Pasji zobje: mlečno in stalno pasje zobovje

Psa lahko glede na zobovje uvrstimo v tri življenjska obdobja, in sicer: mlečno pasje zobovje, stalno pasje zobovje in obdobje, ko je pes brez zob. Pasji zobje so izjemno pomembni, predstavljajo začetek prebavne poti in imajo pomemben vpliv na zdravje psa. V nadaljevanju najdeš številne informacije glede izpadanja mlečnih zob pri psu, podatek o tem koliko zob ima pse in kateri dejavniki vplivajo na čiste pasje zobe ter kako poskrbeti za ustrezno nego zob.

 

pasji zobje
Na sliki so ostri in trpežni mlečni zobki, ki jih mladičke menjava do 7. ali 8. meseca starosti, takrat jih nadomestijo stalni zobje

 

Pasji zobje: Mlečno in stalno pasje zobovje

Mlečno pasje zobovje

Mladički se načeloma skotijo brez zob, čeprav obstajajo redke izjeme. Prvi zobje, ki izrastejo, so sekalci, pri starosti 2 do 3 tednov. Sledijo jim podočniki in ličniki. Ličniki izraščajo zadnji, rasti začnejo pri starosti od 8 do 12 tednov. Praviloma pri večjih pasmah zobje izrastejo prej kot pri manjših pasmah. Povprečen mladiček ima 28 mlečnih zob (otroci imajo le 20 mlečnih zob). Mlečno pasje zobovje sestavljajo sekalci, podočniki in ličniki, kočniki niso del mlečnega zobovja. Kočnikov mladiček, zaradi svoje prehrane v prvih mesecih, ne potrebuje, saj njemu primerna hrana ne zahteva drobljenja. Mlečni zobje ostanejo le tri do sedem mesecev. Pri približno 3 mesecih starosti mlečni sekalci izpadejo in jih nadomestijo stalni sekalci. Do 5. meseca starosti mora mladiček imeti vse svoje stalne sekalce. Stalni podočniki, ličniki in kočniki začnejo izraščati med 4 in 7 meseci starosti. Mlečni zobje so izjemno ostri in trpežni in lahko povzročilo ogromno težav, v kolikor mladička nimamo pod nadzorom.

 

Stalni pasji zobje

Mladiček ima pri svojem 7. ali 8. mesecu starosti že vse svoje stalne zobe. Poznavanje zaporedja izraščanja stalnih zob nam poda približno predstavo o starosti mladička. Obraba sekalcev se uporablja za presojo starosti odraslega psa. Za stalne pasje zobe moramo ustrezno skrbeti in pregledovati. Obstaja možnost, da si pes zlomi zob, prav tako imajo psi lahko podobne dentalne težave kot ljudje. V takšnih primerih je potreben obisk pri veterinarju. Z ustrezno prehrano, priboljški in nego lahko poskrbimo za zdrave in čiste zobe brez zobnega kamna.

 

Koliko zob ima pes?

Odrasel pes ima 42 stalnih zob (človek jih ima 32). 22 v spodnji čeljusti in 20 v zgornji čeljusti. V vsaki čeljusti je 6 sekalcev, 2 podočnjaka in 8 ličnikov. V spodnji čeljusti je 6 kočnikov in 4 v zgornji čeljusti.

 

koliko zob ima pes
Mladički imajo 28 mlečnih zob, odrasli psi pa 42 stalnih zob

 

Izpadanje mlečnih zob pri psu

Ne izpadejo vsi mlečni zobje naenkrat, temveč postopoma. Najprej začnejo izpadati sekalci, nato sledijo podočniki in ličniki. Mlečni zobje mladičku izpadajo med 3. in 8. mesecom starosti.

