Naravna prehrana psa je najboljša izbira

Prehrana psa v vseh njegovih življenjskih obdobjih je kjučnega pomena za zdrav razvoj, vitalno in energično življenje kosmatinca. Pomembno je, da so sestavine v hrani uravnoteževe in naravnega izvora, saj jih le na tak način organizem lahko izkoristi. Če psa hranimo naravno in s tem tudi zdravo, najvišjo vrednost predstavlja prvovrstna kakovost mesa in kombinacija naravnih ter preverjenih sestavin. Pred nakupom hrane se moramo prepričati o poreklu hrane, o izvoru hrane in proučiti deklaracijo, ki je na izdelku. Prehrana psov pa ne zajema samo izbire kakovostne in naravne hrane hrane, temveč tudi načine hranjenja psa. 

 

naravna prehrana psa

Naravna Naturavetal prehrana psov

 

Naravna prehrana pasjega mladička

Pasji mladički potrebujejo drugačno prehrano, ki je prilagojena rasti in razvoju mladiča. Mladičkom se razvijajo organi, organski sistemi, imunski sistem in tudi prebavni sistem, zato so prebavne težave lahko pogostejše kot pri odraslem psu. Mladički potrebujejo bolj kalorično hrano, ki omogoča enakomerno rast in je hkrati lahko prebavljiva. Zelo pomembno je tudi, da mladič že v mladosti dobi dovolj beljakovin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov, da se lahko v celoti razvije v zdravega in odraslega psa. Pomembno je tudi, da psa mladička do konca njegove rasti hranimo s hrano za mladiče. Manjše pasme odrastejo prej kot večje pasme, kar pomeni da velike pasme hranimo s hrano za mladičke nekje do 12. - 15. meseca starosti, manjše pasme pa nekje do 8. – 12. meseca starosti. Prehrana mladiča je podobna prehrani breje in doječe psičke, zato je smiselno, da breje in doječe psičke hranite s hrano za mladiče.

Naturavetal prehrana za pasje mladiče je v celoti naravnega izvora, vključno z naravnimi vitamini in minerali, brez vseh sintetičnih dodatkov, barvil in polnil. Naturavetal prehrana omogoča enakomerno rast mladička in je na voljo v različnih okusih. Celotna linija naravne prehrane Naturavetal za pasje mladičke.

 

Prehrana psa od mladička do starosti

Prehrana psa mora biti naravna, uravnotežena in kvalitetna, saj največji del človeške skrbi za zdravje psa predstavlja prehrana. Naturavetal omogoča naravno prehrano psov brez sintetičnih dodatkov, konzervansov, barvil, polnil in različnih E-jev. Naturavetal ponuja naravno hladno stiskano hrano, naravno mokro hrano, na zraku sušene priboljške in naravne BARF dodatke. Vse sestavine so po kakovosti primerne za prehrano ljudi (human grade). Ustrezna prehrana psov je tudi sveža prehrana (surova ali kuhana), v kolikor izberete meso preverjenega porekla in ste vešči sestavljanja popolnega (uravnoteženega) obroka za psa. Svežo hrano lahko brez slabe vesti kombinirate tudi z Naturavetal peleti, saj so peleti hladno stiskani, zato se prebavijo podobno kot sveža hrana. 

 

Prehrana psa - suha hrana

Naturavetal bo s svojo široko ponudbo naravnih izdelkov poskrbel za zdravo in uravnoteženo prehrano odraslega psa. Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal je popolnoma naravna, uravnotežena hrana, primerna za odrasle pse vseh starosti in pasem.  Vsi okusi hladno stiskanih peletov vsebujejo visok delež svežega mesa. V sestavi je zgolj meso, brez stranskih živalskih in rastlinskih ostankov, kot so koža, kremplji, kopita, kljuni in ostali podobni ostanki, ki ostanejo kot odpad. Vse sestavine v Naturavetal hrani za pse so po vseh standardih primerne tudi za prehrano ljudi. K svežemu mesu so ločeno dodana pražita ali ajda, ki so obdelana po posebnem patentiranem postopku, tako da so odstranjeni neprebavljivi in težje prebavljivi deli. Posebej je dodana tudi zelenjava, sadje, zelišča in začimbe, ki so v vsakem okusu hrane v takšni kombinaciji, da psu zagotovijo vse ustrezne vitamine, minerale in vlaknine. Naturavetal peleti so hladno stiskani pri nizkih tempereturah (39°C) in v kratkem času, tako da se vse hranilne snovi (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vlaknine, vitamini, minerali in elementi v sledeh) ohranijo v biološko dostopni in prepoznavni obliki za organizem psa.

Prehrana psa - suha hrana

Naturavetal suha prehrana psov

Prehrana psa - mokra hrana

Naturavetal mokra hrana za pse je v obliki pločevink in mesnih klobas. Kot že ime pove, konzerviranje samo po sebi ne potrebuje dodatnih konzervansov, saj že embalaža omogoča, da se hrana ne pokvari. Naturavetal konzerve so s posebnim načinom pridelave oz. kuhanja na nizkih temperaturah in skrbnim polnjenjem mesa v pločevinke naravno konzervirane. Popolnoma brez dodanih umetnih konzervansov. S tem lahko zagotovimo najvišjo kakovost, varno hrano, odličen okus z zdravimi in naravnimi hranilnimi snovmi. 

