Pregled psa doma: Od glave do repa

Za zagotavljanje zdravja in dobrega počutja so zdravstveni pregledi psa doma nujno potrebni. Če psa 1 – 2x na mesec pregledate in pretipate točno veste, če so se pojavile kakšne spremembe in približno kdaj so se pojavile. V primeru, da morate kasneje do veterinarja je to zelo dobra iztočnica, saj mu lahko pomagate pri odkrivanju bolezni. Pregled psa doma pripomore tudi k osnovni negi in splošni urejenosti psa.

 

Kaj vse je potrebno pregledati svojemu psu?

Pregled oči

Pasje oči morajo biti čiste in svetle. Beli del očesa ne sme biti rumen ali krvav. Boste pa ugotovili (še posebej pri mladičku), če bo izjemno utrujen proti večeru, da bo imel rdeče oči. S tem ni popolnoma nič narobe, saj bodo oči naslednje jutro ponovno bele. Prav tako, lahko pri določenih pasmah v spomladanskih dneh opazite rdeče oči zaradi cvetnega prahu. V kolikor se to pojavi za kratek čas in ne vsek dan, ni potrebe za preplah. Obe zenici se morate na svetlobi enako razširiti. Roženica mora biti čista in ne sme biti motna. Oči morajo biti vlažne brez izcedka. Vsekakor boste ob jutrih opazili kak zaspanček, ampak to je normalno dokler tega ni preveč in izcedek ni gnojen. Kuža mora mežikati, vendar ne sme biti mežikanje prepogosto, saj je to lahko znak tujka v očesu. Veke ne smejo biti otekle, robovi vek pa naj bodo ravni, ne pa zaviti navznoter ali navzven.

 

Pregled smrčka

Nos vašega kužka naj bo vlažen, ne pa suh in razpokan. Ob določenih dnevih je smrček lahko tudi suh zaradi suhega zraka. Pomembno je, da smrček ni razpokan ali tako zelo izsušen, da bi psa iritiral. Nosnice morajo biti čiste, brez skorjice ali izcedka. Okoli smrčka ne sme biti razjed. Nos vašega kužka mora biti naravne barve – večina pasjih nosov je črnih. Smrček tudi pretipajte, kuža ob zmernem pritisku na smrček ne sme čutiti bolečine.

 

Pregled ušes

Pri ušesu preverite uhelj in notranjost ušesa. Preglejte uhelj (notranja in zunanja stran), da niso prisotne kakšne poškodbe ali razjede. Uhelj tudi pretipajte in ga stisnite s prsti, kuža ne sme čutiti bolečine. Prav tako stisnite s prsti pri korenu uhlja, v primeru vnetja bo psa zabolelo, če pa je uho zdravo, pa se na dotik kuža sploh ne bo odzval. Poglejte tudi v notranjost ušesa. Notranjost mora biti čista in svetle rožnatne barve, če je koža preveč rdeča je to lahko znak glivic ali vnetja. Prav tako poskrbite, da notranjost ušesa ni preveč poraščena. Posvetite z lučko v pasje uho in poglejte čim globje, da preverite, da ni kakšnih voskastih ostankov. Prav tako povonjajte uho, če je vonj zmeren (zdravo pasje uho nima nobenega posebnega vonja) potem je uho zdravo. Če je vonj iz ušesa neprijeten je to lahko znak glivic ali vnetja.

Opazujte tudi obnašanje psa. Pogosto stresanje z glavo ali praskanje po ušesih lahko nakazuje na to, da psa nekaj moti oziroma iritira. V takšnem primeru obiščite veterinarja, ki bo lahko globje pogledal v uho, vzel vzorec in natančno določil prosotnost glivic in/ali bakterij.