 

Kdaj pes menja zobe – Kako lahko mladičku pomagamo pri manjavi zob

Mladički ne menjajo vseh zob naenkrat in pri določenih sploh ne boste vedeli, da se karkoli dogaja. Določeni mladički pa so lahko bolj občutljivi v času menjave zob. Številni mladički lahko čutijo bolečino ali pritisk ob menjavi zob. Da bi ublažili te napete dejavnike pogosto grizejo igrače, pohištvo, hladne trde predmete, veje, palice,… Poleg povečanega žvečilnega vedenja lahko določeni mladički slabo spijo ali zavračajo suho hrano. Če se vaš mladiček nenavadno vede v času menjave zob, mu lahko pomagate na naslednje načine:

  1. Poskrbite za trde pasje priboljške, ki jih lahko mladiček žveči dlje časa. Mladiček bo žvečil ravno tam, kjer čuti bolečino in skelenje, saj skuša pospešiti menjavo zob.
  2. Psu priskrbite dentalne igrače (z izboklinami ali mehkimi zobci), ki mu bodo v pomoč pri menjavi zob
  3. Igrače lahko za nekaj časa tudi postavite v hladilnik in jih hladne ponudite pse, da omili bolečino, skelenje ali vnete dlesni.
  4. Če mladiček v obdobju menjave zob zavrača suho hrano ali jo težko zgrize, si lahko pomagate z mehkejšo mokro hrano za pse.
  5. Poskrbite za kakovostno in uravnoteženo hrano z dovolj kalicija in ustreznim razmerjem med kalcijem in fosforjem za pravilen razvoj pasjih zob.

 

 

 

Pasji zobje in njihova vloga

Pasji zobje so izjemnega pomena, saj predstavljajo začetek prebavnega procesa. Zobje so tisti s katerimi pes mehansko zgrize in razstrga hrano. Zobje pa služijo tudi za obrambo in napad.

  • SEKALCI: pes ima 12 sekalcev (zgoraj 6 in spodaj 6), ki služijo grizenju in rezanju hrane.
  • PODOČNIKI: kot že ime nakazuje se nahajajo pod očmi, pes ima 4 podočnike, ki so namenjeni trganju hrane. Podočniki so namenjeni tudi obrambi in so največji v pasjem gobcu.
  • LIČNIKI: pes ima 16 ličnikov (8 zgoraj in 8 spodaj), ki so namenjeni žvečenju npr. posušenih kož, posušenih kit, igrač,…
  • KOČNIKI: pes ima 10 kočnikov (spodaj 6 in zgoraj 4), ki se uporabljajo za mletje oziroma drobljenje hrane.

 

Kako pasji zobje razkrivajo življenjsko obdobje psa?

Pri odraslih psih lahko približno starost določimo s preverjanjem obrabe sekalcev. Ta metoda je relativno zanesljiva do približno 6 let starosti, vendar se lahko pojavljajo posamezne razlike. Pri starosti nad 7 let pa uporaba zob za določanje starosti ni več zanesljiva. Robovi sekalcev se imenujejo konice. Stopnja obrabe konic je najpomembnejši dejavnik pri določanju starosti psa. Vzorci obrabe so opisani v tabeli za vsako starost, vendar se pojavljajo posamezne razlike. Če psi žvečijo abrazivne materiale, kot so npr. prevleke za teniške žogice, si bodo zobe hitreje obrabili.

 

STAROSTVZOREC OBRABE
1 letoKonice spodnjic sekalcev se obrabijo (sekalci #1); na podočnikih se začne tvoriti zobni kamen.
2 letiKonice spodnjic sekalcev se obrabijo (sekalci #2); na podočnikih je viden zobni kamen.
3 letaKonice zgornjih sekalcev se obrabijo (sekalci #1).
4 letaKonice zgornjih sekalcev (sekalci #2) se obrabijo (večja in bolj opazna obraba).
5 letKonice spodnjih sekalcev (sekalci #3) so rahlo obrabljeni (na vogalih); podočniki začnejo kazati obrabo.
6 letKonice spodnjih sekalcev # 3 so rahlo obrabljene; podočniki postajajo
rahlo rumenkasti.

