Zaprtje pri psu: Kaj narediti, če pes ne more na blato

Zaprtje pri psu je izjemno nelagodno stanje, ki se lahko prevesi v boleče stanje, v kolikor ne ukrepamo pravočasno. Razlogov zakaj pes ne more na blato je ogromno, zato je potrebno najti vzrok za zaprtje pri psu in se odpravljanja težav lotiti postopoma in pravočasno. V nadaljevanju najdete morebitne razloge zakaj je pes zaprt, praktične rešitve za hitro pomoč in katero hrano izbrati, da se zaprtju pri psu izognete.

 

Zaprtje pri psu: Kako pomagati psu?

Zaprtje se kaže kot redko iztrebljanje z zelo suhim in trdim blatom. Pri psu opazimo tudi napenjanje, za iztrebljane pa potrebuje veliko časa. Zgodi se lahko tudi, da se pes postavi v pozo iztrebljanja, vendar iztrebka ni, saj je preveč zaprt. S časom, če ne ukrepamo, lahko postane iztrebljanje vedno težje, zaradi sekundarnih degenerativnih sprememb mišic debelega črevesja lahko postane iztrebljanje tudi nemogoče. V takšnem primeru je potreben obisk pri veterinarju. Ponavljajoče stanje zaprtosti lahko vodi do sekundarnega megakolona (nenormalna razširitev črevesja), zaradi česar postanejo mišice tako oslabljena, da zastaja tudi normalno blato.

 

Drugi znaki povezani z zaprtjem pri psu

Če je pes zaprt več dni zapored, lahko začne tudi bruhati, pride do zmanjšanja apetita, apatičnosti in nejevolje. Pes nam začne hujšati, njegov trebuh pa je napet in lahko so prisotne bolečine. Zaprtje pri psu se kaže tudi v pomanjkanju energije, zaspanosti in šibkosti.

 

Razlogov za zaprtje pri psu je ogromno

Če želimo psu urediti prebavo za zmeraj, moramo ugotoviti vzrok za zaprtje. Zdravje psa se kaže preko prebave, torej želimo si idealen kakec, prave oblike, barve in konsistence. Blato psa, ki je zaprt je temnejše barve, zelo suho, trdo, vsebuje pa lahko tudi sluz in kri. Pravila, koliko krat mora pes na veliko potrebo ni, saj je to odvisno od njegovega metabolizma, enako kot pri ljudeh. Zaprtost se kaže takrat, ko pes dva dni ali več zapored ne gre na blato, kljub zaužiti normalni količini hrane.

 

zaprtje pri psu
Razlogov za zaprtje je ogromno, običajno so psi zaprti zaradi nepravilne prehrane

 

Razlogi, da pes ne more na blato

  • Pomanjkanje vode in pomanjkanje vlaknin v obroku (v večini primerov)
  • Zagozditev debelega črevesja zaradi zaužite dlake, kosti, trdih predmetov (kot so igrače, kamenje), lesa.
  • Zaprtje kot posledica izpuščanja obrokov, kar zmoti normalno peristaltiko črevesja
  • Posledica zaužite prevelike količine kosti
  • Zaprtje pri psu lahko povzroči tudi povečanje prostate pri samčkih, ki pritiska na črevo
  • Presredkova (perinealna) kila
  • Tumorji
  • Neravnovesje mineralov zaradi bolezni ščitnice ali ledvic
  • Zamašitev analnih žlez
  • Zamašitev analne odprtine, zaradi umazanije, blata in dlak okrog zadnjika
  • Osteoartritis, ki omejuje držo pri iztrebljanju
  • Pri nekaterih zdravilih se kot stranski učinek pojavlja zaprtost. Takšna zdravial so različni opiati (npr.: morfin).
  • Upočasnjena prebava zaradi starosti, ki lahko vodi do zaprtja
  • Stres lahko prav tako povzroči zaprtost. Strah pred veterinarjem, novim okoljem, vožnjo v avtu, strah pred poki in ognjemeti,…

 

Zaprtje pri psu: Prva pomoč

Blažje oblike zaprtosti lahko odpravimo z večjo količino vode, blažjimi odvajali, probiotičnimi bakterijami in z živili, ki vsebujejo ogromno vlaknin. Vlaknine stimulirajo peristaltiko debelega črevesa in so v pomoč pri lažjem izločanju blata.

 

1. ŽIVILA BOGATA Z VLAKNINAMI

  • Korenček (korenček skuhamo in ga pretlačimo v pire ali uporabimo Canis Extra korenčkov granulat, ki ga zmešamo z mlačno vodo, da dobimo pire, ki ga ponudimo psu).
  • Otrobi
  • Indijski trpotec (Psyllium)
  • Buča (bučo skuhamo in jo pretlačimo v pire)

 

2. ZADOSTNA OSKRBA PSA Z VODO

Pes mora imeti vedno na razpolago svežo vodo. Če vaš pes ne pije rad, mu poskusite namesto vode ponuditi kozje mleko ali suho hrano delno nadomestite z mokro hrano v pločevinkah ali klobasah. Vsak obrok mokre hrane lahko še dodatno zalijete z vodo, tako da bo pes zagotovo dobil ustrezne količine vode.

 

3. PROBIOTIČNE BAKTERIJE

Probiotiki poskrbijo za uravnano črevesno floro v prid dobrim bakterijam. Kadar je črevesna flora uravnana je prebava hrane optimalna. Ob porušenje črevesne flore (namnožitev slabih bakterij) se poruši tudi prebava kar privede do driske ali zaprtja psa. V pomoč so vam lahko Canis Extra Petflora probiotične bakterije.

