Zakaj se psi bojijo pokanja?

Večina psov se boji nepričakovanih in glasnih pokov, ki jih ne morejo povezati z mestom nastanka in jih tudi ne razumejo. To ne velja le za hišne ljubljenčke ampak za vse živali. V nadaljevanju bomo torej pojasnili zakaj se psi bojijo pokanja in predstavili 7 trikov za odpravo stresa zaradi pokov. Ne pozabimo pa, da psi niso v stresu zaradi pokanja le zaradi petard in ognjemetov v času božičnih in novoletnih praznikov, temveč so lahko tudi nevihte za določene pse izjemno stresne.

Ko se odločimo za nakup psa ali posvojitev psa, ne poznamo njegovega ozadja, njegovih prvih dni življenja in njegovih travm iz zgodnjega otroštva. Skozi strah, živčnost, tuljenje, trepet in lajanje nam psi pokažejo, da so živčni in da jih je strah. Če vzamemo psa od odgovornega vzreditelja, že ta mladiča navaja na različne poke in hrupe in takšni psi se potem tudi lažje spopadajo s stresnimi situacijami zaradi pokanja. Več težav lahko imamo s posvojenimi kužki, ki imajo že tako težko preteklost, zato jih lahko poki še toliko bolj vržejo iz tira.

 

Zakaj se psi bojijo pokanja?

Večina kosmatincev ne prenaša dobro pokov, patard in ognjemetov in so za njih novoletni prazniki prava nočna mora. Večina ognjemetov, sploh pa petard je zelo glasnih, po navadi pa še odmevajo. Glasni zvoki psa prestrašijo, saj psi slišijo veliko bolje od nas ljudi. Le kako bi se mi cel december počutili ob prisotnosti preglasnih pokov in »šundra«. Slabost ognjemetov in petard je tudi ta, da pridejo nenapovedano.

Predstavljajte si miren pasji popoldan in potem naenkrat »buuuum«, kuža doživi šok in je zaradi tega še bolj prestrašen. Ker ognjemet nastopi nenadoma in ker je glasen za večino psov predstavlja grožnjo. Nekateri psi se lahko počutijo tako prestrašene, da začnejo cvilit, brezglavo iskat zavetje, se polulajo, se tresejo in postanejo zelo živčni ter nervozni. Psi se počutijo tudi ujete, saj ne vedo kaj je ognjemet in s kje prihaja. Ta tesnoba in ujetost trajata vse do konca ognjemeta, pokanja, saj se večina psov ne more navaditi na poke.

 

Zakaj se psi bojijo pokanja
Zakaj se psi bojijo pokanja? Večina živali ne prenaša dobro pokov, patard in ognjemetov

Kako navaditi mladiča, da se ne boji pokov petard in ognjemeta?

Če imate mladička, obstaja velika možnost, da se različnih pokov sploh ne boji, zlasti če ga je vzreditelj že seznanil z različnimi zvoki. Če imate možnost že pred novoletnimi prazniki seznanite svojega mladička z različnimi poki petard in ognjemeta. Mladičku začnite predvajati različne zvoke pokov že pred samim dogodkom in tako vadite. Začnite z zelo tihim zvokom in postopoma povečujte glasnost. Med predvajanjem teh zvokov psa nagradite, če opazite željeno vedenje, torej da se na poke ne odziva in ostaja miren.

Če se pes na te zvoke pokov ne odziva, mu lahko med počitkom predvajate sproščujočo glasbo, nato pa ga presenetite z glasnimi poki in ognjemeti. Tudi ko bo prišlo do resničnega dogodka bodo glasni poki prišli nepričakovano. Ko vadite nikoli ne pozabite, da to počnete v varnem in domačem okolju psa.

Seveda obstaja razlika med posnetim in resničnim zvokom, vendar boste s pomočjo posnetkov poskrbeli, da bodo poki psu bolj znani in s tem povečali možnost, da se na resnične poke in ognjemete ne bo tako burno odzval.

Vaditi pa morate tudi vi sami. Pomembno je, da med pokanjem ostanete čim bolj nevtralni. Ne jezite se na sosede in ne tolažite svojega psa, saj bo začutil vašo napetost in se nanjo odzval. Poskušajte pokanje ignorirati in ostanite mirni.

Na silvestrski večer peljite mladiča čez dan na daljši sprehod, igrajte se z njim, ga utrudite, da bo zvečer lažje zaspal. Večerni sprehod opravite zgodaj in psa vedno imejte na povodcu, ko ste zunaj.

 

Starejši pes se boji pokanja, kaj lahko naredim?