 

Pregled zob in dlesni

Ta pregled zna biti precejšen podvig pri starejšem psu, ki pregledov ni navajen. Vsi, ki imate možnost, dajte že mladiča navajati, da vam odpre gobček, da lahko pogledate zobe in dlesni. Dlesni morajo biti rožnate barve in brez razjed, grudic in izboklin. Zobje vašega kužka morajo biti beli. Zobje, ki so rjavi ali rumeni, potrebujejo veterinarsko oskrbo. Obarvanje je posledica kopičenja zobnega kamna, ki ga je treba odstraniti, da preprečimo razvoj parodontalne bolezni. Prav tako mora biti zadah psa zmeren. Seveda psu ravno ne bo dišalo iz gobčka, ampak pretiran smrad je lahko znako bolezni.

 

pregled psa - pregled pasjih zob
Pregled psa vključuje tudi pregled pasjih zob in dlesni

 

Pregled čeljusti, vratu in prsnega koša

Pod čeljustjo pretipajte psa in bodite pozorni, če so prisotne kakšne grudice ali izbokline. Izbokline pod čeljustjo bi lahko kazale na otekle žleze slinavke ali bezgavke. Nežno pretipajte vrat in prsni koš vašega psa, da bi našli grudice ali skorjaste kraste.

 

Pregled trupa

Z rokami se sprehodite po prsnem košu, hrbtu in trebuhu vašega psa. Bodite pozorni na morebitne težave s kožo, kot so suha koža, ki se lušči, boleče lise ali mastna področja. Še posebno pretipajte psa na pregibih (pri sprednjih in zadnjih nogah), če bi morda začutili kakšne bulice ali vlažno kožo. V času klopov in bolh tudi razgrnite dlako in preverite, da je pes brez zunanjih zajedavcev. Dlaka psa mora biti sijoča, ne sme prekomerno izpadati (razen v času menjave dlake), prav tako na psu ne smete opaziti gole kože brez dlake. Spremljajte tudi barvo dlake in kože.

 

Pregled tačk in kremljev

Ko je vaš kuža umirjen, preverite njegove tace. Blazinice morajo biti gladke, brez razpok na površini. Nohti naj bodo dovolj kratki, da se ne dotikajo tal, ko vaš kuža hodi. Pretipajte med prsti in bodite pozorni na rdečico ali oteklino med prsti, kar bi lahko kazalo na okužbo ali prisotnost kožnih pršic. Z dlanjo stisnite vse štiri šapice, ob stisku pes ne sme čutiti bolečine. Če je dlaka med prsti predolga jo pristrižite. Še posebej veliko pozornosti namenite blazinicam v vročih poletnih mesecin in hladnih zimskih dnevih.

 

Zakaj je pregled psa doma izjemnega pomena?

S pregledovanjem psa spremljate njegovo zdravstveno stanje in lahko hitro opazite kakšne spremembe, saj ga vsak mesec pregledate. Če določene težave opazimo pravočasno lahko s pomočjo strokovnjaka hitreje ukrepamo in pravočasno preprečino razvoj bolezni. Prav tako smo lahko v pomoč veterinarju, ko nas vpraša npr.: Kdaj so se pojavile te spremembe, ali je že kdaj imel takšen pojav, ali se to pogosto ponavlja,… S pregledom psa imate odgovore na vsa ta vprašanja in na tak način lahko veterinar prej odkrije bolezen in najde za psa pravo terapijo. Izdelki za skrb za zdravje psa morajo biti kakovostni in naravni.

 

Pregled psa doma – Kolikokrat ga pregledati?

Sama menim, da če je pes zdrav je dovolj, da ga pregledamo 1 – 2x na mesec. V primeru, da ima kuža npr. težave s očmi, bomo seveda oči pregledali bolj pogosto, dokler ne bomo težav popolnoma sanirali.

 

Naravni izdelki, ki poskrbijo za zdravje psa

Naturavetal ponuja številne naravne izdelke za splošno nego kosmatinca. Z naravnimi izdelki boste tako lahko poskrbeli za splošno zdravje oči, ušes, zob in tačk. Pregled psa doma vam omogoča da ste vedno na tekočem kaj se dogaja s psom in na tak način lažje vzdržujete splošno zdravje psa.

 

 

pregled psa doma
Naturavetal izdelki za vzdrževanje zdravja oči, ušes, zob, tački in kožuščka