 

4. PRIBOLJŠKE IN IGRAČE PONUDIMO PSU POD NADZOROM

Hitro se nam lahko zgodi, da nam pes poje preveliko igračo, prevelik del priboljška ali kost. Nekateri psi so pri priboljških preprosto preveč požrešni in lahko pogoltnejo celega. Enako se lahko zgodi z igračami. Pomembno je, da opazujemo psa kako se loti igrače, kosti ali priboljška. Ni smiselno dati psu kosti in ga pustiti več ur samega doma.

 

5. BLAŽJA ODVAJALA

Odvajal nikoli ne dajemo psu na lastno pest, še posebej ne človeških. Ljudje imamo običajno več kot 50 kg, kuža pa lahko ima le 2 kg, veterinar vam bo znal najboljše svetovati glede izbire odvajala in glede količine. Čeprav se nam aktivno oglje in kak Linex sliši zelo privlačno je pred aplikacijo odvajalo potreben posvet s strokovnjakom.

 

pes ne more na blato
Pru lahko pri odvajanju pomagamo z dodatkom vlaknin in probiotičnih bakterij

 

Zaprtje pri psu in gibanje

Gibanje je v veliko pomoč pri zaprtju. Gibanje stimulira premikanje prebavljene kaše po črevesu. Nekateri psi, podobno kot nekateri ljudje imajo bolj »leno črevo« in nikoli ne bodo izločali blata tako pogosto kot drugi psi. Posebej pri takšnih psih je potrebno še bolj nadzorno spremljati izločanje blata in poskrbeti za zelo lahko prebavljivo hrano. Za pse z »lenim črevesjem« je zelo pomembno redno gibanje, da na mehanski način poskrbite za pravilno delovanje črevesja. Zelo pomembna je tudi prehrana. Svetujemo, da se odločite za hladno stiskane pelete v kombinaciji z mokro hrano, saj na tak način v organizem psa vnesete še dodatno tekočino.

 

Zaprtje pri psu povezano z bolezenskimi stanji

V kolikor je zaprtje pri psu povezano z bolezenskim stanjem je potrebno začeti pas zdraviti, da odpravimo vzrok. Zdravljenje le zaprtost nam na dolg rok ne bo v pomoč. Kadar je zaprtost zmerna in je ne moremo odpraviti s spremembo prehrane, je potreben obisk pri veterinarju. Pri blagi zaprtost se veterinarji običajno odločijo za klistir. Pri hujših oblikah zaprtosti je veliko krat potrebna anestezija in ročna odstranitev trdega in suhega blata.

 

Lahko prebavljiva hrana, kadar pes ne more na blato

Prebavo urejamo z ustrezno prehrano. Pasji iztrebek je nekakšno ogledalo, ki nam kaše, če psu hrana ustreza. Iztrebek mora biti ustrezne barve, konsistence, oblike in vonja. Hladno stiskani peleti se prebavijo veliko lažje kot briketi. Peleti v želodcu psa hitro razpadejo v kašo, se hitro prebavijo in absorbirajo. Izkoristek hranil iz peleta je velik, kar pomeni posledično manjši kakec. Peleti se prebavljajo podobno kot sveža hrana in se lahko tudi kombinirajo s svežo hrano. Naturavetal peleti so bogati z vlakninami rastlinskega izvora, lahko prebavljivi in naravni zato so zelo primerni za vse pse, ki imajo težava z zaprtjem ali za pse, ki imajo bolj “leno črevo”.

Ker se peleti v želodcu hitro razgradijo, posledično hitreje potujejo naprej po črevesju in so v pomoč pri pravilni peristaltiki črevesa. Ob prehranjevanju s peleti mora imeti kuža ves čas na razpolago svežo vodo. Če ima kuža težave z zaprtostjo je zelo zaželena tudi kombinacija Canis Extra mokre hrane in hladno stiskanih pelet. Od hladno stiskanih pelet Naturavetal izberite okus piščanca, lososa ali jagnjetine, saj ti trije okusi vsebujejo najmanj maščob, hkrati pa je meso piščanca, lososa in jagnjetine lahko prebavljivo.

 

 

Hladno stiskani peleti se prebavijo veliko lažje kot briketi. Peleti v želodcu psa ne nabreknejo, ampak prebava poteče hitreje. Posledično se želodec psa ne raztegne, hrana hitreje potuje po črevesju in skrbi za pravilno gibanje črevesja. Naturavetal hrana za pse vsebuje tudi ustrezno količino vlaknin in je tako primerna tudi za pse z bolj “lenim” črevesom. Najlažje prebavljivi Naturavetal peleti so okus piščanca, jagnjetine in lososa.

 

mokra hrana pomoč pri zaprtju psa
Mokra hrana za pse v pločevinkah Naturavetal je nežno kuhana v kratkih časovnih intervalih na pari. S takšnim postopkom ohranimo večino hranilnih snovi, hkrati pa je tako pripravljena hrana izjemno lahko prebavljiva. Popolni obroki mokre hrane v pločevinkah vsebujejo ustrezno količino vlahnin za optimalno odvajanje blata. Pri dopolnilni mokri hrani pa je potrebno vlaknine dodajati.

 

 

Literatura:

Naturavetal

Andrea J. Fascetti, Sean J. Delaney, Applied Veterinary Clinical Nutrition, Wiley-Blackwell, 2012