Ali pes lahko je jagode?

 

Čudovit in sočen sadež, ki se mu prav nihče ne more upreti. Pomlad nas prav vabi, da posežemo po dišečih jagodah, katere lahko praktično kupimo na vsakem vogalu, saj obcestni prodajalci poskrbijo, da nihče ne bo ostal brez njih. Kaj pa pes, ali lahko je jagode? Zagotovo se ti je zastavilo to vprašanje, če si lastnik/-ca kosmatinca, ki te s prosečimi očkami gleda kako hrustaš jagode. V nadaljevanju torej nekaj o jagodah, zakaj jih sploh ponuditi psu in kako pogosto.

 

ali pes lahko je jagode
Pes lahko je jagode, ponudite mu jih lahko kot priboljšek ali z njimi dopolnite obrok

 

Ali pes lahko je jagode?

Pes lahko je sveže jagode, v kolikor jih želi jesti. Jaz sem Bondu že ponidila jagode, ampak jih ne mara, sploh noče poskusiti in zato ne vidim razloga, da bi mu hranila jagode. Če pa vaš kuža proseče gleda in si želi jagode pa mu jih vsekakor lahko ponudite kot priboljšek. Nikakor pa psu ne dajajte vloženih jagod (kompot iz jagod), saj je tak izdelek absulutno preveč sladkan za psa. Vloženi izdelki vsebujejo tudi ogromno drugih konzervansov, določeni pa tudi sladilo ksilitol, ki je za psa lahko toksičen. 

 

Zakaj so jagode zdrave?

Jagode so nizkokalorične, bogate z vodo, polne antioksidantov, vlaknin in bogate z vitaminom C. Za psa predstavljajo zdrav priboljšek ali malico med obroki. Psu lahko jagodo ponudimo celo in jo lahko sam zgrize, lahko pa mu jagode narežemo na koščke in z njimi dopolnimo pasji obrok. Dabra ideja je tudi, da jagode narežemo na koščke in pomešamo s kozjim jogurtom. Vse skupaj damo za nekaj časa v zmrzovalnik, da postane jed nekoliko ohlajena in ponudimo psu. Takšen slasten priboljšek bo psa še dodatno ohladil v poletnih mesecih.

 

Kako pogosto dati psu jagode in koliko?

Tukaj ni pravila, odvisno je od vašega psa. Vsekakor mu za začetek ponudite 1-3 jagode, odvisno od velikosti psa in spremljajte njegovo prebavo. Jagode vsebujejo številne hranljive snovi, so dobrega okusa, niso nevarne ali toksične za psa, vseeno pa vsebujejo sladkorje, saj so iz tega razloga tudi sladke. Paziti moramo pri količini, saj preveč jagod lahko pri določenih psih povzroči razdražen želodec. Če imate doma posajene jagode nadzorujte svoj vrt, saj če vam kuža poje vse jagode na vrtu mu bo zagotovo slabo.

Torej glede jagod je tako: če jih ima kuža rad, mu brez težav z njimi popestrite obroke, vendar nikakor ne pretiravati. Jagode so lahko v prehrani psa kot priboljšek ali kot dodatek k obroku.