Pasji mladič potrebuje vsakodnevni sprehod

Pasji mladič potrebuje vsakodnevne in redne sprehode, ki pa morajo biti kratki in primerno zahtevni. Vsak začetek je lahko nekoliko težaven, zato dajte mladičku čas, da se spozna z okolico in pridobi samozavest. Vsekakor je smiselno, da že mladiča začnete učiti, kako se je potrebno obnašati na sprehodu. V nadaljevanju najdete 5 nasvetov, ki vam bomo v pomoč pri sprehajanju pasjega mladička in kako naj poteka sprehajanje mladega psa. Sprehod pasjega mladiča je drugačen kot sprehajanje mladega psa v puberteti.

 

sprehod pasjega mladiča
Jure in Bond na jutranjem sprehodu

 

Sprehod pasjega mladiča in sprehajanje mladega psa

5 nasvetov za sproščen sprehod s pasjim mladičem

1. SPREHOD PASJEGA MLADIČA NAJ POTEKA VEČKRAT NA DAN

Zelo pomembno je, da so pasji mladiči sprehajani večkrat na dan in, da sprehod ne traja predolgo. Pasji mladič naj ima vsaj tri krajše sprehode na dan. Povprečen sprehod naj traja 15-20 min, vsekakor pa čas prilagodite svojemu mladiču. Če opazite, da je po sprehodu zelo utrujen in pospešeno diha ste mogoče malenkost pretiravali z dolžino in intenziteto sprehoda.

2. POTREBNA JE IZBIRA USTREZNE OPREME

Za sprehod pasjega mladiča boste potrebovali povodec in ovratnico, vsekakor pa mladiča začnite navajati tudi na oprsnico, da ne boste imeli težav, ko odraste. Na sprehod vzamete tudi kakšne priboljške za psa, igračo in vrečke za iztrebke. Sprehod mladiča lahko praktično izkoristite tudi za igro in vzgojo.

3. POTREBNO JE IZBRATI USTREZEN TEREN

Ključnega pomena za uspešen sprehod mladiča je tudi izbira ustreznega terena. Na začetku naj bo teren za sprehod dokaj raven, najboljše je, da se mladiček sprehaja po travi, vsekakor pa je pomembno, da ga čimprej seznanite z različnimi podlagami kot so asfalt, makadam, zemlja, listje,…

4. POTREBA JE IZBIRA USTREZNEGA OKOLJA

Sprehajanje mladička lahko vadite tudi doma v stanovanju in hiši, kjer mladiček pozna okolje in skoraj ni dražljajev iz okolice. Nadaljujete v okolici v bližini svojega domovanja, da se mladič čimprej navadi okolja kateremu bo največ izpostavljen. Potrebno je izbrati okolje z ravno prav dražljaji in motnjami iz okolice, začnite z manjšimi in redkejšimi motnjami nato pa postopoma povečujte zahtevnost.

Smiselno je, da se mladič navadi na druge živali, mestni vrvež, kolesarje, avte, šumeče listje in vse ostale motnje. Seveda ga vsemu ne izpostavimo takoj, ampak postopoma tako, da tudi v odrasli dobi mladič nima težav z različnimi dražljaji in je primerno socializiran.

5. SPREHOD DOPOLNIMO Z IGRO

Med sprehodom mladička učite, da pride k vam, ko ga pokličete, da vas pogleda, ko mu to ukažete, da vas ne vleče, da hodi ob nogi in, da se ne zaganja v druge pse, ljudi ali kolesarje. Šele, ko dosežete vse to, bo sprehod s pasjim mladičem zares sproščen. Vse to lahko z vztrajnostjo in skozi igro naučite že mladička.

 

sprehajanje mladega psa
Sprehod je aktivnost v kateri moramo uživati vsi; tako lastnik kot udi kosmatinec

 

Največja napaka, ki jih naredimo lastniki pri sprehajanju psa mladiča so prevelika pričakovanja

Tale zapis bo sedaj moja osebna izkušnja, ki jo želim deliti z vami, saj sem se sama iz tega ogromno naučila in mogoče bo tudi vam kaj od napisanega v pomoč. Z Juretom imava bigla Bonda, mladička sva dobila leta 2020, poleti. Zame je bil to prvi kuža, sem sicer odraščala skupaj s psi in mački, ampak je to drugače kot pa, ko moraš v svoji odrasli dobi dejansko skrbeti za mladiča in ga pravilno vzgojiti.