Surova prehrana psov

Zagovorniki BARF (biološko primerna surova hrana ali kosti in surova hrana) načina prehranjevanja vedno iščejo naravne dodatke k svežemu mesu - zelenjavo, sadje in zelišča - kajti le skupek mesnih in rastlinskih sestavin naredi obrok zdrav in popoln. Ker je prehrana najpomembnejša predpostavka za zdravje in vitalnost psa, je Naturavetal za vse BARF zagovornike razvil BARF - program izdelkov za ohranjanje zdravja in življenjske vitalnosti psa.

 

prehrana psa - mokra hrana za pse naturavetal

Naturavetal mokra prehrana psov

Prehrana starejšega psa

Starejšim psom, ki so tudi manj aktivni in imajo upočasnjen metabolizem moramo odmerjati količinsko manj hrane. Zelo pomembno je vzdrževanje ustrezne telesne teže, da odvečni kilogrami še dodatno ne obremenijo skeleta. Zaželeno je, da je prehrana starejšega psa manj mastna in bolj bogata z vlakninami. Prav tako je smiselno dodajati kakšen prehranski dodatek z glukozaminom za še dodatno podporo sklepom. Naturavetal suha prehrana primerna za starejše pse je Canis Plus piščanec, Canis Plus losos in Canis Plus jagnjetina. Od mokre hrane so primerni vsi okusi, le raci in govedini se je boljše izogibat, ker meso že v osnovi vsebuje več maščob. 

 

Prehrana za nadpovprečno aktivne pse

Delovni psi, reševalni psi ali psi, ki so nadpovprečno aktivni potrebujejo kalorično bolj bogato hrano, več beljakovin in več maščob. Aktivne pse lahko hranite z vsemi Naturavetal okusi s tem, da povečate dnevni obrok za 10% od priporočenih vrednosti. Najbolj primerna Naturavetal hrana za aktivne pse bi bila Canis Plus govedina, ki ima višji delež maščob in Canis Plus Sport z večjim deležem piščančjega mesa in maščob.

 

Prehrana za posamezno pasmo

Naturavetal nima hrane ločene po pasmah, saj se prehrana med posameznimi pasmami ne razlikuje tako zelo, da bi vsaka pasma potrebovala svojo sestavo hrane. Konec koncev, kaj bi pa potem jedli mešančki, če bi bilo takšno razčlenjevanje smiselno. Vsak pes, ne glede na pasmo potrebuje v osnovi enako: uravnoteženo razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Seveda, če je kuža bolj aktiven, izberete okus, ki vsebuje več maščob in beljakovin, če pa je kuža starejši, mu morate hraniti količinsko manjše porcije. Prav tako so določene pasme bolj podvržene alergijam. Pri takšnih pasmah se je smiselno izogibati najpogostejšim alergenom, kot so piščanec, govedina, soja, pšenica, jajca, mleko, mlečni izdelki, grah,…

 

Prehrana psov: nasveti in smernice

1. IZBIRA PREHRANE: izberite naravno, uravnoteženo in zdravo hrano, ki ne bo obremenila vašega psa, ampak ga bo napolnila z energijo in vitalnostjo. 

2. BRANJE DEKLARACIJE: pri izbiri hrane je ključnega pomena branje deklaracije. Posegajte po prehrani z odprto deklaracijo, to pomeni, da vam točno piše katere živalske beljakovine so v hrani in koliko jih je. Preberite celotno deklaracijo do konca, prav tako preverite vse sintetične dodatke (umetne vitamine in minerale), ki jih velika večina pasjih hran vsebuje. 

3. HRANJENJE PSA: pomembno je tudi pravilno hranjenje psa, ne samo izbira zdrave prehrane. Pes potrebuje pri prehranjevanju mir, svoj čas in prostor. Priporočljivo je hranjenje psa vsaj dvakrat na dan, hrana ne sme biti premrzla ali prevroča. Pes mora imeti ves čas na razpolago svežo vodo in potrebuje mir po hranjenju. V prispevku navodila za pravilno hranjenje psa najdeš še več praktičnih nasvetov. 

4. ŠTEVILO OBROKOV: odraslega psa hranite 2x-3x na dan, mladička je potrebno hraniti večkrat na dan in ga postopno navajati na novo okolje in novo hrano.

5. KOLIČINA HRANE: pri hranjenju psa se držite priporočenih smernic proizvajalca hrane. Naturavetal pelet se količinsko hrani manj kot briket, saj so peleti brez polnil. V primeru, da se vaš pes redi ali hujša, ustrezno prilagodite količino hrane, saj je zmeraj potrebno upoštevati individualne potrebe psa. 