 

Psu ne izpadejo mlečni zobje

Običajno se korenine mlečnih zob reabsorbirajo, ko odrasli zobje zavzamejo svoje mesto. Ko pa se to ne zgodi, boste opazili dvojni niz zob. Zlasti manjše pasme psov ohranjajo mlečne zobe, ko jim že začnejo izraščati stalni zobje. Stalni zobje so zato potisnjeni iz linije, kar povzroči malokluzijo (nepravilen urgiz). Zdravljenje: mladičke, stare od 3 do 4 mesece, je treba občasno pregledati, da se ugotovi, ali njihovi stalni zobje normalno izraščajo. Če se pri pregledu ugotovi, da mlečni zobje niso izpadli in ovirajo rast stalnih zob, jih je potrebo izpuliti. Če je to storjeno do 4. do 5. meseca starosti, se ugriz sam po sebi popravlja.

 

Nenormalno število pasjih zob

Odrasli pes ne glede na pasmo ima 42 stalnih zob. Izjema so pasme brez dlake, kot je kitajski goli pes, saj gen »brez dlake« spreminja tudi zobovje. Pri buldogih in drugih bracicefalnih pasmah so lahko zadnji kočniki odsotni zaradi kratke čeljusti. Pri nekaterih psih pride do genske mutacije in manjšega števila zob. Dobermani lahko imajo manj kot 8 ličnikov. To se šteje za razstavno napako, vendar nima pravega pomena za zdravje psa, razen če manjkajoči zobje spremenijo ugriz. Takšne genetske variacije so običajno dedne. Morda pa boste ugotovili, da ima vaš pes več zob kot običajno. To se najpogosteje pojavlja pri španjelih in hrtih. Dodatni zobje lahko predstavljajo gnečo in prekrivajo ostale zobe. Poškodovane zobe je treba odstraniti.

 

Nepravilni ugriz

Pasji ugriz je določen glede na to, kako se zgornji in spodnji sekalec srečata, ko je gobček zaprt. Idealen ugriz ja takšen pri katerem se zgornji sekalci le prekrivajo in dotikajo spodnjih sekalcev. Takšnemu ugrizu rečemo škarjasti ugriz. Pri enakomernem ali ravnem ugrizu se sekalci srečajo od roba do roba. Tak ugriz je pogost, vendar se ne šteje za idealnega, ker stik od roba do roba obrabi zobe. Večina malokluzij (nepravilnih ugrizov) je dednih in je posledica genetskih dejavnikov, ki nadzorujejo hitrost rasti zgornje in spodnje čeljusti. Nekatere nepravilne ugrize pa povzročajo tudi zadržani mlečni zobje, ki potisnejo izraščajoče stalne zobe iz linije. Pes ima lahko v takšnih primerih težave pri žvečenju hrane. Poleg tega lahko zaradi nepravilnega položaja kakšen zob drgne ob mehko tkivo (dlesen, trdo nebo) ali drug zob ter povzroči poškodbo tkiva in bolečino.

NADUGRIZ

Nadugriz se pojavi, ko zgornja čeljust štrli čez spodnjo čeljust, zaradi česar zgornji zobje prekrivajo spodnje zobe brez dotikanja. To stanje imenujemo tudi prognatizem. Nekatere pasme, kot so npr. nemški ovčarji, bodo kot mladički imeli prekomerni ugriz. Ugriz se lahko pri mladih mladičih spontano popravi, če vrzel ni večja od glave vžigalice. Izboljšanje se lahko nadaljuje, dokler mladiček ni star 10 mesecev, takrat pa čeljusti prenehajo rasti. Psi s hudim prekomernim ugrizom lahko imajo težave, saj lahko stalni zobje poškodujejo mehke dele gobčka.

PODUGRIZ

Podugriz je obraten od nadugriza; spodnja čeljust je daljša in štrli čez zgornjo čeljust. Šteje se za normalno stanje pri brahicefalnih pasmah, kot so buldogi in mopsi. Podugriz imenujemo tudi brahignatizem. Mladički takšnih pasem naj bodo pri starosti 2-3 mesecev pregledani s strani veterinarja. V večini primerov se težave lahko odpravijo z ortodontskimi posegi. Podugriz je deden.