Vem, da ima bigl precej lovskega nagona in bi ga nekateri odsvetovali za začetnike, ampak mi je osebno tako všeč karakter biglov, da sem preprosto zaljubljena v njim in si sama sebe ne predstavljam z drugim psom. Skratka, moja največja napaka so bila prevelika pričakovanja.

Pričakovala sem, da bo Bond kar vse znal in bo izjemno dojemljiv, da bo dovolj, da se mu zadeve pokažejo nekaj krat in bo kar šlo. Seveda ni bilo tako. Tudi glede sprehoda sem mislila, da se na začetku naučimo kako se obnašati na sprehodu in, da bo to držalo. Hitro sem ugotovila, da temu ni tako in, ko sem si to tudi priznala, se je med nama z Bondom spletla prav posebna vez. Tako da, prav je da ste odločni in na določene trenutke strogi, ampak dovolite mladičku, da dela tudi napake in se sam uči.

Z Bondom sva morala veliko delati okrog sprehajanja, saj ga je nos velikokrat izdal. Kot mladič je bil tudi izjemno radoveden in je želel vsakega kužka povohati in se z njim igrati. Najini sprehodi so tako razdeljeni na »hitre« sprehode, kjer Bond hodi ob meni brez ovohavanja in ustavljanja in na »raziskovalne« sprehode, kjer ima Bond svoboda, da raziskuje in vohlja.

 

Hitri sprehod pasjega mladiča in mladega psa

Jaz v hitre sprehode pasjega mladiča štejem vse sprehode, kjer se mora mladič obnašati tako kot v želite. Npr. kadar ga peljete na potrebo, na obisk k veterinarju, ga vzamete zraven v mesto. Na takšnih sprehodih ni časa za ovohavanje, srečevanje z drugimi psi ali za ustavljanje. Pasjega mladička že od samega začetka učimo, da hodi zraven nas, pri tem si pomagamo s priboljški ali igračami, mladička tudi popravljamo, če ne dela pravilno in ga vedno nagradimo, ko naredi pravilno.

Naš največji problem pri Bondu, ko je bil še mladič je bilo ravno vlečenje na povodcu, saj je nekaj zavohal in se je želel pognati. Reševanje takšne zadeve je vedno kompleksno in je potrebno najti metodo, ki bo ustrezala vašemu psu in bo dejansko uspešna. Nam je pomagalo, da zmeraj, ko je vlekel, sem se ustavila in želela, da pride nazaj k meni ob nogo.

Če ni želel sem ga rahlo povlekla in, dokler povodec ni bil popuščen, se nismo premaknili. Na tak način se je Bond naučil, da povodec ne sme biti nategnjen in je vlečenja veliko manj. Vedno, ko se je pravilno odzval je bil tudi nagrajen. Pri nas je to funkcioniralo in še vedno funkcionira.

 

Raziskovalni sprehod pasjega mladiča in mladega psa

Raziskovalni sprehodi pasjega mladička pa so namenjeni njim, da vohajo in spoznavajo okolico. Te sprehode izkoristite za igro in navezovanje vezi med vami in mladičem. Za raziskovalni sprehod je najbolj smiselno pripeti psa na sledni povodec (dolg 5 – 10 m) in oprsnico. Že po opremi se mladiček nauči kdaj gre za hiter in kdaj raziskovalni sprehod. V času raziskovalnega sprehoda dovolite psu, da voha, raziskuje in se ustavlja. Ta sprehod je namenjen tudi temu, da se mladiček »znori« in pokuri energijo, seveda svojim zmožnostim primerno.

 

Sprehajanje mladega psa

Sprehajanje mladega psa je poglavje zase, saj so mladi psi tudi v času pubertete, ki je pri določenih psih bolj izražena kot pri drugih. Tudi, če ste z mladičkom osvojila sprehajanje se z mladim psom odpre ves nov svet. Samičkam pred gonitvijo razganjajo hormončki in so popolnoma samosvoje, tako da pozabite na poslušnost. Samčkom pa dela nos, ker vohajo goneče samičke. Naš Bond je imel precej težav s tem in je bilo zelo težko delati proti nagonu, ki ga imajo psi.