6. ČLOVEŠKA HRANA: močno začinjena in soljena hrana ni primerna za pse, prav tako niso primerne slaščice, pečeno in začinjeno meso. Psu lahko pripravite kuhane obroke, ki morajo vsebovati visok delež nezačinjenega mesa, dodatek zdravih žitaric (npr.: proso, ovseni kosmiči, ajda,...), ki morajo biti kuhane, da jih pes lahko prebavi. Dodajte tudi ustrezno sadje in zelenjavo v manjših odmerkih. 

7. PES NOČE JESTI: če vam pes zavrača hrano, ki jo ima v posodi, vašo hrano pa bi z veseljem pojedel, pomeni da ga morate naučiti reda. Če pes ne poje svojega obroka, mu ga po 20 minutah odmaknite in mu ga ponudite ponovno čez 30 minut. Med tem ga ne hranite z nobeno drugo hrano. 

 

prehrana psov

 

Največje zmote o prehrani psov

1. PSI SO IZKLJUČNO MESOJEDI: ta trditev drži le delno. Res je, da so psi večinoma mesojedi, zato mora tudi popoln obrok hrane vsebovati večji delež mesa kot je delež rastlinske hrane. Volkovi kot predniki psov so pojedli svoj plen v celoti - celotno rastlinojedo žival, ki je imela v svojem želodcu ogromno prebavljenih žitaric, semen in trave. Pri pripravi hrane moramo žitarice (npr. ovsene kosmiče, riž, oves,...) ustrezno obdelati, da postanejo za psa prebavljive. Naturavetal hladno stiskana hrana vsebuje žitarice, ki so nežno kuhane na pari v kratkih časovnih intervalih, da postanejo za psa prebavljive, hkrati pa ohranijo vse vitamine in minerale ter ostale hranilne snovi.

2. PES LAHKO DOBI OSTANKE NAŠE HRANE: to ne drži, čeprav vemo, da so naši predniki hranili svoje pse z ostanki. Današnja hrane za ljudi je preveč začinjena in preveč soljena, zato nikakor ni primerna za pse. Prav tako živimo v svetu hitre prehrane, ki ni dobra ne za ljudi, za pse pa seveda še manj. Vsekakor pa svojemu psu lahko ponudite npr.: košček jabolka, kuhan brokoli ali korenček (seveda nezačinjen). 

3. MEŠANJE BRIKETOV IN PELETOV ZA PSE: danes je ponudba prehrane za pse ogromna. Izbirate lahko med briketi (ekstrudirani), peleti (hladno stiskani), mokro hrano in surovo hrano za pse. Lahko pa psu hrano tudi skuhate. Peleti so hladno stiskani, zato v želodcu ne nabreknejo, ampak razpadejo in se hitro prebavijo, podobno kot sveža ali kuhana hrana. Peleti so zaradi tega idealni za mešanje s surovo ali kuhano hrano. Briketi so ekstrudirani - proizvedeni na +140°C, v želodcu nabreknejo in se posledično dlje časa prebavljajo. Briketov ni priporočeno mešati s peleti, surovo ali kuhano hrano, saj lahko zaradi različno dolgega časa prebavljanja pride do prebavnih težav. 

4. PREMAJHEN POUDAREK NA KAKOVOSTI MESA: večina pasjih lastnikov se danes osredotoča na količino mesa, ki je prisotna v prehrani psa, na kvaliteto mesa pa velikokrat pozabijo. Kvaliteta mesa, ki ga vaš pes poje vsek dan, teden za tednom in leto za letom je zelo pomembna. Naturavetal v celotni liniji prehrane za pse vsebuje le kakovostno meso brez stranskih živalskih proizvodov (to so kremplji, perje, koža, dlaka,...). Meso je kakovosti za prehrano ljudi (human grade). Če hranite psa s surovim meso je zelo pomembna kakovost tega mesa, poreklo in sledljivost. Meso mora biti vsaj veterinarsko pregledano, še bolje pa je, da je primerno tudi za prehrano ljudi, saj tako vsete, da je pregledano po najvišjih standardih. 

5. OBČUTEK, DA JE VAŠ PES SKOZI LAČEN: določene pasme psov so zelo ješče (npr.: labradorci, prinašalci, beagli, mopsi...) in zato nam dajajo tiste poglede, da smo jim premalo nahranili. Določeni psi bi pojedli vse, zato je vaša odgovornost, da to omejite in preprečite debelost. Če se držite smernic za hranjenje psa, vaš pes dobi dovolj hrane, če vam hujša ali se redi, pa temu ustrezno prilagodite dnevni odmerek hrane. 

 

Kot odgovoren lastnik psa imate nešteto možnosti za zdravo in naravno prehrano psa. Lahko se odločite za hranjenje izključno s suho hrano Naturavetal hladno stiskani peleti, lahko se odločite za kombinacijo hladno stiskani peleti in mokra hrana za pse (konzervice ali klobase), lahko pa se odločite za kombinacijo svežega mesa in hladno stiskanih pelet Naturavetal.

 

Literatura: 

Naturavetal preharnski slovarček