 

Nestabila čeljust

To stanje, ki ga opazimo pri pekinezerih, čivavah in nekaterih drugih mini pasmah, se pojavi, ko se hrustanec, ki združuje obe strani spodnje čeljusti na bradi, ne kalcificira. Spodnji sekalci, ki so nameščeni v tem mehkem hrustancu, postanejo ohlapni in nestabilni. Okužba se spusti do korenin teh zob in uniči hrustanec. To omogoča, da se obe strani čeljusti ločita in se premikata neodvisno. Do takšnega stanja lahko privede tudi nepravilno razmerje med kalcijem in fosforjem v prehrani psa. Nestabilno čeljust lahko zdravimo z odstranitvijo obolelih zob ali stabilizacijo sklepa z žicami ali vijaki. Če je prehrana dejavnik, ki prispeva k nastalemu stanju je potrebno psu zagotoviti uravnoteženo hrano.

 

4 dejavniki, ki vplivajo na čiste in zdrave pasje zobe

1. HRANA

Količina zobnih oblog je odvisna od genetike in od hrane. Briketi, ki vsebujejo maščobni vrhni sloj (zato so na otip mastni) se radi lepijo na zobe in povzročajo zobne obloge. Še posebej pri manjših pasmah kjer je pogost nepravilni ugriz je priporočljivo redno čiščenje pasjih zob. Surova in kuhana hrana povzorčata manj zobnih oblog, še vedno pa pes ne grize, saj so običajno obroki zmleti. Naturavetal hladno stiskana hrana ne vsebuje maščobnega sloja, prav tako ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov ali sladkorjev, ki bi se lahko lepili na zobe. Hrana vsebuje morske alge, ki vplivajo na pH sline tako, da je ta manj lepljiva. Vsekakor samo s hrano zobnih oblog ne moremo popolnoma preprečit, lahko pa upočasnimo njihovo nastajanje.

 

 

2. PRIBOLJŠKI

Trdi pasji priboljški kot so posušene kože ali kite bodo poskrbeli, da si bo pes mehansko čistil zobe in masiral dlesni. Če vaš pes dobro prenaša kosti mu lahko ponudite tudi kakšno mesnato kost (super se obnesejo račji ali piščančji vratovi). Tudi rogovje severnega jelena je odlično za čiščenje zob.

 

3. REDNA NEGA

Redno ščetkanje zob ni potrebo pri vsakem psu. Če vam uspe s hrano in priboljški vzdrževati ustrezno ustno higeno, ščetkanje ni potrebno. Pri manjših psih žal tega ne moremo doseči zaradi nepravilnega ugriza in genetskih dejavnikov, zato je smiselno, da psu čistimo zobe. S čiščenjem začnemo že pri mladičku, da se navadi občutka in, da vam brez težav odpre gobček. Canis Extra oljna zobna pasta je sestavljena iz različnih olj in zelišč, ki preprečujejo nastajanje oblog, mehčajo obloge, ki so že prisotne in poskrbijo za svež zadah. Za zadah poskrbite že s kakovostno in naravno hrano, z zobno pasto pa ustno higieno še dodatno podprete.

 

 

4. PREHRANSKI DODATKI

Dodatek Canis Extra morskih alg v prahu, ki vplivajo na pH sline, da ta ni tako lepljiva in s tem preprečuje nabiranje zobnih oblog. Naturavetal hrana že vsebuje delež morskih alg tako, da je nabiranje zobnih oblog še manjše.

 

Kljub temu, da upoštevamo vse štiri zgoraj naštete dejavnike, pa pes lahko ima zobne obloge, saj genetika veliko doprinese in, če je pes že bolj podvržen nabiranju zobno oblog lahko z zgoraj naštetimi dejavniki proces upošasnimo, zaustaviti pa ga ne moremo.

 

Povzeto po: Debra M. Eldredge, DVM Liisa D. Carlson, DVM Delbert G. Carlson, DVM James M. Giffin, MD, Dog Owner’s Home, VETERINARY Handbook, 4th Edition, Copyright © 2007 by Howell Book House.