RAZVOJ PSA - Canis Lupus se predstavi

 

Razvoj psa je članek o razoju psa iz volka. Kako se je v tem evolucijskem obdobju spreminjal in kaj nosi v svojem volčjem srcu? Iz volka z znanstvenim imenom Canis lupus se je pred mnogo tisočletji razvil Canis lupus familiaris, torej naš družinski hišni pes, ki je postal človekov najljubši spremljevalec, ki mu vedno stoji ob strani.

 

RAZVOJ PSA

 

Zgodovina in razvoj psa

Seveda obstajajo številne terorije in študije, ki potrjujeo najrazličnejše izvore našega psa. Nam najbolj verjetna in zanesljiva teorija govori o tem, da naj bi bil naš pes prednik volčjega psa (Canis lupus pallipes), kamor prištevamo tudi sivega volka z latinskim imenom Canis lupus. Do ločitve med volkom in psom je prišlo nekje pred 40.000 do 100.000 leti. Dodaten dokaz, da je teorija zanesljiva je tudi število kromosomov v DNA. Pes in volk imata oba 78 kromosomov. Danes pes, če vzamemo npr. čivavo; nič ne spominja na volka, ne po velikosti, ne po obliki, ne po zahtevi po tropu in ne po močnem nagonu. Psi so se v tisočletjih spremenili zaradi naravne evolucije, k spremembi pa smo veliko pripomogli tudi ljudje z vzrejo psov, vzgojo in šolanjem. 

Človek je torej že od nekdaj imel tendenco po družbi, varnosti in zavetju. Vse to mu je omogočal volk, hkrati mu je pomagal pri vsakodnevnih opravilih (npr. pomoč pri paši, pomoč pri lovu,...). Volka je bilo potrebno le vzgojiti in naučiti poslušnosti. Na tak način se je začel razvoj našega kosmatinčka. Še danes ni točno jasno, kako je prišlo do srečanja volka in človeka. Obstajata dve možnosti, ali je volk našel človeka, zaradi ostankov hrane, ali pa so ljudje zajeli volčje mladiče in jih začeli dresirati v zameno za hrano. Človek se je v svojih naseljih/vaseh branil pred večjimi živalmi, ki so bile tudi volkov naravni sovražnik. Skozi stoletja je to vprivalo na genetske spremembe volka-psa. Sprememba življenjskega sloga je povzročila, da je pes postal manjši, čeljusti in zobje pa so spremenili svojo obliko in rast. 

 

Razvoj različnih pasem psov

Skozi stoletja se se začele oblikovati različne pasme psov, ki so nastale kot posledica genetskih mutacij. Mnoge pasme izvirajo iz majhnega števila živali, zaradi česar je prihajalo do parjenja v sorodstvu. Pasme se genetsko razlikujejo med seboj in tudi po tej plati je domači pes ena najbolj raznolikih vrst domačih živali. Koliko pasem psov obstaja ali je obstajalo je skoraj nemogoče napovedati, saj so določene pasme že izumrle, določene pa niso registrirane. Našli smo podatek o okvirni oceni števila psem, ki po podatkih World Canine Organization znaša kar 339. Verjetno, da je dejansko številka še večja, saj določene pasme niso registrirana pri nobeni organizaciji. 339 različnih pasem psov je dalje razdeljenih v 10 skupin. 

razvoj psa in pasem

 

RAZVOJ PSA - Kaj ima Canis Lupus skupnega s Canis Plus

Le kaj ima Canis Lupus skupnega z Canis Plus hladno stiskano hrano? Potrebe po uravnoteženem obroku, ki zajema beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, naravne vitamine in minerela v ustreznem razmerju se skozi tisočletja niso spreminjale. Volk (Canis Lupus) se je prehranjeval z ulovljenim plenom. Lovili so vse, od zajcev do večjih rastlonojedh živali, plen pa so pojedli v celoti. Pojedli so tudi prebavilo (želodec in črevesje) s prebavljenimi žiti, sadjem ali zelenjavo, ki jo je ta žival, preden je postala plen, zaužila. Z udomačitvijo se je prebavilo volka delno spremenilo, tako da današnji psi vseeno nekoliko lažje prebavljajo ogljikove hidrate. Pes, ki je živel v skupnosti s človekom se je veliko prehranjeval z žiti, saj jih je čovek lažje skladiščil, kot ulovljeno meso. Pomembno je, da so žita lahko prebavljiva in, da predstavljajo v prehrani psa nižji delež kot meso. 

Našemu najboljšemu prijatelju Canis lupus familiaris-u bo Canis Plus blagovna znamka nudila vse, kar potrebuje v različnih starostnih obdobjih - od mladička do seniorja. Canis Plus suha hrana je proizvedena s pazljivo metodo hladnega stiskanja, s pomočjo katere se ohranijo vsi naravni vitamini, minerali in hranilne snovi v svoji prvotni obliki, ki jih pasji organizem v celoti izkoristi. Hladno stiskane nam omogoča, da hrana v želodcu ne nabrekne (ne obleži), zato je tveganje za zasuk želodca pri psu veliko manjše.  Kolikor nam je znano, je Canis Plus suha hrana za pse prva hrana za pse, ki vsebuje izključno naravne sestavine. Sestava hrane in obdelava skozi proizvodni proces hladnega stiskanja omogočata psu, da zgradi stabilno črevesno floro, ki je pomembna za zdravo in učinkovito prebavo in deluje kot obrambni mehanizem pred povzročitelji bolezni. Zdravje se začne z dobro prebavo!

razvoj psa in naturavetal hladno stiskana hrana za pse

Še ena posebnost suhe hrane Canis Plus so kalčki golega ovsa in rjavega prosa. Kalčki vsebujejo t.i. esenco življenja, saj imajo visoko vsebnost vitaminov, mineralov, beljakovin ter omega 3-, 6- in 9- maščobnih kislin, naravnih antioksidantov in veliko drugih hranilnih snovi. Kaljenje poveča vsebnost vitaminov za 400 do 600%. Kalčki so po strukturi mehki in lahko prebavljivi. Imajo zelo visoko encimsko aktivnost, ki v mirujočem semenu še ni prisotna.

Z izključno naravnimi sestavinami je Canis Plus hladno stiskana suha hrana optimalna osnova za uravnoteženo, zdravo prehrano in trdna podlaga za vitalno pasje življenje. Zaradi visoke hranilnosti je količina dnevnega obroka v primerjavi z običajno hrano manjša. 

 

Omogočite svojemu psu zdrav in kvaliteten osebnostni razvoj!

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201305/how-many-breeds-dogs-are-there-in-the-world

https://sl.wikipedia.org/wiki/Doma%C4%8Di_pes