Psi in srčno popuščanje

Objavil Kosmatinčki 11/09/2016 0 Komentarji Psi in zdravje,

KAJ JE SRČNO POPUŠČANJE?

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, ko srce ne more več črpati krvi dovolj hitro in učinkovito, zaradi česar telesu ne more zagotoviti zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi. Zaradi slabšega pretoka krvi skozi ledvica pride do zadrževanja tekočine v telesu, kar lahko privede do zatekanja organov in okončin tako pri človeku kot pri psu.

Obolenje je lahko akutno ali kronično. Akutno srčno popuščanje je nenadno poslabšanje črpalne sposobnosti srca, ki vodi v kopičenje tekočine v pljučih. Najpogostejši vzrok za akutno srčno popuščanje je srčni infarkt, ki okvari velik del srčne mišice. Za kronično srčno popuščanje je značilno dolgotrajno okrnjeno delovanje srčne črpalke in posledično nezadosten pretok krvi skozi tkiva, zaradi česar se v tkivih kopiči tekočina.

VZROKI ZA NASTANEK

Srčno popuščanje lahko nastane kot posledica srčno-žilnih bolezni - visok krvni tlak, koronarna bolezen, bolezni srčnih zaklopk in srčne mišice, sladkorna bolezen. Najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek bolezni so debelost, telesna nedejavnost in povišan holesterol.

ZNAKI

Znaki se kažejo v utrujenosti že ob manjšem telesnem naporu, težkem dihanju, kašlju, otekanju okončin, izgubi apetita in splošnem pomanjkanju energije ter šibkosti organizma.

Na enak način kot pri ljudeh se srčno popuščanje pojavlja tudi pri psih, pri tem pa starost in pasma ne igrata ključne vloge. Pri obolelih psih se pojavlja suh kašelj, ki je najizrazitejši med počitkom, pes naenkrat ni več igriv, težko se vzpenja po stopnicah, njegove dlesni so rdeče, srčni utrip je neenakomeren. V kasnejših fazah bolezni so pogost pojav izguba mišične mase, omedlevanje, modrikast jezik in prekomerno slinjenje. Umrljivost v primeru srčnega popuščanja je velika, zdravljenje pa dolgotrajno in drago, pogosto pa žal tudi neučinkovito.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Srčnemu popuščanju se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa z redno telesno aktivnostjo, ustrezno pasjo hrano in vzdrževanjem primerne telesne teže bistveno zmanjšamo možnosti, da naš pes zboli.

zlati-prinasalec-kosmatincki

Preventivno in v zgodnji fazi bolezni lahko veliko naredimo že z ustrezno prehrano. Priporočljivo je omejiti vnos natrija, s čimer zmanjšamo zastajanje vode v telesu. Pri mačkah, v posameznih primerih pa tudi pri psih, je pogost vzrok za razvoj bolezni srca tudi pomanjkanje taurina, ki ga mačke ne morejo sintetizirati same, pač pa ga pridobivajo izključno s prehrano.

Pomemben dejavnik, ki ga lahko reguliramo z ustrezno prehrano, je tudi koencim Q, naravna sestavina, ki pretvarja energijo iz hrane v celično energijo. V velikih količinah se nahaja v rdečem mesu, tuni in lososu, vendar se s kuhanjem velik del le-tega uniči.

pasji hrani Canis Plus, ki je obdelana s postopkom hladnega stiskanja (pri nižjih temperaturah in z bistveno krajšim časom obdelave), se tako koencim Q in druge temperaturno občutljive sestavine ohranijo v bistveno višjih koncentracijah kot v briketih. Koristijo tudi naravna pasja prehranska dopolnila, kot na primer hladno stiskano lososovo olje z omega-3 in omega -6 maščobnimi kislinami, ki poleg tega, da krepi imunski sistem in spodbuja apetit, tudi stabilizira neenakomeren srčni ritem.

Celoten asortiment pasje hrane Naturavetal je priporočljiv pri dietah v primeru srčnega popuščanja, saj je vsebnost natrija nizka, pri psih, ki se hranijo z našo suho ali mokro hrano že kot mladiči, pa je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni minimalno. Pasja hrana natura Vet ustreza strogim predpisom, ki veljajo v predelavi hrane za ljudi in tako vsebuje le najkvalitetnejše sestavine.

Loading...