Če posvojimo starejšega psa ali tudi psa mladiča, pri katerem žal ne poznamo preteklosti, je velika verjetnost, da se bo pokanja bal. Prav tako se pokanja lahko bojijo odrasli psi, ki so se pokanja bali že kot mladički. Zavedati se moramo, da strahu pred poki pri določenih psih žal ne bomo morali v celoti odpraviti. Takšni poki pač niso naravni in živali ne razumejo zakaj so sploh potrebni. Seveda pa obstajajo različni načini in triki, da lahko to stresno obdobje psu omilimo.

Kot mladička, tudi odraslega psa lahko vnaprej navajate na glasne zvoke pokov s pomočjo posnetkov. Med hranjenjem psu predvajajte te zvoke, da jih bo povezoval s pozitivno izkušnjo. Ko pes konča s hranjenjem, naj se zvoki ustavijo. V tem času lahko z njim izvajate aktivnosti, ki jih ima rad, na primer učenje trikov, igre iskanja in podobno.

Ko je pes prestrašen, ga nikoli ne tolažite in ne božajte. S tem mu dejansko sporočate, da je prav, da se boji. Obnašajte se čim bolj nevtralno. Kot smo že napisali pri mladičih, naj bo pes, ki se boji pokanja, na povodcu. Pred vsakim sprehodom preverite, da se mu ovratnica ali oprsnica dobro prilega, da mu v paniki ne spolzi čez glavo.

 

Tesnoba in strah pred nevihto

Neviht se psi bojijo iz podobnih razlogov kot ognjemetov. Nevihte so glasne ampak pridejo malo bolj napovedano in so bolj pogoste, tako da jih nekateri psi lažje sprejmejo in se jih nekako navadijo. Ob daljših nevihtah nekateri psi postanejo živčni in panični. Študija potrjuje, da nekje ena tretjina psov trpi za tesnobo on nevihtah, zato ne preseneča dejstvo, da so nevihte na prvem mesto situacij, ki povzročajo pri psu tesnobo. Znanstveniki so potrdili, da je statična energija, ki se sprošča ob nevihtah, glavni razlog za tesnobo psov. Psi statično energijo čutijo kot mravljince po dlaki in koži, kar jih draži in dela živčne.

Nakateri veterinarji so zagovorniki enostavne rešitve: psa dajte v času nevihte v kopalno kad, saj porcelan iz katerega je kopalna kad blokira prenos energije, tako da psi v kopalni kadi ne občutijo elektrostatičnosti. Tudi v primeru neviht lahko uporabite kapsule Nervenheld.

 

pes se boji pokanja petard
Pes se boji pokanja iz različnih razlogov; poki so glasni in pridejo nepričakovano

 

7 trikov za odpravo stresa zaradi pokov

Odgovorili smo na vprašanje: Zakaj se psi bojijo pokanja, zdaj pa poglejmo različne načine kako lahko pomagamo psu pri premagovanju stresa zaradi pokanja petard in zaradi glasnih ognjemetov.

Najboljše bi bilo, da bi psa izolirali od praznovanja, ognjemetov in petard, ampak to velikokrat ni mogoče. Če veste, da bo vaš kuža izpostavljen pokom, se že v naprej na to pripravite: psu pripravite njegov brlog – to je mesto, kjer se najraje zadržuje in se počuti najbolj varnega. Ponudite mu najljubšo igračo in najljubši priboljšek. Psu lahko prižgete tudi radio, tako da malo zamaskirate zunanje poke. Preventivno pa se lahko odločite tudi za kapsule Nervenheld – na osnovi mlečnih beljakovin, ki psa pomirjajo, na enak način kot ga je pomirjalo materino mleko, ko je bil še mladiček.

Tukaj je 7 trikov kako pomagati psi pri premagovanju stresa zaradi pokov petard in ognjemetov:

1. Na sprehod gremo čez dan

V decembru (od dneva, ko so petarde in ognjemeti dovoljeni) hodimo s psom na sprehod čez dan, saj je takrat manjša možnost pokov. Če imamo možnost se raje odpravimo na sprehod v naravo in se izognemo urbanim območjem. V primeru bližajoče se nevihte se prav tako na sprehod odpravimo preden se nevihta začne. Pomembno je, da ima pes na ovratnici zaznamek z vašim naslovom in telefonsko številko, še posebej v decembru, ko je možnost, da žival od strahu pobegne. Pred sprehodom vedno preverite, da je oprsnica/ovratnica pravilno in dovolj tesno nameščena na psa.

2. Psa utrudimo

V dnevih, ko pričakujemo največ pokov petard in ognjemetov, psa čez dan ustrezno utrudimo, tako da bo zvečer utrujen in pomirjen. Utrujeni psi so bolj sproščeni in zadovoljni. Na dan praznovanj in ognjemetov priporočamo daljši sprehod s psom, med katerim se tudi poigrate z njim. Tako bo pes zadovoljen, sproščen in manj dovzeten za stres. Pomaga tudi, če počnete kaj novega, psa učite novi trikov ali se odločite za aktivnos, ki je vašemu psu najbolj všeč.

