Vzroki za prhljaj pri psu in kako se ga znebiti

Prhljaj pri psu je enako kot pri ljudeh zelo pogosta in neželena nadloga, ki se je psi in ljudje želimo čimprej znebiti. Razlogov za nastanek prhljaja je več, prav tako pa obstaja več rešitev kako se ga učinkovito znebiti. Prhljaj psa srbi, zato je potrebno ukrepati, preden se nam pes spraska do krvi in si s tem poškoduje zgornjo plast kože. V nadaljevanju članka si preberite kaj so glavni vzroki za prhljaj pri psu, kako lahko psu pomagamo sami in kako se prhljaja uspešno znebimo.

 

prhljaj pri psu
Vzroki za prhljaj so različni in največkrat se prhljaj pojavi zaradi temperaturnih razlik v ozračju

Kaj je prhljaj pri psu in kako se ga znebiti?

Prhljaj imenujemo odmrle celice kože, ki jih vidimo kot bele tanke koščke kože med dlako psa. Prhljaj je bolj opazen na psih s temnejšo barvo dlake. Velikokrat je prhljaj povezan s srbečo kožo in z draženjem kože. Prhljaj pri psu lahko nastane zaradi najrazličnejših vzrokov, ki so lahko povezani z neprimerno prehrano, ostalim bolezenskimi stanji psa, prepogostim kopanjem psa ali neustreznim bivalnim prostorom. Če se prhljaj pri psu pojavlja dolgo časa v hudi obliki lahko gre tudi za garjavost ali za eno izmed resnejših bolezenskih oblik, ki potrebujejo zdravljenje. Pojav prhljaja pa se kaže kot sekundarni simptom bolezni.

 

Vzroki za prhljaj pri psu

Obstaja nekaj razlogov, zakaj ima vaš pes prhljaj. Eden najpogostejših razlogov za pojav prhljaja pri psih so snovi/sprožilci, ki pri psu povzročijo alergijo. Ti sprožilci alergij so lahko povezani s hrano ali z okoljem. Različni toksini, kemična sredstva (detergenti, čistila, barve,…), prah, pršice, cvetni prah med drugimi lahko povzročijo, da vaš pes razvije prhljaj. Poleg tega je neustrezna prehrana psa lahko glavni vzrok suhe kože. Endokrine motnje, kot sta hipotiroidizem in Cushingova bolezen, so lahko tudi vzrok prhljaja. Prhljaj pri psu lahko povzročijo tudi kožne bakterijske ali glivične okužbe.

 

DRUGI VZROKI ZA PRHLJAJ PRI PSIH:

 

Vremenski vzroki za nastanek prhljaja pri psu

V zimskih mesecih se raven vlažnosti zniža. Ta padec vlage pomeni pomanjkanje vlage v zraku, pa tudi v dlaki in koži vašega psa. Zmanjšane vlage lahko povzroči srbečico pri psu, kar vodi v nenadzorovano praskanje, do luskaste in suhe kože ter prhljaja. Preveč suh in vroč zrak v stanovanju prav tako lahko povzroči prhljaj pri psih. Vaš pes ima lahko prhljaj tudi v spomladanskih in poletnih mesecih, zlasti če gre za pojav alergije na okoljske dejavnike. Drugi potencialni vzrok prhljaja pri psih je lahko pomanjkanje pravilnega negovanja. Pogostost negovanja je odvisna od pasme psa, dolgodlaki psi morajo biti večkrat negovani, skrtačeni in umiti. Pomembno je redno krtačenje psa, saj s krtačenjem razporedite naravna olja, ki jih vsebuje pasja dlaka, po celotnem kožuščku. To je še posebej pomembno v zimskih mesecih.

 

prhljaj pri psih
Pomembno je redno krtačenje psa, saj s krtačenjem razporedite naravna olja, ki jih vsebuje pasja dlaka, po celotnem kožuščku

 

Prhljaj pri psu – simptomi

Prhljaj psi psu se lahko pojavi v obliki suhe luskaste kože ali v obliki mastne luskaste kože. To je odvisno od pasme psa, prav tako pa so določene pasme bolj nagnjene k prhljaju. V obeh primerih se odmrle celice najprej zlepijo skupaj, nato pa se odluščijo v obliki delčkov/kosmičev. Pasme kot so Koker španjeli, labradorci, prinašalci, basati imajo bolj masten prhljaj, medtem ko imajo pasme dobermani, jazbečarji, ovčarji in seterji bolj suh prhljaj.

 

Prhljaj pri psu in kako se ga znebiti?

