veliko, še ni razloga za paniko, saj se pasje blazinice zelo na gosto prepredene s krvnimi kapilarami. Pasje blazinice, bi se načeloma morale hitro zacelit, če temu ni tako, se raje oglasite pri veterinarju. 

 

Zaščita in nega pasjih tačk

 • Vsakodnevni pregled pasjih tačk, ko se vrnemo s sprehoda. Pogledamo tudi med prsti, da se psu ni kaj zataknilo med prsti. V poletnih mesecih se prepričamo, da blazinice niso ožgane.
 • Če so pasje blazinice umazane, jih umijemo z vodo, to še posebej velja v zimskih mesecih, da izperemo morebitno sol.
 • Preventivna in kurativna oskrba z Canis Extra oljno mešanico za zaščito pasjih blazinic in pasjih tačk. Oljna mešanica navlaži blazinice, pospeši celjenje ranic in deluje protimikrobno, protivnetno in antibakterijsko.
 • Preventivna zaščita z uporabo čevljev/copatov za psa

 

Zaščita za pasje tačke pozimi

Večina štirinožcev obožuje pozno jesen in zimo, saj so šele takrat temperature dovolj sveže, da je za sprehod primerna prav vsaka ura dneva. Ni se potrebno več skrivati pred soncem in čakati v senci do poznega popoldneva ali večera. Gozdne poti so zasute z listjem in tako nadvse primerne za valjanje in skrivanje v mehkih pisanih kupih. Še lepše postane, ko zapade sneg, v katerem se kosmatinci še raje valjajo in igrajo.

Poleg radosti na sveže zapadlem snegu, zima prinaša tudi nekatere nevšečnosti. Pasje blazinice in pasje tačke  potrebujejo v mrazu in snegu posebno nego, saj te zaradi soli, s katero so posuti ceste in pločniki, pogosto razpokajo in se izsušijo ter tako postanejo še bolj občutljive. Psu je potrebno preventivno enkrat do dvakrat dnevno namazati blazinice z negovalnim oljem/mazilom, po sprehodu pa tačke obvezno sprati z mlačno vodo, da odstranimo sol in pesek ter morebitne snežne ali ledene kepice med prsti. Za slednje so posebno dovzetni psi z daljšo dlako, saj se sneg nabere okrog dlak med prsti, kjer se zaradi telesne toplote deloma stopi in nato ponovno zamrzne. Pes se tako med sprehodom zaradi neugodja ves čas ustavlja in si grize tačke, vendar pa je odstranitev kepic možna le z izpiranjem z mlačno vodo. Dolgodlakim psom je v izogib tovrstnim težavam priporočljivo nekoliko pristriči dlake med blazinicami.  Pomembno je, da blazinice primerno navlažimo! Zelo primerno za vlaženje in nego blazinic v zimski dneh je Canis Extra olje za nego blazinic in kože. 

 

zaščita za pasje tačke pozimi
NASVET: če bo pes pozimi izpostavljen soli za posipavanje cest, mu po sprehodu umijte tačke z vodo, da se mu sol ne bo zažirala med prste, kožo in blazinice. Stopala psa posušite takoj, še posebej med prsti.

 

Zaščita za pasje tačke poleti 

Poleti, ko vemo, kako vroč je pesek in asfalt, je najboljše, da se izognemo hoji po vročem pločniku ali vročem pesku. Pes se naj raje sprehaja po travi. Če se temu ne da izogniti, pravočasno zaščitite blazinice psa. Če se zgodi, da se pojavijo manjše rdeče razjede, mehurji na blazinicah ali lise na blazinicah lahko blazinice negujete s Canis Extra oljem za nego blazinic in kože, ki deluje antibakterijsko. Ko oskrbite pasje blazinice in pasje tačke, psu povijte tačke z mehkimi obkladki, dokler se ranice ne zacelijo. Velikokrat se zgodi, da se na pasjih blazinicah pojavijo mehurjaste opekline. V takšnem primeru, mehurčkov ne prebadajte, ampak počakajte da se koža, ki pokriva mehurček sama odlušči.

 

zaščita za pasje tačke poleti
NASVET: preden se poleti odpravite s psom na sprehod mu namažite tačke s Canis Extra oljem. Po sprehodu tačke očistite z vodo in ponovno nanestite malo olja, tako da bodo tačke negovane čez cel dan. 

 

Zaščita in nega pasjih tačk s Canis Extra oljem

Canis Extra olj za nego blazinic in pasjih tačk je sestavljeno iz štirih različnih olj, ki celostno poskrbijo za zdrave pasje blazinice in s tem tudi za zdrave pasje tačke. Z vsemi štirimi olji poskrbimo za ustrezno vlažnost in dezinfekcijo blazinic. Olje čajevca lahko ima protiglivično in protibakterijsko delovanje ter preprečuje vnetja. Canis Extra olje se lahko uporablja za nego pasjih šapic in pasjih tačk, zelo dobro pa se obnese tud pri negovanju suhe in nečiste kože.

 

Glavne značilnosti Canis Extra oljne mešanice za zaščito pasjih blazinic in pasjih tačk:

 • Oljna mešanica preprečuje vnetja pasjih blazinic s pomočjo evkaliptusoveva olja
 • Oljna mešanica vsebuje olje čajevca, ki lahko ima antibakterijsko delovanje in proti mikrobno delovanje
 • Oljna mešanica ščiti pred izsušenimi blazinicami in pred razpokami, ki lahko nastanejo, zaradi izsušitve (olje makedamije)
 • Oljna mešanica ščiti pred oležaninami, otiščanci, razpokano in suho kožo (olje makedamije, sivkino olje)
 • Oljna mešanice je 100% naravna in brez konzervansov, olje makedamije in olje čajevca pa izvira iz certificirane ekološke pridelave
 • Praktična in enostavna uporaba s pršilko

 

Sestava Canis Extra kapljic za čiščenje, nego in zaščito pasjih tačk

 • EVKALIPTUSOVO OLJE: evkaliptusovo olje lahko ima antibakterijsko delovanje in funkcijo preprečevanja vnetja pasjih tačk in pasjih blazinic. 
 • OLJE MAKEDAMIJE: olje makedamije se zelo hitro in dobro vpije ter izboljša vlažilni učinek kože. Vlažilno vpliva tudi na pasje blazinice. Olje makedamije poveča prožnost in elastičnost kože. Olje je zelo primerno za suhe blazinice in za suho kožo, saj kože ne obremeni hkrati pa jo ščiti pred zunanjimi vplivi. 
 • OLJE ČAJEVCA: Olje čajevca lahko deluje protimikrobno, učinkovito je proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. 
 • SIVKINO OLJE: Sivkino olje, med drugim tudi omili odrgnine in opekline, ki lahko nastanejo na pasjih tačkah in pasjih blazinicah. Sivkino olje obvaruje kožo in blazinice pred razpokami, ki jih veliko krat povzročijo nizke temperature.

 

nega pasjih tačk z Canis Extra oljem
Canis Extra olje za nego tačk navlaži blazinice in preprečuje nastanek razpok