 

Nasveti za sprehajanje mladega psa

1. PUSTITE HORMONOM IN NAGONU NA PLAN

Žal proti močno izrazitemu nagonu ne moremo kljubovati in je včasih potrebno popustiti. Če živite s svojim mladim psom v urbanem okolju, kjer se dnevno sprehaja več gonečih psic, pri vašem mladem psu pa je nagon močno izražen, pozabite na vaje poslušnosti ali na sproščen sprehod brez vlečenja. Kadar se znajdete v takšni situaciji je najboljše spustiti standarde in dajati manj povelj in opozoril mlademu psu, ki je v nekem svojem svetu ali transu. Ko imate možnost, izberite okolje z manj motnjami za sprehajanje mladega psa in tam utrdite povelja in sprehod.

2. RECITE NE NAJSTNIŠKEMU KLJUBOVANJU

Pri mladem psu boste hitro ugotovili, da bodo želeli porušiti postavljene meje. Sprehajanje lahko ponovno postane nočna mora, saj bo mlad pes želel po svoje početi vragolije. Pomembno je, da ste odločni in, da ne popuščate. Hitri sprehod mora biti po vaših željah in, če ima kuža s tem težave je rešitev, da mu ponudite kak raziskovalni sprehod več, da pokuri odvečno energijo.

3. PRILAGODITE OPREMO

To smo naredili tudi mi, saj v času najhujše pubertete nikakor nismo bili sproščeni na 2m povodcu. Poskusili smo s 3m povodcem in takoj je bilo boljše. Bondu je ogromno pomenil dodaten meter svobode, mene pa tudi v okolju, kjer je dovolj prostora ne moti, če gre Bond malo bolj naprej ali stran. Če je potrebno, pa še vedno lahko preprimem povodec in ga dam na kratko.

4. NE POZABITE NA NAGRADO

Nagrade kot so naravni priboljški ali igrače pridejo zelo prav, kadar je potrebno pritegniti pozornost ali nagraditi psa za željeno vedenje. Pri nas včasih ni nič pomagalo, saj so bile pomembne le vonjave in nič drugega ni bilo bolj zanimivega kot sled. Sama sem se domislila nečesa, kar je vsaj malo pomagalo. Bond ima namreč zelo rad piskajoče igrače in se je nanje vedno zelo dobro odzval.

Da nisem na sprehod nosila cele piskajoče igrače sem iz ene uničene igrače vzela samo pisko in jo vedno imela v žepu. To pisko se uporabila za preusmeritev pozornosti in preprečevanje vlečenja. Na pisko se je Bond ustavil in prišel nazaj. Za to je bil seveda zmeraj nagrajen.

 

 

5. SPROSTITE SE, VZAMITE SI ČAS IN UŽIVAJTE

To je smisel sprehoda, vendar sem se sama velikokrat zalotila kako zelo živčna sem šla na sprehod z Bondom, saj me je že v naprej skrbelo ali bo šel lulat/kakat, od tem sem še upala, da ne bomo srečali kakšnega psa, ker potem bo pozabil na potrebo. Velikokrat se mi je tudi mudilo, kar je še vse skupaj poslabšalo situacijo.

Tako kot večina ljudi, ki živimo v mestu sem se še dodatno obremenjevala kaj si drugi ljudje mislijo, ko vidijo, da moj pes ne hodi lepo na povodcu. Ko sem pospravila vse strahove in lastne omejitve ter mi je po domače povedano postalo rahlo vseeno kaj se bo zgodilo na sprehodu so se zadeve obrnile na boljše in tudi Bond čuti, da sem bolj sproščena in, da sva šla na sprehod zato, da se imava lepo in uživava skupaj na zraku.

 

 

hrana za pse mladiče in mlade pse
Za svojega navihanega kosmatinca izberite naravno hrano za veselo, brezskrbno in razigrano življenje

 

Morda te zanima tudi: 

Kaj lahko jedo pasji mladiči

Kako navaditi psa na boks