3. Poskrbimo za varen kotiček

Psu pripravimo varno zatočišče, mehko posteljico in plišaste igrače za tolažbo. Pri določenih psih pomaga, če zapremo rolete in žaluzije in na tak način zmanjšamo vpliv bliskanja in vpliv glasnega zvoka. Če je vaš kuža navajen na boks in mu ta predstavlja varno zatočišče, včasih pomaga, da boks pokrijete s temno odejo ali, da boks prestavite v omaro. Nekateri psi iščejo zavetje pod posteljo ali za kavčem. Dovolimo jim to, lahko pa jim tudi uredimo prostor tam. Pod posteljo jim pripravimo udobno ležišče, da se bodo počutili varnejše, in spustimo odejo s treh strani postelje, da ustvarimo nekakšno zavetje. Dodamo lahko tudi oblačila ali odeje z našim vonjem, ki psa dodatno pomirjajo.

Vključimo lahko televizijo ali radio, da pridušimo zunanje zvoke. Pazimo na glasnost in izbiramo sproščujoče zvoke, na primer mirno klasično glasbo. Večina psov je najbolj pomorjenih, če je lastnik zraven njih. S tem ne mislimo, da je potrebno psa tolažiti, ampak da pes ve, da ste ob njem. Če je le mogoče in, če je vaš pes v stresu zaradi pokov, preživete te dni skupaj z njim.

4. Ostanimo mirni in nevtralni

Naše vedenje vedno vpliva na žival, saj psi točno vedo, kako se počutimo. Ostati moramo čim bolj nevtralni in se na poke ne odzivati, poskušamo celotno situacijo čim bolj ignorirati. Poskušajte ostati sproščeni in mirni, tako da tudi pes začuti to vašo umirjeno energijo. Torej, vedemo se kot običajno in žival večkrat pohvalimo, ko se obnaša mirno. Če žival v strahu povzroči škodo (na primer požveči pohištvo ali obleko, se od strahu ponečedi), je ne kaznujemo, saj bi s tem situacijo le še poslabšali!

5. Osrečimo svojega psa

Če je mogoče in, če pes ni preveč prestrašen, mu ponudimo njegov najljubši priboljšek, ki traja dlje časa ali kakšno igračo, ki jo lahko pes uniči. Glodanje/žvečenje in hranjenje spodbuja sproščanje hormonov sreče. Hranjenje je prijetno za psa in lahko pomaga umiriti strah pred pokanjem. Če je pes preveč prestrašen, da bi jedel običajno hrano, mu ponudimo nekaj bolj okusnega, kot je hrana iz pločevinke, ki jo lahko namažemo na igračko. Odlična izbira bodo tudi trdi priboljški za daljšo zaposlitev, ki psu pomagajo, da se umiri.

6. Notranjost je varnejša

Pse in mačke, ki drugače živijo zunaj, nujno sprejmimo v hišo. Če vaš ljubljenček morda noče v hišo, ker tega ni navajem, mu uredite varen prostor v garaži. Stene zmanjšajo glasne poke, hkrati pa dajejo živali občutek varnosti. Okna naj bodo zaprta, zavese zagrnjene in spustimo rolete. Tako iz okolja izločimo vizualne dejavnike, kot je bliskanje ognjemetov, ki lahko živali dodatno vznemirjajo.

Nikoli ne vozimo psov na trge ali na odprta praznovanja novega leta. Na silvestrovo, ko je pokanja največ, jih ne puščajmo samih doma. Tako se pes ne bo osredotočil na pokanje, ampak bo veselo praznoval z vami in se navzel pozitivnega vzdušja. Vsekakor bo dobil kakšen priboljšek več, užival v sproščenem vzdušju, dobil kakšen priboljšek in tako lažje preživel to stresno obdobje.

7. Pripomočki, ki so v pomoč

V pomoč vašemu psu so lahko tudi Naturavetal Nervenheld kapsule. Kapsule so naravne iz hidroliziranih beljakovin in na ogranizem delujejo izjemno pomirjajoče. Kapsule delujejo na celotno telo in pomagajo uravnati motnje tam, kjer se pojavljajo. Izdelek pomaga psu, da se pomiri in tako ne odreagira tako burno v stresnih situacijah.

Z dodajanjem naravnih izdelkov za pomiritev moramo začeti v že nekaj dni ali celo tednov prej, saj je potrebno, da se učinkovine akumulirajo v telesu. Pri pomiritvi psa so zelo učinkoviti tudi vitamini B kompleksa, zato vam je lahko v izjemno pomoč naši izdelek Canis Extra pivski kvas, ki je naravni vir vitaminov B.

 

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/