1. UGOTOVIMO ZAKAJ IMA PES PRHLJAJ

To je nepomembnejši korak, ki omogoča, da se bomo prhljaja tudi ustrezno znebili. Ugotovite ali je pes pod stresom, če je, potem ga poskušajte umakniti iz stresnega okolja. Nastanek prhljaja je velikokrat povezan s stresom. A ste nedavno spremenili karkoli v pasjem življenju, kar bi lahko vodilo v stres. Poskrbite za ustrezen življenjski prostor psa v vseh letnih časih in za ustrezno nego. Če nič od zgoraj naštetega ne pomaga pri zmanjšanju/odpravi prhljaja je možna alergija na zunanje dejavnike ali alergija na določene sestavine v hrani. V tem primeru je potrebno izločiti alergen iz življenja in prehrane psa. Poskrbite tudi, da pes nima zunanjih parazitov (bolh, pršic, garij) ali notranjih parazitov (gliste in trakulje).

 

2. PASJI ŠAMPON PROTI PRHLJAJU + REDNA NEGA IN ČISTOČA

Potrebna je redna nega pasjega kožuha in vzdrževanje čistoče. Tega se lahko lotimo sami doma ali se odpravimo k pasjemu frizerju, da poskrbi za ustrezno nego psa, da očisti vse tujke, ki so se znašli v dlaki in poskrbi za ustrezno dolžino dlake. Kopanje psa z naravnimi šamponi, ki kože ne izsušijo je zaželeno. S kopanjem psu odstranite odmrlo kožo in prisotne umazanije in tudi neprijeten vonj, če je prisoten. Po kopanju je psa potrebno posušiti do suhega in ga skrtačiti, da razporedite naravna olja, prisotna v dlaki. Canis Plus šampon za nego psaje pH nevtralen, kože ne izsuši in poskrbi za zdravo, sijoče ter lepo dlako. Odsvetuje se prepogosto kopanje psa, saj lahko s tem še dodatno izsušite kožo. Preberite si več o kopanju psa.

V pomoč vam je lahko tudi Canis Extra mineralno razpršilo z minerali Mrtvega morja. Psa z naravnim razpršilo poškropite v nasprotni smeri rasti dlake in vtrite razpršilo v kožo. Minerali Mrtvega morja blagodejno vplivajo na kožo, jo navlažijo in pomirijo.

 

 

3. USTREZNA PREHRANA

Pes potrebuje naravno, uravnoteženo in biološko razpoložljivo hrano. Iz hrane mora dobiti vse hranilne snovi v naravni obliki, saj se le v takšni obliki lahko absorbirajo in so razpoložljive vsem celicam organizma. Za kožo in dlako je zelo pomembno, da hrana vsebuje vse minerale in vitamine ter omega 3 maščobne kisline. Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal je naravna, delana pri nizkih temperaturah, da se ohranijo vse hranilne snovi, ki oskrbijo celotni organizem psa.

 

 

4. USTREZNI PREHRANSKI DODATKI ZA PSE, KI IMAJO TEŽAVE S PRHLJAJEM

Osnova je uravnotežene prehrana, ki bo poskrbela, da bo prhljaja manj. Kljub ustrezni prehrani je lahko prhljaj še zmeraj prisoten, če vzrok izvira iz okolja. V tem primeru lahko posežene po prehranskih dodatkih, ki so bogati z omega -3 maščobnimi kislinami. Takšno je Canis Extra lososovo olje in Canis Extra krilovo olje.

 

 

5. VLAŽILEC ZRAKA

Kot smo že omenili, imajo zimski meseci običajno nizko stopnjo vlažnosti, ki vpliva tudi na vašega psa. Vlažilec zraka poveča vlago v zraku, kar pomaga vzdrževati vlago kože psa. S tem se izognemo suhi koži in prhljaju. Vlažilec zraka je še posebej dobrodošel v prostoru v katerem vaš kuža spi.

 

Domači naravni preparati kot pomoč pri prhljaju

Psu lahko pomagate tudi z določenimi izdelki, ki jih že imate doma. Ti naravni izdelki so varni, ampak ker so si psi med seboj zelo različni je vseeno potrebno opazovati psa, kako bo odreagiral na nov pripravek.

 

OLIVNO IN KOKOSOVO OLJE

Kokosovo olje in oljčno olje sta odlična naravna vlažilna sredstva za srbečo kožo. Oba olja lahko vtrete v kožo psa ali samo na določenih mestih, kjer je prhljaj bolj intenziven. Kokosovo olje lahko zmešate tudi z enako količino vode in ga uporabite za izpiranje. Poskusite lahko z Canis Extra kokosovo olje z BIO certifikatom, ki je primerno za uživanje in za nanos na dlako.

 

Prhljaj je lahko huda nadloga za psa, saj povzroča nenehno draženje in praskanje. Če pravočasno ugotovimo kaj psu povzroča prhljaj in pravilno ukrepamo, se lahko prhljaja znebimo hitro in učinkovito.

 

Literatura:

Naturavetal